Лондон ще трябва да промени червените си линии за Брекзит, заяви Таяни

Антонио Таяни

© Reuters

Антонио ТаяниБританското правителство ще трябва да промени червените си линии, ние сме отворени за преговори. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, след като снощи британските депутати отхвърлиха сделката.


"Ако не е възможно да се постигнат амбициозни цели, ще имаме неорганизирано оттегляне за съжаление на всички страни. Ще работим за добрата подготовка и на този сценарий... Гражданите страдат от неустановената ситуация и ще бъдат първите жертви на Брекзит без сделка. Ще се застъпваме за ненастъпване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия в полза на търговията и промишлеността. ЕС в тежка ситуация показа, че е способен на единство и съвместни действия", подчерта Таяни по време на дебат в Европейския парламент.


По думите му политическите сили, гласували против, имат различни мотиви. "Излизането на Обединеното кралство се доближава до излизането без сделка, но тази ситуация още не е настъпила. Има различни положителни тенденции. Някои са за намирането на решение за оставане, други са за напускането възможно най-скоро. Ние сме готови да работим за бъдещите си взаимоотношения с Обединеното кралство", допълни Таяни.


"Продължаваме с ратификацията"
Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че Брюксел съжалява за отхвърлянето на споразумението, защото то е било оптималният вариант в ситуация, в която двете страни са преговаряли, отстоявайки собствените си интереси. "То беше минимално вредно. Нека не се залъгваме, Брекзит води до много вреди и за двете страни и ние смятахме, че предложеното споразумение отговаряше на дълга ни да намалим вредите", допълни Тимерманс.


Той отбеляза, че сега трябва да се изчака какво ще се случи в Обединеното кралство и ЕС ще действа според това, като гарантира, че е готов за всеки сценарий, включително и за Брекзит без сделка, който ще има дългосрочни последици. "Ще продължим с нашия процес на ратификация на споразумението, защото то беше договорено с британското правителство, и ще се стремим към оптимален резултат", допълни Тимерманс.


Без предоговаряне


От името на Съвета Мелания Чот също изрази съжаление за резултата от снощното гласуване и каза, че това прави по-вероятно дезорганизирано оттегляне на Обединеното кралство. "Този резултат не е краят на играта, но ясно е, че няма да има предоговаряне на споразумението и трябва да сме готови, когато британското правителство внесе пояснения какво значи този резултат. Ние ще продължим с процеса на ратификация в ЕС", допълни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK