Протакане, влакче на ужасите за бизнеса, втори референдум: български евродепутати за Брекзит

Протакане, влакче на ужасите за бизнеса, втори референдум: български евродепутати за Брекзит

© ReutersНито един вариант не е изключен, топката сега е в полето на Великобритания. Така български евродепутати коментираха снощното решение на британския парламент да отхвърли постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за Брекзит.


Натиск


Според Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти/ВМРО) най–реалистичният сценарий е Брекзит без сделка. По думите му най-вероятните планове на консерваторите, които са били обсъждани в неговата група в Европейския парламент, са Тереза Мей да изчака трите дни, които има според правилата на Камарата на общините, и да се опита да протака следващо гласуване колкото е възможно най-близко до 29 март с идеята да стресне и лейбъристите, и своите народни представители.


"Самото британско общество е дълбоко разделено. Едната група иска веднага напускане, защото за тях ЕС е усмирителна риза, държи ги в рамки, които не им позволяват да търгуват в британската общност, в бившата британска корона, Пакистан, Индия, където те са градили тяхната бивша империя. Това е обяснението на голяма част от консерваторите. Затова те биха предпочели да напуснат веднага", коментира Джамбазки.
Според него е разумно британците да напуснат на 29 март, защото в противен случай биха предизвикали още по-голям хаос. Законите и в Обединеното кралство се промениха, те не предвиждат европейски избори, не предвиждат процедури и бюджет за изборите, но това си е техен вътрешен проблем, каза още евродепутатът. По думите му по-голям би бил проблемът в Европейския парламент, защото местата ще бъдат намалени от 751 на 705 след евроизборите, някои държави получиха повече представителство и също промениха своето законодателство.


"Ако Обединеното кралство трябва да участва на тези избори, отново трябва да бъдат променени много правила, много законодателства с неизвестен срок, защото, ако Брекзит бъде удължен с месеци или с половин година, ще имате едни избрани представители от Обединеното кралство с неясен мандат. Това ще постави под съмнение легитимността на решенията, които ще взимат. Това би предизвикало правна несигурност и недоверие в актовете на Европейския парламент", смята Джамбазки.


По думите му по-разумно и по-редно би било да не участват на тези избори, да напуснат на 29 март и оттук нататък да договарят и да додоговарят условията на напускането. За ирландската граница той смята, че би трябвало да бъде намерен компромисът от страна на 27-те останали държави. "Всички останали компромиси бяха направени до ръба, няма какво повече да се предоговаря и да се отстъпва. Идеята до 29 да бъде договаряно нещо различно в полза на Обединеното кралство не е реалистична. Всичко, което можеше да бъде направено, беше направено като изчисления, като отстъпки, като сметки."


Другата възможност, да бъде съставено ново правителство или нови избори, според Джамбазки би означавала още по-голям хаос. Той очаква днес Тереза Мей да спечели вота на недоверие, защото торите не искат да загубят правителството, и след това да се опита да протака времето до 29 март. Той смята, че идеята за втори референдум е нереалистична, няма да се случи и не е убеден в това, че при втори референдум ще има друг резултат.


Правата на гражданите ще бъдат защитени


Емил Радев (Европейска народна партия/ГЕРБ) отбеляза, че близо 100 години не е имало такъв лош резултат на правителство на гласуване в парламента. "Ясно е, че всички ходове са в ръцете на Великобритания. ЕС ясно заяви, че ние сме одобрили споразумение. Държавите членки след дълги преговори постигнаха съгласие. Предложиха на Великобритания много добри условия за излизане от ЕС и компромиси беше дадено ясно да се разбере, че няма да има", посочи той.


Оттук нататък трябва да се види какво ще стане – дали ще оцелее тази вечер правителството на Мей, след което тя има 3 дена да представи план Б. "29 март е съвсем скоро, има ясна несигурност какво ще стане след тази дата. Възможностите са да има "твърд Брекзит", което не е добре за всичко, главно за британската икономика, но ще има последствия и за ЕС. Великобритания ще излезе от над 200 споразумения на практика, не само икономически, но и за съдебно сътрудничество, наказателни дела и други. Това ще бъде огромно сътресение както за Великобритания, така и за Европейския съюз", посочи Радев.


Той подчерта, че ЕС ясно стои зад интересите на гражданите, които живеят във Великобритания, и няма да позволи никаква дискриминация спрямо тях, в частност и спрямо българските граждани. Но твърдият Брекзит ще породи много въпроси за гражданите на Великобритания, които живеят в ЕС, защото ще загубят права. Реципрочно трябва да се решават въпросите при "твърд Брекзит", така че да няма сътресения за живеещите в ЕС и за гражданите на ЕС във Великобритания, каза още евродепутатът.


Като друг вариант той коментира възможността Великобритания да поиска едностранно удължаване на срока в съответствие със скорошното решение на Съда на ЕС. Това ще породи други въпроси, сред които Радев посочи необходимостта Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент и да се върне броят 751 евродепутати. Той не изключи и варианта да има втори референдум за оставане в ЕС и подчерта, че съюзът има резервен план при "твърд Брекзит".


"Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на европейските граждани, които живеят, работят, учат във Великобритания. Въпросът е със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при "твърд Брекзит" да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите", допълни Радев.


Влакче на ужасите за бизнеса


Момчил Неков (Прогресивен алианс на социалистите и демократите/БСП) смята, че ЕС трябва да препотвърди позицията и да каже, че е единен, но топката е в полето на Великобритания. Личното му мнение е, че трябва да има втори референдум, тъй като първият беше проведен през 2016 г. Тогава тези, които са били на 16, 17 години, са нямали право да гласуват. В същото време напускането на Великобритания на ЕС ще касае точно тях. През 2016 г. имаха право да гласуват граждани на Великобритания и от британската общност, но не и граждани на ЕС. "Смятам, че сега, ако се проведе втори референдум, трябва да се даде право на европейски граждани, които живеят във Великобритания, плащат данъци, да могат да участват в него", каза още Неков.


"Всички варианти са на масата, единственото ясно е, че няма никаква яснота, хаосът е пълен, бизнесът се вози вече на това влакче на ужасите две години и половина и британското правителство действа сякаш има цялото време на света", допълни евродепутатът.


Илхан Кючюк (АЛДЕ/БСП) също смята, че всички варианти са на дневен ред и никой не може да каже какви ще са крайните последствия. Едно е ясно, според него: "Трябва да се потърси политически консенсус между двете партии, на торите и на лейбъристите, без него Великобритания не би имала солидна позиция пред европейските си партньори."


"ЕС е готов да предоговори и допълнителни условия, ако е необходимо, но Великобритания трябва да каже какви иска на този етап. Най-добрият вариант е да остане съюз от 28 държави. Дали има вариант? Винаги има вариант, но това трябва да има разбиране и от двете страни. Има едно голямо разбиране от страна на обществото в Обединеното кралство, че ползите от членството в ЕС са много по-големи. Първият референдум не беше основан на фактите, а беше основан на много лъжи", коментира Кючюк.


По думите му ЕС трябва да продължи с политиката си към Великобритания и със своите червени линии, съобразявайки се с позицията на Лондон. Политиците във Великобритания трябва да кажат какво искат, защото ние в момента не знаем какво иска Великобритания, допълни евродепутатът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Вече става фарс.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  За комунистите навремето викахме, как пък този комунизъм никъде не успя? То не беше СССР, не беше Източна Европа, Северна Корея, Куба, Етиопия, Венецуела? Кога, понеже не прилагали правилно Теорията, къде ЦРУ и шпионите пречели, къде - сушата и лошото време, чернокожите и арабски другари от международния пролетариат не били класово осъзнати, дори след 5 години във ВИИ Карл Маркс и АОНСУ......

  Сега въпросът седи със същата сила за т.нар. нео-консерватизъм, където са се приютили масово бившите ченгета и физическото потомство на дъртите милиционери.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2093 Разстроено

  Хитрата сврака - с двата крака. Поради липса на 4.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Хитрата сврака - с двата крака. Поради липса на 4.
  —цитат от коментар 3 на PisnaMi


  Изневериха на основни постулати на нео-консерватизма и затова не стана. Парламентаризмът само пречи, както се вижда. Ако на негово място имаше една единствена личност - всеобщ обединител на народа, работата щеше да стане с едно удряне по масата.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Тежеста на ЕС е много по-голяма с Великобритания, но за съжаление ще излезе под някаква форма

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":

  И ако може този човек, който удря по масата да си ти?

 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Втори автогол. След този за Брекзита вообще. Наистина какво искат?

 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Разстроено

  И тоя късметлия - малоумник ли вече прави анализи!??!
  Боже опази ни.....

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3075 Весело

  На 29.03 ако още увъртат , Брюксел трябва вежливо да им посочи ЕХИТ !!!

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":И ако може този човек, който удря по масата да си ти?
  —цитат от коментар 6 на stedim


  Виждал ли си неоконсерватор, на когото тази мисъл да не му се чете в светещите очички?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 11. 11 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Боже колко неадекватни евродепутати имаме....
  А пък за защитата на българите в Англия трябва да си хептен сбъркан та да чакаш на тях. Доказано и проверено, гарантирано, ако има нещо гадно и лошо то ще е именно от нашите.
  Самите англичани ако няма сделка не биха променили нищо от сегашното положение, така че за българите в Англия това положение ги устройва. И ако се замотат още след април и другата година до април ще им е вързана. От април почва новата финансова година в Англия.

 12. 12 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Тези, които уж представляваха волята на народа, но всъщност попаднаха в клопката на собствената си британска култура (дезертьори), идеология (социалистите) или следвайки партийната линия (торитата) са обрисувани в следните графики:

  https://www.politico.eu/article/how-the-brexit-vote-was-lost/

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  А Момчил 15/15 и архонт Бинев, те какъв съвет са дали?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "cinik":

  Това твойто е крайно нагла лъжа. Бившите комунета и доносници до един са афтентично десни либерали :)))))

  Путин - мы верим в тебя !
 15. 15 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "pet_fire":

  ЕС ще има много повече тежест без пиратите, щото няма да има предател в редиците дето служи първо и основно на краварника и всичко което прави е да саботира съюза.

  Путин - мы верим в тебя !
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Талка става, когато не знаеш, какво искаш.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Влакче на ужаса с прерязани релси. Това е Брекзит.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":Това твойто е крайно нагла лъжа. Бившите комунета и доносници до един са афтентично десни либерали :)))))
  —цитат от коментар 14 на terminal velocity


  Във всички партии с етикета "соросоидно-либерални" непринадлежността е условие за членство.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 19. 19 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Продавам офис площи и земи в Пловдивско, всички брекзитииъри да заповядат - спешъл за поданиците на кралицата. =)

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK