Австрия понесе критики за отказа от пакта за миграцията по време на европредседателството

Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан КурцАвстрия понесе остри критики от евродепутати и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за отказа си да подпише пакта за миграцията на ООН по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС, което се проведе през втората половина на 2018 г. Пактът бе приет в края на миналата година, като няколко държави членки на ЕС гласуваха "против" или "въздържал се" . България гласува с "въздържал се в Общото събрание на ООН.


По време на дебат в Европейския парламент за постигнатото от австрийското председателство Юнкер заяви: "Щеше да е добре председателството да поеме в правилната посока, вместо да се отправят отрицателни послания, но трябва да кажем, че Австрия не бе единствената държава, която не прие този пакт. Не разбирам защо се стигна до това, продължавам да не разбирам, но като се изключи този труден момент, не мога да отправя никакъв упрек към австрийското председателство". Той освен това изрази надежда, че австрийското правителство е преодоляло трудния момент, свързан с пакта за миграцията на ООН.


По време на изказванията от Европейската народна партия заявиха, че от политическа гледна точка е жалко е когато има публични дебати за Европа да се говори само за кризите. Много рядко ни се удава да обсъждаме положителните аспекти, факторите, които допринасят за успеха на Европа, австрийското председателство ясно доказа, че има такива, посочи председателят на групата Манфред Вебер.
От групата на социалистите и демократите казаха, че председателството е показало една друга страна на Европа - на страха и егоизма. Според групата в Европа трябва да се разработи цялостна миграционна политика, така че да може да се управлява миграцията, която е "неизбежна и необходима". Пактът за миграцията на ООН е одобрен от повечето държави по света, но някои от ЕС не го подкрепят начело с австрийското правителство, допълниха от групата, като освен това отправиха критики, че окончателното решение за многогодишната финансова рамка ще се вземе една през есента, което според социалистите и демократите е твърде късно и много ще пострадат от това.


Европейските консерватори и реформисти казаха, че австрийското председателство е било като цяло добре организирано и ефективно, защото Австрия е добре функционираща държава. Европа нито е готова, нито желае да приема още мигранти, допълниха от групата. Според ЕКР е било много приятно това, че от председателството и канцлерството се е чула една по-различна гледна точка за миграцията.


Според Алианса на либералите и демократите за Европа председателството е било ефективно. Групата все пак отправи критики за блокираната ситуация по отношение на вътрешната сигурност, както и за бюджета, който според нея не е реалистичен.


От Зелените заявиха, че споменът, който ще остане от тези шест месеца е най-вече непристойното ухажване на Владимир Путин и лавирането на австрийското правителство за пакта за миграцията. "Австрийското правителство в продължение на месеци усилено води преговори за този пакт и след като си свърши работата, го отхвърли, представи го като творение на дявола", каза съпредседателят на групата Ска Келер. По думите й Курц сам е дал повод да го квалифицират като десен националист като Доналд Тръмп и Виктор Орбан и така той е навредил на целия и ЕС.


Европейската обединена левица заяви, че е срамно, че по време на председателството Австрия не е подписала пакта за миграцията на ООН. Пактът беше доста скромен, вие участвахте в съставянето му, защо посрамихте ЕС като отказахте да подпишете пакта, попитаха от групата, според която управлението в сътрудничество с партия от крайната десница спъва Курц и това е тревожен прецедент.


"Европа на свободата и пряката демокрация" заяви, че за пръв път председателство на Съвета на ЕС е успяло да се откъсне от общата европейска политика и да прояви самостоятелност по въпроса с пакта.


Австрийският канцлер Себастиан Курц отговори на критичните евродепутати, че различните мнения в ЕС са богатство.


Успехите


Курц изтъкна, че по време на председателството са били постигнати 53 споразумения в рамките на проведените триалози (разговори по законодателството между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета, където са представени държавите членки). Всяко председателство е само брънка от по-голяма верига, допълни канцлерът, като изрази благодарност към Естония и България, които са другите две страни от т.нар. трио председателства.


"През юли (когато започна австрийското председателство – бел.ред.) заявих, че не бива да гледаме на ЕС като на даденост, а трябва да работим ежедневно за усъвършенстването му. Въпреки нелеките дебати, заявих, че винаги е по-добре да наблягаме на това, което ни обединява, а не на това, което ни разделя. Днес бих казал същото. ЕС е изправен пред предизвикателства, свързани със сложната му структура. Понякога е необходимо време за стигането до решение, но има толкова много неща, които ни обединяват, че няма алтернатива за това сътрудничество", допълни Курц.


По думите му когато Австрия е поела председателството на съвета, е искала да направи всичко възможно, за да опази единството на 27-те държави членки и е успяла да го направи. "ЕС няма за какво да се упрекне по отношение на преговорите с Великобритания, постигнатото споразумение в отлично, балансирано е. Дори и изходът от гласуването (в британския парламент по-късно днес – бел. ред.) да е неблагоприятен, дори и през идните седмици и месеци да сме в трудно положение, се надявам, че ще можем да опазим единството на 27-те", посочи още канцлерът.


Той припомни акцентите на австрийското европредседателство, което се проведе под мотото "Европа, която защитава" - борбата с незаконната миграция, опазването на благоденствието и конкурентоспособността и отношенията със съседните страни.


По първия въпрос, въпреки липсата на напредък за преместването на мигранти, има такъв по сътрудничеството с трети държави, най-вече с Египет, каза Курц, като обясни, че благодарение на това издирвателните и спасителните операции не се извършват само от европейски кораби, а и от кораби на трети държави като Египет и Либия и лицата биват връщани в тези трети държави. Курц отбеляза още, че броят на новопристигналите е с 95% по-нисък в сравнение с 2015 г., както и че рязко е намалял броят на загиналите в Средиземно море, а централносредиземноморският маршрут вече не съществува.


По време на австрийското председателство бе постигнато и споразумение на ниво министри на вътрешните работи за разширяване на мандата на "Фронтекс", но по въпроса за увеличаване на броя на служителите на службата все още ума такива, които не са убедени.


По втория приоритет Курц подчерта постигнатото споразумение за забрана върху използването на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, както и за намаляване на емисиите за леки и тежкотоварни автомобили.


За преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС той каза, че първоначално е бил скептичен, но в крайна сметка по време на председателството е бил постигнат по-голям успех, отколкото е очаквал и през декември е бил налице пълният набор от текстове, подлежащи на преговори.


Курц изрази задоволство, че сега се поставя по-силно ударение от ЕС в региона на Западните Балкани и изказа надежда, че румънското и следващите председателства ще продължат, този процес, на който постави начало България.


Канцлерът припомни още през ноември във Виена се е състояла първата европейска конференция за борбата с антисемитизма и антиционизма, а през декември съветът е приел своите заключения по темата и призова за борба с антисемитизма в Европа.


В оценката си Юнкер коментира, че равносметката на австрийското председателство е впечатляваща, ако погледнем броя на постигнатите компромиси между Европейския парламент, Съвета (където са представени държавите членки – бел. ред.) и Европейската комисия той е впечатляващ, постигнати са 73 споразумения с Европарламента по над 130 досиета.


По думите му противно на впечатленията на мнозина, то е допринесло за европейската кауза. Той изрази задоволство от работата на Виена за запазване на единството на 27-те държави членки по въпроса за Брекзит, както и от това, че Австрия е приела предложението на Комисията за охраната на външните граници и посочи, че Еврокомисията е изменила предложенията си на базата на предложенията на австрийския канцлер.


Като успех Юнкер посочи и плановете за създаване на Европейска агенция по труда.
За многодишната финансова рамка на ЕС той похвали австрийското председателство, че е успяло от всички предишни да подготви текстовете, подлежащи на преговори и каза, че ще може да се спази предвидения график.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Юнкер и останалите ишиаси, ведно с ЛГБТ - псевдо елит си заминават.
  В ЕС има тотално недоволство от Брюксел и ще бъде пометен.

  Вече набира сила движение, което да премахне Европарламента, което си е напълно резонно. Има си 27 национални парламента и точка.


  Никой не може повече да ни налга правила, за които дори не сме били питани за мнение.
  Чао ... след май 2019, ЕС ще тръгне към управия, защото, ЕС е:
  1. Икономически съюз на 27 национални държави.
  2. Политически съюз на 27 национални държави

  Идва ред на пряката демокрация. Италия, Франция, както и България, а и още в още страни виждат успешния модел на Швейцария за пряка демокрация.

  И никакви федерални щати или прочие глупости на Макрон и Меркел

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  В изказването е пропуснато да се отбележат заслугите на др.Меркел относно миграцията и да се вземе решение за издигане на паметник в Брюксел на Меркел. С бурка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3924 Неутрално

  Точно в правилната посока си се движи Австрия.

  Еретик
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Критика от Ишиаса си е жива четка - сигурен знак, че позицията ти е правилна.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 297 Неутрално
 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1585 Весело

  Хубаво е, когато всички левичари, либерали и прикрити комунисти като зелените са недоволни.
  Значи председателството на Австрия е било успешно.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Убеден съм, че австрийците ще преживеят НЯКАК СИ точно ТАЗИ критика!

 8. 8 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1383 Весело

  То това дори и на критика не мяза - просто едно мърморене. Вече усещат какво ще се случи на предстоящите избори. Само дето не са развяли бял флаг още! Но сами са си виновни, никой не ги караше насила да олевяват докрай и да примамват ,,мигранти” и да се подчиняват безукорно на всеки каприз от страна на ЛГТБКЖФ... Въпросният господин с ,,ишиаса” е сред главните виновници! Което е жалко, тъй- като иначе се справиха добре с много проблеми, само пустата толерантност им е като воденичен камък на врата!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Лесно е да се предвиди, че в не толкова далечно бъдеще в Европа ще има гражданска война. Война на знанието срещу невежеството. Война на коренните европейци срещу новодошлите варвари, на стария християнски свят срещу сатанинския мюсюлмански. „И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.“ (Йоан 1:5)

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Австрия се чудеше по каква точно причина да си разплете чорапите. Познавам прекрасно тази страна. Една невероятна смесица от немска пунктуалност и южняшки чар. Трудно ще ги вкарат в коловоза на евробюрократите. Няма по-хубаво от това да работиш с австрийци и да живееш сред тях. Здрава им е семката, няма лесно да ги прекършат!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#10] от "султана глаушева":

  Определено са по-корави от гермаците.

  А колкото до критиката за пакта за миграция, със сигурност г-н Курц със сигурност не се разтревожил особено либерал-болшевишките вопли.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Когато говориш с гласа на народа си, когато действаш в негов интерес, подобни критики са много забавни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#11] от "Molossian":
  Това момче е невероятен политталант. Учтиво, премерено и така формулирано, че няма какво да възразиш, поставяше бундесмути на мястото й!

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK