ЕС върви към забрана на двойния стандарт при стоките, но "вратички" крият риск от нарушения

ЕС върви към забрана на двойния стандарт при стоките, но "вратички" крият риск от нарушения

© Associated PressЕвропейският парламент днес може да направи последната необходима стъпка за приемането на законодателство срещу двойния стандарт при продуктите. Новите мерки обаче вероятно няма да са толкова амбициозни, колкото евродепутатите настояваха, и заради позицията на държавите членки се създават "вратички", а някои части в текста на постигнатото споразумение могат да се използват, за да продължи да има стоки с различно качество.


Страните от Централна и Източна Европа от дълго време настояваха за правила, слагащи край на практиката, заради която, според тях, получават по-лоши продукти, отколкото държавите от Западна Европа. Дебатът за евентуалния двоен стандарт при храните бе повдигнат още през 2011 г., когато словашка неправителствена организация установи, че в някои хранителни продукти, продавани в Западна и Централна и Източна Европа, има разлики в две направления. От една страна в "източноевропейските" продукти се ползват по-евтини заместители на основни съставки, а от друга - има разминаване в количеството им. Българската агенция за храните също установи различия в някои продукти.


Компаниите обаче поддържаха позицията, че подобни вариации в съставките нямат връзка с качеството на продаваните продукти и че причина са различните предпочитания на потребителите в Европа, различните условия за производство и националните регулации.


"Вратичките"
"Дневник" разговаря с евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), член на комисията по правни въпроси, който посочи някои от проблемните моменти в бъдещото законодателство. Той обясни, че днес ще се гласуват постигнатите договорености по триалозите между Еврокомисията, Съвета (държавите членки) и Европейския парламент и ако ЕП приеме текстовете, а не отвори възможност за нов дебат и допълнения, няма да има друго гласуване в Парламента. Тъй като преговорите с държавите преминаха минаха тристранните диалози за приемането на досието, гласуването ще е окончателно.


С това досие се изменят четири директиви, свързани с правата на потребителите. Основният елемент за двойните стандарти при храните е договореният текст в чл. 6, параграф първи от Директивата за нелоялни търговски практики. Според него следва да бъде забранено всяко предлагане на стока в една държава членка като идентично с това на стоки на пазара в други държави членки, доколкото те имат значително различен състав и характеристики, освен ако това не е оправдано от законни и обективни фактори.


Радев смята, че този текст оставя редица вратички и не съвпада с много по-решителната позиция, която Европарламентът е застъпил при приемане на досието. "Говорим за "значително" различен състав. Говорим също, ако е оправдано от законни или обективни фактори. Това са няколко вратички, които могат да се използват, за да продължи да има храни с различно качество в Източна и в Западна Европа".


Тъй като това не е позицията на Европейския парламент, Радев и негови колеги от други държави членки са вкарали изменение, което ще бъде гласувано и звучи така: "Предлагане на стоки с идентично или привидно идентично представяне с това на друга стока, предлагане под същата марка, но с различаващ се състав или характеристики, е заблуждаваща практика. Такава практика следва да се счита за нелоялна и следователно да се добави към списъка на заблуждаващите търговски практики, които при всички обстоятелства се считат за нелоялни". "Говорим за всякакви различни, не за "значително", подчерта Радев, като отбеляза, че предвидените в това досие нови санкции достигат до 4% от годишния оборот на търговеца на дадената държава членка или, ако той не може да се определи, до 2 млн. евро.


Новото законодателство предвижда още компаниите, които продават храни с различно качество в рамките на одобрените изключения, да информират потребителите за различията в съставките, като информацията трябва да бъде лесно разпознаваема.


В статия по темата "Политико" цитира служители, запознати с досието, които отбелязват, че няма общо определение за това какво представлява "значителна" разлика и не се посочва как да се определи една основа, спрямо която да бъдат сравнявани продуктите. Друг служител определя компромисът като необходим, за да бъдат обединени страните от Централа и Източна Европа със западните евроскептици, като Германия и Австрия.


Според други двама източници намерението не е било да се състави текст, който да покрива всеки отделен случай, а по-скоро да се създаде възможност за натиск и компаниите да бъдат изплашени, за да се откажат от най-явните злоупотреби.


Другите слабости


Като други проблемни моменти евродепутатът Емил Радев определи това, че няма договорен централен европейски орган, който да следи за качеството, и отделните органи в държавите членки ще правят това, което значи, че например Агенцията по храните в България ще прави изследвания на храните, предлагани в Западна Европа, ще прави анализи и на тези в България и, ако види значително различия, ще налага санкциите, предвидени в директивата. Това обаче ще стане много трудно особено с мултинационалните компании, на които седалището е в други държави членки или извън ЕС.


Като важен успех Радев посочи, че допреди няколко години Европейската комисия отричаше да има двойни стандарти при храните. "В началото на мандата ние я сезирахме многократно, но отговорът беше, че няма двоен стандарт при храните".


Изследвания за двойни стандарти


След няколко месеца ще започне да действа и програма по инициатива на Радев и на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), пилотен проект, одобрен от Европейската комисия за изследвания в областта на двойния стандарт при храните, за подкрепа на потребителските организации и техните кампании за информиране на Европейските граждани за този проблем, за водене на дела, колективни искове, когато има уронване на интересите на потребителите и други. Бюджетът ще е милион и триста хиляди евро само за тази година. По думите на Радев, който се надява програмата да бъде удължена, тя ще помогне да има сведения дали съществуват двойни стандарти в отделните държави. Когато Еврокомисията получи данните от тази програма, ще може да модернизира още по-добре законодателството си.


По-оптимистично настроен за новото законодателство е евродепутатът Момчил Неков (БСП/ Прогресивен алианс на социалистите и демократите). Според него основен въпрос е колко бързо ще се въведе тази директива в действие, кога ще се въведе, за да се изготви методология, и кой ще е компетентният орган за контрол. По думите му важното е, че се е постигнало по най-бързия начин споразумение и е то трябва бързо да влезе в сила. Това, което сме постигнали, е напълно достатъчно, за да защитим интереса на нашите граждани, допълни Неков.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3055 Весело

  Ако имаш качествени контролни органи като установиш разлики -забраняваш , ама трябват топки !!!

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Големите за това са големи, защото са гъвкави и предлгат на всеки пазар това, което хората искат да си купят. И никакви "регламенти" няма да го применят... А ако разумен човек (Homo sapiens) иска да си купи качествена стока и в България няма проблем. Само котката ми няма избор и яде каквото аз купя...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  До някъде си прав!
  Само, че понякога най близки са супермаркетите, и не можеш да издирваш бутикови магазинчета...
  А тея маркети 99% са боклуци на по ниско качество от западните им еквиваленти!
  То това е проблема, не друго...
  Нашите пък фирми си алгат каквото си искат в продуктите- защото контрол на практика НЯМА !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Добро решение!!!!
  Щом плащаме като европейци е редно да получаваме Европейско качество!!!

 5. 5 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 267 Весело

  Чакаме национал-популистите, които се изплюват за льошия ЕС под всяка статия за Брекзит, да се изцвъкат и тук....

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "Matrix":

  В квартала има месарница от производител - агнешко и телешко суперкачество. Чешка и немска бира по съответния стандарт може да се купи почти навсякаде. Само сиренето ми е малък проблем, но то е траен продукт (качественото) и не се купува всеки ден.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно от основните проявления на двойните стандарти е много по-високата цена на европейските стоки у нас, отколкото в самата Европа. Колко пъти бяха показвани цените в снимки на едни и същи стоки в магазини в Англия и България, в Германия и България, колко пъти се уверявахме в свинската алчност на търговците у нас. Всички, които са се разхождали по рибните пазари в Солун , знаят отлично за зверската цена в нашите рибарски магазини, надута през четирите часа път до София. Стана редовна практика в немски магазини в България да се продават залежали стоки с изтичаща годност, "седмица на френската кухня" - пикантни саламчета от по сто гр. за 9 лв.бройката, ами че по сергиите на производители в най-скъпите швейцарски курорти няма салами над 45 евро кг. Всички тук знаят магазина на ул. Съборна с испанската шунка, предлагана по 240 лв. кг.от която никой никога не си купува дори изрезчица, хайде, има и магазини, дето перат пари, обаче в нашите магазини ,за пример, за пет месеца цените на вината скочиха двойно. И стоят непродаваеми. Току в някой хипермаркет свалят драстично цените на някоя марка. Същото е става и със зехтина, същото става и със залежаващото сирене. И в резултат на озъбената алчност на търговците ( виждаме, как преди Великден надуват отсега цените на домати, краставици, пресни картофи, плодове, желаещи да забогатеят от една връзка пресен джоджен) вече взеха да фалират ... магазините за дрехи втора употреба. Щото не можеш да бръкнеш в празен джоб пет пъти.

  Дедо Крум
 8. 8 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  А в нашият квартал направоиха- Била, Лидл, Кауфланд и за капак 345, ако случайно ти се прииска и през нощтта от сиренето без мляко с огромна надценка ....
  И това е в Центъра! Представям си по кварталите какво е...

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 9. 9 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Крум":

  Пак си прав 100%
  Затова е прав и колегата Nil satis nisi optimum
  Като ще се плаща скъпо, поне да е качествено ! Днес ще ида до месарничката и аз с колелото :))))

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#8] от "Matrix":

  Това беше една от причините да си продам апартамента и да се преместя в Редута.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

  Нищо, движението е здраве...
  Трябва пак да "преоткрия" колелото :)

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  Когато ни водеха по ученически и студентски бригади за събиране на реколта, при чушките и лука особено, имаше така наречените сортировачи, които заделяха най-хубавото за износ, а лошото се оставяше за народонаселението на социалистическата ни родина. Когато други ти прилагат двоен стандарт, е гадно. Но когато държавата в която живееш ти го прилага - е отвратително!
  Такива спомени разбудиха "двойните стандарти" - първо и второ направление....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Винаги ще има двойни стандарти.Средно статистистическия западен ЕС бюргер е превърнат в потребителски дебил, а натам вървим и ние.И защо пък в салама на източния ЕС бюргер да няма по-малко месо,или по -малко какао в шоколада му!?
  За да го няма това са необходими политици със здрав гръбнак,а НЕ такива дето ти мрънкат-"Квото кажат началниците"!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Ако имаш качествени контролни органи като установиш разлики -забраняваш , ама трябват топки !!!
  —цитат от коментар 1 на SS


  Европейското законодателство цели да създава среда и процеси, не да контролира и санкционира. При цялата палитра от практики и нормативи в отделните държави, не знам каква бюрократична машина би била необходима за това. Важна е ролята на потребителските организации и националните органи. За компаниите е въпрос на имидж да осигурят съответствие, веднъж след като са гласувани определени норми, а за изключенията трябва да се погрижим сами.

 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Само, че понякога най близки са супермаркетите, и не можеш да издирваш бутикови магазинчета...А тея маркети 99% са боклуци
  —цитат от коментар 3 на Matrix


  И понеже са ни налазили навсякъде едни и същи супермаркети, в които на запад пазаруват основно емигрантите, затова трябва да подкрепяме нашите вериги и нашите марки.

 16. 16 Профил на net
  net
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Следва вдигане на цените... Основание (според търговците): Получаваме качествени продукти, но сме малък пазар...

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1846 Весело

  Само котката ми няма избор и яде каквото аз купя...
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  Горкичката! 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1388 Весело

  Няма да сработи. Трябваше да въведат ясни правила за ЕТИКЕТИРАНЕ на стоките с различно съдържание. Така хем тежестта по прилагането на мярката щеше да се поеме от пазара (което означава, че в дългосрочен цената на прилагането ѝ ще падне), отколкото от държавните агенции за храните и нов наднационален орган (което, от своя страна, означава увеличаване на цената по прилагането ѝ, тъй като основни свойства на администрацията са 1/ да се разраства и 2/ да струва все повече).
  Допълнителен плюс щеше да е разкриването на нова ниша на пазара на хранителни стоки, а именно - внос на "западни" еквивалевнти. Така клиентите щяха да правят ИНФОРМИРАН избор дали да закупят нашенския евтин вариант или по-скъпия западен.
  Сега предложената мярка ще доведе до изчезване от пазара на много популярни в момента продукти, които ще бъдат заменени от "местни" новопридобити или новосъздадени марки, и до повишаването на цената на други.

  "По-оптимистично настроен за новото законодателство е евродепутатът Момчил Неков (БСП). Според него основен въпрос е колко бързо ще се въведе тази директива в действие, кога ще се въведе, за да се изготви методология, и кой ще е компетентният орган за контрол."
  Естествено, на социалистчето му се разтрепериха ръчичките от вълнение, когато заговори за нов орган с нови свободни чиновически позиции.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да ги спират, разбира се. Не може някакви международни конгломерати да вкарват евтина стока второ качество на евтино и така да задушават родното производство.

 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#17] от "Веселин Дечев":


  Само котката ми няма избор и яде каквото аз купя...
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  Горкичката! 😂
  —цитат от коментар 17 на Веселин Дечев

  Ако питаш нея е вярно, но ми е много полезна като контрол на качеството. Ако купя нов колбас например, първо предлагам на нея. Ако откаже да го яде и аз не го ям. И не се влияе от цена и реклама...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  На Вършец и Раклево, както и на Ел Би нещата са добри.

 22. 22 Профил на vtv64
  vtv64
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Когато ни водеха по ученически и студентски бригади за събиране на реколта, при чушките и лука особено, имаше така наречените сортировачи, които заделяха най-хубавото за износ, а лошото се оставяше за народонаселението на социалистическата ни родина. Когато други ти прилагат двоен стандарт, е гадно. Но когато държавата в която живееш ти го прилага - е отвратително!Такива спомени разбудиха "двойните стандарти" - първо и второ направление....
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Майка ми дълги години над 30, работи в Консервен Комбинат Ягода навремето... всичко качествено отиваше по второ направление...с валута! Останалото за пазара в България. Истина е.

 23. 23 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  достатъчно е да има постоянен орган, който да публикува разликите между определени стоки в Германия и Франция с еквивалентите им в България. Лошата реклама която ще получат определени компании може би ще ги принуди да изравнят качеството.

  -voxy
 24. 24 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Има двоен стандарт не само при храните, а при всичко. Я си купете ленор в Гърция. Че то и опаковката даже е различна, а какво остава за съдържанието. На всички продукти пише made in EC, но примерно нескафе от Гърция е 1000 пъти по-качествено от нескафе купено в България. Тук перилните препарати, пастите за зъби и т. н. неща са произведени в Румъния.
  Не виждам как ще решат проблема. А ако го решат цената на всичко ще скочи.

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5685 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darulio":

  Етикетирането събуди друг смешен спомен... Като настана истерията с "лудата крава" в Германия сътвориха закон с най-дългото име:
  Rindfleisch­etikettierungs­überwachungs­aufgaben­übertragungs­gesetz
  (Риндфлайшетикетиерунгсюбервахунгсауфгабенюбертрагунгсгезец)
  Закон за наблюдение на информацията върху етикетите на говеждото месо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Да ги спират, разбира се. Не може някакви международни конгломерати да вкарват евтина стока второ качество на евтино и така да задушават родното производство.
  —цитат от коментар 19 на IE B


  с влизането е ЕС решихме да отворим пазара си. Те ни продават стоките ни, ние получаваме еврофондове. Местното производство има шанс само, ако вдигне стандарта и не надува цените, и започне да изнася.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Двойният стандарт е заради 5-10 кратната разлика в доходите и не може да бъде премахнат. На витрината една до друга са качествената и стоката-менте. Купуваш тази за която ти стигат парите. А знаете ли, кварталните котки и те са гладни? Малко хора се сещат и за тях.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Превъзходството на идиотите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1507 Любопитно

  Най- осезаемият двоен стандарт е при горивата, но за това никой не разтръбява! С пълен резервоар в ,,белите” държави колата има пробег с около 150 километра повече, отколкото в България!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "Matrix":

  Напротив, контрол има! Нарича се потребителски контрол. Ако смятате, че нещо не е ОК, просто не го купувате.

 32. 32 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  На какво основание БАБХ или друг контролен орган може да забранява продажбата на продукти, които имат различен състав от идентичните им продукти в Западна Европа? При положение, че продуктът не съдържа забранени за употреба вещества и етикетът му отразява точно съдържанието му, няма нарушение, не можеш да забраниш продажбата му. Това, че става дума за двоен стандарт, за нелоялна търговска практика, е съвсем друга тема. Но не можем да очакваме КЗК да свърши нещо, трябва да има обща регулация на ниво ЕС.

 33. 33 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  Консумираш само месо, сирене и бира ли? А други храни, а нехранителни стоки? Фалшивите перилни препарати, дрехи трето качество, "маркови", на европейски цени...

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Колко фалшиви стоки се продават на пазара, а за това не са виновни производителите. Нашите контролни органи са виновни, че не си вършат работата.

 35. 35 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Предполага се, че за да ги има, тези "вратички" , са получени доста добри парички.

 36. 36 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Плащаш по-скъпо и взимаш това което взимат французи, италианци, гърци..........................................................!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK