По-слаба защита на демокрацията - след изборите антиевропейските партии могат да спънат ЕС

По-слаба защита на демокрацията - след изборите антиевропейските партии могат да спънат ЕС

© Associated PressЕвропейците имат все по-дълъг списък с проблеми – президентът на САЩ руши основите на многостранната система, а руският му колега, Владимир Путин, провежда мащабна кампания за дезинформация, за да подкопае европейските политически системи. На фона на това изборите за Европейски парламент, които ще се проведат след по-малко от три месеца, изглеждат относително малък проблем. И това е грешно отношение.


Европарламентът е в крайна сметка един от органите на ЕС и в много отношения е най-слабият от тях. В своята законодателна роля институцията си сътрудничи със Съвета на ЕС (включващ министрите от държавите членки), а основа за работата му са предложенията на Европейската комисия. Изборите обаче имат значение заради това, което ще последва, посочва Европейският съвет за външна политика в началото на анализа си, озаглавен "Европейски избори 2019: Как антиевропейските партии планират да разрушат Европа и как да бъдат спрени".


След вота група националистки антиевропейски партии, които настояват за "Европа на нациите", може да спечели такъв процент места в Европарламента, който да ѝ осигури контрол. В момента тези сили не са обединени в единен съюз, но с идеите си те могат да оформят европейската политика в средносрочен план. В дългосрочен способността им да парализират взимането на решения в центъра на ЕС ще отслаби аргумента на проевропейците, че макар и да не е перфектен, европейският проект е способен на реформи.


Ако спечелят над определен брой места, антиевропейските сили ще получат влияние върху ключови процеси и решения. Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство.


Външна търговия
В следващия парламент търговията може да се превърне в консенсусен въпрос, по който антиевропейските сили да демонстрират единство. Ролята на Европарламента в споразуменията за международна търговия постепенно нарастна през годините. Лисабонският договор му даде право на вето върху почти всички търговски и други международни споразумения заради процедурата за консенсус, която изисква абсолютно мнозинство. Така евродепутатите могат да се съгласяват или не със сключването на дадено споразумение.


Заплахата от парламентарно вето е достатъчна, за да въздейства на търговските политики на ЕС. Затова контролът върху повечето места в институцията е от ключово значение. В сегашния случай според VoteWatch балансът на силите по свързаните с търговията решения е малко вероятно да се промени особено в следващия Европарламент. Основният аргумент за такова твърдени е, е няколко антиевропейски партии или не са категорично против свободната търговия ("Алтернатива за Германия") или са сред най-стабилните ѝ поддръжници ("Право и справедливост" в Полша).


Но предвид риска те да търсят тактически съюзи и факта, че сегашните основни партии (Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите) няма да имат абсолютно мнозинството, от което се нуждаят, за да приемат нови международни търговски споразумения, националистите могат значително да забавят изпълнението на дневния ред на ЕС в тази област.


Върховенство на закона


Една от ключовите процедурни сили, която произтича от контролирането на поне 33% от местата в Европарламента, е да се блокира механизма по чл. 7 от Договора за ЕС. Той има за цел да защитава върховенството на закона в държавите членки и в момента е задействан срещу Полша и Унгария. Напредъкът по механизма зависи в голяма степен от подкрепата на евродепутатите и на държавите членки, поради което той е по-скоро главно инструмент за политически натиск, а не нещо, което реално може да доведе до лишаване от право на глас в ЕС (най-тежката санкция по него).


И все пак с един Европейски парламент, неспособен да задейства разследване за върховенството на закона срещу държава членка, и с все по-голям брой страни, представлявани в Съвета от правителства, които не са склонни да го подкрепят, ЕС ще бъде сериозно ограничен в способността си да защитава демокрацията, се посочва в анализа.


Миграция


Европарламентът има основно незаконодателни правомощия по отношение на политиката за миграцията – един от въпросите, в които антиевропейските партии се фокусират. Ролята му в тази област е консултативна, тоест Съветът трябва да пита Парламента а за мнение, което не е правно обвързан да вземе предвид. Все пак обаче той не може да вземе решение без да е получил мнениеото на Европарламента, което се одобрява с мнозинство.


Ето защо Европарламентът може да направи нещата за Съвета по-трудни. Той може да откаже да даде мнение, както и да забави дадено предложение, което не подкрепя, като го върне някоя от своите комисии. Тъй като Европейската комисия може да внася поправки в предложението си до момента на крайното споразумение с държавите членки, Европарламентът може да окаже натиск върху Комисията.


Бюджет на ЕС


Европарламентът има ключова роля в договарянето на Многогодишната финансова рамка на ЕС, както и в определянето на разходите в годишния бюджет на съюза. Няколко събития - Брекзит (ако се състои по план на 29 март), евроизборите през май и края на сегашната многогодишна финансова рамка - ще се случат бързо едно след друго през 2019 и 2020 г. Това създава силно напрежение дългосрочният бюджет на ЕС да бъде приет възможно най-скоро. Засега обаче изглежда много малко вероятно ЕС дори да постигне някакво грубо споразумение преди изборите. Това означава, че евродепутатите от антиевропейски партии в следващия Парламент ще могат да оказват натиск върху размера и формата на бюджетната рамка за 2021-2027 г.


Тези разговори винаги са трудни, защото изправят едни срещу други вносителите и бенефициентите, но един Парламент, в който националистите имат по-силен глас, може да направи още по-сложен процеса, дори и те да преследват различни цели като намаляване на бюджета, увеличение на кохезионните фондове и други. При този сценарий има голям риск външната политика на ЕС да стане жертва на съкращения и компромиси.


Новата Еврокомисия


Резултатът от изборите през май ще бъде от ключово значение за състава на следващата Европейска комисия, включително и за това кой ще е неин председател и кой ще е върховен представител на ЕС за външната политика. След като Съветът номинира кандидата за председател (с квалифицирано мнозинство), той трябва да бъде одобрен с мнозинство в Европарламента – най-малко 353 от неговите 705 члена (заради промяната в броя на евродепутатите след Брекзит). Ако кандидатът не получи необходимия брой гласове, председателят на Европарламента ще покани Съвета да направи ново предложение, след което се повтаря същата процедура. През 2014 г. за пръв път бе използвана схемата с водещия кандидат (от спечелилата най-много гласове партия), която и сега също се очаква да се приложи.


След това трябва да бъдат избрани всички еврокомисари. Европарламентът избира или отхвърля Колежа на комисарите с мнозинство от гласовете, като преди това кандидатите се явяват на изслушвания в комисии в Европарламента. Всяка комисия дава оценка за представянето на кандидата и я изпраща на преседателя на институцията. Достатъчна е повече от една трета, за да се затрудни одобрението на кандидата в дадената комисия. Той все пак може да бъде избран като част от целия Колеж на комисарите по време на пленарно заседание, но негативни оценки са карали предишни кандидати да се оттеглят от процедурата.


Способността на антиевропейските партии да затруднят работата на Европарламента в голяма степен зависи от това дали могат да координират дейностите помежду си, нещо, което никога не е било тяхна силна черта, се подчертава в анализа.


Какво се казва в частта от анализа, посветена а България, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Интересно как не се намери журналист да попита евродепутат от Вътрешната Македонска Революционна организация Организация: Извинете, Вие на какво сте вътрешен? За каква революция (бррр!) става дума? А това Македонска?!?

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  . Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство.
  =======
  Наличието на нещо такова не беше ли демокрация....?

  Тогава..... на какво основание, Брюксел бяга от такава система за управление...... а в същото време я препоръчва в страни, най вече непосредствено отвъд периферията си.....?
  И в последствие, ако не бъде послушан, Брюксел обявява несъгласилия се с него..... като диктатор, популист..... и т. н....

  Хапнете и вие малко от супата която насърчавахте с години на другите.....!

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ехх най после да бъде представени в ЕС...

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ако европейските партии спрат да правят глупости, антиевропейските ще изчезнат от самосебе си.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Популистите,у финансирани от джуджето, както и всякакви левундери - джендъри са заплаха за Ценностите и Устоите на Европа!

 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  Много е забавно как едни и същи реват "против статуквото" тук и същевременно с нокти и зъби се мъчат да задържат статуквото в ЕП.
  При това и там и тук са на власт партии от една и съща група.

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на white rabbit
  white rabbit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  . Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство.=======Наличието на нещо такова не беше ли демокрация....?Тогава..... на какво основание, Брюксел бяга от такава система за управление...... а в същото време я препоръчва в страни, най вече непосредствено отвъд периферията си.....? И в последствие, ако не бъде послушан, Брюксел обявява несъгласилия се с него..... като диктатор, популист..... и т. н.... Хапнете и вие малко от супата която насърчавахте с години на другите.....!
  —цитат от коментар 2 на eti mehter

  Тук става въпрос не за плурализъм а за системно рушене на демократични ценности от поддържаните от Москва партийки. Какво конструктивно очакваш от БСП , Атака и Воля например. А човек ако не може да различи популизма и кандидат диктатора и, представите му за демокрация са като него самият: псевдо.

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Чудя им се на акъла на т.н.”антиевропейски партии” да се оставят да ги наричат такива. Не само това, а и популисти, ксенофоби и какво ли не. С какво право едни си присвояват правото да лепят етикети на други? С какво право отъждествяват Европа със себе си? Да бяха погледнали закостенелите си структури, бюрокрацията, ароганотта, всезнайковско-поучителния тон,лицемерието, отказа от суверенитет, пълната нетолерантност към другомислещи, маскирана зад прекомерна толерантност, а в същото време пълната толерантност към дрънкане на оръжие и ескалация във въоръжаване, абсурдните политкоректности, джендерии, сбърканата мигрантска политика и куп други от този род, които стопиха избирателите им като лански сняг. Виж гредата в собственото око, преди да гледаш сламката в чуждото!

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Ама не я обичат демокрацията умните и красивите и това си е. Щели да затруднят приемането на търговски споразумения - ами ако не им харесват ще го затруднят естествено. Дай им на прогресивните сили "Вся власть советом!" - това искат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  а през това време,
  в най-голямата православна църква в Санкт Петербург:
  https://www.youtube.com/watch?v=QawHeJSVJB0&t=100

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мен по-антиевропейска партия от Нородняшката Партя на Ойропата ми е ного трудно си представя. шом гушнаха и нашта Мафия/ГЕРБ

  па и Юнкер има решаващата заслуга за Брекзит

  яж бахур
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  . ...Наличието на нещо такова не беше ли демокрация....?Тогава..... на какво основание, Брюксел бяга от такава система за управление...... а в същото време я препоръчва в страни, най вече непосредствено отвъд периферията си.....? И в последствие, ако не бъде послушан, Брюксел обявява несъгласилия се с него..... като диктатор, популист..... и т. н....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Не е Брюксел, а Дневник. :)

  И в последствие, ако не бъде послушан, /Брюксел или Дневник ??? :)/ обявява несъгласилия се с него..... като диктатор, популист..... и т. н....

 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересно как не се намери журналист да попита евродепутат от
  —цитат от коментар 1 на pon01565019


  а дипутата ут руската мафия ТИМ, пръдон, ГЕРБ, Емил Радев?

  яж бахур
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  това с "антиевропейски" започва да става малко комично и все по близо до "кой не скача е червен" . след изборите явно дълго ще четем за намесата на Русия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  Православна песничка :)

  На подводной лодочке с атомным моторчиком
  Да с десятком бомбочек под сотню мегатонн
  Пересек Атлантику и зову наводчика:
  Наводи, говорю, Петров, на город Вашингтон!

  Припев:

  Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
  Все могу за три рубля!
  Здравствуй, новая земля
  Неприятеля!

  И на самолетике сверху друг мой Вовочка
  Не с пустыми люками в гости прилетел,
  На подводной лодочке да с атомным моторчиком
  Экипаж веселую песенку запел.

  Припев:

  Сладко дремлют в Норфолке огоньки по берегу,
  Спят усталые игрушки, негры тихо спят,
  Ты прости, Америка, хорошая Америка,
  Но пять сотен лет назад тебя открыли зря.

  Припев:

  Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
  Все могу за три рубля!
  Пополам гори земля
  Неприятеля!

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  мисля, песничката е стара, от времето когато бутилка водка е била 3 рубли.
  Важното е, че традициите остават :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама не я обичат демокрацията умните и красивите и това си е. Щели да затруднят приемането на търговски споразумения - ами ако не им харесват ще го затруднят естествено. Дай им на прогресивните сили "Вся власть советом!" - това искат.
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия


  Да, Тифлек: време е най-сетне да пуснеш гласа си за някоя от партиите, която пасва на аурата и мирогледа ти: Атака, ВМРО или Валерката (не му знам съкращението даже).

  Хайде, Тифлек. Не бъди умнокрасивец и изпълни своята житейска мисия. Ще спирате заедно търговски споразумения на корем и ще громите еврозелките, соросоидите и, разбира се, омразните алумита от хумантирарни факултети.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Популистите,у финансирани от джуджето
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  ай сиктир, ма жужи и титанот Барисов ли финансира? ас дуса си мислих чи тас злина ни са стувари пукрай некви лево-мафиотски немский фундаций...

  яж бахур
 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е забавно как едни и същи реват "против статуквото" тук и същевременно с нокти и зъби се мъчат да задържат статуквото в ЕП
  —цитат от коментар 6 на pag


  Не, не искаме да задържим статуквото в ЕП. Искаме пионките на ГЕРБ, БСП, ВМРО, както и такива невероятни попадения на мъдрия БГ избирател като Барека, да не ни представляват, но ... уви, мъдрия БГ избирател смята друго. Защото е мъдър, всички знаем.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  това с "антиевропейски" започва да става малко комично и все по близо до "кой не скача е червен" . след изборите явно дълго ще четем за намесата на Русия
  —цитат от коментар 14 на дерибеев  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Опасявам се, че не сте точен. По-скоро "който не е с Моника е антиевропеец". :)
  Поне такова беше твърдението на ОФ-то за паралелното преброяване:

  „Инициативата изборите да се преброят паралелно от външна агенция е на "Коалиция за България" и по-конкретно на нейния лидер Сергей Станишев. Към тази идея обаче се включиха и други партии, които оформиха своеобразна опозиционна коалиция около социалистите: ДПС, "Атака", ДСБ и партията на Меглена Кунева.“
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/izbori2013/2013/05/06/2054730_povtorno_prebroiavane/

 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  "Европа на две скорости" е замазан вариант на "Европа на нациите". Та кои са по-честни, макар и може би по-деструктивни, или пък по-обективни?

 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  До коментар [#18] от "Моа Преател Тайпи":

  ми, засенчиха слънцето :)

  Тру-ля-ля, тру-ля-ля,
  Все могу за три рубля!

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)

 24. 24 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)

 25. 25 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)

 26. 26 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единствено не мога да разбера защо БГ е в ЕС?

  Някой може ли да назове коя ценност на ЕС е към момента изповядвана от болшинството българи?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 27. 27 Профил на Черна Станция
  Черна Станция
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо само крайно либералните партии се смятат за демократични? Защо свързват демократичните процеси със задължително толериране на всичко. Защо когато са те на власт демокрацията е в разцвет, а когато хората не ги избират страда демокрацията. Започват да ми напомнят за едни други времена, когато думата демокрация се използваше за пропаганда и без грам смисъл.

  Нищо не е каквото изглежда...
 28. 28 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Любопитно

  До коментар [#26] от "КретенКилър":

  защото дават пари, а и в ролята на троянски кон :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Весело

  Ако спечелят над определен брой места, антиевропейските сили ще получат влияние върху ключови процеси и решения. Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  За да спечелят 30%, нацистите трябва да достигнат този процент в повечето страни на ЕС! Това е пълна химера, защото от всички националистически, нацистки, фашистки и ксенофобски партии, единствено в Италия са достигнали 30-31%! В никоя друга европейска страна нямат големи шансове! Германската "Алтернатива..." се е сринала до 13%! Във Франция могат да вземат максимум 15%, след злополучните протести на вандалите от така наречените жълти жилетки!
  Колкото и странно да е, България е сред страните, които също недолюбват нацистите! Нашите ксенофоби, въпреки надянатите маски на "консерви" се сринаха до 5% и най вероятно няма да изпратят никой в Брюксел, което е добре защото нацистите и ксенофобите са вредни за нашето здраве, независимо от това, в коя страна се намират!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Айде стига сте оплаквали хипотетичния успех на хипотетично-крайно десните. Те са симптом на вече "спънатия" ЕС, а не причината ЕС да е "спънат".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 31. 31 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да, Тифлек: време е най-сетне да пуснеш гласа си за някоя от партиите, която пасва на аурата и мирогледа ти: Атака, ВМРО или Валерката
  —цитат от коментар 17 на КретенКилър


  чи кой муй на ГЕРБ? у краен, ама ноо краен, слуцай, ДПС?

  яж бахур
 32. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ПОВСЕМЕСТНАТА КОРУПЦИЯ МОЖЕ ДА ГИ СПЪНЕ , НЕГЛЕЖИРАНЕТО НА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ЕВРОСРЕДСТВА ПО МЕСТА ОТ СТРАНА НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ ТОЖЕ , ХОРАТА НЯМА КАК ДА НЕ ПОТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВА НА ТАЯ ГНУС , РЕЗУЛТАТА ЩЕ Е ПЛАЧЕВЕН

 33. 33 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и странно да е, България е сред страните, които също недолюбват нацистите!
  —цитат от коментар 29 на Рим


  Не се лъжи. Просто във всички големи партии има наченки на нацизъм, та затуй.

  Да дадем пример с БСП и активното мероприятие за ИК, и сетне за пакта за бежанците.

  ГЕРБ, разбира се, не показаха, че имат принципна позиция по въпроса и уйдисаха на фашизираните настроения. Ходят и се въртят около предложенията на ВМРО, без никой да посмее да каже истината, че това са фашистки и дискриминационни предложения.

  Ние просто нямаме голяма партия, която да е откровено анти-наци. Защото откровените анти-наци позиции в БГ водят само до негативи. Защото .... сещате се какво говори това за населението ни.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 34. 34 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  това с "антиевропейски" започва да става малко комично и все по близо до "кой не скача е червен" .
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Мне, в своето историческо слово др Сорос обяви че вече няма ляво, няма дясно - борбате е между проевропейски и антиевропейски сили, и "който скача е зелен"

 35. 35 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "...върховенството на закона.."

  Да, добре, но на какви закони?!
  Аз съм против всякакви закони, поощряващи развода с цел обогатяване на единия партньор. Против липсата на силно прогресивни наказания за престъпници-рецидивисти. Против масовата имиграция в ЕС от неевропейски страни. Против ислямизацията на Европа. Против неравномерното разпределяне на инвестиции в рамките на ЕС. Против износа на работни места извън ЕД, особено в индустрията и фермерството. Против джендърната идеология. Против етническия (почти-) имунитет за битови и други престъпления.
  И още доста други, по които въпроси очаквам положителни промени, обаче без разпад на ЕС !

 36. 36 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не, не искаме да задържим статуквото в ЕП.
  —цитат от коментар 19 на КретенКилър


  кво статукво ве, ЕНП да го духат и тва е -- кат ше са простотии до гроб, що па не?

  яж бахур
 37. 37 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Нищо такова няма да се случи.

  Антиевропейскитеп артии са силно НАДЦЕНЕНИ, техните шансове за влизане в европарламента са ПРЕУВЕЛИЧЕНИ.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  [quote#19:"КретенКилър"][/quote]

  Искаш много повече от същото, обаче ще получиш много по-малко.
  Свиквай, след пет години ще е още по-зле за вас.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно


  Единствено не мога да разбера защо БГ е в ЕС?

  Някой може ли да назове коя ценност на ЕС е към момента изповядвана от болшинството българи?
  —цитат от коментар 26 на КретенКилър


  Еймен Бруда!

  ма, за ценностите на Ишиаса, де щипе Борисов и Йордечка по кълките, един британски брекзитър викаше "a tax evading twat" жалко ча нипомним кък още го нареждаше

  яж бахур
 40. 40 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Работническо дело

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 41. 41 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#20] от "plebs":

  Така и не ми отговори, не си ли съгласен, дет Емил Радев, ГЕРБ, ЕНП, е ТИМ-аджия и балалайка?

  яж бахур
 42. 42 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  Единствено не мога да разбера защо БГ е в ЕС?Някой може ли да назове коя ценност на ЕС е към момента изповядвана от болшинството българи?
  —цитат от коментар 26 на КретенКилър


  Много сте сладки декларативните "американски възпитаници - русофоби" когато употребявате русизми като "болшинство".
  Има много хубава българска думичка "мнозинство", ама нали сте болшевики, "болшинство" ви изскача първо в съзнанието.
  Колкото до "ценностите на ЕС" ще трябва жестоко да те разочаровам - ЕС има 500 милиона граждани, голяма част от които не изповядват вашите "ценности" и колкото и да ви е неприятно, съгласно основната ценност на ЕС (без никакви кавички!) - демокрацията, ще трябва да се съобразяваш с тяхното мнение.
  Но не се отчайвай - същата тази ценност ти дава правото колкото си искаш да пищиш "помощ, нападат ме фашисти, хомофоби, расисти, мачовци, простаци и селяндури", а ние с кеф да те игнорираме.

  Знанието е сила, информацията - власт
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Любопитно

  До коментар [#7] от "white rabbit":

  . А човек ако не може да различи популизма и кандидат диктатора и, представите му за демокрация са като него самият: псевдо.
  =========
  О, така ли?
  Нека тогава само с един пример да погледнем към спецификите на днешния европейски плурализъм.......

  На какво основание днешен Брюксел поощрява и укрепва връзките си с текущия лидер на Египет, Сиси..... след като последния екзекутира 42 ма противници на режима му.....?
  А в същото време, държава като Турция.... в която дори и липсва смъртното наказание, е обявена за диктатура.....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ,,Способността на антиевропейските партии да затруднят работата на Европарламента в голяма степен зависи от това дали могат да координират дейностите помежду си, нещо, което никога не е било тяхна силна черта, се подчертава в анализа."

  Един път така ще се координират, че за много години напред ще си спомняме.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 45. 45 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Тру-ля-ля, тру-ля-ля
  —цитат от коментар 15 на Opportunity (5498 days on Mars)


  BabaYaga (Rough Piano Demo)
  https://soundcloud.com/jonas-scrim/babayaga-rough-piano-demo

  яж бахур
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Интересни времена ни очакват само след 3 месеца...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Популистите са троянския кон на Европа.
  Искат да унищожат единството на блока и да отворят вратите на Европа за да може оттам да влезнат американските, руските и китайските им господари. И никога да не излезнат.

  Много бих желал да ги видя в затвора.
  Борбата е за оцеляването на Европа и европейския начин на живот.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 48. 48 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)
  —цитат от коментар 23 на Stoyko Tsochev  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)
  —цитат от коментар 24 на Stoyko Tsochev  Айде не се тръшкате толклова - няма да боли много (само 10 см) :)
  —цитат от коментар 25 на Stoyko Tsochev


  то бива дет имаж десят санта цирей у кухарата, ма оти са развалнова толькуз?

  яж бахур
 49. 49 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Работническо дело
  —цитат от коментар 40 на hhhuuunnnn


  туриф ти плус! ...че и гарантирано ут ГЕРБ

  яж бахур
 50. 50 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено
 51. 51 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ...Нашите ксенофоби, въпреки надянатите маски на "консерви" се сринаха до 5% и най вероятно няма да изпратят никой в Брюксел, ...
  —цитат от коментар 29 на Рим


  До коментар [#29] от "Рим":

  Нашите ксенофоби са във Възраждане и Атака, Костя Копейкин и Сидеров. И определено не са "консерви". До тяк пък е фракцията на Корни, нагледно:
  https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2017/02/19309011-1024x682.jpg
  https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/B/bsp_korni.jpg

  Т.н. "консерви" у нас имат доста читава платформа - "Друга Европа е възможна! Ние предлагаме конкретни ценности, около които да протече дебатът за евровота"

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Единствено не мога да разбера защо БГ е в ЕС?Някой може ли да назове коя ценност на ЕС е към момента изповядвана от болшинството българи?
  —цитат от коментар 26 на КретенКилър


  Разбира се! Твърдо цялата нация е против радикалните комунисти от ДСБ и ги нарита под опашката на коня. Тоест, българите защитиха демокрацията като изконна европейска ценност.

 53. 53 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Бачо Вейн Робсон не бех ли ви го тургал?

  Wayne Robson - The Escapology Years
  https://www.youtube.com/watch?v=AKyjB0oP_RA

  яж бахур
 54. 54 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Нещо либерал-болшевиките са се поуплашили че ще бъдат изритани.
  Откъде накъде те ще определят кои партии са "антиевропейски"?
  Какво антиевропейско има в това да защитаваш интересите на собствените си граждани от европейски произход от посегателството на чужди и враждебни елементи?
  Или воя е да се приемат мигранти за да може да се изпълняват заветите на комунистическия интернационал.

  Panta rhei....
 55. 55 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Нашите ксенофоби, въпреки надянатите маски на "консерви" се сринаха до 5%
  —цитат от коментар 29 на Рим


  Да си стигнал до срамната подкрепа от 0,6% и да говориш, че някой с 5% се е "сринал" си е своеобразна комунистическа наглост, характерна за драгалевската радикална компартия. Когато подобни мантри се леят за партия с над 30% подкрепа като ГЕРБ, вече става дума за тревожна диагноза.

 56. 56 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#52] от "Reporter US":

  кво да ти каем...

  https://image.prntscr.com/image/leJtJufVSxyzy-zN0lKWCw.gif

  яж бахур
 57. 57 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ...Аз съм против всякакви закони, поощряващи развода с цел обогатяване на единия партньор. Против липсата на силно прогресивни наказания за престъпници-рецидивисти. Против масовата имиграция в ЕС от неевропейски страни. Против ислямизацията на Европа. ...
  —цитат от коментар 35 на balgariez


  До коментар [#35] от "balgariez":

  :) Гласувате за Корни... и получавате Станишев - това очаква Иво Христов от неговите 80%. :)
  Коментарът ви е добър +. Дано и решението ви да е такова.

 58. 58 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#27] от "Черна Станция":

  мен ку питаж, не ясну, защо свързват димукратичниа пруцес с димукрачата, изопжту

  яж бахур
 59. 59 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Абе Дневник, всеки ден едно и също, хайде посменете малко плочата. Или за това ви плащат, това и пишете. Най-голямия антиевропеец напоследък беше баба ви Меркелица, та хайде да не ни плашите постоянно, трудно ще стане още по-зле. А има добър шанс и да стане по-добре, ако властващата либерастия във всичките й отвратителни проявления бъде озаптена и разкарана.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Ако спечелят над определен брой места, антиевропейските сили ще получат влияние върху ключови процеси и решения."


  До коментар [#37] от "Vorknkx":

  Дано да сте прав. Иначе, жалко за Европа и за нормалните хора, в нея.

 61. 61 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  ГЕРБ, разбира се, не показаха, че имат принципна позиция по въпроса и уйдисаха на фашизираните настроения. Ходят и се въртят около предложенията на ВМРО, без никой да посмее да каже истината, че това са фашистки и дискриминационни предложения
  —цитат от коментар 33 на КретенКилър


  не показаа те, ский гуспужа-гуспойца Дончевица кви принципи раздаде с тост у фб

  яж бахур
 62. 62 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Весело

  [....Свиквай, след пет години ще е още по-зле за вас.
  —цитат от коментар 38 на pag


  И какво ще стане след 5 години за нас? Надявам се, не храниш надеждата, че по някакъв начин вашата проруска бсп ще стигне до управлението на държавата и ще възстанови Народния съд...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 63. 63 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  след пет години ще е още по-зле за вас
  —цитат от коментар 38 на pag


  плащим са комуне, плащим са...

  дрътите 30 гудине бай ви Тодар били изкарали, че мен 40 Бай ни БиБи ли ши ма оплащи? баче, язе се по-малко данъци ви платим, па скоро никви -- ебете си, който ви са ибе

  https://soundcloud.com/wayne-robson/wayne-robson-ac-dc-highway-to-hell-on-the-banjo

  яж бахур
 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Ако ще се разрушат тези елементи на демокрацията, които превръщат демократините държави в жертви за диктаторите от други държави - нека се разрушат.

  подпис
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Гневно

  Абе Дневник, всеки ден ... малко плочата... баба ви Меркелица, ... властващата либерастия ...
  —цитат от коментар 59 на rumen_s


  Някой да те държи на сила тук?
  Като не ти харесва, дим да те няма.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Защо само крайно либералните партии се смятат за демократични? Защо свързват демократичните процеси със задължително толериране на всичко. Защо когато са те на власт демокрацията е в разцвет, а когато хората не ги избират страда демокрацията. Започват да ми напомнят за едни други времена, когато думата демокрация се използваше за пропаганда и без грам смисъл.
  —цитат от коментар 27 на Черна Станция

  Просто е.
  Те' ви кои са тия от "Европейския съвет ..."

  ... Софийският офис на Европейски съвет за външна политика е основан през октомври 2007, за да въвлече българската политическа общност в дискусия по европейските външнополитически въпроси и за да работи като свързващ център с Югоизточна Европа и Кавказ.

  Офисът се помещава в офиса на Център за либерални стратегии, водеща анализаторска неправителствена организация, оглавявана от Иван Кръстев.

  Това го пишат самите те за себе си. На сайта си.
  Кой не вЕрва - те': https://www.ecfr.eu/sofia/bg/about

 67. 67 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Надявам се, не храниш надеждата, че по някакъв начин вашата проруска бсп ще стигне до управлението на държавата и ще възстанови Народния съд...
  —цитат от коментар 62 на Рим


  Защо да не стигне? Само на последните парламентарни избори БСП получи 40 депутата от "аффтентичните десни" във ваше лице и от 40, депутатите й станаха 80. Нищо чудно след систематичните атаки на радикалното БКП (ДСБ) и новосформираната джендер-нито-ляво-нито-дясно "партия" на Бойкикев, на следващите избори да им подарите 60. И така, лека полека, трите БКП-та, дето си гласувахте амнистия за предишните престъпления, отново ще завземете властта, за да осъществите поредната свинска кражба на всичко, построено и съградено от ГЕРБ.

 68. 68 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено
 69. 69 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#8] от "султана глаушева":

  Е,то по същата логика десетилетия наричаха Нацистката партия на Хитлер "крайнодясна" ,при положение,че е лява,както всяка социалистическа,работническа партия.Тук незнайно защо още една млка лява и либерална групичка се нарича "десница" при положение,че защитава изключително леви и либерални идеи като Зелени,ЛГБТ,джендъризъм .Че дори лидера на тяхната евролиста казва,че няма да влезе в групата на ЕНП(ако влезе в европарламента,де)

 70. 70 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Дневник са собственост на Америка за България. Правете си сами изводите.

 71. 71 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ако спечелят над определен брой места, антиевропейските сили ще получат влияние върху ключови процеси и решения. Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство.
  --------------------

  Като например Истамбулската Конвенция? Пожелавам им успех!!!щ

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Е ,за тях е антиевропейско,защото те си представят,че ЕС е страна на джендърите,където бащата взима женски хормони,растат му гърди,майката е като от филм на ужасите, на детето(момченце,разбира се) му крият пола и го обличат като момиче и е с момическа прическа.То щяло да реши...Е,заювсички други това НЕ Е ЕС-там м е проблемът на левундерите!За това ще идват антиджендър партии.Те не искат разрушаване на ЕС,те искат запзване на ЕС.Левундврите искат да разрушат ЕС,всъщност.Човешкото изобщо

 73. 73 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено


  Т.н. "консерви" у нас имат доста читава платформа - "Друга Европа е възможна!
  —цитат от коментар 51 на plebs


  ага, на Путин

  ти данби да си тук случайно строен да пействаш кат изоглавен писанията на секви десари?

  яж бахур
 74. 74 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  съгласно основната ценност на ЕС (без никакви кавички!) - демокрацията
  —цитат от коментар 42 на pag

  Тоест, българите защитиха демокрацията като изконна европейска ценност.
  —цитат от коментар 52 на Reporter US


  Хе хе, ето докъде стигат гербавите напъни: да се скрият зад нещо по-абстрактно, че ако може да минат по тъча пак.

  Ми тя демокрацията не е ценност, изповядвана от повечето българи бе, тавариши.

  Демокрацията включва в себе си върховенството на закона и свободата на словото, а у нас такива няма и на повечето не им пука, видни представители на което течение сте вие двамцата.

  Да споменем само, че премиерът ни бе уличен в запис черно на бяло, че спуска политически чадъри, но .... не само, че не е разследван и осъден, ами е още премиер. Толкова за върховенството на закона.

  Обаче поне от безполезните ви постове разбрахме, че не само великите, ами и семплите умове мислели еднакво.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#19] от "КретенКилър":

  А Тафров щял да влиза в АЛДЕ,аСтюпи?!Е,може-като посетител.

 76. 76 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако спечелят над определен брой места, антиевропейските сили ще получат влияние върху ключови процеси и решения. Например, ако получат повече от 33%, те ще могат да сформират малцинство, способно да блокира някои от процедурите в ЕС и да направи по-тежко приемането на ново законодателство.--------------------Като например Истамбулската Конвенция? Пожелавам им успех!!!щ
  —цитат от коментар 71 на theduloclan


  Даже и европейските фашисти имат достатъчно акъл, че да не се вързват на идиотската постановка относно Истанбулската конвенция. Само у нас, само българите....

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#34] от "dosetliv":

  Пу-пу!Другаря Сорос все едно е писал речите на другаря Бойкикев! Oo,wait...

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#35] от "balgariez":

  Излиза,че "антиевропейските" партии искат запазване н европейските традиции,а левичрите искат разрушаването му.

 79. 79 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Весело

  Много е забавно как едни и същи реват "против статуквото" тук и същевременно с нокти и зъби се мъчат да задържат статуквото в ЕП.При това и там и тук са на власт партии от една и съща група.
  —цитат от коментар 6 на pag


  А кое е "статуквото"? Кой може да каже?
  Защото социологически изследвания от началото на тази година говорят, че "статуквото" срещу което се борят антиевропейците, е здраво като бетон. Дори и в България антиевропейците са около 14% - мизерна работа (безопасни игли):
  57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
  Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.
  За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#40] от "hhhuuunnnn":

  Лявата газета "Дневник" .

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#62] от "Рим":

  След още 5 години ПЕС и АЛДЕ ще умат още по-малко депутати.Това ви казват.Либераститите още на тези избори ще изгубите последния евродепутат.

 82. 82 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#62] от "Рим":

  Ама гласувахте за Радев,а?!Сега питате що са ви кафеви гащите отзад?!

 83. 83 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#69] от "yanne":

  ЕНП да го духат, щом докараха подкрепата си за Мафията/ГЕРБ до изгъзицата незнайно защо наречена доклад по МСП

  яж бахур
 84. 84 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хе хе, ето докъде стигат гербавите напъни: да се скрият зад нещо по-абстрактно, че ако може да минат по тъча пак.
  —цитат от коментар 74 на КретенКилър


  Толкова абстрактно, като "съдебната реформа", дето още никой не е казал каква е (извън приетите вече простотии на умнокрасивците, които не доведоха до АБСОЛЮТНО НИЩО - вече три години)? Или "румънският модел", с който ни проглушавахте ушите, но никой нито може да го дефинира, нито да го обясни, нито да го облече в норма и закон, съвместими с българската Конституция? За тия ли абстракции си говорим, че били по-малко "абстрактни" от Демокрацията? Тя за вас, радикалните комунисти от ДСБ, Демокрацията е не само абстрактна, ами си е направо непонятна и неразбираема. Нали точно вашият Гуру ревеше, че искал "експертни" и "програмни" правителства - най-мракобесната форма на подмяна на вота, удряща в земята дори контролираните "избори" по време на Живков!

 85. 85 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Дневник са собственост на Америка за България. Правете си сами изводите.
  —цитат от коментар 70 на theduloclan


  дните на Мафията/ГЕРБ са преброени?

  яж бахур
 86. 86 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  дните на Мафията/ГЕРБ са преброени?
  —цитат от коментар 85 на Моа Преател Тайпи


  Без съмнение. Броите ги вече десет години, предстоят ви поне още толкова. По-добре да броите, отколкото да управлявате.

 87. 87 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да споменем само, че премиерът ни бе уличен в запис черно на бяло, че спуска политически чадъри, но ....
  —цитат от коментар 74 на КретенКилър


  гнъсен хейтър си ти, хейтър гнъсен...

  яж бахур
 88. 88 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За тия ли абстракции си говорим, че били по-малко "абстрактни" от Демокрацията?
  —цитат от коментар 84 на Reporter US


  Да, абсолютно. Румънският модел и съдебната реформа са много по-малко абстрактни от "демокрацията".

  Ама ме кефи как нищо не можа да кажеш за Премиера дето спуска политически чадъри. Безценно е да гледаш как гербаджия се върти и мята, когато се опита да изкара Винету невинен в до болка познатата случка. Ти, разбира се, си спести това унижение: явно все пак има някакво, макар и минимално чувство за достойнство останало зад сляпото преклонение пред Вожда.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 89. 89 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено
 90. 90 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено
 91. 91 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Щом либералните медии вият - значи се на прав път. Ако ЕС не се реформира и отърве от оковите на либерал-фашизма, ще умре.

 92. 92 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#81] от "yanne":

  викни алтчето сидир та привидье

  Why We Terminated Daily Stormer
  https://blog.cloudflare.com/why-we-terminated-daily-stormer/

  яж бахур
 93. 93 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  В Европа има два вида евроскептици:

  - прогресивни, съзидателни - които виждат проблемите, виждат бюрократщината и се борят срещу бездействието на чиновника.
  - антиевропейци - анархисти, националисти, платени от Москва провокатори и други подобни. Те не искат за зидат бъдещето на Европа, а да я рушат, за да бъде тя поделена между интересите на други държави. Или пък тези хора искат да върнат национализма от 30-те години на 20-ти век, да изкарат новите Хитлер, Франко и Мусолини.

  Каква е разликата между двата вида евроскептици? Например има една леко срутен къща, която се нуждае от ремонт, но никой не иска да го направи. Съзидателният евроскептик казва, че иска той да вземе мистрията и цимента и да поправи щетите, които сегашните не желаят да поправят. Антиевропеецът, анархистът казва къщата да бъде срутена и разграбена, защото така или иначе в нея трудно ще се живее с тези порутени стени.

  Но прогнозите за антиевропейската заплаха са твърде преувеличени. На изборите във Франция и Холандия също имаше страхове от победа на националистите и това не се случи. Образованият европеец знае какво му дава ЕС и не би жертвал всичко това в името на популизма.

  Със сигурност в европарламента ще влязат някакъв брой евроскептици. Но те ще бъдат твърде малко, за да направят нещо. Ако влязат прогресивни евроскептици, а не чисти антиевропейци, това ще бъде само в полза на ЕС.

  ЕС няма да умре. Никой няма интерес от подобно нещо. Но трябват много решения, решения, решения. И реформи. Да се решат най-после въпросите с бежанците, бъдещите бежански вълни, да се чуе какво иска европеецът, а не само какво иска политикът. И да се спрат най-после личните интереси на някои държави, както Макрон се опитва да фалира източноевропейските транспортни фирми, за да засили френските и немските. Такива политики само вредят на съюза и вкарват руската мечка в кошарата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 94. 94 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  In fact, in the case of the Daily Stormer, the initial requests we received to terminate their service came from hackers who literally said: "Get out of the way so we can DDoS this site off the Internet."

  ейр левулирбираздтий дъге

  яж бахур
 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Весело

  До коментар [#84] от "Reporter US":

  Румънския модел е еднк малко лоби да коли и беси в съдебната система.Затова си мечтаят и лилявците у нас.

 96. 96 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  09:52, 28 фев, '19 / Неутрално
  За страните от източния блок трябва да се подходи по-специфично, тъй като по времето на социализма в различните соц държави КГБ установи много силно влияние в съчетание с националните особености, което се трансформира след разпадането на соц лагера в икономически и финансови групировки, силно свързани помежду си и действащи до момента. Така например, така наречената приватизация в БГ беше замислена от тях в дългосрочен план и почти всички инвестиционни посредници (около 200) са собственост на кадри от ДС. В БГ освен с дезинформацията, правителството трябва да се справи и с внедрените креатури на Москва на ключови властови позиции и множество структури в БГ, използвани като инкубатори на техни кадри, които видимо (особено в последно време) изпълняват спусканите опорни точки от Москва. Русия направи така, че светът се оказа в състояние на информационна война. По време на война задължително се прилагат методи за оценка на съотношението на силите. Една от техниките е да се използват (или преднамерено създават) поводи, синхронизирани с провокиращи послания в медийното пространство, и по реакцията във форумите, по различни предварително зададени критерии, структури, специално създадени за целта в специалните служби на Русия, количествено да направят оценка за съотношението на силите. Това е необходимо относно прилагането (промяната) на съответната тактика в зоната на интересите им и дефинирането на релевантни опорни точки. Последната изява на руския посланник с въпросите и отговорите е част от тактическите им прийоми. А България е изключителен приоритет за руските интереси. В случая, Русия прилага добре обмислена тактика в контекста на очевидно подвеждащата им политика за установяване на влияние и дестабилизация на Балканския полуостров чрез имитация на направлението на главния удар и внезапно постигане на целите си в неочакван район. Доказателство за подмолните им планове в България е, че разполагайки с влияние и поддръжка от доволно количество зависими от Москва играчи в БГ, успяват да контролират в кадрово отношение политиките с подбор на човешките ресурси с приоритет силовите министерства, енергетика и транспорт. Особено в МО. Назначенията на ключови позиции на хора, зависими от Москва, основно се използва за еднопосочен трансфер на натовска инфомация в посока Москва. По тази причина НАТО отдавна не предоставя на България такава. В същото време, поради задължително изискване за пенсиониране на военните при навършване на определена възраст, използвайки скритото си влияние, Москва намира лесен начин тези хора да ги съхрани в други ключови невоенни структури на изпълнителната, власт, лансирайки ги пред обществеността като изключителни професионалисти. Появи се съпротива и измислиха начин да разкарат пенсионерите, но от Москва скръцнаха нервно със зъби и нашето божество нареди да не се пипат. Отнесоха го тези, които не са в схемата.Така агенцията за електронно управление се напълни с такива хора и практически нейната дейност се засекрети и единственото нещо с което се занимава е "нищоправене". В министерството на транспорта също. В БАН също. Измислената структура "Научно-технически съюзи" начело със секретаря си също. Секретарят (някога изпълнителен директор на Мултисървиз - фирма на Мултигруп) им е впостоянна връзка с руското посолство, маскирана зад фасадата на съвместни научно-техничедки проекти. Агенцията на информацията в БГ (ДАЕУ) е изцяло под негово управление. Как БГ ще участва в европейската структура за противодействие на дезинформацията? Дейността му като шеф на ДАИТС по времето на тройната коалиция приключи с проект на договор, пуснат за междуведомствено съгласуване за съвместно изграждане на електронното правителство с Москва. В МВР академии също са внедрени множество спящи клетки. В немалко агенции също. И т.н. Политиката, която налага Москва чрез своите креатури в БГ е на принципа колкото по-зле, толкова по-добре. Опорните точки, подавани от руското посолство към поддръжниците им са базирани около "Искате демокрация?" , "Ето ви демокрация!". "Ако бяхте с нас, щяхме да ви даваме безплатно нефт и газ". Разделеното общество умело се използва от Русия, която чрез своите послушковци намира различни начини да го противопоставя за да си постигне целите, Това особено силно си пролича по времето на протестите при краткото управление на Орешарски. Тогава Лавров спешно пристигна да им стегне редиците, защото на Русия не и хареса как техните структури в БГ действат и провалиха замисъла да се премине от социално напрежение към открити социални сблъсъци (нощта на белия автобус), обвинявайки Запада. Новият план е овладяване на президенството, формиране на нов политически проект (президентски), преход от парламентарна форма на управление към президентска, под руски контрол, което вече е в доста напреднала фаза. Не случайно руският посланник подчерта, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други държави, освен ако не бъде поканена от легитимното избрано правителство. Битката за България поражда мощни скрити подводни течения, които носят продънената лодка на установената вече фасадна демокрация към открит авторитаризъм, който Русия иска да овладее. Мечтата да създаде мощна ЕВРАЗИЯ никога няма да увехне в главата на Путин. Но не тррябва да се забравя, че и Ердоган си има своя мечта - АВРАЗИЯ. И той си има на кого да разчита в БГ. За съжаление България по отношение на корупцията е в отчайващо положение, което е отлична хранителна среда за популистите. А нищо чудно това да е дългосрочна политика за формиране на "революционна" ситуация за преход към нов тип управление (президентска република), контрлирано от Москва. В подкрепа на това е елементарната схема за принуждаване на ГЕРБ (не изисква кой знае какви усилия) да предложи неизбираем кандидат за президент и масовото навлизане на БКП и ДС кадри, зависими от Москва, във всички нива на изпълнителната власт през последните 2 години. Кадрите решават всичко!!!!

 97. 97 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1037 Весело

  [quote#62:"Рим"][/quote]

  Тук коментираме Европейския парламент, патенце.
  Знам, че на вас болката ви е да издрапате някак до местенце в нашия парламент, но няма нужда да я проектирате върху всяка тема.

  Знанието е сила, информацията - власт
 98. 98 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Интересно как не се намери журналист да попита евродепутат от Вътрешната Македонска Революционна организация Организация: Извинете, Вие на какво сте вътрешен? За каква революция (бррр!) става дума? А това Македонска?!?
  —цитат от коментар 1 на pon01565019


  Зоран Заев преди време пита "какво ВМРО?" .. ама Любчо Георгиевски, нищо му не отговори ..

 99. 99 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ахахах, щото сега партиите доминирани от хора назначени и закачени на хранилката на един "филантроп" са особено демократични. Такава демокрация се шири ти казвам. една политкоректна. Болшевишката демокрация, най-демократичната демокрация на света!

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK