Проблемът с мигрантите ще стане неуправляем, ако страните действат сами, каза еврокомисар

Димитрис Аврамопулос

© Associated Press

Димитрис АврамопулосБроят на нередовните пристигащи мигранти днес е много далеч от този отпреди три години, с 80% по-малко от миналата година, но политическата съпротива днес изглежда по-силна. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент.


"Отворете очите си, нямаме мигрантска или бежанска криза, макар че някои опитват да я представят като такава. Трябва да признаем че някои мигранти и бежанци ще продължат да пристигат, въпреки че броят днес е много по малък. Това не е проблем, с който не можем да се справим, но той ще стане неуправляем, ако страните действат самостоятелно", подчерта еврокомисарят.


По думите му контекстът се е променил и пристигането на нередовни мигранти е намаляло, но някои нагласи не се променят.
Той изрази облекчение за скорошното решение за мигрантите на борда на кораби на неправителствана организация да слязат в Малта, но припомни, че те са прекарали на борда няколко седмици и подчерта, че това не съответства на ценностите на ЕС.


"ЕС държи на човешките ценности и солидарността и ние сме решени да отстояваме тези ценности. Ако те не са отстоявани, това не е Европа. Европейската комисия няма да пести усилия да настоява за разпределение на мигрантите в държавите членки. Аз публично призовах всички държави да проявят повече солидарност. Няма да спра да повтарям това послание. Не можем да използваме живота на хората като разменна монета. ЕС не може да продължава да разчита на временни решения при слизане на мигранти от кораби", допълни Аврамопулос, като изрази желание за изграждането на истински европейски механизъм за солидарност.


"Изключително важно е Европа да изпълни, моралните си и човешки задължения и да разработим справедлива мигрантска политика, отговаряща на изискванията на бъдещето", каза още Аврамопулос и обясни, че докато това стане, Европейската комисия е готова да работи с държавите членки за намиране на временни решения, с които да се гарантира солидарност със страните на предна линия.


През декември комисарят посочи, че румънското председателство на Съвета на ЕС поема задачата спешно да се намерят решения по промените на правилата от Дъблин преди май тази година. Сегашните правила поставят под огромна тежест основните входни точки като Гърция и Италия, защото според тях бежанците трябва да искат убежище в първата страна, в която пристигнат, и трябва да бъдат върнати там, ако се придвижат някъде другаде в Европа.


"Крепостта Европа"


От Европейската народна партия казаха, че хората, които бягат от ужасите на войните, не трябва да бъдат преследвани, както и че трябва да се намери солидарността в Европа и да се избягват краткосрочните решения.


От групата на социалистите и демократите подчертаха, че политиката в областта на убежището води до нехуманно третиране на хората, бягащи от войни и настояха да се се надмогнат индивидуалните интереси на отделни държави членки.


Европейските консерватори и реформисти заявиха, че по света има 16 милиона преселници и че ЕС не може да приеме всички и настояха за охрана на границите.


От Алианса на либералите и демократите коментираха, че защита трябва да бъде давана само на мигрантите, които отговарят на изискванията за получаването на убежище, а останалите трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли.


Според Зелените ЕС "не се колебае да се съюзява с потиснически режими" и "днес с европейски пари се финансират страни на въоръжените банди". "Крепостта Европа е обида срещу ценностите на ЕС Ако Европа не иска да се откаже от ценностите си, трябва да направи повече".


Европейската обединена левица отбеляза, че липсата на споразумение по промените на правилата от Дъблин води до човешки жертви.


"Европа на свободата и пряката демокрация" посочи, че годишно ЕС харчи 49 милиарда за разселване или връщане на мигранти и подчерта, че реформата на системата за убежище е погребана, защото държавите членки не могат да намерят съгласие. Липсата на законни пътища за достъп е в услуга и на трафикантите, държавите членки е крайно време да преминат от думи към дела, да проявяват солидарност и да сложат край на неоколониалистката политика, която продължава да води до обедняване на африканския континент, допълниха от групата.


"Европа на народите и свободата" коментира, че намаляването на мигрантите е резултат от усилията на лидерите и средствата, които се плащат на Турция, но заявиха, че споразумението с Турция се проваля. От групата настояха още ЕС да възстанови и да затвори границите.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Викаш - друго си е както сега - брюкселски централизирано неуправляем

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Митрето пак ни баламосва. Искат да ги разселват по страните щото не били толкова много като преди.
  Ма ние не искаме бре Митре.
  Не ни натрапвай своите ценности.

 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 501 Неутрално

  "Броят на нередовните пристигащи мигранти днес е много далеч от този от преди три години, с 80% по-малко от миналата година, но политическата съпротива днес изглежда по-силна. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент." - *редовна реплика, как ВЪРВИ интеграцията на първия МИЛИОН инджинери, мед. сестри и програмисти в Германия?*

  "Трябва да признаем че някои мигранти и бежанци ще продължат да пристигат, въпреки че броят днес е много по малък." - ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ! ДА СИ ПРИЗНАЕШ ЧЕ ДОПУСКАШ ГРЕШКИ Е САМО ПЪРВАТА КРАЧКА!

  "...че те са прекарали на борда няколко седмици и подчерта, че това не съответства на ценностите на ЕС." - БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ НИ ВЗИМАТ ПО 200 ЕВРО СРЕДНА ПЕНСИЯ, ТОВА СЪОТВЕТСТВА ЛИ С ЦЕННОСТИТЕ НА ЕС?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  "те са прекарали на борда няколко седмици и подчерта, че това не съответства на ценностите на ЕС"

  Какво иска да каже - че трябвало да ги извърлят зад борда ли!

  подпис
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Весело

  Миграцията ще бъде неуправляема, ако ние с меките китки не я управляваме.

  подпис
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Уж е прав чичката, че трябва общо опазване на външните граници, ама нали не си мисли, че сега проблемът е управляем, та имало опасност да стане неуправляем!?
  Мигрантите не дават 5 пари за да съответстват на ценностите на ЕС, защо да им ги натрапваме?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Напротив. Всяка държава трябва да решава за себе си.
  Тези, които бяха прекалено гостоприемни, а сега вече отчитат допуснатата огромна грешка винаги ще продължават да опитват да разпределят колективно щетите от недалновидната им политика.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  "Отворете очите си, нямаме мигрантска или бежанска криза, макар че някои опитват да я представят като такава. Трябва да признаем че някои мигранти и бежанци ще продължат да пристигат, въпреки че броят днес е много по малък. Това не е проблем, с който не можем да се справим, но той ще стане неуправляем, ако страните действат самостоятелно"
  *
  Достигна се една точка на насищане и затова мигрантската криза се възприема като проблем. Освен това европейците се запознаха на място с някои културни особености на пришълците, които меко казано, не им харесаха.
  Можем ли да виним хората, че искат сигурност там, където живеят и виждат (не без основание) заплаха за тази сигурност в прииждащите нелeгални, за които не се знае дали не са терористи или криминални престъпници?

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Сега централно го управлявате процеса значи! Знаехме си ние какви сте предатели и за пари сте предали цяла Европа на рабите и техните интереси, ама поне сега си го признавате в прав текст!!

 10. 10 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  49 милиарда на година харчи ЕС за връщане и разселване...................
  Предполагам евро..........
  Това е нагло прахосничество. Най- после една цифра, като досега ни казваха, че струва пренебрежимо малко.
  49 млрд. евро.......

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Има лесно решение за всяка страна. Солидна ограда по границите и картечници на 100м.Мигрантите влизат през КПП с документи. И не ми излизайте с номера, че са ги загубили. 99% имат редовни документи, но ги хвърлят. Примери от последните три години - много.

 12. 12 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Нека изходим от чисто човешки и битов план. Всеки от вас, че чувства добре между приятелите (които той си е избрал). Те обикновено са с подобни на него виждания, интереси и начин на възприятие на света. Също така нормалният човек обича и близките си. Така и с народите. Просто е. Хайде на вас да ви натрапим някой, нечистоплътен и със средновековни представи човек (без акъл и образование) и да ви кажем той е равен на теб. Ще го приемете ли в дома си, защото отвсякъде ви облъчват, това е правилно?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 13 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 612 Гневно

  Контрол на границите на ЕС и пренасочване на нахлуващите обратно!

 14. 14 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гръкът дребнаво разсъждава със задни мисли - немците ни направиха мръсно и не ни дадоха пари, ние ще им го върнем, като пропуснем мигранти към тях.
  Европейските ценности трябва да важат за хората, които ги споделят. Това са гражданите на ЕС, положили много усилия, претърпели много лишения, отказали се от много неща, например блокове на АЕЦ, за да са вътре. Европейските ценности не важат за хора, които не ги уважават, не третират жените като човешки същества, изхвърлят ЛГБТ хората от високите етажи на сгради, не признават правото на други религии да съществуват и не уважават обичаите на хората, които ги изповядват, не спазват елементарни правила за лично поведение и хигиена. Европа не е социален дом, в който да се настанят всички диваци от цял свят. Африка се развива в момента с китайски пари, арабите имат много петрол, да се оправят и хранят на техен терен. Когато еволюират цивилизационно до степен да идват като гости, а не като завоеватели - добре са ни дошли! Но дотогава има 7-8 века време, ако изобщо стане някога.

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Тоя смачкан кашон не вижда ли какво става в родната му гърция. Островите са се превърнали в африкански гета.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Миграцията е постоянен процес. Затова трябва да има устойчиви правила, които ще се спазват с десетилетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1616 Любопитно

  "Трябва да признаем че някои мигранти и бежанци ще продължат да пристигат, въпреки че броят днес е много по малък." - ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ! ДА СИ ПРИЗНАЕШ ЧЕ ДОПУСКАШ ГРЕШКИ Е САМО ПЪРВАТА КРАЧКА!
  —цитат от коментар 3 на Вонин


  Кое не е решение? Каква е грешката?

  Пристигат мигранти. Така е било и така ще бъде (освен ако не сте оптимист, че условията на живот по цял свят ще се уеднаквят). След това на мигрантите трябва да им се разгледат случаите. Ако си бежанец и се спасяваш от война - имаш право да останеш. Ако го правиш не по правилата - връщаш се откъдето си дошъл. Какъв е проблема?

 18. 18 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ти вече имаш над 250 000 без адресна регистрация вГермания,считай от тях 3% да са джихадисти и смятай ,че до 2050 г няма оправия с континента.Так му натокавахте мамата на континента,че връшане на обратно няма.50% от младите германци,не желаят брак и деца,в същото време 50 % ОТ АФГАНИСТАНСКИТЕ УЧЕНИ ИМАТ ПО НАД 3,ЧЕСТИТО НА БЪДЕША ЕВРОПА-СВЕТЛО ИШИАСОВО БЪДЕЩЕ

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Да така е. Общо решение на проблема няма. Общото решение според Брюксел е да се разпределят емигрантите във всички държави от ЕС, само че за повечето от тях емигрантите ще бъдат в тежест.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ЕС трябва да се структурира най-после ! Въпрос на оцеляване

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Какво значи еди колко си процента по-малко?Защо не казва конкретни числа?Нали уж били малко,пък щяло да има проблем?Заради такива малоумници след 50-60 години европейците няма да са мнозинство в ЕС.

 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мизийски ☦":

  Исус би казал "Да, разбира се", Лукави.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  Съвсем си изтрещял, Вьенцо. При свободата на движение в ЕС няма как всяка страна да решава сама. Например - ако германиците решат да дадат паспорти на онези 1.3 млн., които дойдоха в последните години, те ще могат да идат където си искат. Това е и една от основните причини Англия и Уелс да гласуват за брекзит. И би трябвало сериозно да ни притеснява.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 373 Разстроено

  "БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ НИ ВЗИМАТ ПО 200 ЕВРО СРЕДНА ПЕНСИЯ, ТОВА СЪОТВЕТСТВА ЛИ С ЦЕННОСТИТЕ НА ЕС?
  —цитат от коментар 3 на Вонин


  Къде ги видя тия 200 евро?Баба на село взима 204 лв.Дядо,комшия-217 лв.

 25. 25 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "Отворете очите си, нямаме мигрантска или бежанска криза, макар че някои опитват да я представят като такава."

  Ами прав е. Около мен до този момент не съм видял нито бежанска вълна, нито мигранти.

  Но, за сметка на това, е пълно с руснаци. В магазините, в училищата, в детските градини. За това как 300,000 имота в България са разпродадени на руснаци, които според буквата на закона изобщо нямат право да притежават земя в България, ще се говори ли?

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  За съжаление е очевидно, че не са в състояние да действат заедно...някой схващат ситуацията като :"заплаха", други /наивно и безумно/ като "възможност"...вторите вече си плащат, а сметката ще дойде след години и поколения....

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#25] от "shisharko":

  Наистина руската бежанска вълна която ни залива е по страшна от сирийската...като свърши войната в Сирия ще се върнат но в Русия мизерията никога няма да свърши...

 28. 28 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ще е чудесно да има централно решение ако решението е нещо като затваряне на външните граници, строг контрол на одобрените и бързо репатриране на онези мигранти, които извършват престъпления.

  Иначе - баста. Такива евро-продажници си представят централизираното управление като широко отворени врати, а после разселване на неудобните мигранти или замитане под килима на золумите им.
  Ами няма да стане.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  А вода за водното охлаждане на картечниците си забравил ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 980 Весело

  ...Просто е. Хайде на вас да ви натрапим някой, нечистоплътен и със средновековни представи човек (без акъл и образование) и да ви кажем той е равен на теб. Ще го приемете ли в дома си, защото отвсякъде ви облъчват, това е правилно?
  —цитат от коментар 12 на Мизийски ☦


  Много добро описание на средностатически български патрЕот.
  Наистина е крайно време да започнем да ги депортираме. :)

  "Да, България"
 32. 32 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#27] от "BiGman1":

  Наистина руската бежанска вълна която ни залива е по страшна от сирийската...като свърши войната в Сирия ще се върнат но в Русия мизерията никога няма да свърши...
  --------------------------------------------
  Искаш да кажеш, че се отказахте да я фалирате ли?
  Защото след фалита трябваше да дойдат едни демократи-управленци, които да продадат всичко ценно на запада. И после щеше да настане един мир и добруване при руснаците.
  Те това ако стане, тогава ще видите руска мигрантска вълна какво е.

 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#27] от "BiGman1":

  "Наистина руската бежанска вълна която ни залива е по страшна от сирийската."

  Живея в Бургас. Около мен живеят много руснаци, но досега не съм видял някой от тях да чака държавата да го храни или да му търси къде да живее.

 34. 34 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Проблемът с мигрантите ще се реши. когато се затворят границите напълно, когато се забрани на кораби на т.нар. "правозащитни организации" да акостират в европейски пристанища и когато се изградят центрове за мигранти в Северна Африка, където да могат да подават молби за убежище! Тогава само одобрените мигранти ще могат да влизат в Европа! Не е задължително да бягат от войни, ако дадена европейска страна има нужда от определен вид работна рака, то там ще могат да бъдат селектирани тези, които отговарят на определените условия! Това се нарича "контролирана миграция"! Всичко останало е о**ране и съсипване на Европа и нейните ценности!

 35. 35 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Бля,бля глупости. Напълно управляем е. Но, като създадеш война на тези хора, те какво да правят. Хукват. Така се управляват вече 20 години. А в Европа са електорална маса и начин за източване на пари.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Проблема вече е неуправляем и ще става все повече, ако корабите продължават да ги чакат край бреговете на Африка.

 37. 37 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#36] от "Роси":

  "Проблема вече е неуправляем и ще става все повече, ако корабите продължават да ги чакат край бреговете на Африка."

  Познай от три пъти на кого са тези кораби:

  а) на Български морски флот
  б) на Дедо Шори
  в) на Карибските пирати

 38. 38 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Така ли каза еврокомисарят? Ами да действат поотделно спрямо конституциите на страните си и на международното право. И тогава няма да има бежанци. А мигранти винаги ще има. Въпросът е да не ги слагат под общ знаменател. И като първо Германия да се справи с Рамщайн. Диспечерският пункт на дроновете-убийци. Ката ден нарушават и собствената си конституция, и международното право. Това за начало.

  Мърфи е оптимист!
 39. 39 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Весело

  До коментар [#32] от "tos_buratino":

  Искаш да кажеш, че се отказахте да я фалирате ли?
  Защото след фалита трябваше да дойдат едни демократи-управленци, които да продадат всичко ценно на запада
  =================
  Че то и сега всичко ценно се продава на запада...петрол и газ...нещо друго имате ли?...че аз не сещам...

 40. 40 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Весело

  До коментар [#33] от "moreee":

  Живея в Бургас. Около мен живеят много руснаци, но досега не съм видял някой от тях да чака държавата да го храни или да му търси къде да живее.
  ==========
  А защо бягат от руския рай и идват в най изостаналата и бедна капиталистическа страна,а?

 41. 41 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всеки месец придобивам повече от 32000 до 34000 долара.
  —цитат от коментар 30 на rrs59595550


  Дано ти излезнат повече от 32000 цирки на г*за ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#29] отEbeneezer Goode

  Колега, системата "Максим- Соколов", вече се среща само в музеите и старите филми. Съвременните са с въздушно охлаждане. Разбирам, че си направил опит за сарказъм, но след първите простреляни в краката, другите лесно ще намерят КПП на границата. Даже, няма да има нужда от резервни цеви за смяна при нагоре щя Ванев.

 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  При нагорещаване. Извинявайте, задейства се системата с шаблони.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK