Директивата за авторското право е одобрена, отива на гласуване в европарламента

Директивата за авторското право е одобрена, отива на гласуване в европарламента

© Associated PressТрите основни институции на ЕС - Парламентът, Комисията и Съветът, постигнаха съгласие по директивата за авторското право, която ще промени интернет, какъвто го познаваме.


Последният проблем - да се направи ли изключение за малките и средни предприятия, бе решен като извън обхвата на директивата бяха оставени компаниите на по-малко от три години, с годишен оборот под 10 млн. евро или с по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно.


Според докладчика в сянка по темата Юлия Реда настоящият компромис гласи следното:
По чл. 13, който защитава авторското право на творците: сайтове и приложения, където потребителите могат да качват материали, трябва да положат "усилия" предварително да купят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да качат; на практика почти всички ще трябва да направят всичко по силите си да предотвратят качването на съдържание, което нарушава авторски права; ако съдът реши, че усилията им не са били достатъчно големи, те ще носят отговорност за нарушенията, извършени от потребителите.


По чл. 11, който би трябвало да защитава правата на медиите: сайтовете ще трябва да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е, освен "отделни думи или много кратки откъси"; изключения няма да има.


Коментарът на еврокомисаря за единния цифров пазар Андрус Ансип бе, че сега потребителите ще имат повече възможности за достъп до защитено съдържание. "Свободата на изразяване е гарантирана и потребителите ще имат възможност бързо да оспорят всяко неправомерно премахване на тяхно съдържание от платформите".


Реда заяви: "Тази сделка е опасна за малките издатели, автори и интернет потребители и рискува да хвърли интернет, както го познаваме, в ръцете на технологичните и медийни гиганти. Филтрите за качване на съдържание не работят като алгоритми и просто не могат да различат нарушенията на авторското право и законните пародии. Дори най-сложните филтри често блокират напълно легално съдържание".


Сега сделката трябва да бъде гласувана в Европейския парламент преди последното му пленарно заседание през април и в Съвета на ЕС. Гласуването в парламент минава първо през комисията по правни въпроси - може би още другата седмица, сочи Реда. След това държавите-членки гласуват в Съвета, като са необходими 13 държави или сбор от няколко страни, които заедно правят 35% от населението на ЕС. Последното гласуване е в ръцете на 751-те евродепутати на пленарно заседание. Веднъж вече те отхвърлиха подобни формулировки - през юли миналата година.


Изключенията


Качването в интернет на защитени творби с цел те да бъдат цитирани, критикувани, ревюирани, окарикатурявани и пародирани е защитено, гласи прессъобщението на Европейския парламент по повода. Онлайн енциклопедиите с некомерсиална цел, като "Уикипедия", автоматично са защитени от директивата. "Откъсите" от новини ще могат да продължат да се появяват в Google News или във "Фейсбук", стига да са "много кратки".


"Споразумението съдържа многобройно поправки, които гарантират, че интернет ще остане пространство за свободно изразяване", заяви докладчикът Аксел Фос. "Сами по себе си те не бяха необходими, защото директивата не въвежда нови права за праводържателите. Но ние се вслушахме в повдигнатите въпроси и решихме двойно да гарантираме свободата на изразяване".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Все по-трудна ще става работата на тези, които имат за задача да насаждат положително отношение към въпросните три институции. Просто не знам как ще си хранят децата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Все по-трудна ще става работата на тези, които имат за задача да насаждат положително отношение към въпросните три институции. Просто не знам как ще си хранят децата.
  —цитат от коментар 1 на zyb18561487


  Те ако чакаха от теб да ги храниш. Тия паразити се самосъздадоха и като нашите политици, сами си определят и раздават заплатите.

  мурзилка
 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Положителен напредък, но може още да се желае! За контрол над авторските права в мрежата съществуват няколко основни платформи. И разбира се, всеки трябва да си плати предварително за бъдещо използване на съдържание с авторско право, каквато е и практиката по света - print right, synchronisation right, performance right.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Положителен напредък, но може още да се желае! За контрол над авторските права в мрежата съществуват няколко основни платформи. И разбира се, всеки трябва да си плати предварително за бъдещо използване на съдържание с авторско право, каквато е и практиката по света - print right, synchronisation right, performance right.
  —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


  Пич, на практика всичката информация, която се намира в мрежата е създадена от някого и може да се претендира за права от него или наследниците му. Ако почне да се плаща за всичко, би трябвало като цъкнеш на браузера, да се появи една почти празна страница, която да ти поиска пари дори само за да отвори търсачката на Гугъл, после би трябвало според теб за всяко едно търсене с нея да заплащаш и така нататък. Не става, по-добре направо да му натиснат на интернета копчето за изключване и така.

  мурзилка
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ами всъщност ти вече си плащаш, на доставчика.. Няма безплатен Интернет. Пряко или косвено всички плащаме.

 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Любопитно

  "...постигнаха съгласие по директивата за авторското право, която ще промени интернет, какъвто го познаваме..."

  Ще го промени само за ЕС, за останалите страни и континенти съдържанието ще е същото и хората там ще продължат да се давят в тотална свобода...

  За случая бих цитирал нещо много подходящо от Айнщайн, но няма да го направя, за да не вземат да глобят (или затворят) после Дневник ;)

 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Дано тази идиотия НЕ бъде приета!! Простотиите на европарламента напоследък придобиват епични размери!! Колкото по-бързо свършщи мандата на тази сбирщина, толкова по-добре за всички европейски граждани!! както са тръгнали може един ден да се събудим и тези да са обявили победа на социлистическата революция!!

 8. 8 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Мисля, че Европарламентът няма да приеме това нещо. Ако пък го направи, това означава, че като проект ЕС е наистина на доизживяване. Аз съм убеден, че европейските народи скоро ще им писне от директиви и разпоредби. Ако трябва, ще разтурим целия съюз и ще се започне начисто.

 9. 9 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Мисля, че с този идиотски законопроект Еврпопарламентът отново ще покаже, че съставът му трябва да се промени радикално на идващите избори. Всяко законодателно решение трябва да се обмисли преди гласуване и ако има риск да доведе до радикални и неблагоприятни промени, да се преработи или дори отхвърли напълно, както този законопроект заслужава по мое мнение. То бива лобизъм, бива социален прогресивизъм, но това граничи с крещяща некомпетентност и клиентелизъм.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Аз настоявам за същите права и за нас инженерите! Като начало право за използване на лъжиците. За всяко загребване с лъжица да се заплаща на инженера който я е изчертал, също на завода производител и работниците в него. Тази защита да важи 70 години и и да може да се наследява. Освен това по същите закони за болтовете, гайките, винтчетата и въобще за всичко за което има чертеж и документация.

  Като начало да има пробен период от 5 години в Европарламента, като за целта се предвиди съответният бюджет и персонал който стриктно да следи евродепутатите да заплащат всеки път когато се докоснат до нещо създадено от инженер.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 514 Неутрално

  както и да го обясняват ;великите вождове; нещата отиват към централизирана цензура , явно ще останат само рекламите на хапчета и застрахователни компании

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2909 Любопитно

  А ще остане ли отпадането на авторското право 50 години след смъртта на автора?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Няма никаква цензура багеристи специалисти. И след филтърът на новата директива ще може да цитирате Айнщайн ако знаете как се прави.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 15. 15 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Интернет е АМЕРИКАНСКИ и. нито Европа, нито която и да е държава нямат никаква работа да се завират там. Ясно е, че за Европа, това е източник на кинти, като от време на време глобяват гигантите на Интернета. И след няколко години, нито Европа, нито Русия, нито даже Китай ще бъдат в състояние да контролират каквото и да е в информационния свят, понеже в Америка не само Елон Маск, но май и Боинг се гласят да правят световен интернет директно достъпен отвсякъде чрез констелации от сателити - всеки потребител ще може да комуникира чрез селфона си директно по сателитна връзка, а за компютера ще е нужна малка антенка, която да може да вижда небето (както е сега с ГПС). Когато едно законодателство зацикля в ограничителни закони, това си е чиста проба социализъм, дебилност и контрол върху масите. Идиотите от Евро-парламента е по-добре да мислят за тотални реформи в посока към либерална икономика и федерална Европа, в посока да създадат държавно-правна система, която поне в някаква степен да е като Американската, да отваря нови хоризонти и да стимулира ИНДИВИДА към просперитет и създаване на стойност.

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 467 Неутрално

  ... всеки трябва да си плати предварително за бъдещо използване на съдържание с авторско право, каквато е и практиката по света - print right, synchronisation right, performance right.
  —цитат от коментар 3 на LiberalToTheBones


  Практиката не е такава. Фирмите, които от време оно най-много ползват защитено съдържание са радиостанциите - ежечасно по 12-15 песни. Само че те не заявяват предврително - просто си пускат избраната музика, а в края на годината пращат списък с излъченото на организациите за колективно управление на права, които им назначават сума за плащане.

 17. 17 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#16] от "tamada":

  Същото е. Плащат Syncronisation right, според тип радиостанция, големина, приходи. Има кой да следи ежедневно излъчванията на музика. Аз получавам всеки месец списък с радиостанциите по света, които излъчват.

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#16] от "tamada":Същото е. Плащат Syncronisation right, според тип радиостанция, големина, приходи. Има кой да следи ежедневно излъчванията на музика. Аз получавам всеки месец списък с радиостанциите по света, които излъчват.
  —цитат от коментар 17 на LiberalToTheBones


  Изобщо не е същото, защото Syncronisation right е съвсем друго - това е музиката вградена в друга форма - кино, театър, реклама, шапки на предавания и т.н. Това в радиото е най-малката част от музиката - има я само в рекламите, авторекламите, джинглите, разни музикални подложки и т.н.

  Това няма общо с правата за излъчване на останалите песни, които са огромната част от музиката в едно радио. По света има десетки хиляди радиостанции - само в САЩ са над 12 000. Абсолютно невъзможно е всяко радио да заявява и плаща предварително музиката която ще пуска, нито пък е възможно да се изгради чиновнически апарат, който да обслужва всички тези заявки.

  Например поздравите с музикални желания как се пускат? Да не би като звъннеш в предаването и кажеш песен, някой от екипа специално да седи и да плаща предварително желанията?
  Същото е и с външните ТВ продукции. Някои предавания се монтират ежедневно и се пращат в телевизиите няколко часа преди излъчване. Невъзможно е да се предвиди коя музика на какво ще пасне, затова е и невъзможно да се плати предварително. Затова продуцентите просто пращат отчет на някакъв период от време за вече ползвана музика във вече излъчени предавания.

  Списъци може и да получаваш, но явно не ти помагат да разбереш бизнеса.

 19. 19 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Е грешка си. В този бизнес съм от 20 години....

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 467 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK