Европарламентът за пореден път ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Европарламентът за пореден път ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген

© Иван ТоневЕвропейският парламент ще обсъди днес и ще приеме утре нова резолюция, в която призовава за приемането на България и на Румъния в Шенген.


Евродепутатите се очаква да подкрепят доклад на своя колега Сергей Станишев, в който се отбелязва, че двете страни от седем години са изпълнили изцяло съществуващите изисквания. Уточнява се, че това е петата поредна резолюция на Европарламента по този въпрос.


В документа се посочва, че още през 2011 г. Съветът на ЕС е отчел пълната готовност на двете държави да бъдат приети с всички граници (въздушни, морски и сухопътни). Допълва се, че съответното европейско законодателство не предвижда определянето на различни срокове за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници. В доклада се уточнява, че всички страни, приети досега в Шенген, са влизали едновременно с всички видове граници.
Запазването на проверките по вътрешните граници за България и Румъния има отрицателно въздействие върху износа и вноса от и към двете държави, както и върху превозите от и до някои от най-големите пристанища в Южна Европа, пише в доклада. Това означава загуба на ползи и увеличаване на разходите. Оценки показват, че повторното въвеждане на гранични проверки в ЕС води между 50 милиона и 20 милиарда евро еднократни разходи и два милиарда евро годишни оперативни разходи, се допълва в документа.


Записано е, че отлагането на решението за приемането на България и Румъния въвежда изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа.


Предвижда се Европарламента настоятелно да призове във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния.


Цифрово образование


Утре евродепутатите ще приеме резолюция, свързана с цифровизацията на образованието. В доклада се посочва, че 44 на сто от гражданите на ЕС на възраст между 16 и 74 години нямат основни цифрови умения, а 19 на сто нямат никакви цифрови умения. Отчита се, че се наблюдават съществени разлики в данните за различните държави в ЕС и това поражда видими обществени различия.


В документа се отбелязва, че прекалената употреба на електронни устройства вреди на здравето, защото води до безсъние, застоял живот и пристрастяване. Евромарламентът ще призове стратегиите за цифрово обучение да отчитат изследванията на отрицателните последици, които ранното използване на електроника може да има върху развитието на мозъка на децата.


Евродепутатите ще настояват цифровото образование да разглежда въпросите за хигиената, безопасността, защитата на данните и медийната грамотност онлайн. Според тях това ще помогне на децата да бъдат критични, активни граждани, потребители на интернет и създатели на демократично цифрово общество, да вземат информирани решения, да разпознават и противодействат на опасностите в интернет, като дезинформацията, тормоза и злоупотребата с лични данни.


Европарламентът ще препоръча в училище да бъде въведено образование за киберсигурност. В документа ще бъде отчетено, че постепенната цифровизация на труда ще доведе до изчезването на много професии и до повишаване на безработицата.


Мерки срещу тероризма


Също утре евродепутатите ще обсъдят препоръките на специалната парламентарна комисия за тероризма. В доклад на парламентарната комисия се отбелязва, че над 90 на сто от гражданите подкрепят обмена на данни между европейските служби за сигурност. Отчита се, че радикализацията представлява сериозна заплаха за ЕС и е предизвикана основно от съдържание в социалните медии, появява се на основата на лични контакти и заради проповедници на омраза. Друго място, благоприятстващо радикализацията, са затворите, се допълва в документа.


Според парламентарната комисия е необходим по-съгласуван и целенасочен подход за справяне с тази заплаха. Предлага се да бъде създаден нов център на ЕС за предотвратяване на радикализацията. Комисията е на мнение, че доброволните мерки за противодействието на радикализацията онлайн са изчерпани, затова се отправя призив Европейската комисия да представи законодателно предложение, с което доставчиците на услуги онлайн да бъдат задължени да премахват изцяло терористичното съдържание в срок от един час (от мига на постъпване на искането от службите за сигурност).


Според авторите на доклада е необходимо данните за тероризъм да бъдат споделяни между службите по подразбиране с автоматично въвеждане в общоевропейската система. Предлага се в разследванията на терористични случаи да участват европейски експерти.


Друго предложение е в еврозоната да бъде въведена обща система за проследяване на финансирането на тероризма и тя да бъде скачена със съответната система на САЩ. /БТА

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Този път може и да стане, заради Тимерманс и Вебер.
  И двамата декларираха, че според тях сме готови за въздух и вода.
  А дано.

 2. 2 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изпълнените изисквания са гаранция за?!
  Имам спомен за някакви митничари на летище София, които отишли за банички и пуснали пътници(някои от Афганистан) на територията на БГ без паспортен контрол. И те така 2-3 пъти.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Има една приказка, че всички обичат к..вите, но никой не си ги пуска у тях. Тук всички евролидери се снимат непрекъснато с нашите величия, радват им се, но никой не ги пуска до Шенген, банковия съюз или еврозоната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Ние може да сме иъпзлнили формалните критерии, но не сме си научили урока от глава "Правосъдие" и не сме се преборили достатъчно с повсеместната корупция и организирана престъпност, които достигат до висоокитте нива на управление.
  Затова - никакъв Шенген.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Разстроено

  Всички знаят, че поне за България, изпълнението на изискванията е пълен формализъм. А приемането в Шенген, означава доверие. Какво доверие към държава, в която министърът на отбраната е доносник на ДС? Какво доверие към държава, в която управляващата партия разчита на про-руски партии? Някой знае ли друга държава в Европа, където финансовият министър живее на безвъзмезден наем?
  Гласуването за приемането ни в Шенген, не става с декларации. Холандия, Австрия и други държави, ясно го казаха и показаха...

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Какво значи, че можело да мине, заради някой си...? Допускането в Шенген, не е като във вица за сервитьора, който пишел в сметката: Ако мине...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":

  Ти от коя държава си?
  Явно не от България...

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  Това с изпълняването на формалните критерии ми напомня следната случка:
  Като току що започващ млад инж. започнах работа при един мастит червен бизнесмен (в интерес на истината много си разбира от занаята и много научих от него за организацията на този тип работа). Той работеше изключително в и за вече обединена Германия. Та всеки път, когато преговорите стигаха до посещение на производствените мощности- той даваше команда да се пребоядисат халетста и ремонтират тоалетните. Независимо от това, че преди 3 месеца пак са боядисвани и оправяни. Теорията му беше, че така се изпълняват формалните представи на немците за ред и чистота. Почти винаги печелеше поръчките. Екипът му беше много добър, та си мисля, че с или без боядисване пак щеше да спечели.
  Но в случая с Шенген сте прав — никактв Шенген, докато не се смени чипа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  С прокурорски изпълнение тип Иванчева - Шенген през крив макарон.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Аз съм, точно от България. Живея в България, работя в България и си гледам децата в България. Но, хубавите неща, няма как да се случат от само себе си. Няма смисъл, да си затваряме очите пред това, което ни заобикаля. И да ги затворим, това с нищо не ни помага. Остави, криворазбрания патриотизъм... Говориш ми с някакви чувства, не с доводи и причини.
  Бих се радвал, отдавна да сме в Шенген. Ама не сме. И съм искрено доволен, че поне сме в ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  И защо да не сме в Шенген?
  С какво това помага на България да догонва останалите членове на ЕС?

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":И защо да не сме в Шенген?С какво това помага на България да догонва останалите членове на ЕС?
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Е как?!
  Всички знаят, че на запад няма корупция.

 13. 13 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 603 Неутрално

  ШИШИ ЧЕ ГИ УДАВИ У КОНТРАБАНДА , ТОВА Е ЦЕЛТА

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Весело

  А аз призовавам зимата да е топла и кренвиршите да са от месооо@

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Весело

  Абе зак'во ни е Шенген?!
  Аааа, нямало да си показвам паспорта!
  Кактв ужас! Как сме живяли до сега!

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Този път може и да стане, заради Тимерманс и Вебер.И двамата декларираха, че според тях сме готови за въздух и вода.А дано.
  —цитат от коментар 1 на НеКой  Да де ама "въздух и вода" са ИЗКЛЮЧЕНИ от споразумението - т.е Шенген се отнася за ВЪТРЕШНИТЕ СУХОЗЕМНИ граници за страните от съюза +Норвегия и Швейцария

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ,,Европарламентът за пореден път ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген,,

  Льоша, ного льоша новина за автентично десни и леви. Как можи тва да стани без техно участие. Еропата поне да почакат десни и леви да съборат от власт Баце

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":И защо да не сме в Шенген?С какво това помага на България да догонва останалите членове на ЕС?
  —цитат от коментар 11 на НеКой

  Шенген е важен за свободното движение за нуждите на търговската окупация а също така и за логистиката на пришелеца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#17] от "сидер":

  Yane, за теб почивен ден няма ли?

 20. 20 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Великобритания:
  - И сега бегам, бате!!!

 21. 21 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не търсете право или криво, това са политически решения. Навремето Гърция след хунтата я грабнаха противно на всички правила. Това, което се пише от хора, се изменя от хора, тълкува от хора и прилага от хора.

 22. 22 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Бях сигурен, че под тази новина ще има путинофилски рев. :-)

 23. 23 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Европарламентът щял да призове пореден път за приемане... Хубаво де, кой ги приема - Китайският парламент ли?

 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Светъл пример за строго опазване на шенгенските граници по суша, въздух, вода и космос, стриктно прилагане на закона и пълната липса на корупция са всички средиземноморски държави от ЕС - Гърция, Италия, Испания, Франция (Хърватска също ще има да чака - там бият "бежанците", което не отговаря на "шенгенските идеали").
  Щом достигнем техния висок стандарт, тогава, ако много слушкаме, може би ще благоволят да ни допуснат в този елитарен клуб - шенгенското пространство.

  А дотогава - не забравяйте основния шенгенски принцип, пред който някакви си "формални изисквания и критерии" са едно нищо - "Всички животни са равни, но някои животни са по-равни от другите!"

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Ами, по-скоро ние сами трябва да си помогнем. Това е основното. Не да разчитаме, че ще минем между капките.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 331 Разстроено

  Ами да ни приемат.Той,Съюза и без това се разпада...
  Дали ще е година по-рано или по-късно,кво значение има....

 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не съм съгласен. Соцбабите още пресичат на червено.

 28. 28 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Европарламентът е абсолютно безсмислено образувание. Нищо не зависи от него. Събират се там някакви, преливат от пусто в празно, даже решения вземат уж някакви, а накрая всички гледат в очите Меркел и Макрон какво ще кажат (дали да се изпълняват тези решения). Фасадна демокрация, симулация на парламент.

 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1679 Весело

  До коментар [#27] от "man_un":


  Не съм съгласен. Соцбабите още пресичат на червено.
  —цитат от коментар 27 на man_un


  Ми те така са свикнали...червеното е техния цвят...ама така елетората ма БСП по бързо се топи...

 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако разбирам нещо. Нали си вдигнаха огради по вътрешните граници. Какъв шенген?

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  ...И защо да не сме в Шенген?
  —цитат от коментар 11 на НеКой

  Абе зак'во ни е Шенген?!
  —цитат от коментар 15 на Веселин Дечев

  Шенген е важен за свободното движение за нуждите на търговската окупация а също така и за логистиката на пришелеца!
  —цитат от коментар 18 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Комунета, какво въобще би засяга вас Шенген?
  Вие сте чужденци! Безродници. Нито Европа ще бъде някога ваш дом, нито България! А и Руснаците ще ви изгонят, защото за нищо не ставате!
  Шенген не е ваш въпрос. Шенген е въпрос за решаване от България и страните членки на ЕС?
  Разбирате ли какво би думам или само гледате и мигате умно?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  То ние сме "готови" още при първото правителство на ГЕРБ. Обаче явно нещо ни липсва щом още не са ни приели.

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Европарламентът е абсолютно безсмислено образувание. Нищо не зависи от него. Събират се там някакви, преливат от пусто в празно, даже решения вземат уж някакви, а накрая всички гледат в очите Меркел и Макрон какво ще кажат (дали да се изпълняват тези решения). Фасадна демокрация, симулация на парламент.
  —цитат от коментар 28 на Smoke


  Хайде отивай в Корея /северната/! Там никой не прелива, а нареждат как е правилно!
  В Раша е същото – създадено само за теб! Дори няма симулация на парламент и право, криво!

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Беззъбо и безопасно за противниците на идеята - Холандия, Германия, Финландия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Целият проблем е, че корумпетата от Холандия не искат да имат граница с Турция и арабския свят и ни използват за жив щит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK