С хвалби за икономиката румънският премиер отхвърли критики за върховенството на закона

Виорика Дънчила и Андрус Ансип

© Reuters

Виорика Дънчила и Андрус АнсипИкономическият ни растеж е над 4%, дефицитът ни е 2.6%, безработицата е под 2%, инвестициите са над 10%, това дава представа за доброто управление, информацията, предоставена на колеги в Европейския парламент, създава погрешно впечатление". С тези думи румънският премиер Виорика Дънчила отговори на критиките от страна на евродепутати във връзка с опасения за нарушаване на върховенството на закона в страната й.


"Мисля, че трябва да сравним с резултатите в други страни. Ако го направим, ще видим че правителството знае какво прави и определено се опитва да реши проблемите на своите граждани", подчерта Дънчила по време на представяне на приоритетите на румънското европредседателство, като призова "да се съсредоточим върху онова, което ни обединява, а не върху онова, което създава разделение".


"Искаме да защитаваме гражданите, не защитаваме конкретни лица. Трябва да работим заедно, за да се борим срещу корупцията. Нека защитаване и правата на онези граждани, които бяха засегнати от тайните протоколи между съдебната система и тайните служби", посочи премиерът в отговор на критики за плановете за амнистия за някои престъпления. По думите й не е вярно, че правителството отправя нападки срещу съдебната система и никой румънец не смята, че румънското правителство в взело решение срещу онези, които се борят за справедливост. Всички решения са взети в румънския парламент, а той е изразител на волята на румънските граждани, каза още Дънчила.
Тя изтъкна, че румънското правителство и румънският премиер не критикуват Европейския парламент и Европейската комисия: "След 9 години като евродепутат не създавах скандали, а се мъчех да представя положителни решения. Не мога да бъда против парламента, имам своите критични коментари. Нали и във Франция има протести в момента? Каква позиция заемате? Аз не коментирам, тъй като Франция сама взима своите решения. Никой депутат от Франция няма да започне да критикува страната си".


"Надявах се да чуя предложения, решения и един положителен подход, така че всички европейски граждани, които ни гледат, да чуят отговори на техните проблеми и вълнения. Не съм дошла да разчиствам сметки, а дойдох в Европейския парламент като мин.-председател на страна, която е начело на председателството, като мин.-председател на Румъния, за да можем заедно да намерим решения, благодарение на които ЕС да стане по-силен да се доближи до гражданите на всички държави членки", посочи премиерът.


В отговор на коментар тя увери, че румънските министри имат опит и призова да не се поддържа предразсъдъка, че те не са запознати и няма да могат да се справят със сложните досиета. "Искам да ви дам гаранции че подкрепям върховенството на закона, правата на човека и правата на онези, които пострадаха в резултат на решения на съдебната система. Много е важно да се правят предложения за другите страни, но нека оставим гражданите на всяка страна сами да оформят и решават съдбата си", настоя Дънчила.


Зам-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип коментира, че "Румъния, подобно на Естония и на много други в Европа, отпразнува 100-годишинината си миналата година". "Това бе време да си припомним миналото, да помислим колко много сме постигнали. Румъния наистина постигна много, сега тя заема своето заслужено място в сърцето на Европа, няма по-добър символ за постигнатия напредък от председатателството", заяви той, като обаче изтъкна, че "с председателството идва и по-голяма отговорност, особено когато сме свидетели на големи промени".


"Всяко успешно председателство зависи най-напред от националното единство и политическия консенсус. Обединен фронт у дома значи, че ще имаме обединена Европа за постигане на напредък. Румъния знае по-добре от много други колко е важно единството. Тя заработи в унисон за постигането на всички критерии за присъединяване към ЕС. Тук не ставаше дума за формално отбелязване на постигнатото. Бяха взети предвид реалните резултати, ценностите като свободата и демокрацията, върховенството на закона позволиха на страната да върви напред. С тях не могат да се правят компромиси никъде в Европа. Всички трябва да покажем, че през следващите 6 месеца зачитаме това", допълни Ансип.


Той припомни, че по време на румънското председателство ще настъпи Брекзит, ще се проведат изборите за Европейски парламент и ще продължат преговорите за следващата многогодишна финансова, както и че трябва да се приключат преговорите по 242 законодателни предложения.


Критиките


Групата на Европейската народна партия заяви, че е основателна загрижеността на Румъния, че не бива да има държави членки, които да бъдат изтласквани в периферията, но изтъкна, че тя трябва да положи усилия да убеди скептичните държави, че е готова да влезе в Шенген.


Председателят на групата на социалистите и демократите Удо Булман отбеляза, че много неща в съдебната система в Румъния трябва да се променят, корупцията трябва да се пребори и ако в съвременна Европа се окаже, че тайни служби влияят върху прокуратурата и съдебната система, това е неприемливо.


"Единството е хубаво нещо, но нека бъдем откровени, ако във вашата страна се говори зад гърба на хората, не смятам, че това е редно, ако има хора, пострадали от съдебната система, това трябва да бъде изяснено, но нека не говорим за обща амнистия. Създадете принцип на правовата държава където е необходимо, правовата държава е достояние на Европа в защита на хората, гаранция за свободите, край на произвола, тя не е боздуган, с който да се наказват политически противници и трябва да се уважава от политическите страни", допълни Булман.


Той отправи критики към ЕНП, част от която е партията на унгарския премиер Виктор Орбан, критикуван за нарушения на върховенството на закона. "Ако днес има държава, в която се затварят университети, където няма свобода на мненията, гледайте тези случаи. Нямате смелост да кажете в очите на господин Орбан как стоят нещата. Не си точете зъбите на гърба на започващото румънско председателство".


Европейските консерватори и реформисти казаха, че макар да се поставя на преден план въпроса за разширяването, ЕС трябва най-напред да сложи в ред своя дом на фона на Брекзит и разочарованието на европейските граждани от миграционната политика.


Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад заяви, че моментът е критичен и изрази надежда Румъния да не стане трети случай на задействане на процедурата по чл. 7 от договора за ЕС след Полша и Унгария заради съществуването на явен риск от сериозно нарушаване на основните европейски ценности. Според него страната не е толкова далече от този риск към сегашна дата, предвид, че продължава да игнорира становището на Венецианската комисия по някои от законодателните досиета, които се обсъждат в румънския парламент.


Той отбеляза, че е разговарял за тези досиета с лидера на управляващите в Румъния Ливиу Драгня, който ги е защитил, като е казал, че че върховенството на закона е въпрос на субсидиарност. По думите на Верхофстад обаче има много неща в ЕС, които са въпрос на субсидиарност, но върховенството на закона не е сред тях.


"Вашето правителство и партия продължава да следва лошите практики на други правителства като тези на Орбан и (Ярослав - бел. ред.) Качински, за закона за амнистия по случаи на корупция, тоест големите риби да останат извън съда", каза още Верхофстад.


Съпредседателят на Зелените Ска Келер отбеляза, че председателството е време една страна да разкрие възможностите си и да впечатли всички, но е и време, когато държавата излиза на преден план, а един поглед върху румънското правителство буди тревога. "Румъния има дълга история в борбата с диктатурата за човешки права и свободи. Румъния отбеляза сериозен напредък особено в борбата с корупцията и това са постижения, с които имаме основание да се гордеем, а днес хиляди румънци демонстрират за права и добро управление, но никой не ги чува. Вземат се решения в обратна посока и предложния за законодателни, промени, узаконяващи корупцията и ограничаващи правото на протест. Едно председателство трябва да служи за пример", допълни тя.


Приритетите


При представянето на приоритетите на председателството Дънчила изтъкна, че "европейският проект в сегашната му форма е формиран от множество кризи, които е преживявал". "И днес се намираме в много труден момент, но всяка подобна ситуация може да бъде превърната във възможност, в ново начало... Имаме повече от 500 млн. европейски граждани, които търсят от нас отговор за бъдещето на Европа и вярвам, че за нас е много важно да покажем на гражданите, че европейските институции работят за тях и че са в състояние да водят до резултати, които променят живота на хората", подчерта Дънчила.


Визията на румънското председателство е структурирана около идеите за сближаване като европейска ценност. Тази идея за сближаване обхваща приоритети на председателството в 4 области, посочи премиерът.


Първият стълб на действия е Европа на сближаването – за стимулиране на икономически растеж и социално развитие, за подобряване на конкурентоспособността, свързаността и устойчивостта, за стимулиране на законодателния дневен ред, свързан с вътрешния пазар, така че да функционира плавно.


"Искаме да се подобри свързаността между изтока и запада, севера и юга, което ще улесни всякакъв вид връзки", каза още Дънчила, като изтъкна и значението на това да се регламентира енергийния съюз.


Вторият стълб на председателството е по-сигурна Европа. "Изправени сме пред предизвикателства, които застрашават сигурността на европейските граждани. ЕС е изправен пред множество различни рискове и заплахи, които могат да подкопаят ценностите и социалния просперитет. В свят на ускорена цифровизация е необходимо повече за закрилата на гражданите във виртуалното пространство. Киберсигурността и сигурността изобщо ще са императрив за нас", изтъкна Дънчила.


Като приоритети в тази област тя изброи още преговорите и завършване на дейността по едно последователно управление на миграционните потоци и укрепване на външните граници на ЕС, увеличаване на мандата на службата на европейския прокурор и укрепване на съдебното сътрудничество в областта на гражданското и наказателното право, насърчаване на сътрудничеството между държавите на произход и държавите на транзит и справяне с трафика на хора.


Третият стълб, който румънското председателство предлага, е ЕС като един силен глобален играч. Тук акцентът се поставя върху общ ангажимент, една глобална стратегия за външна политика и сигурност за ЕС, укрепване на отбранителната способност на съюза.


Дънчила посочи още необходимостта от напредък по политиката на разширяване на съюза и каза, че Румъния ще работи за създаването на равни възможности за всички държави членки. По думите й заради критиките, на които е подложена страната й по въпроси, които в други държави са естествено явление, румънските граждани чувстват неравенство.


"Всяко решение, което се взема на европейско ниво за дадена държава членка, трябва да отчита ефекта, който има върху хората по места и как се отразява на доверието им към ЕС. Когато вземаме решения, трябва да мислим за гражданите ни у дома, трябва да премахнем всеки вид неравноправно третиране, за да се стимулираме общите ценности на съюза", допълни премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK