Европарламентът одобри обединяване на ресурсите за по-добра реакция при бедствия

Европарламентът одобри обединяване на ресурсите за по-добра реакция при бедствия

© ReutersМодернизирането на механизма на ЕС за гражданска защита, който беше поставен на изпитание при горските пожари, бури и наводнения през 2017 г. и 2018 г., беше подкрепено от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.


Новото законодателство, неформално съгласувано със Съвета на ЕС през декември, ще помогне на държавите членки да реагират по-бързо и ефективно на природни и причинени от човека бедствия чрез по-ефикасно споделяне на ресурсите на гражданската защита.


RescEU


По искане на Европарламента се установява "rescEU" резерв от ресурси, например самолети за борба с горски пожари, помпи с висок капацитет, полеви болници и екипи за спешна медицинска помощ, за използване при различни спешни случаи. RescEU ще се използва, когато държава членка няма достатъчно ресурси да реагира в бедствена ситуация, след решение на Европейската комисия.
Евродепутатите също така успяха да подсилят Мрежата за знания в областта на гражданската защита на ЕС с цел да се улесни обмена между млади професионалисти и доброволци в областта на гражданска защита.


Текстът беше приет с 620 гласа "за" срещу 22 гласа "против" и 35 "въздържал се". Ще влезе в сила след окончателното одобрение от страна на Съвета на министрите и ще се прилага от това лято.


Механизмът на ЕС за гражданска защита е доброволна система, чрез която ЕС координира доброволния принос от участващите държави за страна, която е поискала помощ. В последните години екстремните метеорологични условия и други феномени разшириха способностите на държавите членки да си помагат взаимно, особено когато няколко от тях са изправени пред същия тип бедствия едновременно. Когато има малка подкрепа или тя липсва напълно, ЕС не разполага с резервен капацитет да помага на бедстваща страна.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK