Учител по философия ще опита да възроди френската десница на евроизборите

Насилието по време на протестите на "жълтите жилетки" тласна обезпокоените хора, желаещи законност и ред, към партията на Макрон.

© Associated Press

Насилието по време на протестите на "жълтите жилетки" тласна обезпокоените хора, желаещи законност и ред, към партията на Макрон.Франсоа Ксавие Белами, любезен учител по философия, който небрежно цитира мислители като Хенри Бергсон и Юрген Хабермас, е мъжът, натоварен с една, изглежда, невъзможна мисия – да възроди френската дясно-центристка партия "Републиканците" на изборите за Европейски парламент през май, пише "Файненшъл Таймс".


Неговата работа ще бъде да накара хората да чуят посланието на партията на фона на обявената от френския президент Еманюел Макрон битка между проевропейските либерали и националистката крайна десница.


"Не мисля, че изборите трябва да се превръщат в някакъв вид обединен фронт срещу крайните, идеята на Еманюел Макрон, който казва, че изборите са надпревара между прогресивни и популисти", коментира Белами в интервю за ФТ. "Това ми изглежда много опасно, защото френските гласоподаватели искат реален избор", допълни водачът на листата на "Републиканците".
По думите му, ако политическото семейство, което той представлява, стане също толкова недоловимо и незначително, колкото днес е Социалистическата партия, хората ще бъдат просто зрители в тази битка между Макрон и лидера на крайнодесния "Национален сбор" Марин Льо Пен.


Твърденията му илюстрират проблем, пред който са изправени традиционните политически групи, които някога определяха френската политика: републиканците голисти и центристи, социалисти и комунисти. Както навсякъде в Европа влиянието на останалите стари партии е предизвикано от възхода на десния национализъм, така и френските са засенчени от наскоро създадената партия на Макрон "Република, напред" и от "Национален сбор".


Според социологическите проучвания за евроизборите те имат почти равна подкрепа от около 23%. "Републиканците" са на трето място с приблизително 13%.


Белами опита да разграничи политиките на партията си от тези на Макрон и Льо Пен, фокусирайки се върху бъдещето на ЕС и имиграцията.


За Европа той е съгласен с Макрон, че ЕС е бил твърде наивен в отношенията си с други търговски блокове. Неговата партия предложи въглероден данък за вноса, за да бъде ситуацията справедлива за европейските производители, които трябва да се придържат към "зелено" законодателство. Той обаче критикува визията на Макрон за съюза като "един вид супердържава".


"Европа никога не е била империя и това е от части благодарение на Великобритания и е за добро. Не мисля, че Европа трябва да възприема този модел на суперсила – нейната работа е да бъде съюз между демокрации", подчерта Белами.


За имиграцията критиците коментират, че политиките на "Републиканците" са почти толкова твърдолинейни, колкото тези на крайнодесните. Партията призовава търсещите убежище да подават молбите си извън ЕС и настоява европейските външни граници да бъдат строго охранявани срещу нелегални мигранти.


Белами призна, че е изправен пред трудна задача на евроизборите, не на последно място защото насилието по време на протестите на "жълтите жилетки" тласна обезпокоените хора, желаещи законност и ред, към партията на Макрон.


Макрон, каза Белами, направи нещата да изглеждат така сякаш е избор между него и хаоса, но всъщност днес осъзнаваме, че имаме него и хаоса.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Твърде плахо. Твърде малко. Ако спре да цитира Хабермас, може и да се заслушаме.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Добре е да бъде възстановена традиционната десница но едва ли това е човекът!

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Макрон, каза Белами, направи нещата да изглеждат така сякаш е избор между него и хаоса, но всъщност днес осъзнаваме, че имаме него и хаоса."

  Освен това иска желаещите убежище да подават заявки извън (!) ЕС, облагане с екоданък на вноса от страни-замърсители, както и Съюзът да не се трансформира в империя- според мен, все правилни неща. Умерен, образован, трезвомислещ човек- желая му успех с/у Макрон Жилетката.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Както се вижда, дясното иска раздробена Европа в условията на хищническа надпревара между суперсилите.
  Това означава край на Европа.
  Федерализацията на Европа не е блян, мечта на Макрон, просто защото така му харесва, а необходимост, за да оцелее Европа и да не се превърне в колония, а европейското население в лумпенизирана и експлоатирана от корпорациите маса.

  А това, че благодарение на Великобритания Европа никога не е била единна(Империя??!?) НЕ е било за добро.

  Затова Европа трябва да се федерализира, а Великобритания да стои вън като придатък на Европа!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Най-сетне някакъв проблясък на нормалност във френската политика.
  Твърде късно за тези избори обаче.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Пораженията, нанесени от Фийон с неговия тъп инат да остане кандидат през 2016-та, а след това залитането към кайно дясното на шефа на "Републиканците" Вокие сринаха популярността на партията. Дано да се оправят нещата, но няма да е лесно.

 7. 7 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Един умен човек, казващ истината с прости думи.
  Успех на Белами!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "....Не мисля, че Европа трябва да възприема този модел на суперсила – нейната работа е да бъде съюз между демокрации", подчерта Белами...."

  Да бъдеш икономически гигант, и да не искаш да си супер сила е левичарска тъпня, в която няма нищо "дясно". За какъв съюз между демокрации си мисли нашия Белами, след като координация съгласието помежду им е пожелание?. Съюз са САЩ - федерирани държави с горе-долу замостоятелно вътрешно законодателсво и правила, но обединени с общ основен закон - Конституция, обща външна политика и отбрана, общо централно правителство за пред трети страни и някои общи (федерални) институции за сигурност и правораздаване. Останалото са подробности, детайли

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До 7:"dgd"...Един умен човек, казващ истината с прости думи.Успех на Белами!...

  Истината с прости думи е частична, а частичната истина е винаги популизъм.

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Изглежда по-нормален от Макрон.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#10] от "pamela":

  "Изглежда по-нормален от Макрон."
  =============
  Това не е трудно, макар че още не сме виждали жена му.
  И не е на власт.

  Еретик
 12. 12 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Републиканците са си най-голямата партия след НДСВ-то на Макрон.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_France
  А НДСВ-тата не траят дълго. Днес половината страна гласува за теб, утре сте партия от пет човека.
  Ама нищо, нека се "възраждат" и "пречистват"--това е позитивно явление. Е, освен ако не го правят това възраждане и пречистване като българските сини. Тогава също се стига в крайна сметка до размер стил "пост-успешно НДСВ" и вече са жълта джуджавка и няколко сини джуджавки.
  Дано човека да е от другия вид професори, дето наистина подновяват, а не разпърдяват.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10682 Неутрално

  За мен той е една "Добра надежда". Дано да е добра и да не е само надежда.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Льо Пен трябва да погледне реалностите. Да намерят обща позиция с този, ако не е сложен за да цепи вота. Реалностите са, че връщане няма. Държавите ще са щати. Много е важно базите на САЩ да бъдат затворени. Европа е държана със сила за заложник на США. Никой няма да напада Европа, ще има икономически борби. Европа трябва да е балансирана. Всички членове да са равнопоставени. И вън США най-важното.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Всякакви има в политиката, само политици няма.

 16. 16 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1643 Весело

  Льо Пен трябва да погледне реалностите. Да намерят обща позиция с този, ако не е сложен за да цепи вота. Реалностите са, че връщане няма. Държавите ще са щати. Много е важно базите на САЩ да бъдат затворени. Европа е държана със сила за заложник на США. Никой няма да напада Европа, ще има икономически борби. Европа трябва да е балансирана. Всички членове да са равнопоставени. И вън США най-важното.
  —цитат от коментар 14 на qwerty 500


  США? Издаде се таварищь

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK