Европарламентът затяга правилата за газопроводите от страни извън ЕС

Европарламентът затяга правилата за газопроводите от страни извън ЕС

© ReutersС цел да се гарантира правна сигурност за доставчиците и конкурентни доставки на газ за всички европейци, евродепутатите гласуваха нови правила за пазара на газ, които ще обхванат газопроводи, пристигащи от страни извън ЕС, предаде пресслужбата на Европейския парламент.


Евродепутатите приеха реформа на правилата за пазара на газ с 465 гласа "за", 95 гласа "против" и 68 гласа "въздържал се" за разширяване на прилагането на правилата на ЕС (включително правилата на ЕС за конкуренцията) за всички газопроводи, които влизат на територията на ЕС от страни извън блока.


По-конкурентен пазар на газ в ЕС


Изменените правила ще създадат по-конкурентен пазар на газ в ЕС, като гарантират, че собствениците на газопроводите, които влизат на територията на ЕС, са различни от тези на доставките на газ, се посочва в съобщението. Газопроводите трябва да бъдат достъпни за други оператори, както гласят правилата за вътрешен пазар на газ в ЕС. Потребителите ще могат да се възползват от повече конкурентност и следователно от по-ниски цени.
Тази реформа също уточнява правната рамка за бъдещи проекти на газопроводи със страни извън ЕС, които ще включват и Обединеното кралство след оттеглянето му от ЕС.


Изключенията за нови газопроводи - при стриктни условия


Изменените правила предоставят изключителна компетентност на ЕС, щом става въпрос за сключване на споразумения за нови газови линии в ЕС от страни извън ЕС, както и за предоставяне на дерогации. Европейската комисия има право да разреши на държава членка, в която се намира първата входна точка, да започне преговори за доставки на газ от нов газопровод от страна извън ЕС, при условие че това не е в конфликт с правото на ЕС или в ущърб на конкуренцията или сигурността в блока. Страната трябва да се консултира с останалите засегнати страни членки, преди да поиска такава дерогация от правилата на ЕС, и зависи от Европейката комисия да прецени дали да я даде.


За съществуващи газопроводи (свързани с газопроводи на ЕС преди влизането в сила на директивата), държава членка може да вземе решение за дерогация в рамките на една година след влизането в сила на директивата, ако не е в ущърб на конкуренцията.


След гласуването докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) заяви: "Отсега нататък всички газопроводи от страни извън ЕС, включително "Северен поток 2", ще трябва да спазват правилата на ЕС: достъп на трети страни, отделяне на собственост, недискриминационни тарифи и прозрачност. Това означава по-силен енергиен сектор на континента ни."


Какво следва


След официалното одобрение от министрите на ЕС тази директива ще бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни след това. Държавите членки имат 9 месеца да приведат националното си законодателство в съответствие с директивата.


Над 70% от природния газ в ЕС се внася от страни извън ЕС, главно от Норвегия, Русия и Алжир и най-често чрез газопроводи.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Затягане до скъсване и четвърт назад! Айдее хъбчето на баце отече, но за компенсация ще поарчи 3 милярда за спомен!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  Теменужка затова набързо избра едни араби за фалшивата руска тръба, която ще се окаже напълно ненужна.

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2590 Любопитно
 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Европарламентът унищожи всички мечти Бокови, но Тялото Боково остава непоколебимо предано.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Кратко, точно и ясно. Лош ден за корупционните мегаломани и източните рушветчии. Политическият рекет трудно ще пробие тези правила, или поне ще оскъпи "инвестицията" неимоверно до степен да я направи отчайващо безсмислена.

 6. 6 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Отново Европа(ние) печели, а северна Азия губи. Повече пари за европейските пенсионери и по-малко за руските.
  Но няма да се плаши Путьо ще отговори "асиметрично" и ще вдигне пенсионната възраст в Русия на 75 години.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 7. 7 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 295 Весело

  Т.н. "Газова директива" на ЕП и произтичащите от нея нови правила за газопреноса и доставките на територията на ЕС, които всички държави от ЕС трябва да впишат в законодателството си НЕ ПРЕЧАТ ! по никакъв начин на строежа и бъдещата експлоатация на новите трасета "Нова Провадия" -> Зайчар и Комотини -> Стара Загора, тъй като това са вътрешни за ЕС трасета и освен това те са съставни елементи от цялостният проект "Газов хъб "Балкан"", който отдавна е одобрен от Брюксел...Виж за излизане на вече построената до километър 422 2-ра тръба на "Турски поток" на Паша дере тази директива си е проблем и "Газпром" ще трябва да измислят нещо, ако желанието им е да доставят до компресорна станция "Нова Провадия" още едни нови 14 милиарда кубометра на година...Най-вероятно ще пуснат някакви минимални фиктивни количества азерски и туркменистански газ по тази тръба до клиентите в ЕС, които ще продават чрез прихващания...

 8. 8 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#7] от "dr_al_hussaini":

  Бе не е баш така. Няма да стане с фиктивни количества.
  След гласуването докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) заяви: "Отсега нататък всички газопроводи от страни извън ЕС, включително "Северен поток 2", ще трябва да спазват правилата на ЕС: достъп на трети страни, отделяне на собственост, недискриминационни тарифи и прозрачност. "

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2039 Любопитно

  Етого отговорът на агресивната руска политика по отношение на газовите доставки!!!Това решение вади СП2 от листата с изключения....И сега Гъзпром ВЕЧЕ ще се конкурира с азерски,норвежки,алжирски.....израелски доставчици!Честито на колхоза!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Бойкова бара се отлага във вида който си я представяха с Газпром.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  По-голямата и важна новина е , че цената на втечнения газ падна наполовина и вече е по-ниска от цената на руския газ:

  https://www.youtube.com/watch?v=J6aJqxnrzE4

 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Етого отговорът на агресивната руска политика по отношение на газовите доставки!!!Това решение вади СП2 от листата с изключения....И сега Гъзпром ВЕЧЕ ще се конкурира с азерски,норвежки,алжирски.....израелски доставчици!Честито на колхоза!!!
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Може да се подиграваме на Тайпи но излезе най-гявол. Строи седем терминала за втечнен газ защото вече е по-евтин от тръбния.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Русия очакваще тези промени и затова използва "троянското си магаре" България и Борисовото "хъбче". Сметките ги плащаме ние. Рисковете са наши. Пазарът не е стабилен (хъбчето щало да ходи в Сърбия) и съответно откупуването на тръбите. За нас остава желанието да угодим на Газпром с едно пари (част от които ще ни ги откраднат). Те обаче толкова си могат след като моделът им е руски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  В такъв случай това би била чудесна възможност да се възползваме в обозримо бъдеще от термимала в Гърция.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  Етого отговорът на агресивната руска политика по отношение на газовите доставки!!!Това решение вади СП2 от листата с изключения....И сега Гъзпром ВЕЧЕ ще се конкурира с азерски,норвежки,алжирски.....израелски доставчици!Честито на колхоза!!!
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Ще се конкурира и с американски и катарски втечнен газ , който вече струва по-евтино от руския газ. При това положение не знам Меркел как ще оправдава строителството на СП2. Впрочем той се строи със руски средства , но като го построят , а Америка им предложи по-евтин втечнен газ, тогава за руснаците не остава нищо друго , освен да продават газ на загуба, за да се конкурират с американския и катарския втечнен газ.
  Тежки времена настават за Газпром.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  Отново Европа(ние) печели, а северна Азия губи. Повече пари за европейските пенсионери и по-малко за руските. Но няма да се плаши Путьо ще отговори "асиметрично" и ще вдигне пенсионната възраст в Русия на 75 години.
  —цитат от коментар 6 на iak


  Путин се изхитри и направи така , че да няма руски пенсионери. Вдигна пенсионната възраст над средната продължителност на живота в Русия.

 17. 17 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":
  "като го построят , а Америка им предложи по-евтин втечнен газ, тогава за руснаците не остава нищо друго , освен да продават газ на загуба, за да се конкурират с американския и катарския втечнен газ."

  Алтернатива, руснаците купуват американски газ и ревърсват доставката по собствените си тръби за вътрешна консумация :-)

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":В такъв случай това би била чудесна възможност да се възползваме в обозримо бъдеще от термимала в Гърция.
  —цитат от коментар 14 на tomyd


  Прав си при положение , че ни управляват национално отговорни политици, а не продажници като сегашните , които обслужват руски, не български интереси. 19. 19 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Тоно така е! Извода, да си опичаме акъла, когато гласуваме, ако не искаме поредните резиденти, (руски) патрЕоти и комунисти.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#20] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  "Зависи от Нас - дядо ми, баща ми, и други хора които ви храним!"

  Точно пък дядо ти и баща ти ни храните ша знаеш :-)

 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  В същото време сгъстения газ разказва играта на тръбопроводния. Газ бол, цените за Европа падат (е, това за Европа, унас булгаргаз иска увеличение. Газпром така заповяда)
  http://www.profinance.ru/news/2019/04/03/brzh-tsena-prirodnogo-gaza-v-evrope-upala-do-mnogoletnego-minimuma.html

 23. 23 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Теменужка затова набързо избра едни араби за фалшивата руска тръба, която ще се окаже напълно ненужна.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Наш'те управници за да откраднат едни пари, са готови да загробят държавата с милиарди.

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#1] от "telqk":

  Що да е оттекло? Ние не сме извън ЕС бе, неук...

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  таман навреме...

 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#10] от "KA2":

  И що мислиш така?

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Да ви обясня причината за падането на цената на втечнения газ. Главното обвинение на европейците срещу Тръмп е, че с неговото Америка на първо място изоставил европейците. Но при втечнения газ се оказа, че не е така и Тръмп наруши правилото Америка първа. Стар закон има в Америка, че американски втечнен газ може да се превозва само с американски фирми, американски работници и с танкери, произведени в Америка. Това неимоверно оскъпяваше разходите по транспорта на втечнен газ. Тръмп разреши /уж главно заради възстановяването на Пуерто Рико, но всички знаем, че е заради руския газ в Европа/ , Тръмп премахна изискването да се превозва само с американски и произведени в Америка танкери и американски работници. Това веднага даде възможност да бъдат ползвани всякакви превозвачи в света, даде възможност да се поръчат нови танкери в места, където ги строят евтино. Знаете потенциала и амбициите на Америка да изнася газ за Европа, това съчетано с евтиния превоз и ето ти понижаването на цената на втечнения газ под нивото на руския.

 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Колко бързо се развиха нещата, докато руската пропаганда, а и меркеловата тръбяха, че руският газ бил по-евтин и изведнъж се умълчаха.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Това е хубава новина, но... Трета страна иска да транспортира газ по СП 2.Руснаците са съгласни. Въпросът е : как тази трета страна, ще достави този газ до компресорната станция в Русия? Ако го достави до компресорната станция директно в ЕС(без пренос по СП 2) попада под ударите на новите изисквания, да осигури достъп до тръбата си, на други доставчици(ако няма дерогация). Виж, доставките на СПГ, са друго нещо. Щом е по-евтин от руския - няма проблем - купуваме от него. Само да си построим интерконекторната връзка с Гърция(пишеше, че ЕС е отпуснал пари за нея).

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":

  Вярно !
  Гръцките корабни магнати самоза последните 13 месеца са поръчли кораби за $5,4 милиарда.Предимно нова технология за превоз на LNG.....дори и през Арктика !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#27] от "gozambo":

  След като могат да изнасят на конкурентна цена, добре са дошли. Още Катар, Израел и май че Кипър имат собствени проекти за втечнен газ. И те са добре дошли ако могат да предложат изгодни цени.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  ШАХ и МАТ! Ето защо Путин беше толкова хладен към всички мечти на Баце за хъбчета и Борисови Потоци :) и непрекъснато повтаряше "Да е съгласувано с ЕС...". Аз си мислех, че става дума за договори с потребителите а те го режат направо в корена!

  Направо да се чуди човек как е минало като това удря и по "Северен поток 2"? Меркел и наследниците и ще трябва да си седнат малко на задника и да почнат да се съобразяват повече с останалите. Не еднолично да прокарват политика.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK