Европарламентът иска повече средства от ЕС за извеждане от експлоатация на АЕЦ в България

Европарламентът иска повече средства от ЕС за извеждане от експлоатация на АЕЦ в България

© Анелия НиколоваЕвропейският парламент прие вчера позицията си за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения в България и Словакия, предаде пресслужбата на институцията.


Докладът на Петър Курумбашев (С&Д, България) беше приет с 494 гласа "за" срещу 35 гласа "против" и 32 "въздържал се".


Сегашното предложение е следствие от ангажимента на ЕС за финансова подкрепа за извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в България и Словакия, поет в контекста на преговорите за присъединяване към ЕС. Парламентът иска процентът на съфинансиране от ЕС за извеждане от експлоатация в тези две държави членки да бъде най-малко 50%, докато комисията е предложила 50% като максимално съфинансиране от ЕС.
Европейският парламент смята, че на Съвместния изследователски център (JRC) трябва да бъде предоставена отговорността за събиране, развиване и обмен на познания в областта на извеждането от експлоатация на ниво ЕС.


Докладчикът Петър Курумбашев отбеляза: "Успяхме да добавим пояснение, че средствата, отделяни в бъдещата многогодишна финансова рамка за преждевременното извеждане от експлоатация на тези ядрени реактори, ще следват примера на настоящата програма, в която 60% от средствата за България се предоставят от ЕС.
Включихме пояснение, че програмите за преждевременно извеждане от експлоатация на тези ядрени мощности не задължават държавите членки да прекратяват своите планове за развитие на ядрената енергетика."


Приетата резолюция на Европейския парламент ще бъде изпратена на Съвета на ЕС. Европейският парламент има само консултативна роля по този въпрос, което означава, че с него се консултират по предложението на комисията, преди съветът да приеме окончателния текст на новия регламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK