Ключови евродепутати ще трябва да обявяват срещите си с лобисти

Ключови евродепутати ще трябва да обявяват срещите си с лобисти

© ReutersЕвропейският парламент одобри промените във вътрешните си правила, като целта е дейността му да стане по-ефективна и прозрачна, предаде пресслужбата на институцията.


Ключовите промени в Правилника за дейност на Европейския парламент, които бяха приети днес, са свързани с правилата за поведение на членовете (включващи разпоредби за прозрачност и мерки за предотвратяване на тормоза), парламентарните въпроси към Съвета на министрите и Европейската комисия.


Измененият правилник беше одобрен с 496 гласа "за", срещу 114 гласа "против" и 33 "въздържал се".


Повече прозрачност
Ключовите участници в законодателния процес ще бъдат задължени да публикуват онлайн всички записани срещи с представители на интереси, които попадат в обхвата на Регистъра за прозрачност. Става въпрос за евродепутатите, които ръководят законодателството в парламента, известни като докладчици, докладчиците в сянка и председателите на комисии.


Освен това другите евродепутати са насърчавани да публикуват онлайн всякакви срещи, в които участват с представители на интереси. Уебсайтът на европарламента ще трябва да бъде адаптиран технически, така че да позволява на членовете да публикуват информация за това как използват надбавката за общи разходи.


Правила за поведение


Новите правила гласят, че членовете трябва да се въздържат от "неуместно поведение" (например показването на плакати по време на пленарни заседания), от "обиден език" (например клевета, "език на омраза" или подклаждане на дискриминация) и от психологически и сексуален тормоз.


Кодексът за поведение на парламента ще бъде анексиран към Правилника за дейност и евродепутатите трябва да се ангажират да го спазват в писмена декларация. Отказът да се подпише такава декларация може да доведе до забрана евродепутатът да поема висша длъжност, да бъде назначен като докладчик или да представя парламента по време на тристранни срещи или в официална делегация. Сериозно нарушение на тези правила може да доведе до санкции.


Европейски политически партии и фондации


Според договорите "политическите партии на европейско равнище допринасят за формирането на европейско политическо съзнание и изразяването на волята на гражданите на ЕС". Дадена организация трябва да спазва специфични условия, за да бъде квалифицирана като европейска политическа партия или европейска фондация. Според новите правила група от минимум 50 граждани може да поиска от Европейския парламент да отправи питане към компетентния орган дали дадена европейска партия или фондация изпълнява тези условия.


Реформата включва и мерки за парламентарните въпроси и по-точно запитванията към Съвета и Европейската комисия, консултациите на комисиите за поверителна информация, правилата за постоянните комисии, гласуването по изменения и правилата за парламентарните интергрупи.


Одобрените изменения ще влязат в сила в първия ден на следващата сесия след тяхното приемане, т.е. на 11 февруари 2019 г., с изключение на някои разпоредби, свързани с правилата за поведение на евродепутатите, постоянните комисии и служителите на комисиите, които ще влязат в сила при откриването на следващия парламентарен мандат на 2 юли 2019 г.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Весело

  Боже, просълзих са от умиление!
  Сърце играй, трепти, задъхвам се от възторг и гордост от тийзи МИ дупетати!
  Какви са прозрачни, чинни, отговорни, безкомпромисни!

  Е, вярно, след пет години мандат накрая в 12 без една минута преди да сдадат се сетИха ...

  Абе, а досега пет години излазя ... ми тя нецензурна излазя!
  Излазя, че не са били прозрачни и отговорни га са си мешали капите с лобостите!
  Вай, вай, вай и Въх!

 2. 2 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  Все пак положението е несравнимо с нашите тюфлеци.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Това след поредния/последен скандал с немския евродепутат Елмар Брок :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ключови евродепутати ще трябва да обявяват срещите си с лобисти
  ______________________________________________________________

  Аз , даже бих отишъл по-далече...
  Нека ''ключовите'' депутати , бъдат задължени на заседанията , да носят жилетки , с логото ,на компанията ,която ги ''спонсорира'' . храни под масата.
  Може и ,не жълти, а оранжеви, например...Ама ОБЕЗАТЕЛНО, с логото на ''спонсора'' !
  За да се знае , кой-кой е!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK