"Може за пръв път да имаме избори за Европарламент" или как да се отговори на популистите

Съпредседателят на Европейския съвет за външна политика Люке Фрийс с президента на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов.

© Анелия Николова

Съпредседателят на Европейския съвет за външна политика Люке Фрийс с президента на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов.Изборите за Европейския парламент другия месец, въпреки разделенията в Европа и въпросителните за възхода на популистите, може да са първите, в които залогът действително е Европа, а на вота не се гледа като на поредния национален. Същевременно, за да се справят с предизвикателството, традиционните десни партии не могат да си позволят да се ограничат до копиране или надговаряне на популистите.


Около подобни тези се обединиха някои от участниците в дискусията "Европейските ценности в променящия се свят: Как можем да отговорим на популистката вълна?" Събитието бе организирано от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и фондация "Конрад Аденауер".


"Дали за пръв път в историята на Европейския парламент, откакто се избира пряко през 1997 г., ще имаме парламент без мнозинство на социалисти и консерватори? Ще успеят ли популистите да мобилизират този път и да спечелят подкрепа за визията си? Тъкмо защото залогът е толкова голям, може това да се окаже първият път, в който действително имаме избори за Европейски парламент," каза Люке Фрийс, съпредседател на ЕСВП и бивш министър в датското правителство между 2009 и 2011 г.
"Досега изборите, парадоксално, не бяха за Европа, а за национална политика - както казваме в академичния свят, второразредни избори. Дебатът сега може да е различен - да си говорим каква визия искаме, дали тази на (Еманюел) Макрон или на (Виктор) Орбан и (Матео) Салвини," добави тя, имайки предвид президента на Франция, премиера на Унгария и вицепремиера на Италия.


Според нея, макар в страни като Финландия популистите рязко да набират сили, в други като Дания губят подкрепа преди изборите. "Вероятно една от причините е, че традиционните партии се преместиха надясно и приеха реторика, подобна на популистите. Но мисля, че Брекзит е още по-важен. Напускането на ЕС бе техен основен аргумент, но след като видяха преговорите (между Лондон и Брюксел), те трябваше да свият амбицията си за напускане на ЕС."


"Европеизиране в недотам добрия смисъл"


"Изборите за Европарламента може би ще бъдат най-после истински избори за Европа," съгласи се президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов. Според него в България обаче дебатът по европейските въпроси "закъснява драматично", тъй като "още сме оплетени във вътрешнополитическата интрига."


За Стоянов не антиелитарното говорене на популистите е необичайното, тъй като опозицията по всяко време е използвала този похват. Проблемът, обясни той, е в "претенциозната самонадеяност на популистите да се отъждествяват с народа. Няма значение колко процента ще спечелят, те винаги говорят от името на народа. Те са народът. Останалите са елитът, който на всяка цена трябва да бъде сразен... Продължават да гледат на народа като на монолитно цяло" и това повдига въпроси за и бъдещето на институциите, ако само популистите представляват народа.


Популистите освен това използват неудобни за признаване истини, за да отправят претенциите си, в момент, когато "в европейските държави се извършва една гигантска трансформация. Това, което Европа не можа да сътвори, е нова парадигма след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война. Днес не е лесно де се обясни какво се случва," продължи президентът. Същевременно в България, макар нивото на живот да се подобрява значително, постоянно се насажда недоверие към ЕС и членството с идеята, че "в България живеем като хора втора ръка, че консумираме храни втора ръка и обитаваме задния двор на Европа. Трябва да е ясно едно: все още нито сме усвоили европейския начин на живот, нито на свободната конкуренция, нито сме се освободили от корупцията, че да можем да преценим предимствата, които осигурява европейският начин на живот."


"Това е смисълът на европейското говорене по време на тези избори - как възможно най-отговорно, сериозно и с чувство на загриженост да говорим за Европа пред нашите избиратели... Езикът и на българските политици, и на българските чиновници започна да се европеизира в недотам добрия смисъл на думата, да става конвенционален и твърде бюрократичен."


По думите му десните партии правят две основни грешки в опит да дадат отпор на популизма - желанието да го имитират популизма и дори да са по-гласовити от него ще ги лиши от избиратели, а говоренето основно за популистите ще насочи вниманието на избирателя към техните послания.


Очакванията на избирателите


За Пьотр Бурас, директор на варшавския офис на ЕСВП, "въпросът е как дясноцентристите могат да привличат гласоподаватели, без да губят душата си." Миграцията е капан за десните заради погрешното впечатление, че това е най-важната тема и предположението, че трябва да се имитират политики на популистите. Проучванията всъщност показват, че само в Унгария, където няма мигранти, темата имиграция е главна; нещо повече, в някои от страните "емиграцията е по-сериозна тема," добави той в друга дискусия за очакванията на избирателите.


Управителят на агенция "Алфа рисърч" Геновева Петрова смята, че е нужно на хората да бъдат обяснявани по-добре "ползите и предимствата, които отговарят на притесненията им." Например избирателите, питани от социолози за очакванията си към българските евродепутати, не подлагат на съмнение, че евродепутатите трябва да защитават българските интереси, а "това е въпрос, над който трябва да се замислим и да отговорим". Хората не успяват да формулират български национален интерес и начин за защитаването му, когато бъдат попитани, нито да отговорят дали той съвпада с европейския, каза тя. Петрова даде пример с пакета "Мобилност" и начина, по който той подхрани тази теза. "Но трябва да попитаме същите хора: не се ли чуваше гласът на България, когато тя постави въпроса за Западните Балкани по време на европредседателството?"


И според нея заиграването на системните партии с популисти не носи широка подкрепа на традиционните, а може могло дори да направи услуга на евроскептичните.


Пьотр Бурас, директор на варшавския офис на ЕВСП, заместник-директорът на ЕВСП Весела Чернева, управителят на агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова и социологът Антоний Гълъбов.

© Анелия Николова

Пьотр Бурас, директор на варшавския офис на ЕВСП, заместник-директорът на ЕВСП Весела Чернева, управителят на агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова и социологът Антоний Гълъбов.


Според социолога Антоний Гълъбов, професор в Нов български университет, е нужно и друго. "Да се опитаме да върнем смисъла на думите... Днес честваме 140 г. от Конституцията, а популизмът е противоконституционен. Никой няма право да говори от името на народа. Но ние така сме се отдалечили от правната система, че губим поглед. Ние имаме не само патриоти, но такива на чужда държава в България."


Дясноцентристките партии не са готови да отстояват Европа, каквато те са създали с основата си "права на човека, не човешки права. Това различава европейската политическа норма от целия свят. Всички останали са колективистични култури. Единствено в ЕС всеки човек се ражда свободен, продължи проф. Гълъбов. Нужно е и да се осмисля значението на диалога в Европа. "Забравяме, че Европа не е проект, а процес. Ако престанем да преговаряме, значи, че сме загубили представа за европейския процес. Част от европейските страни вече не са част от Европа, за разлика от Канада, която е много по-близка от някои наши по-далечни съседи."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  Поредни заклинания срещу истински дясна вълна.
  Поне пет пъти дневно.
  Тук, в "Дневник".

  Еретик
 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Как да се отговори на популистите ?

  Ами като им се зададе простичък въпрос:
  "Вие за прогреса на Европейската цивилизация ли сте, или изповядате
  ориенталско преклонение пред грубата сила на Московия ?"

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  "без мнозинство на социалисти и консерватори?"

  Този Люке ще ме прощава, но в България хората си научиха уроците.
  Няма социалисти и консерватори, а хора които работят като политици - за пари. И в политическите им възгледи няма почти никаква разлика.

  С по-различни намерения са Зелените и Националистите.
  А да наричаш ЕНП консерватори е смешно.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  тия само като ги видя и без да чета какви ги редят си викам като, Моканина

  Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

  европейската "демокрация" лежи в каруцата и бере душа, а те одят да питат дали някой не е виждал бяла лястовица

  Je suis дани кирилов
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Как да се отговори на популистите ?Ами като им се зададе простичък въпрос:"Вие за прогреса на Европейската цивилизация ли сте, или изповядате ориенталско преклонение пред грубата сила на Московия ?"
  —цитат от коментар 2 на Practic


  Много ви е елементарна опорката-щом някой е против инвазията на неграмотни имигранти от Азия и Африка, против пропагандата на хомосексуализма, против лъжата"глобално затопляне, причинено от човешка дейност",то той е русороб.На подобни идиотщини никой разумен човек не вярва.

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  За жалост правилата във сайта не позволяват да се отговори на популистите.
  И една новина от преди два часа. Норвегия , Полша и Украина подписаха договор за нов газопровод . Газопровода ще се казва BALTIC PIPE(Балтик Пайп) и като начало ще транспортира десет милиарда куб.метра газ.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 905 Неутрално

  България трябва да плюе смело на всякакъв опит на някои да и налага решение под формата на .

  - това е съвременен начин на поробване и ограбване на държавите от така наречения Запад.


  Трябва да се гледа само едно нещо - ИНТЕРЕСА на БГ !!
  Нищо друго !

  КОгато някои започва да говори за ценности и принципи - срещу вас имате мошеник !
  Особено най-големия изнасилвая и крадец в историята - Запада, да говори за ценности - това е аабсурд.
  Роботърговци, крадци и пирати ще учат морал !
  Преди 70 години на МЕркел баща и е палил пещите на конц-лагеритете, сега морал ще ни преподава ...

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  "претенциозната самонадеяност на популистите да се отъждествяват с народа. Няма значение колко процента ще спечелят, те винаги говорят от името на народа. Те са народът."

  Това в България е говоренето на повечето партии. И най-вече на ГЕРБ и БСП. Но тъй като ние не сме техния народ, а гражданите на България ние ще гласуваме за "Демократична България".

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Крайно време е да изритаме популистите болшевики от "дясно" и "ляво" присвоили си ЕС. Същото ще се случи на национално ниво в повечето европейски държави. Хората имат инстинкт за самосъхранение и виждат на кого служат управниците.

 11. 11 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Само ,като им ги слушаш глупостите на тези ,т.нар.''десни'' ,дори и за 1 минута ...
  И ти става ясно , ЗАЩО алтернативните движения и партии печелят популярност.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 12. 12 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 548 Неутрално

  " Миграцията е капан за десните заради погрешното впечатление, че това е най-важната тема и предположението, че трябва да се имитират политики на популистите. Проучванията всъщност показват, че само в Унгария, където няма мигранти, темата имиграция е главна; нещо повече, в някои от страните "емиграцията е по-сериозна тема," добави той в друга дискусия за очакванията на избирателите.
  __________________________________________________________________________

  Абе ей, аланкоолу ...
  Ми ,те това е ВАЖНАТА тема ,бе!
  Става въпрос , за ОЦЕЛЯВАНЕТО на европейската цивилизация като такава , бе!
  Вие ,сте като едни щрауси, заровили глави в пясъка...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 13. 13 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И що да се отговаря на популистите??? Просто ги победете на изборите!? Или "проЗтият" електорат не ви разбира, а те успешно го занасят??? Малей... Безпомощно кухо бръщолевене. От отдавна шкартирани мъпети...

  roo
 14. 14 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Крайно време е да изритаме популистите болшевики от "дясно" и "ляво" присвоили си ЕС. Същото ще се случи на национално ниво в повечето европейски държави. Хората имат инстинкт за самосъхранение и виждат на кого служат управниците.
  —цитат от коментар 10 на xox55541929

  🤣🤣🤣🤣
  Ъхъ...
  То, щото в т.нар. ''десни'' в ЕНП , соросоиди няма ....😃
  Това ,Андрей Ковачев, оная 'убавица-Майдел и другата една ''убавица''- Марчето Габриел, 'ич ама 'ИЧ не са соросови пионки , нали?
  Ама , само тез да бяха- с мед да ги намажеш ...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Колега, коя е "истинската дясна вълна"? Благодаря!

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Колега, коя е "истинската дясна вълна"? Благодаря!
  —цитат от коментар 15 на vassilun


  +

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "истински дясна вълна, прогреса на Европейската цивилизация"! Опорки 1 и 2...
  Е, с такива тъпни само се губи!!!
  Потресен съм...

  roo
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  Тези лаладжии защо си мислят, че са по-умни от популистите. Последните поне знаят и казват какво искат. Тези бръщолевят несвързано, неясно и невъобразимо. От всичките им лакърдии аз нищо не разбрах, някой разбра ли нещо?

 19. 19 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Невероятно високата престъпност извършвана от придошлите негри и мюсюлмани е основният двигател на втвърдяването на обикновения човек. Единственият отговор е всички варвари да се върнат там откъдето са дошли.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 20. 20 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  За мен противопоставянето не е както го представят либералите. Сблъсъкът е между неолибералния модел на демокрация и традиционните християн-демократини ценности. Сега моделът господстващ е Вропа е със силни неомаксистски корени и "феминисти и трансджедъри от всички страни съединявайте се, исляма е религия на мира и имигрантите ни обичат" глупости и силно накагане на Оруеловите идеи за новговор като цензура. Това не е Европа на Митеран, Татчер и Хелмут Кол. Типичната дясна християнско-демократична политика почти отсъства. И ето защо във вакуума се появяват разни парии, които не са винаги адекватни с исканията си, но показват наличието на голям проблем. А Москва с радост се възползва от слабостта на ЕС, и финансира някои от тези партии за да създава разделение. Истината е, че десните христия-демократи трябва да изхвърлят нео-марскизма и да се завърнат към корените си.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  До коментар [#19] от "Мизийски":

  Г-н Мизийски, същото ли отношение имате към българите, които в началото на 90-те се качиха на полет за Хавана, но слязоха в Торонто?

 22. 22 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  С подобни ялови говорилни и безполезно чесане на езици всички тези фондации , институти, съвети, форуми и т.н. отегчават още повече публиката и още повече засилват отвращението към себе си.
  Стават крайно досадни и напълно логично е хората да не искат дори да ги слушат.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4737 Любопитно

  До коментар [#22] от "Гътьо":

  Да, г-н Гътьо! Пеевски е за предпочитане, нали? Пеевски не говори, той краде!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мизийски":

  А българите?

 25. 25 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Либерал-глобалистите си въобразяват, че ако на входа заложат толкова и толкова кинти, и съответно ангажират толкова и толкова пропагандисти, които да проведат толкова и толкова мероприятия, беседи, дискусии, интервюта... , на изхода непременно ще им излезе готов продукт, който да им сработи.
  Но не им се получава.
  Напротив. В пропорционалност, ефектът става точно обратен.

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Пак да кажем основната разделителна линия в Свободния свят днес- тя е между консервативните демократи и съвременните неомарксисти във всички останали партии в ЕП - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и т.н.

  Задача №.1- отнемане мнозинството на ЕНП + ПЕС в ЕП, разваляне на удобните коалиции между тези псевдодесни и левичари.
  Задача № 2.- създаване на единна консервативна структура в ЕП. Това никак няма да е лесно !
  Задача № 3.- превръщане на Европа в съюз на свободни , равноправни национални държави, отказ от неомарксизма и неговите десет идеологически компоненти. Силен съюз със САЩ , основан наравностойна търговия и еднакво участие в НАТО.

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Един съюз между консервативно- демократични Европа и САЩ ще бъде непобедим.
  Китай, Русия- никой не може да излезе насреща.

  Най- важното- този съюз ще може ефективно да решава проблемите на Третия свят и то не както сега го прави глобалисткия капитал, а на базата на националните държави в Азия и Африка .

 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На нашите популисти може да отговори само ... народът. И то по най-популисткия начин, да посочи с юмруци, оръжия, камъни, туби с бензин сегашната па пасмина от милиционер-екскомунистическите партии в Парламента и да изреве: "Всички вие сте враговете на народа". Може и малко популистко да звучи де.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Кои са “популистите”? Кой ви дава право да лепите етикети? А вие кои сте? Негласуването Е вот! Системата е сбъркана! Гласуваш ли, легитимираш я! System error! Reset!

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":
  До коментар [#16] от "KA2":

  "Колега, коя е "истинската дясна вълна"? Благодаря!"
  ===========
  Дясното винаги е поощрявало труда, било е далече от излишното преразпределение на средства и е залагало на традиционните ценности. Дясна е тази вълна, която удобно назовавате крайнодясна.

  Да наричате дясно хрантутенето на хора, нежелаещи да учат и работят е несериозно.
  Когато започнем да събираме и хора от цял свят, замирисва на "пролетарски интернационализъм".
  Поощряването или дори лансирането на малцинствата също е далече от традиционните ценности. Не говорим за отнемане на права, а за създаване на привилегии.
  Иронично мога да припомня холивудския черен Орфей, който съсипва балканските легенди, но отговаря на идеята да не дразним малцинствата.
  И аз благодаря, че ви интересува мнението ми.

  Еретик
 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  До коментар [#29] от "султана глаушева":

  "Системата е сбъркана! Гласуваш ли, легитимираш я!"
  ===========
  Ей точно тука няма да се разберем.
  Да, легитимираме я. А ако не гласуваме, 10% твърд електорат на някоя партия може да реши всичко.
  Примерно.... аз не гласувам.
  БСП бабичките и ДПС тютюнджиите обаче ще гласуват.
  И?

  Еретик
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#31] от "Костадин Иванов":
  Хахаха! На ти една кошница развалени яйца, избери едно от тях! Не на мен тия номера!

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дедо Крум":
  ,,На нашите популисти може да отговори само ... народът. И то по най-популисткия начин, да посочи с юмруци, оръжия, камъни, туби с бензин сегашната па пасмина от милиционер-екскомунистическите партии в Парламента и да изреве: "Всички вие сте враговете на народа". Може и малко популистко да звучи де. ,,

  Не малко популистко, направо много комунистко звучи

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4737 Неутрално

  До коментар [#16] от "KA2":

  Слагаш ми "+", но и двамата получаваме "-"! Да не ти пука!

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  До коментар [#32] от "султана глаушева":

  "Хахаха! На ти една кошница развалени яйца, избери едно от тях! Не на мен тия номера! "
  ===========
  Тогава остави друг да избере яйцето, което ще ядеш.
  Дори само председателите на партии да гласуват, парламентът ще е от 240 човека.
  Системата се променя бавно, под постоянен натиск.
  Другото е Октомврийска революция.

  Еретик
 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  че гербажийте не се ли водят центристи закривени надесно? начи у бугарско пейзаните добре се ориентират и не избират популисти хахахахаа

 37. 37 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тези лозунгаджии нищо не са разбрали. Те дължат отгвори на хората, които са ги избрали, за да защитават интересите им. И когато едната страна на едни договорни отношения спре да изпълнява задълженията си, другата страна обикновено прекратява отношенията и си търси нов партньор.

  Do or do not. There is no try. Yoda
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK