Популисткият премиер на Италия заплаши Европа с още популизъм, ако не е солидарна

Популисткият премиер на Италия заплаши Европа с още популизъм, ако не е солидарна

© ReutersПремиерът на италианското популистко правителство Джузепе Конте успя да вбеси почти всички партии в Европарламента с провокативна реч, която трябваше да бъде част от седемнадесетия дебат за бъдещето на Европа.


На практика обаче той се оплака от липсата на солидарност с проблемите на Италия и поиска повече европейски фондове за социални мерки на фона на проблемната икономика на собствената му държава. Конте критикува и липсата на солидарни мерки за справяне с мигрантите, голяма тежест от която се стовари върху Италия и всъщност качи на власт популистите.


Това се случва, докато Рим е в безпрецедентен политически конфликт с Франция, обект е на предупреждения от ЕС заради слабото развитие на икономиката ѝ и възпрепятства приемането на реформа на Дъблинските споразумения за бежанците.


Някой да се извини
През изминалите 30 години европейското управление се свеждаше само до икономическия аспект, перспективите ни за развитие се основаваха на тенденциите на либерализацията. Регламентирането бе ограничено в основни икономически сектори, бяха ограничени също така и възможностите за социална закрила, което доведе до повече неравенство. Най-вече по време на икономическата криза в рамките на европейското управление бе проведена много строга политика за ограничаване на държавния дълг по силата на много строги параметри. Освен това се сви силно и потреблението, което се отрази изключително отрицателно върху социалната сфера, каза Конте. В лицето на една безпрецедентна икономическа криза, европейската политика се оттегли. Имаше опасност полека лека да загубим контакт с народа, да се стигне до една неопреодолима, не само географска, пропаст между Брюксел и периферните части на европейския континент. политиката си върна своята представителна и легитимна функция. Но се струваше на гражданите далечна, като политика на олигарси.


"Да се надяваме, че след години някой ще се извини за това, че не е имало достатъчно социална Европа или че миграционната криза не е била управлявана достатъчно добре", каза той.


Не бива да реагираме на промените със стерилен консерватизъм. Дори напротив - ще трябва да дадем възможност за конфликт. Конфликтът трябва да намери своето проявление по демократичен път, да се превърне в двигател, дори с риск да се откажем от някои сигурни и установени модели, заяви премиерът на Италия. Хората в градовете обедняват, самотни са, обезверени са. Ако пренебрегваме тези емоции, може да се стигне до непредвидими последици. Според мен популизмът на 21 век ни налага радикално да преосмислим формите и институиите, които характеризираха реда през последните 30 години.


Европа ще трябва отново да се превърне в двигател. Не бива тя да откликва само на интересните на отделни държави-членки, настоя Конте.


Европа като световна сила


Според него Европа трябва да намери своето място в Съвета за сигурност на ООН и трябва да започне отново диалога си с Русия и Китай. "Не бива да се подаваме на илюзията на политическия изолационизъм. Трябва да работим, за да ангаижраме двете страни във всяко едно отношение."


Трябва да продължим по пътя на интеграцията на европейската отбрана. Тя не е в противоес на НАТО, ЕС ще покаже, че може да гарантира повече сигурност за гражданите си. Не бива да забравяме, че ако иска да играе роля на световната сцена, ще трябва да поддържа тесни връзки с Обединеното кралство след Брекзит, посочи той.
Онези, които пристигат на бреговете на ЕС, пристигат в Европа. Трябва да си припомним това, за да приложим правилния подход към миграцията, в момента, в който е заложена на карта европейската сигурност.


Европа трябва да работи за финансирането за Африка. В противен случай миграцинните потоци може да намалеят в краткосрочен план, но не и трайно. Не можем да си затворим очите пред факта, че мнозинството от африканците живее в антихуманни условия, въпреки богатите природни ресурси, с които разполага този конфинент, каза още той.


Солидарност, солидарност


Недостатъчната промяна на солидарност показва защо Европа се затруднява при гарантирането на повече справедливост; новите европейски структури трябва да са насочени най-вече в борбата с безработицата и насърчаването на растежа. Трябва да отправим смело послание, най-вече в борбата срещу безработицата. Така няма да се стига до националистически залитания, каза Конте.


Трябва да се постигне адекватно равновесие между новите приоритети като миграцията, растежа и инвестиците и традиционните политики като кохезионните фондове. По тези политики трябва да се предоставя и в бъдеще пълно финасиране, тъй като те са от решаващо значение в социалнополитически план, заяви той.


Реакциите


Речта на Конте бе посрещната с остри реакции от лидерите на представените в парламента парти и се наложи неколкократно председателят на ЕП Антонио Таяни да припомня, че темата на дебата е "Бъдещето на Европа", а не "италианското правителство".


Лидерът на ЕНП Манфред Вебер посочи, че Италия е държавата с най-ниския икономически растеж в Европа и това е проблем за целия континент. "Ние вярваме в стабилната валута, която е фундаментално важна за силната иконимика. Вашето правителство обсъждаше в началото дали трябва изобщо да е член на еврозоната", каза още той.


Предишното правителство постигна много и действително тогава Европа не бе достатъчно солидарна. Но кажете честно на италианците кой не иска да реформира Европа - това са хора като Матео Салвини (лидерът на Лига, бел. ред.), заяви лидерът на парламентарната група на социалистите и демократите Удо Булман.


Италианското правителство възпрепятства приемането на единна позиция за кризата във Венецуела. Вие сте под натиска на Путин, на Кремъл, това е истината, каза лидерът на либералите Ги Верхофстад. Той припомни, че италианското правителство не подкрепя реформата на Дъблинските споразумения, въпреки призивите на Конте сега.


"Вашето правителство носи отговорност за стагнацията в италианската икономика, която може да прерасне в рецесия. Вашето правителство няма стратегия за растеж, то прилага само тактики и прави подаръци на гражданите, за да бъде предизбрано. Вашето правителство в лицето на Ди Майо, злоупотребява с правомощията си, подкрепяйки жълтите жилетки във Франция. Сред тях са хора, които вандалстват. Де Майо се срещна с Кристоф Шалансон. Познавам го, той на два пъти е изисквал военен преврат срещу избрания президент на френската република."


Защитиха го донякъде само независимият депутат и бивш член на ЮКИП Стивън Улф и Мара Бицото от Европа на нациите и свободите, която похвали работата на Матео Салвини (а не на самия премиер) и обяви, че Лига ще стане водеща сила както в Италия, така и в Европейския парламент. В ролята си на евродепутат тя каза още, че мисията на Лига е "да опази страната си от брюкселските бюрократи".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8702 Неутрално

  Този да спре да плаши, да не го уплаши Европа, че както са затънали...

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 12554 Неутрално

  Какво искат от Италия-врата и ограда на Европа срещу
  настъпващите африканци.

 3. 3 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  След дълги недомислици около смисъла на думата "популизъм" най-накрая изкристализира представата за нещо като тояга, с която лошите италианци плашат Европа.

  Като че ли люлката на европейската цивилизация не е в Италия...

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#2] от "''zms15783''":

  Защо ли ми докарва на Николай Бареков и Велизар Енчев - заедно и поотделно!

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 3520 Гневно

  След срещата си с Путин през миналото лято Джузепе Конте заяви, че подкрепя идеята за преразглеждане на системата от европейски санкции срещу Русия. Говорейки в италианския парламент, той обясни позицията си по следния начин:"Ще станем шампиони на откритостта към Русия, която засили международната си роля в решаването на различни геополитически кризи през последните години."
  Очевидно при "укрепване на ролята" на Русия новият италиански лидер предполага окупацията на Крим, войната на Русия в източната част на Украйна, над 10 хиляди убити граждани на Украйна и геноцида, извършен от Путин в Сирия...
  Но по-нататък ръководителят на италианското правителство произведе истинска сензация:
  "...ще започнем преглед на системата за санкции, започвайки с онези, които потискат гражданското общество в Русия".
  Дискусиите за това дали има гражданско общество в Русия или не, продължават дълго време. И накрая, Джузепе Конте сложи точка в спора. Открито е гражданското общество и неговите лидери в Русия: това са Дерипаска, Абрамович, Сечин и по-нататък по списъка на Форбс.
  Нобеловият комитет просто е длъжен незабавно да представи
  италианския премиер за икономическа награда за това откритие!

  Джузепе Конте от Пулия и пулийският зет Салвини -
  те няма да свършат добре, запомнете добре моите думи!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Според данните, които Конте е представил, той е усъвършенствал знанията си по право в университета в Ню Йорк. Говорителят на учебното заведение обаче няма данни той да се е обучавал там.

  копирано от: https://debati.bg/koy-e-dzhuzepe-konte-noviat-ministar-predsedatel-na-italia/

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  Ако в България дойде ( имагинерно) на власт коалиция, с лицата Бареков, Сидеров и Марешки, резултата ще е същия...

  скоростен индекс "Y"
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Когато популистите дойдат на власт започват:

  1. Да демонтират правовата държава
  2. Да правят интриги и скандали
  3. Да търсят(и намират) врагове
  4. Да изпълняват повелите на Путин!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#3] от "zyb18561487":

  Хайде и на италианците всичко да им е простено както и на гърците, а? Едните били "люлка на цивилизацията", а другите - "люлка на демокрацията"!

 10. 10 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Абе защо всички европейски политици риятели на Русия говорят за Обща Европейска Армия? Ей така, без САЩ за радост на джуджето!

 11. 11 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 400 Неутрално

  "...ще започнем преглед на системата за санкции, започвайки с онези, които потискат гражданското общество в Русия".
  —цитат от коментар 5 на Practic


  Същият, с който се гушкаш под одеялото нарежда убийства наред, сподавя протести, спира интернет и унищожи системата за гласуване…..

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  "На практика обаче той се оплака от липсата на солидарност с проблемите на Италия и поиска повече европейски фондове за социални мерки"

  Оплаква се като ром в служба за социално подпомагане.
  - Бате, дай некой лев за чааветата.

 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1259 Неутрално
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Явно трябва да се преразгледат механизмите за европейско финансиране. Където управляват лъжци, евфемистично наричани популисти, където управляват антиевропейски партии или не се спазват човешките права, свободата на словото и прочие - да се спира финансирането.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Когато популистите дойдат на власт започват:1. Да демонтират правовата държава2. Да правят интриги и скандали3. Да търсят(и намират) врагове4. Да изпълняват повелите на Путин!
  —цитат от коментар 8 на Боян Таксиров


  Какво е това популист бе таксире?

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Любопитно


  "Това се случва, докато Рим е в безпрецедентен политически конфликт с Франция, обект е на предупреждения от ЕС заради слабото развитие на икономиката ѝ и възпрепятства приемането на реформа на Дъблинските споразумения за бежанците."
  =================
  И какво като е в конфликт с Франция, която има президент геронтофил и огромни социални проблеми? За жълти жилетки да сте чували?
  Франция да не е индийска крава, та да не подлежи на критики?
  Щом пречи на реформа в Дъблинското споразумение, значи има право да го направи.

  Еретик
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  До коментар [#2] от "''zms15783''":

  "Какво искат от Италия-врата и ограда на Европа срещу
  настъпващите африканци."
  ============
  Убедени сме, че точно ти не си застрашена.

  Еретик
 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  чисто философски Популизма е започнал от САЩ -1920-1930 и обикновените примери във философските трудове са Хюи Лонг (ляв популист), Отец Чарлс Кофлин (десен популист) и Франклин Рузвелт (център или квазипопулист) от тях се учат Бенито Мусолини и Адолф Хитлер

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  чисто философски Популизма е започнал от САЩ -1920-1930 и обикновените примери във философските трудове са Хюи Лонг (ляв популист), Отец Чарлс Кофлин (десен популист) и Франклин Рузвелт (център или квазипопулист) от тях се учат Бенито Мусолини и Адолф Хитлер

 20. 20 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 417 Неутрално


  Този наглец е малко като в онази притча за врабчето и кравата>> Италия до гуша в дългове (Л@йн@ в оригинала) ама пак има сила да реве.....

  Вместо да седнат и да си оправят пробитата икономика с реални реформи, нашия дава акъл. Но за разлика от Гърция, която като потъна и Еврозоната се разкиха сериозно, един срив във Италия може да доведе до огромни проблеми за всички.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Извинявай, няма да цитирам поста и цитата..
  Ако намекът е верен, могат да се проверят и твърденията на човека, къде е учил, и да се направи справка дали е учил там.
  Прекалено дълго съм живял и гледал политици, за да повярвам, че истината казват само "нашите".

  Еретик
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  популиста Рузвелт направи САЩ велика държава да не би това да е причината САЩ да са против други популисти можи и те да направят държавите си велики

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  До коментар [#10] от "dgerald":

  "Абе защо всички европейски политици риятели на Русия говорят за Обща Европейска Армия? Ей така, без САЩ за радост на джуджето!"
  ==============
  Наистина ли си толкова изтрещял?
  Европа трябва да е независима, включително и от САЩ.
  Защо заповедите трябва да пристигат от Вашингтон?
  Най- големият икономически съюз да е зависим от чужда охрана?
  Тука е много модно да се говори за руски мекерета, но не са само такива.
  Ние сме европейци и трябва да се държим като такива.

  Еретик
 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3153 Весело

  "Солидарност, солидарност"

  Добре, бе.
  Нека италианските , гръцките и френските пенционери почнат да получават пенции, колкото българските и румънските.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  До коментар [#14] от "today":

  "Където управляват лъжци, евфемистично наричани популисти, "
  ===========
  Колко му е да го наплюеш човека, че е популист.

  Еретик
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3755 Весело

  До коментар [#18] от "1001":

  "чисто философски Популизма е започнал от САЩ -1920-1930 и обикновените примери във философските трудове са Хюи Лонг (ляв популист), Отец Чарлс Кофлин (десен популист) и Франклин Рузвелт (център или квазипопулист) от тях се учат Бенито Мусолини и Адолф Хитлер"
  ==============
  Чисто практически е започнал много - по рано. В България го е имало по времето на Алеко, едва ли сме го открили ние.

  Еретик
 27. 27 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Много глупаво изказване - все едно е писано от някой който никога не е бил из ЕС. Наистина може да го е измислил някое ченге от кремъл!

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  "Колко му е да го наплюеш човека, че е популист."

  Определението за популист е политик, който разчита да бъде харесан за това, което говори, докато дойде на власт. Без никога да има намерение да си изпълни обещанията.
  С други думи - лъжец/измамник.
  Джузепе Конте е типичен представител на тази порода.

 29. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Всеки, който се обяви против статуквото е популист, само че тези хора наистина са загрижени за бъдещето на собствените си държави и на ЕС. Конте е решен да спре многохилядния наплив на емигранти към Италия, които вече застрашават националната сигурност на държавата.

 30. 30 Профил на Апартамент с асансьор в тоалетната
  Апартамент с асансьор в тоалетната
  Рейтинг: 976 Неутрално
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Весело

  До коментар [#23] от "Костадин Иванов":

  Наистина ли си толкова изтрещял?
  Европа трябва да е независима, включително и от САЩ.
  =======
  Охоооо, тия работи така не стават....
  Още дълъг път ще биете до истинска независимост....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  успех на лепящите етикети . и на оредяващата им агитка. и на водача им на листа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2512 Весело

  "Не можем да си затворим очите пред факта, че мнозинството от африканците живее в антихуманни условия, въпреки богатите природни ресурси, с които разполага този континент, каза още той"

  Защо да не "си затворим очите пред факта..."?! Както знаем, африканецът е равен на европееца- нека си решава сам проблемите, без да му се месим във "вътрешните работи".
  А и прииждащите към ЕС африканци е редно да се върнат у дома и с труда си да способстват за развитието на държавите си.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#29] от "Voiko":

  Ако Конте е загрижен за бъдещето на Италия, да направи нужните реформи за разстеж на икономиката, а не да реве за повече евросредства!

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1995 Весело

  Много добре го е казал, а щатските подлоги в Брюксел са се опитали да се дървят нещо. На тях само Путин и Мадуро са им в главите :)))

 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":

  то практическо погледнато и термина пролетиариат е от римско време
  от латински се превежда - тези които имат само децата си

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "1001":"чисто философски Популизма е започнал от САЩ -1920-1930 и обикновените примери във философските трудове са Хюи Лонг (ляв популист), Отец Чарлс Кофлин (десен популист) и Франклин Рузвелт (център или квазипопулист) от тях се учат Бенито Мусолини и Адолф Хитлер"============== Чисто практически е започнал много - по рано. В България го е имало по времето на Алеко, едва ли сме го открили ние.
  —цитат от коментар 26 на Костадин Иванов


  Популизмът, като цяло , в политически смисъл е с позитивен оттенък . Означава ,че политикът , парията , идеята .. ги е грижа за народа. Но , нали е мъгляв термин + това окончава на "..ист", та кухуте глави го ползват и разбират за обида, някаква :))

  "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Много силна реч.Браво!!!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на Vlad
  Vlad
  Рейтинг: 37 Неутрално

  популиста Рузвелт направи САЩ велика държава да не би това да е причината САЩ да са против други популисти можи и те да направят държавите си велики
  —цитат от коментар 22 на 1001


  Рузвелт става президент на четвъртата година от Голямата Депресия, обещавайки че ще се справи с нея, през първия мандат премахва златния стандарт - но това не помага, вторият си мандат печели с въвеждането на "соушъл сикюрити", но през него депресията само се преименува на рецесия, и чак през военновременния 3-ти извънреден мандат икономиката живва покрай печатниците за пари за военни разходи. Америка става "велика" с приключването на ВСВ (което той не доживява). 8 години тежка икономическа криза, последвани от 4 военновременни, показва какво може да постигне популизма ако са задържи достатъчно време на власт.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  До коментар [#10] от "dgerald":

  Италианците се славят като много смели и ефикасни на бойното поле. За тяхната всепобеждаваща смелост има вицове. Сигурно искат да бъдат гръбнака на тази армия.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Щом Италия опря да защитава някоя си с име Мара Бицото, значи работата е много зле.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Конте е типично леке, от тия които стават адвокати на мафията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK