Изборите за Европарламент може да предизвикат политическо сътресение в Европа

Виктор Орбан и Жан-Клод Юнкер

© Associated Press

Виктор Орбан и Жан-Клод ЮнкерПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе толкова слисан, след като унгарският премиер нападна имиграционната му политика, че на всеослушание измърмори "Не мога да повярвам на това, което чета". Когато партията на Орбан по-късно го направи обект на злостна предизборна агитационна кампания с плакати, Юнкер отново бе изумен и каза: "Наистина не може да направиш нищо срещу лъжите".


Врагове от противоположни лагери? Не, те принадлежат към една и съща християндемократическа група на Европейската народна партия (ЕНП), господстваща сила в Европейския парламент и на теория трябва да са близки съюзници на евроизборите през май.


Вместо това политическата братоубийствена ежба е във фокуса на това гигантско упражнение по демокрация, което обхваща 27 страни и включва близо половин милиард души. Изборите за Европейски парламент на 23-26 май може да се окажат повратна точка в следвоенната европейска политика. Някои традиционни центрове на влияние могат да започнат да се рушат, което ще позволи на екстремистките, популистки партии да спечелят повече влияние и да придадат нова посока на европейската политическа машина.
"Никога не сме виждали подобно нещо на евроизборите", каза професорът по европейска политика Хендрик Вос от Университета в Гент във връзка с неприятната атмосфера около изборите.


Евроизборите се провеждат като национални гласувания в 27 държави членки. Националните политически партии със сходна идеология се обединяват в паневропейски политически групи като десноцентристката ЕНП, левоцентристката Партия на европейските социалисти (ПЕС) и либералната про-бизнес партия Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).


През годините големите политически групи започнаха да се стремят да присъединяват необвързани национални партии, и да разширяват електоралната си база. Дори тези новоприети членове да не са близки до основните им ценности, те могат да увеличат присъствието им в Европейския парламент. Някои фракции обаче са възприели силно различаващи се програми вътре в своите групи като могат да варират според географското си разнообразие от Финландия до Унгария, и до Португалия. Някои като твърдо антиимигрантската дясна партия "Фидес" на Орбан могат сега да се отцепят, като отслабят центъра и засилят разделенията.


ЕНП, например, приветства италианския популист Силвио Берлускони преди две десетилетия. Партията "Фидес" на Орбан го последва скоро след това. Други групи се изправят също пред подобни вътрешни проблеми, като АЛДЕ с популисткия чешки лидер Андрей Бабиш, който е обвиняван в злоупотреби с евросубсидии за земеделието, и ПЕС с румънските социалдемократи, за които критиците казват, че отслабват борбата на съдебната система с корупцията. Но


никъде нещата не стигат до прехвърчане на политически искри като в ЕНП.


Отначало Орбан бе насърчаван заради антикомунистическите му позиции, но с годините той се превърна в антиимигрантски популист, призоваващ за "нелиберално" общество с автократично управление, нещо което влезе в силно противоречие с ценностите на ЕНП.


Нещата се нагорещиха миналия месец, когато Орбан изригна със своята антибрюкселска реторика, представяйки Юнкер като заговорник, който цели да се разпорежда със страни като Унгария, и да отвори европейските граници за всички мигранти. Той покри Будапеща с плакати, представящи Юнкер като въплъщение на злото.


"Смятам формулировките в агитационната кампания в Унгария срещу Жан-Клод Юнкер, която се посреща с неразбиране в широки кръгове от ЕНП, за неприемливи", каза в петък австрийския канцлер Себастиан Курц, влиятелна фигура в ЕНП. Сега


ЕНП е изправена пред политическа дилема:


трябва ли да се отвърне от Орбан заради принципите си, каквито и да са последствията, или да го държи изкъсо, за да не се съюзи с други антиевропейски популисти? "В тази нова динамика възникват нови възможности", отбеляза италианският политически анализатор Алберто Алемано.


В периода след предишните евроизбори през 2014 г. Великобритания гласува за излизане от ЕС, а Италия и Австрия сформираха правителствени коалиции, които включват крайната десница. В повече от десет европейски държави има неустойчиви правителства на малцинството, а Полша е станала толкова враждебна към Брюксел, колкото и Унгария.


"След падането на Лондон, Рим, Варшава, Будапеща или Виена в ръцете на антиевропейски или ксенофобски сили, вече не говорим за "враг пред портата", а за "враг сред нас", написа Хосе Игнасио Торебланка за Европейския съвет за международни отношения.


Всичко това става в момент, когато Европейският парламент вече има повече правомощия. Служил прекалено дълго като място за почетни длъжности за пенсионирани политици,


парламентът сега е ефективно място за вземане на решения


с реално влияние върху въпроси, вариращи от Брекзит до екологични стандарти. Първите прогнози за разпределението на местата в 705-членния законодателен орган, направени миналата седмица, показват спад в подкрепата за ЕНП и ПЕС. Християндемократите се очаква да получат 183 места, а социалистите понасят още по-големи загуби и падат до 135 места, с което за първи път тяхната голяма коалиция няма да има мнозинство. Популистите ще придобият повече влияние по време на предстоящия 5-годишен мандат.


Влиятелният мозъчен тръст "ВоутУоч Юръп" посочва, че "десните националисти се очаква да увеличат подкрепата си, въпреки че вероятно няма да успеят да получат 25 процента от местата". Но една обединена група от десни националисти може да стане втората най-голяма група в парламента, отбелязва мозъчният тръст.


Досега популистките и екстремистки партии ставаха все по-гръмогласни и използваха смущаваща реторика на заседанията на Европейския парламент, но имаха твърде незначително влияние върху парламентарната дейност. Но с повече места и по-добра координация антиевропейските сили могат да оказват по-голямо влияние върху взимането на решения в Европа и да дадат отпор на проевропейската визия на френския президент Еманюел Макрон за все по-тесен съюз. Това ще е


музика за ушите на Орбан и тежко поражение за Юнкер.


Тъй като Юнкер няма да се кандидатира за още един мандат като председател на Европейската комисия, изборите през май може да са последен етап от борбата му. Този етап не е приключил и Юнкер иска да защити своето проевропейско наследство.


"Не се предавам. Не съм такъв човек. Искам да съм пълна противоположност на това", каза Юнкер. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Така е, вече никой не си поглежда родните парламенти Всеки му се сяда в стола на ЕП, даже и на нас във форума ;-)

 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Когато си имаш работа с бивши ушанки очакваш ту нож в крака, ту кирка в гърба. Такава ни е културата на нас.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 741 Неутрално

  А може и да предизвикат "Завръщане в реалността"!

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Не знам защо, но веднага в мозъка ми започна да се върти една песничка от времето на комунизма, в която главната мисъл беше "Хора, бдете, хора, бдете!" за да пребъде Европа!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Отново лъжат и не казват истината. Истината е следната- Орбан публично изнесе информация, че в действителност Сорос командва ЕС, че Юнкер директно изпълнява указанията на Сорос. Юнкер постоянно се среща със Сорос. Но в статиите на еврейската либерална медия не искат да споменават истинската причина за конфликта, защото е вярно, че Сорос управлява ЕС, а Юнкер е само изпълнител.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Което е много жалко, защото за десните популисти българите и румънците в ЕС играят същата роля, която имат циганите в България за българските десни популисти. За националистите в Европарламента българин и румънец = циганин = сопата!, България и Румъния = циганското гето на Европа. Единствените печеливши от това положение са българските русофилистици, които ще тръбят, че Европа не ни иска, защото завижда на нашата хетеросексуалност, извънредно висока интелигентност, правата православна вяра, доказано рекордните размери на пениса на българския мъж и т.н.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 7. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3996 Неутрално

  и чия политика може да сътресат ? политиката "да сър " ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Някои традиционни центрове на влияние могат да започнат да се рушат, което ще позволи на екстремистките, популистки партии да спечелят повече влияние и да придадат нова посока на европейската политическа машина."
  ============
  Голям страх тресе статуквото пред тези избори.
  Всъщност може само да се тръгне към по-добро. Британците вече се оляха и други с идеи за напускане няма. Българи и хървати се редят за еврото. Властта може само да се премести към тези, които искат всички да са равни, а не някои по-равни и не искат нахални гости в страните си.

  Еретик
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3870 Весело

  След като ще има сътресение, по—добре да се отменят изборите, докато отмине бурята 😂

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Точно колега, но само, докато вземат връх :-)

 11. 11 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Изборите няма да предизвикат никакви сътресения. Силата на популистите е много преувеличена, шансовете им - надценени.

  Изборите през 2017 г. ясно показаха, че европейците не припознават популистите като реална алтернатива на каквото и да било.

  Анти-европейските саботьори ще си останат малцинство без реална власт и влияние.

 12. 12 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 507 Неутрално

  в действителност Сорос командва ЕС, че Юнкер директно изпълнява указанията на Сорос.
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Чакай да позная - Сорос контролира Юнкер чрез магиески пръстен изкован във вулкан? :D

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Десните популисти ше са в европарламента. Ще се учудя, ако ги няма. Спорът е само за броят и влиянието им...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  "Някои традиционни центрове на влияние могат да започнат да се рушат"

  - Не могат, а вече се рушат. Пример е отстраненият Мартин Шулц. И Пес ако си мисли, че с това ще отмине аферата Хохегер, много се лъже.

  "което ще позволи на екстремистките, популистки партии да ..."
  - Стандартно, пропагандната машина обявява всички консерватори за екстремисти и популисти. Да, ама не. Пример за това е както партията в Полша, така и нашият Джамбазки и ВМРО. Факт, косерваторите трябва да се очистят от "Барековщина" и от похватите на черния ПР а ла Моника, но в посланията им има много сила.

  "6. КОНСЕРВАТИЗЪМ
  Консервативната вълна не е антиевропейска, тя е лекарството за Европа. Либералната утопия с претенциите си за глобално господство разрушава основни клетки на обществото, посяга на вечни ценности. Претенциите за трети, четвърти и прочие полове, еднополовите бракове са само върхът на айсберга. Под атака са националните държава, християнската ни вяра и семейството като институция. Ние знаем каква е алтернативата за България и алтернативата за Европа – това е патриотизмът." - http://www.vmro.bg/джамбазки-веселинов-и-димов-друга-европа-е-възможна-ние-предлагаме-конкретни-ценности-около-които-да-протече-дебатът-за-евровота/

  "Но
  никъде нещата не стигат до прехвърчане на политически искри като в ЕНП."

  Смешна Моника. Смешен завой на Дневник към ПЕС и АЛДЕ. :)

  Водещ дебат в ЕС се очертава между ЕНП и Консерваторите.
  Със здраве.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Сътресението ВЕЧЕ се състоя- време е популистите и техните формации да изтекат в сифона на историята!!!

 16. 16 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2457 Весело

  Десните партии ще нашамарят здраво левандурските либерални партии :)
  И да, популярността им расте с всеки ден по малко. Колкото и другарите да лъжат, колкото и да предоставят факти тип 'една жена на пазара каза', десните партии ще спечелят много поради една проста причина - алтернативата е неолиберален фашизъм и хората най-накрая почнаха да го разбират.
  А наводняването с клети мигранти(което продължава и сега) и последвалото небивало увеличение на престъпността препусна духа от бутилката.
  Чао леви либерасти!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Определението за популусти,екстремисти и антиевропейци в ЕП се отнася за лица като Джамбашки,което е меко казано неадекватно.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vorknkx":

  Сорос прави същото като Путин,разбира се!Купува политици.И ск отглежда такива.Онова нещо,наречено "университет" във Будапеща беше точно за това.Затова сигурно,като ви каже някой нещо за Сорос,все за Путин отвртщате!Все едно някой като ви каже,че сте Чума,вие казвате,че и Холерата е лоша!И двете сте лоши!

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2513 Любопитно

  Което е много жалко, ... доказано рекордните размери на пениса на българския мъж и т.н.
  —цитат от коментар 6 на cinik


  До коментар [#6] от "cinik":

  - Това мислене с "доказано рекордните размери на пениса" ли е???

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Не искам да ви рзочаровам,ама през въпросния сифон ще минат първо левите,после левичарските формации.ПЕС сега ще претърпи разгром,после и либерастите.На хорат им писна от джендъри(и в политически смисъл)

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  "Изборите за Европарламент може да предизвикат политическо сътресение в Европа"

  Крайно време е!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  В европейския парламент ще влязат тези, които бъдат избрани от европейците на демократични избори . Да не би някой да оспорва факта, че изборите ще бъдат демократични? От там нататък целият вой на неомарксистите и левичарите от ЕНП и ПЕС издава единствено страха им от това, че могат да загубят мнозинството си в ЕП и да бъдат неспособни да правят коалициите си, както са свикнали. Никой от тях не си признава, че загубата им ще е резултат от дългогодишната им политика , която отблъсна европейците. Хем не си признават грешките , хем наричат несъгласните с тях " популисти, екстремисти, крайни десни " и т.н. Приликата с ленинизма- троцкизма става пълна, очакваме някой да напише продължението на " Либерастията - детска болест на неомарксизма ". ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ дали недоволството от политиката на Меркел и подчинените й в Брюксел ще доведе до формирането на единен политически субект в бъдещия парламент? Тук влияят много фактори, както чисто идеологически, трака и личностми и национални. Да не забравяме, че меркелистите единно ще пречат на процеса ! За наш срам , ние в България няма да издигнем нито един консервативен демократ за евродепутат! Всичките ни избраници са или меркелисти или путинисти ! Срам !

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1617 Весело

  Долу ЕСССР!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Връх на арогантонстта е да отъждествяваш сътресенията в твоите редици със съдбата на цял контитент. Отказът от суверенитет, джендеризма, гей-парадите, истеричната пропаганда срещу една страна, безотговорната мигрантска политика, нямат нищо общо с традиционни консервативни ценности. И това ви го показаха собствените избиратли, нали? Къде го CDU след последните избори? Поредният “исторически най-нисък резултат”. А къде е Орбан? Къде е Курц? Нали сте от едно “семейство”? Защо те са горе, а вие сте долу? Защото хората са глупави, антиевропейци, податливи на популизъм, така ли? А да потърсите грешката в себе си? А навикът ви да наричате политическите си противници “популисти” и “ксенофоби”, поставя последния щрих! Смешен плач!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Междувременно еврокомисията иска да се издават "хуманитарни" визи за бежанците. И като получат такава виза да влизат в ЕС и да могат да кандидатстват за убежище/гражданство.

  https://voiceofeurope.com/2019/02/eu-to-change-illegal-migration-to-humanitarian-visas/

  Тея окончателно са решили на напълнят Европа с всякаква паплач.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3168 Весело

  Долавяме неудържима паника сред брюкселските бонзи. Турболибералите са само на една крачка да отрекат най-демократичния възможен инструмент - изборите. Според това което четем, най-подходящото заглавие е съветската песничка "То ли ещё бу́дет…"

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":

  Много се надявам и силно бих се радвал левичарските и джендърски утайки да са първи в сифона на историята!!!

 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Сърдят се на Орбан, защото отказват да търсят вина у себе си. А ЕП и ЕК има няколко сериозни гряха пред европейския избирател, именно:
  1. Съставът на ЕК е непрозрачен, произволен, квотен, базиран на националност, а не на познания/професионализъм;
  2. Няма процедура за ремонт на ЕК, не съм чувал комисар да подаде оставка;
  3. Партиите в ЕП години наред абсолютно безпринципно и безкритично приемат произволни национални партии в редиците си ("Фидес" в ЕНП, ДПС в АЛДЕ и т.н.)
  4. Дневният ред на евродепутатите остава непонятен за избирателите им. Европейските граждани се гневят как може ЕП над 3 години да се мотае с въпроса за отпадане на зимното часово време. ЕП не полаа усилия да повиши популярността си сред избирателите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3396 Неутрално  Ами Юнкер напоследък ми напомня Петко Симеонов, когато му бяха спуснали задача да загуби изборите

  Сорос управлява ЕС, а Юнкер е само изпълнител.
  —цитат от коментар 5 на gozambo


  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Весело

  Айдеее, ся и за ЕНП рИвем!
  Всеядността в името на властта неминуемо води до отдръпване на много хора.
  Тъй, де, всеядно е прасето. Което накрая обръща всичко в кочина ...

 31. 31 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 507 Неутрално

  нямат нищо общо с традиционни консервативни ценности.
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева


  Още по-добре! За мен това е още една причина да поддържам ЕС.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5190 Неутрално

  А Серги и Корни са се прегърнали да громят... и те не знаят кого...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От къде идва притеснението?
  Според клюкарите от женския пазар най-вече от България и дават конкретен пример на пръв поглед нямащ нищо общо с евроизборите:

  Без официално да е съгласувано с българската страна, Путин неслучайно наскоро заявил, че "Турски поток" ще мине през България. Обичайна практика е при такива проекти да има съвместно изявление на двете страни, а в случая да участват и страните през които минава тръбата. ЕК също.
  След това изказване на Путин, може би под натиск, последвало в БГ обжалване на процедурата за избор на изпълнител за участие в строителството на газопреносната тръба в БГ. Обичайна практика било да се разиграва театър при сложни за главата на божествения нарцис политически и икономически обстоятелства, тъй като КЗК правила това, което и се нареди. Да се имало предвид, че сина на шефа на КЗК е съветник на божествения.
  На Путин не му харесал този цирк и прекрасно знаейки че КЗК няма нищо общо с обективизма и е просто инструмент изпълняващ поръчки, както и съд, следствие и прокуратура, владетелят на
  Русия видял заплаха за проекта си и неочаквано (не планирано) Медведев обявил, че пристига в България. Фирмата подала обжалване изведнъж решила да се откаже да обжалва строителството на частта от Турски поток в БГ.
  При избора за президент по същият начин на божествения му било наредено да предложи гарантирано неизбираем кандидат за президент, предварително одобрен от Москва, както бил одобрен също от Москва кандидата на БСП.
  След глуповатото управление на Орешарски, изведнъж на всички ключови постове във властта се настанили креатури на Москва. Кандидатите за европарламента били също одобрени от Москва. БСП демонстрирало, че е неизбежно идването и на власт отново за 45г.
  А ДПС изведнъж обявили, че могат да работят във властта както с ГЕРБ, така и с БСП. А клюкарите били на мнение, че удари ли се Божествения, ГЕРБ автоматично се разпадал. Тогава оставало само БСП в играта. А на ДПС не им се излизало от играта. А Путин ще си има свои играчи в европарламента.
  Защо се получило така?
  Сигурно било, че Путин разполагал с цялата компрометираща информация, свързана с божеството, което всъщност се оказало истинската причина за страхливото му поведение, знаейки много добре кой е, как бил създаден като политически проект и зависимостите му от миналото, натрупаните грехове от настоящето, което му определяло не само неговото бъдеще, но и това на България.
  А компромати от времето, когато бил съдружник в "Тео интернешънъл" - фабрика в бургаския квартал "Крайморие", където се произвеждали нелегално цигари и контрабандно се пласирали със съдружници в същата фирма - Цветелина Бориславова, Марин Митев от ТИМ, Иво Каменов (също от ТИМ), далаверите му с някой си Паша, бледнеели пред другите му грехове, с които Путин разполагал. Явно най-довереният човек на божеството, стълба на герберското управление в държавата, истинският скрит воин, който координирал цялата власт в държавата тясно с ДПС, Румяна Бъчварова, била наясно какво предстои да се случи в държавата и своевременно се уредила посланник в Израел. А Вие какво мислите по въпроса уважаеми форумници? Трябва да спасяваме вожда ни. Човека се мъчи да прокара държавата през иглени уши. Не вярвайте на коментарите, че под държавата разбирал само себе си!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9134 Неутрално

  Голяма грешка беше да приемат бившите съветски сателити.

 35. 35 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  "Изборите за Европарламент може да предизвикат политическо сътресение в Европа".

  Изборите за Европарламента ТРЯБВА да доведат до политическо сътресение в Европа.
  Защото статуквото в момента доведе до:
  Пълно незачитане на националния суверинитет на народите.
  Промяна на традиционните ценности с някаква извратена идеология за трети, десети, петдесети пол и т.н.
  Демографска катастрофа най-вече като структура на населението. Циганизация и арабизация на електората. Този проблем ще се задълбочава с годините.
  БРЕКЗИТ!
  Тотално изоставане от информационните технологии.
  Зараждаща се посевместна криза в здравеопазването. щом и в Германия са налице някои признаци, какво ли остава за по-бедните държави.
  Икономиката - губим позиции в света.
  Намалява научния потенциал на континента. Не е изненадващо че европейски инженери вече са в Китай.
  И още много други причини...

  Panta rhei....
 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "Някои традиционни центрове на влияние могат да започнат да се рушат"
  Соросоидния център видимо е притеснен от загубата на влияние, въпреки огромните средства, които излива за проганда!!!

  "парламентът сега е ефективно място за вземане на решения"
  Това е вицът на деня. Тези приемат такива идотии напоследък, че "ефективните" решения са някакви пропагандни мантри ехтящи само в главите на ляволиберастите!

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  "Полша е станала толкова враждебна към Брюксел, колкото и Унгария."

  Дали само мигрантската политика е причина? Полша не е засегната от мигрантската вълна. А и Полша е най антируската източноевропейска държава. В името на политическата коректност анализаторите не искат да казват истината. А голата истина лъщи. Евроатлантиците прецакват източните. Прецакват ги тотално във всички направления. Те най-много нас прецакват, но явно и другите са недоволни. Всъщност всички са недоволни. И недоволството никак не е безобидно. С ВБ могат да си правят Брекзит-театър, но при изтока фейк няма.

 38. 38 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 447 Весело

  Не-ЕССР-ците растем просто.
  Това е толкоз просто и лигично.

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  И ся к'во? Да нема избори, щото на някои им е много готино? Ами нали затова има и Брекзит, щото станахте омразни

 40. 40 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  ве асошиейтид прес що не анализира че шефа на ПЕС не е подкрепен от собствената си партия у БГ?
  не им ли интересно
  там искри не префърчат ли?

 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Дай боже!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Ще стане каквото има да става и в никакъв случай не трябва да се подценява влиянитео на популисти като Орбан и подобни. Има ги почти навсякъде, не липсват и у нас. Хранителната среда за тях е простотията - видяхме че и на острова тази болест е разпространена, така че добре е по-интелегентанта част от населението, която може и би трябвало да си дава сметка за последствията, да не се прави на велика, ами освен да гласува, да оказва влияние и на околните от по-близкото обкръжение хора.
  Защото ако такива като Орбан вземат връх, ще се окаже че всички, противници и привърженици на попу;истите, ще станем губещи.
  Това едва ли ще бъде фатално в исторически план, но за нас, днес живеещите хора, може да се окаже, че ще трябва да си припомним едни доста неприятни времена, а и не е лошо да си припомним, че за последващи промени ( нещо като поправителкен изпит:)), понякога е необходимо доста дълго време.
  Каквото се постелем, на такова ще легнем - все пак избора си е наш.

 43. 43 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 75 Неутрално

  "Сътресение", да Европа има гигантска нужда от него! Дано ние, европейците, да осъзнаем нашата отговорност за нашето бъдеще!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на mvu02435512
  mvu02435512
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  А като оставим настрана лозунгите,би ли ни осветлил какво толкова страшно ще стане "ако такива като Орбан вземат връх, ще се окаже че всички, противници и привърженици на попу;истите, ще станем губещи"???Щото мен борбата с монополите и намаляването цената на енергоносителите,защита правата на кредитополучателите от банките,финансовата подкрепа за многодетните семейства,защита на християнските ценности и политиката срещу незаконното нахлуване на мигранти не го намирам за чак толкова ужасно.Та?!!?

 46. 46 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Нищо няма да предизвикат освен че едни крадци и пияници ще сменят други и пак всичко за офшорните мутимиардери. Всичкото европарлама са лесбиййки, гейове и шарлатани.

 47. 47 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Да чичко Путин ще стане председател на Европейския парламент.
  😂😂😂😂😂

  Иван Костов е за съд!
 48. 48 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Ляво-либерастката групичка на Меркел, Макрон и Юнкер ги страх да не изпуснат властта и почнаха с комунистическите методи... санкции, заплахи, пропаганда, че който не е с тях всъщност бил или путинофил или фашист и т.н. Нормално, либерали и комунисти са от едно котило и действат по еднакъв начин.

 49. 49 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Десните партии ще нашамарят здраво левандурските либерални партии :)И да, популярността им расте с всеки ден по малко. Колкото и другарите да лъжат, колкото и да предоставят факти тип 'една жена на пазара каза', десните партии ще спечелят много поради една проста причина - алтернативата е неолиберален фашизъм и хората най-накрая почнаха да го разбират.А наводняването с клети мигранти(което продължава и сега) и последвалото небивало увеличение на престъпността препусна духа от бутилката.Чао леви либерасти!
  —цитат от коментар 16 на dgd


  Амиииииииииин.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 50. 50 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Орел, рак и щука ...от една партия обсъждат обсъждат особено важните въпроси за размера на краставицата и махмурлука в Брюксел.. Какъв прогрес..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 51. 51 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това не е непременно лошо. ЕС има нужда от електрошокова терапия, за да оцелее.

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Точно Иво Прокопиев да ми се бори срещу комунизма ми е оксиморон някак си ...

 53. 53 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Тия брюкселски зелки са толкова затъпели, че дори не правят нищо, за да спечелят поне малко повече гласове. Напротив, правят много да загубят още и още. После космосът ще им е виновен!

 54. 54 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Тия брюкселски зелки са толкова затъпели, че дори не правят нищо, за да спечелят поне малко повече гласове. Напротив, правят много да загубят още и още. После космосът ще им е виновен!

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Много хора са били слисани, когато Хитлер взема властта. И сега ще стане същото. Постепенно ултра леви, ултра десни и националистически партии ще вземат властта и ще променят както европейската траектория, така и световната. На всяко действие има равно противодействие. Очакваше се, че на диктата на евролиберстите ще се отвърне подобаващо, това е вселенски закон.

 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9474 Неутрално

  Дано ние не проспим момента и да отидем до урните да гласуваме, а не да се разхождаме за гъби в този момент.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Тия брюкселски зелки са толкова затъпели, че дори не правят нищо, за да спечелят поне малко повече гласове. Напротив, правят много да загубят още и още. После космосът ще им е виновен!
  —цитат от коментар 53 на brj58576801


  Те няат предстаа кво стаа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK