Британският парламент отхвърли възможно най-добрия компромис за Брекзит, каза Барние

Франс Тимерманс и Мишел Барние

© Reuters

Франс Тимерманс и Мишел БарниеСпоразумението, до което стигнахме с британското правителство, е добро споразумение, то е резултат от възможно най-добрия компромис. Това заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние пред Европейския парламент, след като снощи британските депутати отхвърлиха сделката.


По думите на Барние споразумението е давало правна сигурност, защото Брекзит създава огромна несигурност навсякъде. "То даваше сигурност на гражданите, и на британските, и на европейските, за да бъдат защитени правата им. Ние ще продължим да ги защитаваме каквото и да се случи. Даваше сигурност на обществения и частния сектор, защото бюджетите оставаха непроменени. Създаваше се стабилност за Ирландия и Северна Ирландия, спазваха се принципите на единния пазар, но и принципите на Споразумението от Разпети петък, тази гаранция за Северна Ирландия трябва да се запази. Предпазният механизъм трябва да бъде защитен", подчерта Барние.


По думите му споразумението е давало сигурност и на администрацията, защото е предвиждало преходен период. "Компромисът даваше възможност не само за преходен период, но също така и допълнително договаряне... Поради всичко това споразумението трябваше да бъде ратифицирано, защото създава доверие между нас и създава перспектива за втория етап на преговорите и бъдещите ни отношения", подчерта Барние.
Той отбеляза, че Европейският съвет винаги е казвал, че ако Обединеното кралство реши да доразвие червените си линии в бъдеще и да отиде по далеч от едно просто споразумение за свободна търговия, ще бъде готов да откликне благосклонно.


"Необходимо е да се намери изход от тази задънена улица и да има подкрепа от британското мнозинство в парламента, иначе няма как да напреднем, трябва ни индикация от британското правителство", подчерта Барние, като не изключи нито една хипотеза, "включително и тази, която толкова много искахме да избегнем – липсата на споразумение".


"До края на март остават около 70 дни и като че ли Обединеното кралство е готово да бъде третирано като трета страна. Никога рискът не е бил толкова голям. Нашата решимост диктува да избегнем хипотезата на Брекзит без сделка, но започнахме да работим по-активно и в тази насока. Тази дейност ще бъде ускорена заедно с всички партньори, за да може да се предприемат по спешност необходимите мерки", допълни Барния.


Той отново изрази увереност, че постигнатият компромис е бил най-добрият. "Той беше постигнат чрез конструктивното участие и на двете страни. Необходимо е да има диалог и прозрачност, но британското правителство сега трябва да каже как ще се работи оттук нататък, за да има организирано оттегляне от ЕС".


Според Барние в този момент е много рано да се направи оценка на всички възможни последици. "Ние уважаваме и ще продължим да уважаваме демократичния дебат в Обединеното кралство. Ясно е, че политическите условия за ратификацията на споразумението не са налице. Ние много съжаляваме за резултата от това гласуване. Всички знаем колко интензивно работихме две години наред въз основа на червените линии, заявени от британското правителство", посочи той.


Барние изрази съжаление, защото по думите му споразумението е било съставено заедно с британското правителство на една обективна основа, като са се отчитали изискванията да няма граница на ирландския остров, да се въведат улеснителни митнически механизми. "Искахме това да е основата за бъдещо споразумение с Обединеното кралство, което да го прави възможно най-близко до ЕС. Установяваме, че членовете на Камарата на общините, гласували против, се водиха от най-различни мотиви, понякога дори взаимно противоречиви основания, но ние не виждаме да се оформя едно положително мнозинство, което да говори за алтернативен проект. Британското правителство трябва да направи оценка на този резултат и да реши как ще работи до 29 март", допълни главният преговарящ на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1047 Весело
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "До края на март остават около 70 дни и като че ли Обединеното кралство е готово да бъде третирано като трета страна"

  Като държава от третия свят, тоест.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Браво. Барние голям.

  При целия процес на преговори ЕС беше водещ. Британците само се ослушваха и излагаха.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Вървят на лошо нещата за българите в Англия.
  Все по-голяма несигурност, политическата криза е наистина безпрецедентна.

 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2465 Любопитно

  Това отхвърляне не е случайност, за разлика от резултата от референдума за Брекзит. Мисля, че Великобритания остава в ЕС, да видим как.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#3] от "lynyrds":

  Според мен британците се опитват да останат в ЕС, ама или им стига акъл как да го направят или се пробват да го направят по-мазничко.
  Хитреци са англетата, толкова са хитрички че от гяволък сами се прецакаха.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Британците позволиха на шепа политически клоуни да ги измамят и сега ще СТРАДАТ!!!
  Напускането на Разума води до страдания!!!!

 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1642 Весело

  Най-добре твърд брекзит и после да се дпговарят страна по страна.
  Много държави по света не са в ЕС и си живеят добре.

  Живот е имало и преди Ес, ще има и след.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1642 Весело

  Републиките от СССР като обявиха за една нощ независимост да не би да се свърши живота за тях?

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  И за българите в България ще е лошо ако излязат без сделка.

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Не само, че повярваха на мъпетите а "представителите" не можаха да клекнат пред сделка, където *става от стола, за да коленичи и гледа нагоре* Пресветото Обединено Царство и ВеликаБритания ще трябва да се съобразява с мнението на Съдът на ЕС.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До 8
  Това ли са указанията и опорките на решетника?!?!?!

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Браво. Барние голям.При целия процес на преговори ЕС беше водещ. Британците само се ослушваха и излагаха.
  —цитат от коментар 3 на lynyrds


  Истинско щастие е да имаш интелигентни преговарящи. Талейран е пример.

 13. 13 Профил на Ще си поделим тотото
  Ще си поделим тотото
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Провалът на споразумението не е само провал на Мей.
  Той е провал за двете изработили и подписали го страни.
  Категоричният резултат, с който то бе отхвърлено ясно показва, че такова споразумение поначало е било нежиснеспособно, и следователно целият преговорен процес е бил бягане на място.
  Още повече, че такива сигнали ясно бяха излъчвани от британска страна още докато вървяха преговорите. Договарящите не отчетоха това, а продължиха като коне с капаци безсмислената си дейност.
  Сега всичко започва отначало. Или по-точно - завърши, преди да е почнало.

 14. 14 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "etty1": Мисля, че Великобритания остава в ЕС

  Това е най-лошото, което може да се случи на Европа! Британия е "бивша" империя - островна държава, без всякакви шансове за самостоятелно влияние в света. САЩ губят, бавно но сигурно първостепенната си роля на хегемон. Земята се оказа твърде голяма лъжица за лакомата краварска уста. Китай набира безпрецедентна мощ и постъпва мъдро, като не влиза в открит съюз с враговете на Америка. Бъдещето на САЩ ще бъзе едно голямо унижение за онези велики мъже, които създадоха тази велика демокрация, но не можаха да я опазят от корпоративната алчност.

 15. 15 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "etty1": Мисля, че Великобритания остава в ЕС

  Това е най-лошото, което може да се случи на Европа! Британия е "бивша" империя - островна държава, без всякакви шансове за самостоятелно влияние в света. САЩ губят, бавно но сигурно първостепенната си роля на хегемон. Земята се оказа твърде голяма лъжица за лакомата краварска уста. Китай набира безпрецедентна мощ и постъпва мъдро, като не влиза в открит съюз с враговете на Америка. Бъдещето на САЩ ще бъзе едно голямо унижение за онези велики мъже, които създадоха тази велика демокрация, но не можаха да я опазят от корпоративната алчност.

 16. 16 Профил на pjc10590831
  pjc10590831
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Работата отива на "Брекзит без сделка", дори и да има втори референдум, за който започна да се говори британците граждани пак ще гласуват за излизане -единствено заради свободата на движение - днес по радиото един британец се изрази, че е готов да си загуби бизнеса, но само да се спре свободата на движенние. Плюс повечето им граждани - пакистанци, индийци, африканци, австралийци и американци са срещу ЕС и неговите граждани работещи в Британия. Някак си обидно е индиец да гласува за Брекзит заради европейските работещи граждани. Мозьците им са тотално промити и само се говори как искат имигрантите да си тръгнат.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Вече и те не знаят, какво искат.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Интересно, всички публикувани мнения са еднопосочни, и всичките идват все от едната преговаряща страна -- ЕС. Клетият читател как да разбере кой с кого преговаря, за какво, и защо британските парламентаристи така масово не одобряват чудното споразумение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Британците позволиха на шепа политически клоуни да ги измамят и сега ще СТРАДАТ!!!Напускането на Разума води до страдания!!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Селски разум, благодаря.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#18] от "zyb18561487":

  С твоя градски разум,как ги виждаш британците.Кво ша правят.

 23. 23 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#16] от "pjc10590831":

  Не е така.При втори референдум нещата ще са 55/45 да останат..Има и изследвания, има и определена промяна, която се наблюдава тук.А иначе винаги може да се намери някой, с възгледите на този господин.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1642 Весело

  До коментар [#23] от "Noise":

  То и преди имаше изследвания.

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Но нямаше яснота какво е всъщност Брекзит.Имаше една торба с лъжи.Всичко това вече е история.Сега хората ще гласуват на база видяното, не на база празни обещания

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 26. 26 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#18] от "zyb18561487":

  То това е проблема.Че във Великобритания всички мнения са разнопосочни.И няма нито яснота, нито съгласие , какво точно искат.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 27. 27 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2962 Неутрално


  Мишел Барние, като добър преговарящ е казал димпломатично нещо много просто: Enough is enough! Повече разговори няма да има! ЕС беше дотук! Ваш си Брекзит, ваши си проблеми!

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  Т.е по - добри условия от вече постигнатите досега, ЕС няма да даде на Великобритания ! Избирайте излизане в неизвестното ли искате или оставане в ЕС след като вече мнозинството британци разбраха на какво са станали съучастници ! ЕС беше в постоянна добра форма и протегна ръка на Кралството няколко пъти вече, вкл. и сега, но какво е виновен, че то се управлява от такива недалновидни политици ?

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#18] от "zyb18561487":С твоя градски разум,как ги виждаш британците.Кво ша правят.
  —цитат от коментар 22 на lynyrds


  Моят градски разум ми казва, че Брекзит не зависи от мен и от 20-30 души в този форум. Поради което нямаме нужда от преса, която само насъсква някаква смешна агитка. Ако искаха да свършат някаква полезна работа, можеха да информират за различните гледни точки и техните агрументи. А това, което ни предлагат, е като обсъждане на Левски от Росен Петров-Животното.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "zyb18561487":

  Споразумението може и да не е чудно, но е единственото, което ЕС е готов да направи към днешна дата.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Европейските депутати к'во мислят? Или на Юнкер и сие нема кой да им иска оставката като на Мей.

 32. 32 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Мисля че отстъпката която направи ЕС , предпазната клауза да се прилага за цяла Великобритания а не само за Северна Ирландия беше достатъчно. Струва ми се че брекзит без сделка стана по вероятен след вчера.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 33. 33 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#29] от "zyb18561487":

  Много си нервен...форума е забавление...прави същото...тука нито даваме акъл нито слушаме лекции...

 34. 34 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#32] от "Jalis Ironhammer":

  Това дефакто оставяше Великобритания в единният пазар..Което водеше до останалите свободи, на които се гради ЕС.Затова брекзитърите виеха като линейки на кръстовище..Ще видим план Б на Мей, но е повече от ясно,че трябва да се тръгне на консенсусен вариант и да има крос парти споразумение.От което, брекзитърите пак ще вият на умряло.Почти 100% Брекзит няма да се състои на 29/03 .След това или мек Брекзит или никакъв.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 35. 35 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#34] от "Noise":

  Така е. Разбирам защо брекзитърите не са съгласни с този формат. Просто не виждам какъв може да е този консенсусен вариант и заради това си помислих че брекзит е най вероятен. Навсякъде обаче чета че той е все по малко вероятен и пазарите са на същото мнение , така че явно пропускам неща.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#29] от "zyb18561487":Много си нервен...форума е забавление...прави същото...тука нито даваме акъл нито слушаме лекции...
  —цитат от коментар 33 на lynyrds


  Свършиха ли се каките, та се забавляваш с Брекзит, бе юнак?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4869 Весело

  Хубав отговор на анонсите на Корбин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#35] от "Jalis Ironhammer":

  Следя процеса от самото начало.Още на предсрочните избори стана ясно, че Мей няма да е в състояние да следва модела на Брекзит, който начерта в речта си в Ланкастър хаус/ прословутото Brexit means Brexit/. Мандата за това и бе отказан от избирателите. В последствие се видяха ясно лагерите в Парламента и се разбра, че няма мнозинство за твърд Брекзит.Просто математиката не излиза, при положение, че Мей дори за ключови вотове трябва да разчита на ДЮП.Твърдите брекзитъри обаче , до последно настояваха за възможно най-чист изход и с това настроиха и част от умерените срещу тях.А вотът , който вкараха срещу Мей беше просто капката, която преля чашата.При торите никога някой , който е забивал нож в гърба на действащ лидер, не е ставал лидер по-късно.Лорд Хезелтайн и Маргарет Тачър са христоматиен пример.Та в момента ситуацията е такава, че в Събранието има 120-130 хард брекзитъри.Останалите застъпват различни позиции, но са обединени от едно - не трябва да се допуска Брекзит без сделка с ЕС .Което след вота вчера, може да стане само ако се договори ново споразумение, за което трябва време или ако действието на чл 50 бъде едностранно прекратено и се свика нов референдум.Тънкият момент е поправката на Доминик Гриив, която мина преди месец, че Парламентът може да внася промени в плана , който Мей ще трябва да предложи в понеделник.Тоест, вече ще решава Парламентът.А там , както се видя, няма мнозинство за твърд Брекзит.Мей евентуално може да поиска среща с Корбин, Стърджън и Сър Винс Кейбъл и заедно да изготвят споразумение, което да е приемливо за мнозинството.А единственото такова е много близки връзки с ЕС и практически Брекзит само на име.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#38] от "Noise":

  Благодаря за подробното обяснение. Честно казано продължавам да съм песимист , но дано да бъркам.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 40. 40 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#39] от "Jalis Ironhammer":

  Винаги е удоволствие да се коментира с разумни хора!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK