Европарламентът одобри безвизов достъп на британците за кратък престой в ЕС след Брекзит

Европарламентът одобри безвизов достъп на британците за кратък престой в ЕС след Брекзит

© ReutersГражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след излизане на страната им от блока, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, се посочва в резолюция на Европейския парламент, цитирана от пресслужбата на институцията.


Евродепутатите подкрепиха в четвъртък с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се" проекта на резолюция за освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой след Брекзит.


"Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3.7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани", каза докладчикът Сергей Станишев (БСП/С&Д).
Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.


Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.


Реципрочност


ЕС ще отмени визовия режим за граждани на Обединеното кралство едностранно, но на основа на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство след Брекзит.


В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за британските граждани.


След одобрението в пленарната зала проектозаконът следва да бъде формално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството трябва да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС преди 12 април, за подготовка за Брекзит без сделка на тази дата.


Премахването на визите ще се прилага във всички държави - членки на ЕС (с изключение на Ирландия, която има собствена визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат специфично двустранно споразумение, което предвижда безвизово пътуване между двете страни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Звучи като предупреждение. ЕС напомня на великоглупаците, че не диктуват условията по един елегантен и дипломатичен начин

 2. 2 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Май твърдия брекзит тропа на вратата!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#2] от "С Стоянов":

  Лошото е че тропа на задната врате

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Морковчето е налице...

 5. 5 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Весело

  Докато четях статията си представях българското посолство в Лондон и ежедневните опашки пред него в момента, в който не се налага да издават визи.
  След Брекзит предполагам, че опашките ще се сливат с тези за Музея за естествена история и Музея на Виктория и Албърт... А като си помисля, че наблизо няма и тоалетна...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Безвизов достъп за кратко време не решава нищо. Британците ще могат да правят само туристически пътувания.

 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#6] от "Voiko":

  "Безвизов достъп за кратко време не решава нищо. Британците ще могат да правят само туристически пътувания."

  Да бяхте прочели статията ли?

 8. 8 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каквото и да се случи от тук нататак за Англия ще бъде много по лошо от колкото е било до сега .

 9. 9 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  Цитат: "В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът."

  Е как да вярваме на подобни твърдения след като вече около 3 години след изтичане на всички срокове, според законодателството на ЕС, за отмяна на визовите изисквания на САЩ към всички държави-членки на ЕС, САЩ продължават да имат изискване за визи за поне 5 държави-членки на ЕС (включително и България), а Европейската комисия отказва да приложи механизмa за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС? Where is here the rule of law? Подобни трикове подкопават доверието в европейския проект.

 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Продаваю покани за България. 200 паунда за брой.. Опааа.... 200паунда може да са колкото 200 турски лири след 15 дни. Поправка:200 евро за брой. При нужда осигурявам препоръки за посещения в Париж, Барселона, Рим и други.

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Весело

  Докато четях статията си представях българското посолство в Лондон и ежедневните опашки пред него в момента, в който не се налага да издават визи.След Брекзит предполагам, че опашките ще се сливат с тези за Музея за естествена история и Музея на Виктория и Албърт... А като си помисля, че наблизо няма и тоалетна...
  —цитат от коментар 5 на Депутат 241


  Еххх!
  Мечти, мечтииии!

 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#9] от "Борис":


  Цитат: "В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, "следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС", гласи текстът."Е как да вярваме на подобни твърдения след като вече около 3 години след изтичане на всички срокове, според законодателството на ЕС, за отмяна на визовите изисквания на САЩ към всички държави-членки на ЕС, САЩ продължават да имат изискване за визи за поне 5 държави-членки на ЕС (включително и България), а Европейската комисия отказва да приложи механизмa за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС? Where is here the rule of law? Подобни трикове подкопават доверието в европейския проект.
  —цитат от коментар 9 на Борис


  Абсолютно вярно!
  Всички сме равни, ама някои са "по-равни"!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Да починат, да се разходят и да се връщат.

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  USA i UK са две различни неща

 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#9] от "Борис":


  До коментар [#12] от "vagabond66":

  Аз не знам какво очаквате след скандала с продажбите на българско гражданство.
  Вие как бихте реагирали ако в двора Ви започнат да влизат нежелани елементи през двора на комшията. Няма ли да сложите ограда?

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#15] от "George Svinarov":

  Съгласен съм с вас, но ако има някъде статистика,
  колко милиона има нелегални в САЩ и колко стотин хиляди са българите,
  легални или нелегални, сам ще прецените, че нашите цифри са твърде невзрачни.
  Скандалът избухна не много отдавна.
  За годините в които сме "съюзна държава" в НАТО и ЕС,
  САЩ никога не са давали и най-малкъл нишан, че визите ще отпаднат!
  Говоря за туристически посещения не за работни визи.
  Досега нашите "управници" трябваше сто пъти да са въвели визи за гражданите на САЩ. Да ама тресе ги колониалния синдром и реципрочни мерки няма да видим.
  На ЕС както се вижда, му е през онази работа за нас!
  Между другото, в целия ЕС се заселват незаконни имигранти и се продава гражданство на всякакви елементи по собствено усмотрение.
  Ама САЩ за държавите приели ги, не слагат визи.

 17. 17 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#9] от "Борис":До коментар [#12] от "vagabond66":Аз не знам какво очаквате след скандала с продажбите на българско гражданство. Вие как бихте реагирали ако в двора Ви започнат да влизат нежелани елементи през двора на комшията. Няма ли да сложите ограда?
  —цитат от коментар 15 на George Svinarov


  Въпросът тук е не защо САЩ са въвели визи за България, а защо ЕС не въвежда визи за американците като реципрочна мярка, при положение, че ЕС обещава именно това. Европейските политици лъжат, това е проблема.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Джордж: Чакам виза за София да излиза....

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#16] от "vagabond66":

  И аз съм съгласен с Вас, но мисля, че докато Дръмп е президент, отношенията САЩ-ЕС са достатъчно напрегнати за да носят още клатене на лодката. За разлика от казуса с UK, мисля че в случая с US е по добре да изчакаме. Да не забравяме, че откъм Босфора също се носи воня в политически план и моментът да се правим на мъже е малко деликатен. По скоро е по добре да се наложим като стожер на американското влияние на балканите и току виж след някое десетилетие сме получили контрола над проливите.

 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#16] от "vagabond66":

  "Скандалът избухна не много отдавна.
  За годините в които сме "съюзна държава" в НАТО и ЕС,
  САЩ никога не са давали и най-малкъл нишан, че визите ще отпаднат!"

  Тук не съм съгласен. Това, че скандалът избухна наскоро, не значи, че американското разузнаване е лапало мухи докато сме си продавали г@за основно на изток.
  Вижте, става въпрос и за доверие. Ние за съжаление не бихме могли да вдъхнем доверие като сигурен пазител на американските интереси.

 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Предполагам, че британският отговор ще бъде реципрочен.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Такива сме си.
  Толерантни ;)

  Съграждани са тея.
  По-точно: субекти на Кралица.

  А тя - Нейното величество... остави премиерката Мей да се бъхти с проблеми
  и да досажда на целата Планета.
  И Парламента биде така изоставен.

  Къде е Короната?
  В Куба. В "Острова на Свободата".
  На офшорни ваканции.

  А Британския народ - ни напред, ни назад

  "Европарламентът одобри безвизов достъп на британците
  за кратък престой в ЕС след Брекзит"

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  EU има проблеми с монархии в самия EU ;)

  US са демокрация (а UK - монархия).
  Царе, крале и султани are subject to визов режим.
  Ти какво си мислеше?

  В EU палажение тежелое понеже обединява републики и монархии.

  До коментар [#17] от "kazushi":

  Въпросът тук е не защо САЩ са въвели визи за България,
  а защо ЕС не въвежда визи за американците като реципрочна мярка...

 24. 24 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Нормално и очаквано решение. Това, че британците не са в Ес не означава, че не могат да си харчат парите в ЕС като туристи. Но, за работни визи ще се редят на опашка заедно с останалите.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След като Англия излезе от ЕУ , нямам никакво намерение да ходя там . Дори като тирист

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Отличен подход на ЕС!

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#1] от "George Svinarov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Великоглупаците тепърва ще разберат какво значи колосалната простотия Брекзит!!!!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#25] от "fjp58603113":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  Великобритания е грозна страна , няма хубава природа!В Европа има къде по-хубави държави на посещение като турист!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK