Европарламентът поиска край на смяната на времето през 2021 г.

Европарламентът поиска край на смяната на времето през 2021 г.

© ReutersЕвродепутатите гласуваха за спиране на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента след 2021 г., предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Държавите от ЕС, които решат да запазят лятното си часово време, ще трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г. Страните, които предпочетат да запазят стандартното (зимно) часово време, ще могат да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на октомври 2021 г, според проектозакона приет от евродепутатите с 410 гласа "за", срещу 192 гласа "против" и 51 гласа "въздържал се".


Евродепутатите подкрепиха предложението на Комисията за преустановяване на сезонната смяна на часово време, но гласуваха това да бъде отложено от 2019 г. за 2021 г.


Защита на единния пазар
Евродепутатите искат страните от ЕС и Европейската комисия да координирант решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.


В случай че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим за часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст. Той е позицията на Европарламента за преговорите с министрите на ЕС за окончателните правила.През септември 2018 г Европейската комисия предложи ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Ускореният график, предвиждан от Еврокомисията, обаче беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области, като въздушния транспорт например.


Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против промяната на часовото време. В България също имаше анкета, която показа, че повечето българи искат да се прекрати тази смяна.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Малинката успел ли е да фане самолето?

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  "Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против промяната на часовото време"

  Ясно е преобладаващото мнение - европарламентът няма нужда да се мотае и да вземе решение: или лятно или зимно за целия ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Весело

  Крайно време е да се приключи с тази драма и да приемаме зимното часово време за постоянно!
  Не на путинското тоталитарно часово време!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  Това са още поне 5 смяни на времето, айде стига вече. Да се приема лятното часово за наш'ти ширини и да се приключва тая мъка...

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 556 Весело

  И Таковата, за да има истинска европейска интеграция, а не само европарламентарни празни приказки - страните членки на ЕС от Западна и Централна Европа трябва да останат на лятно часово време, а страните от Източна Европа да са на зимно часово време. Само тогава, когато на всички европейски граждани часовниците им показват едно и също, тогава ще постигнем успех и истинска евроинтеграция по-голяма от Шенген и Еврозоната!

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1501 Весело

  Още един Брекзит - отлагане след отлагане. Или може би трябва да се казва Таймзит.:)

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно
 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  А дано тоя път е за последно.

 9. 9 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Трябва да останем на лятното часово време! Так през топлото полугодие ще имаме повече дневна светлина вечер, когато сме навън, а през зимата не ни пука, че ще се съмва по-късно, защото е студено и сме си по домовете!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#4] от "Г.Е.М.":

  До коментар [#9] от "barlog":

  Абе вие нормални ли сте бе или мислите само за собствените си г@зове. Как ще обясните на едно малко дете че заради вашите штения за светло до полунощ, ще трябва родителите им да го будят по тъмно, да тръгва на ясли, детски градина, училище. Идете питаите испанците на които часовото време и сега е изместено един час напред от нормалното асррономическо, а през лятото става два часа - какви опаквания от недоспиване, преумора и дискомфорт имат, само заради часовото време.

 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#9] от "barlog":

  Абе не ни пука, ама като трябва да излезеш в 7 и 30 на 20 декември и максималната температура за деня е предвидена да е 2 градуса ще разбереш... в 7 и 30 ще е все едно 6 и 30 и до съмване ще има още 2 часа.

 13. 13 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#9] от "barlog":

  И за какво ти е да ти е светло до късно през лятото, като и така си беше светло до 21.00.А зимата да си бодеш очите на неон още в 15.00.

 14. 14 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#13] от "Артър Дент":

  Не е само за вечер. Лятото със зимното време ще се съмнва много по-рано. Това означава, че ще проспиваме 3 часа ссветлина сутрин, за да ги губим вечер. Пък и като е 35 градуса през юли, да излезеш сутрин в 7 и 30 или 8 и 30 има разлика...

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#9] от "barlog":Абе не ни пука, ама като трябва да излезеш в 7 и 30 на 20 декември и максималната температура за деня е предвидена да е 2 градуса ще разбереш... в 7 и 30 ще е все едно 6 и 30 и до съмване ще има още 2 часа.
  —цитат от коментар 12 на ilinko


  И ако трябва да заведеш детето си в 7.30 на ясла, за да можеш в 8.00 да си на работа. Значи да излезеш навън максимум до 7.00 а тогава вече съвсем няма да ни пука. Серсеми !

 16. 16 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#11] от "dorn":


  До коментар [#4] от "Г.Е.М.":До коментар [#9] от "barlog":Абе вие нормални ли сте бе или мислите само за собствените си г@зове. Как ще обясните на едно малко дете че заради вашите штения за светло до полунощ, ще трябва родителите им да го будят по тъмно, да тръгва на ясли, детски градина, училище. Идете питаите испанците на които часовото време и сега е изместено един час напред от нормалното асррономическо, а през лятото става два часа - какви опаквания от недоспиване, преумора и дискомфорт имат, само заради часовото време.
  —цитат от коментар 11 на dorn


  ехааа, горките дечица, да не вземе да падне косъмче от главиците им. Ние не ставахме ли по-тъмно за да ходим на училище?!? Не виждам нещо особено да се е случило. Не само това, ами и се прибирахме и по тъмно от училище, когато бяхаме втора смяна. И о чудо, никой не идваше с автомобил да ни прибира. Прибирахме се САМИ.
  Много ясно е, че лятното часово време е в пъти по-подходящо за съвременните условия на живот!!! Сутрин се става по-късно, вечер се ляга по-късно. Има нужда от светлина вечер, а не сутрин.

 17. 17 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Очаквах да се прекрати с тази досадна неприятнотия още тази година. Но, по-добре късно, отколкото никога.

 18. 18 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Неутрално

  бати хиперактивността на един отиващ си парламент!

 19. 19 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#16] от "xox55541929":

  Така е, животът на модерния човек е изместен 2 часа спрямо астрономическото време. Лягаме си в 10 и ставаме в 6. Обядваме към 1, вечеряме към 8. Но зимното и лятното време е един вид компромис.

  Що се отнася до децата, може би е време да разберем, че днешните деца не живеят в същия свят в който сме живели ние като деца. Нещата са различни.

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#16] от "xox55541929":

  Т@п@нар това за което пиша се нарича биологичен часовник. Запомни с малкото си мозъче че в България никога, никога никой не е ходил по тъмно в училище ( за мордор откъдето си пишеш коментариите не знам ). Лятното часово време е било само през лятото, а преди него сме си били само на нашето асрономическо време. Спомените ти от ленинския комсомол ги запази за другаде.

 21. 21 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  А дано тоя път е за последно.
  —цитат от коментар 8 на nema_labavo


  Надявам да е предпоследно !

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#20] от "dorn":

  До коментар [#16] от "xox55541929":Т@п@нар това за което пиша се нарича биологичен часовник. Запомни с малкото си мозъче че в България никога, никога никой не е ходил по тъмно в училище ( за мордор откъдето си пишеш коментариите не знам ). Лятното часово време е било само през лятото, а преди него сме си били само на нашето асрономическо време. Спомените ти от ленинския комсомол ги запази за другаде.
  —цитат от коментар 20 на dorn


  Какво, какво?!? Никой не бил ходил по-тъмно на училище ли?!? Вие изобщо ходили ли сте на училище някога?!? Аман от неграмотници с мнение!!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#11] от "dorn":

  Вай, вай, вай, горките дечиня, аз като съм ставал по тъмно, дали ми е станало нещо. А никой и не ми е обяснявал. Горкият аз!

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  И Таковата, за да има истинска европейска интеграция, а не само европарламентарни празни приказки - страните членки на ЕС от Западна и Централна Европа трябва да останат на лятно часово време, а страните от Източна Европа да са на зимно часово време. Само тогава, когато на всички европейски граждани часовниците им показват едно и също, тогава ще постигнем успех и истинска евроинтеграция по-голяма от Шенген и Еврозоната!
  —цитат от коментар 5 на Günther


  Да се чуди човек САЩ как са се интегрирали?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  До коментар [#20] от "dorn":

  Алоооууу, ставал съм през далечната вече 1985, 6, 7 и 1988-ма година в 5.30 сутрин да гоня автобус, за да ходя в друг град да уча в механотехникум. И нищо не ми е станало - ходил съм по тъмно, сам, 20 км в едната посока, вечер в 19.00 часа - 20 км обратно, от 1-ви до 4-ти курс, та недей много да знаеш. Аз също имам деца и знам, че децата свикват много бързо към различен (нов) режим, кажи си, че те е грижа за теб самия, а не за децата ти... Както каза един съформник по-горе - хайде да не изнежваме децата ненужно и да не ги мислим толкова, те ще се справят със сигурност, за нас, по-дъртите става въпрос, че ни е кофти (за някои от нас)...

 27. 27 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  При зимо и и при лято имаме по един неприятен екстремум:

  През лятото със зимно време слънцето изгрява още в 4 часа
  През зимата със лятно време слънцето изгрява чак в 8 часа

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1702 Весело

  Трябва да останем на лятното часово време! Так през топлото полугодие ще имаме повече дневна светлина вечер, когато сме навън, а през зимата не ни пука, че ще се съмва по-късно, защото е студено и сме си по домовете!
  —цитат от коментар 9 на barlog


  Някои сте си по домовете и спите до обяд. Други сме на работа и на училище и не искаме да се съмва чак в 9:00 сутринта :-)

 29. 29 Профил на Tom
  Tom
  Рейтинг: 8 Весело

  къф -еxit ще го кръстят?

 30. 30 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#20] от "dorn":
  73ти набор съм.
  Естествено, че съм ходил по тъмно на училище, а когато бяхме втора смяна, се прибирах по тъмно от училище.
  И кво от тва, между другото???

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  И защо ще се чака цели две години?

 32. 32 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  ще трябва родителите им да го будят по тъмно, да тръгва на ясли, детски градина, училище
  —цитат от коментар 11 на dorn


  Май не си ходил на училище. Зимата винаги са ме будили по тъмно и съм излизал по тъмно, дори без лятно часово време. И какво от това? А като съм бил втора смяна пък съм се прибирал по тъмно. Каквото и да решат винаги ще има недоволни. Но щом мнозинството иска лятно време целогодишно, значи то е по-удобно за повечето хора и следва да се въведе. Имай предвид и че вечер като се стъмва по-късно, от това печелят всички граждани. А сутрин много от тях спят и не им пука дали вън е тъмно или светло (ако имат щори).

 33. 33 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Весело

  Споровете на зимно- и лятно-часовици, на клаустрофобици и пневмофобици, на евроатлантици и русофанатици няма свършване!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Трябва да останем на лятното часово време! Так през топлото полугодие ще имаме повече дневна светлина вечер, когато сме навън, а през зимата не ни пука, че ще се съмва по-късно, защото е студено и сме си по домовете!
  —цитат от коментар 9 на barlog


  По домовете са пенсионерите :)

  Учениците първа смяна, работници, служители ще трябва да почват работа по тъмно.

  Предполагам обаче, че ще си направят едно зимно и едно лятно работно време повечето такива, за да ползват максимално дневната светлина.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вместо да се сменя времето, по-добре е да се намали работното време през зимата - примерно вместо от 8 до 5, от 9 до 5.
  Исторически погледнато през зимата хората са работели доста по-малко отолкото през лятото.

 38. 38 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не се ибавайте с времето!

 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  И защо ще се чака цели две години?
  —цитат от коментар 31 на Роси

  Ами защото тия които ще бъдат засегнати технически от промяната трябва да отделят ресурс (пари) да си оправят системите - авиокомпании и др.
  А те не искат да се лишават от средства и ползват лобистките си канали да отложат. Следващато им действие ще бъде да изкрънкат европейски средства да им покрие масрафа.

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  къф -еxit ще го кръстят?
  —цитат от коментар 29 на Tom


  Тайм-екзит.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на Тодор Александров
  Тодор Александров
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Много си е добре смяната и което от времената да остане за постоянно ще е неудобно в противоположният сезон ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK