Брюксел ще действа с всички средства, ако Румъния не спре да отстъпва от върховенството на закона

Вера Йоурова

© Associated Press

Вера ЙоуроваЕвропейската комисия ще предприеме всички мерки, които са на нейно разположение, ако ситуацията в Румъния с върховенството на закона не се промени. Това заяви еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова в Европейския парламент. По време на дебата по темата имаше критики за отсъствието на зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, както и на представител на румънското председателство на Съвета на ЕС (държавите членки). Имаше и обвинения между политическите групи, че дебатът не е реален, а е част от предизборна кампания на фона на наближаващите избори за Европарламент през май.


"Комисията много ясно каза, че ще следи развитието на върховенството на закона в Румъния. Реформата в Румъния трябва да продължи, това значи, че тя трябва да продължи напред, а не да се връща, да не се застрашава постигнатия напредък през последните години", подчерта Йоурова. Тя посочи, че Еврокомисията е положила големи усилия и е работила с мин.-председателя на Румъния Виорика Дънчила. "В конструктивния диалог Еврокомисията каза, че трябва да има конкретни действия, само думи на са достатъчни, колкото по-бързо, толкова по-добре. Европейската комисия не можа да стигне до заключението, че Румъния се е върнала на правилния път. Европейската комисия ще предприеме всички мерки, които са на нейно разположение, ако ситуацията продължи по този начин", допълни тя.


Йоурова отбеляза, че през ноември са били направени препоръки, които не са били последвани. "Последните законодателни развития будят загриженост, че румънското законодателство не е в унисон с европейското. Това подкопава доверието в правителството. Пример са и последните постановления, издадени от румънското правителство", допълни еврокомисарят.
Като повод за притеснение тя посочи възможните промени на наказателния и наказателно- процесуалния кодекс и заяви, че тези въпроси трябва да се подготвят много внимателно с консултация с всички страни, включително с магистратите, и всяко действие трябва да е в унисон с международните задължения, европейското право и препоръките за борба с корупцията.


"Процесът е много чувствителен. Може да създаде системна безнаказаност на хора на високи позиции", допълни Йоурова, като предупреди за мерки, които биха могли да доведат до намеса в независимостта на съдебната система. Еврокомисарят обърна внимание и на противоречивата процедура за номинация на главен прокурор и прокурор за борбата с корупцията. "Ситуацията е много променлива. Европейската комисия трябва да действа и, ако се наложи, ще действа с всички налични инструменти", допълни тя, отбелязвайки, че не е късно Румъния да предприеме нужните реформи.


Тя подчерта, че Еврокомисията не се меси в конкретни дела, а разглежда положението в законодателството, в системата и затова взима отношение по законодателните промени, извършени наскоро. Кумулативният им ефект може да доведе до нарушаване на принципите на правовата държава в Румъния, коментира Йоурова.


Евродепутатът Ингеборг Гресле (Германия, Европейска народна партия) каза, че това, което си е позволила за момента Румъния, не си е позволявала нито една друга държава членка. Според нея мерки е трябвало да се вземат по-рано. Като такива тя посочи спиране на средствата и задействане на процедура по чл. 7 от Договора за ЕС (такава има срещу Полша и Унгария).


Гресле отбеляза, че хора на високи позиции в Румъния са подведени под отговорност и тези казуси трябва да бъдат осветлени. Евродепутатът обърна внимание и на случая с кандидата за председател на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Тя бе поставена под натиск, съветът вместо да реагира, се опитва да поощри Румъния, френският кандидат не трябва да бъде приоритизиран, подчерта Гресле.


Европейският парламент подкрепя Лаура Кодруца Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Румънското правителство активно лобираше срещу Кьовеши при разговорите между държавите членки и те подкрепиха френския кандидат за поста.


Йозеф Вайденголцер (Австрия; С&Д) посочи: "не бива да поучаваме, но общите принципи и върховенството на закона трябва да се укрепят с диалог, само така изтокът и западът ще се сплотят".


Миналата седмица ръководството на Партията на европейските социалисти (ПЕС) обяви, че смята отношенията с румънската си членка, управляващата Социалдемократическа партия, за замразени, докато "румънското правителство не изясни ангажимента си към върховенството на закона и не последва препоръките на Европейската комисия".


Бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей (Европейски консерватори и реформисти) коментира, че "група корумпирани политици и най-вече водени от господин Драгня (лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня – бел.ред.), срещу когото има присъда и пак е в съда, тези хора не спазват законодателството, те го променят, те подчиняват съда на политиката. Инвестиционните средства отиват в подкупи, съсипват демокрацията, корумпирани политици се измъкват от присъда. Всеки сам ли ще се спасява... Хвърлят се срещу нас запалителни средства, но ние вървим по пътя към Европа. Страната е изпълнена с отчаяние. Малцина държат властта в ръцете си. Румъния се превръща в престъпна диктатура, 4 млн. напуснаха страната последните години".


Софи ин'т Велд (АЛДЕ; Холандия) коментира, че тези дебати се превръщат в политически въпрос, но става дума за ценностите в чл. 2 в учредителния договор на ЕС". Тя подчерта, че АЛДЕ се дистанцира от румънската си партия членка, която е част от коалицията в страната и иска да я отхвърли от политическото семейство.


Юдит Саргентини (Зелени/Европейски свободен алианс; Холандия), чийто доклад задейства най-сериозната наказателна процедура на ЕС срещу Унгария през септември миналата година, каза, че румънското председателство и румънското правителство не предвиждат разглеждане на въпросния доклад за Унгария.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  До къде могат да докарат една просперираща страна простите комунисти, опитвайки се законово да избегнат съдебна отговорност за случаите на корупция сред другарки и другари?!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  ми пробвайте се и с чл 1 , комунизъм/автентични не виреят без вся власт комисар

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До къде могат да докарат една просперираща страна простите комунисти, опитвайки се законово да избегнат съдебна отговорност за случаите на корупция сред другарки и другари?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  Така е.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Въпросът е, защо никой не критикува България?! В Румъния поне има осъдени политици, в България няма нито един вече 30 години!

 5. 5 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 538 Неутрално

  То хубаво критикувате Румъния, ама ако можете да замразите всички фондове за мафията в България и поставите гербаджийската шайка в пълна изолация , още по-добре ще направите. Това, което става в страната ни, е сравнимо със спомените от живота ми в преди 10 ноември - това е някакъв мутропосткомунизъм.

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  До коментар [#5] от "Артър Дент":

  "То хубаво критикувате Румъния, ама ако можете да замразите всички фондове за мафията в България и поставите гербаджийската шайка в пълна изолация"

  Ясно се вижда двуличието на чиновниците в Брюксел. Отдавна е ясно, че те работят на принципа "който слушка ще папка". А Баце слушка, даже повече от необходимото.

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Въпросът е, защо никой не критикува България?! В Румъния поне има осъдени политици, в България няма нито един вече 30 години!
  —цитат от коментар 4 на moreee


  Днес беше осъдена Иванчева.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 394 Любопитно

  "Евродепутатът обърна внимание и на случая с кандидата за председател на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Тя бе поставена под натиск, съветът вместо да реагира, се опитва да поощри Румъния, френският кандидат не трябва да бъде приоритизиран, подчерта Гресле.

  Европейският парламент подкрепя Лаура Кодруца Кьовеши, която оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Румънското правителство активно лобираше срещу Кьовеши при разговорите между държавите членки и те подкрепиха френския кандидат за поста."

  ЕК и ЕП срещу държавите членки. Защо ли така лансират Кьовеши?

 9. 9 Профил на Артър Дент
  Артър Дент
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#6] от "moreee":

  Абсолютно, но се надявам да изберат Кьовеши и тогава на послушкото ще му се стъжни животецът.

 10. 10 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 394 Весело

  Айде и Румъния я подкарват по чл. 7.
  Май цяла Източна Европа ще отиде скоро там.
  Мини Източно-Европейски Съюз - ИЕС ли се задава?
  Нов пазар с над 100 млн потребители.

 11. 11 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Защо нас не казват нищо?
  Нашите са най-нагли.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  Айде погледнете малко и към България де. Ние не сме по-различни. Ние също нямаме върховенство на закона. Що не видят, какви присъди се издават. Нямат нужда ни от доказателства, нито от свидетели.

 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Голям плач от умните и красивите ...
  До миналата година даваха само за пример Румъния, пък сега пак обърнаха палачинката.
  Сега и като Фолксваген ни избере между Румъния, Турция и Сърбия за новия си завод за 1.4 милиарда евро, съвсем ще посърнат.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  ЕС отдавна трябваше да задейства всички възможни механизми срещу корупционните престъпни лобита в Румъния, както междувпрочен и спрямо обръчите от олигарси у нас ! Само думи и закани не са достатъчни !

 15. 15 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Г-н Борисов е великан!
  Насмота всичките европейски охлюви.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 16. 16 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Откога градовете действат.По принцип някой си чиновник от Брюксел имал мнение.И айде -брюксел натискал.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 17. 17 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Айде погледнете малко и към България де. Ние не сме по-различни. Ние също нямаме върховенство на закона. Що не видят, какви присъди се издават. Нямат нужда ни от доказателства, нито от свидетели.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  И какви присъди се издават у нас?

 18. 18 Профил на toucanmax
  toucanmax
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#5] от "Артър Дент":

  Тук при нас е малко по-различно, на теория имаме доста силни закони и институции срещу корупцията, които на практика обаче не работят, и се заобикалят тихичко от когото трябва. Не се вдига много шум, чат-пат се осъжда някоя дребна риба като Иванчева, и така.

  В Румъния управляващото мнозинство активно разрушава установените (и сравнително ефективни) институции, отменя закони, и амнистира престъпници. Т.е. един много шумен и очевиден процес, който ЕС няма как да игнорира.

 19. 19 Профил на vha02605737
  vha02605737
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreee":

  Щото в РУМЪНИЯ хората излизат и протестират и има база за надграждане.
  В България пишиме тука под статиите, чакаме някой да ни свърши работата.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на block
  block
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Винаги постсоц дебилчетата си мисля, че ще си карат по любимия начин, но определено трябва да има голяма тояга която да ги блъска по чугунените глави. Дано Кьовеши да стане европейски прокурор. Сега тя има и личен мотив да ги юрка стабилно. Мен лично ме радва възмутеният вой на мурзилките и се надявам да го чувам все по често и все по силно. Румъния вървеше добре докато цоциалистите не прелъгаха бедните хора от селските райони (както обичат да правят) за да додрапат до властта и решиха, че са си опекли баницата. Също така се надявам румънците (а и ние, въпреки, че ние сме тежки гемии) да ги съсипят от протести и даже други неща. Все пак добре тръгнаха като пръснаха червата на Елена и Николае по оная стена. Ние това не го направихме и определено беше грешка.

 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#5] от "Артър Дент":Тук при нас е малко по-различно, на теория имаме доста силни закони и институции срещу корупцията, които на практика обаче не работят, и се заобикалят тихичко от когото трябва. Не се вдига много шум, чат-пат се осъжда някоя дребна риба като Иванчева, и така.В Румъния управляващото мнозинство активно разрушава установените (и сравнително ефективни) институции, отменя закони, и амнистира престъпници. Т.е. един много шумен и очевиден процес, който ЕС няма как да игнорира.
  —цитат от коментар 18 на toucanmax


  Точно. Ето класацията за демократичност за 2018г:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
  36 Словения
  /.../
  39 Гърция
  /.../
  44 Словакия
  /.../
  46 България
  /.../
  54 Полша
  /.../
  57 Унгария
  59 Перу
  60 Хърватия
  /.../
  66 Румъния

  Т.е. Румъния е с точно 20 точки по-зле от България. Хърватия--с петнайсетина точки, Унгария и Полша--с дузина и десетина.
  Румъния, Хърватия, Унгария, и Полша са на ръба на понятие за "демокрация" според критериите на ЕС. Отвъд това вече почва "хибридна полу-демокрация" като в Албания, Македония, Украйна, Грузия, Молдова, Босна, Армения, Черна Гора, и Турция.

  А България е по-близо до Гърция и Словакия, отколкото до Румъния и Хърватия, откъм свобода. А в класацията, над Гърция и Словакия са Балтийците и Словения, и след това вече са си директно Италия, Франция, и САЩ.
  Така че това е положението.
  Във всяка част от свободния свят си има тенденции за и срещу свободата, и един от главните смисли на ЕС е когато някой почва прекалено да доближава нивото на Украйна или Турция откъм мафиотщина/авторитатризъм--всички други в ЕС вкупом да сгълчат тази страна, да я мотивират да се стегне.

  Засега има четири страни в ЕС с по-развити авторитарни тенденции от в България. Което не показва че България е супер, но показва че навсякъде хората си имат свои проблеми, свои мафии, свои ченгета, и свои фюрерчета.
  И всеки вменяем Българин има гражданския дълг да работи за това България да се издига в листата на "адекватните", и поне да се изравни с Гърция и Словакия, а да не пада до нивото на Румъния и Хърватия.

  Хърватия примерно е "по-богата и по-подредена" но това се дължи не на тяхната авторитарност, а на това че а) исторически са бивша Австрийска а не бивша Турска територия, и б) че сега са в ЕС. Без ЕС Хърватия щеше да е просто една голяма Черна Гора. Както и Румъния без ЕС щеше да е просто една голяма Молдова.
  Както и България без ЕС щеше да е просто една голяма Македония с черноморски плажове.

  А румънците, хърватите, унгарците, и поляците си деградират политически, това не е просто празни думи и лакейски нападки защото "там управляват мъжки анти-либерасти".
  В Австрия и Италия днес също управляват десни популисти... обаче в рамките на функционираща демокрация. Славини резна с 95% броя пристигащи имигранти от Африка за една година. Това обеща--това направи. Ама ни в Италия ни в Австрия никой не се опитва да разглоби институциите и да си направи феодално царство.
  В Дания са на власт консерватори които забраниха забрадките през 2018г. Ама там са си баш *истински консерватори* от рейгъно-тачерско-костовистки тип, а не "вижте ме аз съм консерватор" национал-популисти от орбано-путински тип.
  Така че не е важно кой конкретно е на власт в коя страна, важното е да в рамките на функциониращи демократични институции.

  И макар демократичните институции в България едвам кретат, са с няколко важни процента по-функционални отколкото в четири братски страни в ЕС, а в сравнение с всякакви Украйни, Македонии, Молдови, Албании (да не говорим за Русии, Беларусии и Турции)--България си е балканска Австрия...
  Засега.
  Ако опазим това което имаме и после го надградим, а не позволим сриване до "стандартно пост-соц ниво."

 24. 24 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Когато БСП от проруска стане проевропейска партия , тогава и ГЕРБ ще има алтернатива в управлението

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK