Какво ще се случи с работата, която този Европарламент не успя да довърши

Какво ще се случи с работата, която този Европарламент не успя да довърши

© ReutersС наближаването на изборите за Европейски парламент през май ЕС навлиза в период на дълбока несигурност. Очакваните сериозни промени в бъдещите парламентарни групи и голямата вероятност преговорите за сформирането им да се проточат означават, че ново законодателство вероятно няма да се обсъжда до ноември.


Защо чак през ноември?


На 1 юли трябва да се създадат новите парламентарни групи, макар че при по-маргиналните и нови депутати създаването на група може да отнеме месеци наред. На 2 юли е първата пленарна сесия за конституиране на ЕП, като на нея обикновено се избира новият председател. През юли има още една сесия (15-18), на която най-вероятно ще продължи оформянето на отделните комисии и тяхното ръководство, както и уточняването на приоритетите и дневния ред на новия Европарламент.


Август е месец за почивка, а през септември трябва да се представи кандидатурата за председател на Европейската комисия. Би трябвало това да е т.нар. водещ кандидат на най-голямата парламентарна група - засега изглежда, че това ще е Манфред Вебер от Европейската народна партия. Но понеже за пръв път в историята на ЕП е почти сигурно, че ЕНП и най-големият лявоцентристки блок около Партията на европейските социалисти няма да контролират над 50% от депутатите, то не е изключено третата група, нужна за мнозинство, да не хареса нито Вебер, нито водещия кандидат на левицата Франс Тимерманс. Това ще наложи преговори за компромисно име и отлагане на гласуването.
През октомври кандидатът за наследник на Жан-Клод Юнкер трябва да представи структурата на своята Комисия и националните кандидати за еврокомисари. Същия месец те би трябвало да бъдат изслушани пред съответните комисии на Европарламента. Ако някой от кандидатите не получи одобрение - както се случи с Румяна Желева - съответната държава трябва да предложи ново име. Докато не бъдат одобрени всички еврокомисари, няма одобрение и за Европейската комисия.


Манфред Вебер и Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Манфред Вебер и Жан-Клод Юнкер


Всичко това означава, че в най-добрия случай евродепутатите ще се заемат сериозно със законодателна работа от ноември. Не бива да се забравя и натоварването на преводачите, които трябва да подготвят хиляди страници на официалните 24 езика. Евродепутат от Литва например може да поиска отмяна на гласуване, ако не е получил документа на националния си език.


В началото най-вероятно дневният им ред ще е пълен с теми и процедури, изостанали от предишния състав, по които няма особени спорове. Комисиите, където всъщност се върши основната работа, заседават още от 2 септември, а в последните два месеца до края на 2019 г. са планирани две пленарни сесии.


Какво се случва с изостаналата работа


Съдбата на изостаналите от досегашния парламент законодателни досиета зависи от етапа, до който те са достигнали преди евроизборите. "Дневник" разговаря със служител от отдела за законодателна дейност на Европейския парламент, която разясни какво и как предстои да се случи.


Ако дадено досие е достигнало пленарно заседание на Европейския парламент и ако парламентът приеме позиция на първо четене, тогава това досие се поема от следващия парламент. Новият парламент обаче може да каже "не" на тази позиция и да започне от начало. Това не се е случвало досега, ако текстът е бил приет на първо четене на пленарно заседание, тоест позицията на парламента на първо четене обикновено се приема като такава от следващия парламент.


Превръщането на законодателното предложение на Еврокомисията в окончателното приет текст отнема около 18 месеца. Нещата могат и да станат изключително бързо. Например част от законодателството за Брекзит без сделка е било прието за три месеца. Това все пак крие рискове, защото значи, че в този случай няма парламентарни дебати, нито поправки, тоест може да се наруши демократичният процес.


Какво ще стане с пакета "Мобилност"


В началото на април Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози, станали известни като пакет "Мобилност" и предизвикали недоволство и протести сред превозвачи от България и други страни.


Един от проблемните въпроси бе за каботажа (определение за дейност, при която с товарен камион се извършва услуга в границите на държава от ЕС, в която превозното средство не е регистрирано). Друг бе за периодите на почивки и дължината им, а трети за това колко често трябва да се връщат шофьорите до държавата, от която идват. Други правила бяха къде да се почива (в кабината или в хотел), кои сектори да се изключат от това законодателство. Франция например е искала да се изключат полиция, линейки и други видове спешна помощ.Това досие бе прието от пленарната зала на Европейския парламент, но трябва да има сделка между Европарламента и Съвета (държавите членки), за да бъде приет текстът. Засега не е достигнат този етап. Европарламентът има позиция, Съветът също има позиция, но все още не се е случил т.нар. триалог между институциите (ЕП, Съвет на ЕС и Европейска комисия), за да се разбере какъв ще е общият текст. Това означава, че законодателството се премества в следващия законодателен период. Тъй като мина през пленарна зала, така че има позиция на целия парламент, а не само на транспортната комисия, това е доста стабилен текст, обясни служителят от Европарламента, което значи, че следващият парламент би трябвало да започне да работи на основата на приетата позиция.


Тук трябва да се има предвид, че между единия и другия ЕП има около 50% евродепутати, които напускат, което значи 50% нови евродепутати. За трите законодателни досиета, които пакетът покрива, поне по едно от тях ще има нов докладчик. Неговата роля е определяща за прокарването на промените. Правилото все пак е че, ако досегашният докладчик е бил от дадена политическа група, следващият трябва да е от същата.


Източници от институциите на ЕС в Брюксел коментираха пред "Дневник", че пакет "Мобилност" ще бъде приет през втората половина на 2019 г. Малко по-конкретно е евентуалното му попадане в дневния ред за второ четене в зала през ноември-декември. При окончателното му одобряване влизането в сила изглежда ще бъде определено за средата на 2020 г., а ефективното му прилагане ще стане в следващите 3-5 години, ако се наложи адаптирането на националното законодателство към новата регулация.


Ще има ли реформа на правилата за убежище


Реформата на Дъблинския регламент бе много спорен въпрос по време на мандата на досегашния Европейски парламент, защото има несъгласие по въпроса по какъв начин да се разпределят мигрантите. В Европейския парламент въпросът се гледаше от Комисията по граждански свободи, а докладчикът бе Сесилия Викстрьом. Нейният доклад бе приет от тази комисия. Законодателното предложение обаче не стигна до гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. То бе блокирано и в държавите членки в продължение на много време. Имаше срещи на върха и множество дискусии. Тъй като досието не е стигнало до пленарна зала, няма позиция на целия Европейски парламент по него, има само доклад на съответната комисия.


Така че това законодателство ще има различен статус и по различен начин ще бъде третирано в следващия парламент. Следващата Комисия по граждански свободи вероятно ще има нов председател. Едно от първите решения, които ще вземе през юли, ще е дали иска да подкрепи цялата недовършена работа. Всички законодателни досиета, които не са стигнали до пленарна зала, ще бъдат представени и едно от първите решения, които комисиите ще трябва да вземат, ще е дали харесват това, което предишният парламент е постигнал, и ще продължат в пленарна зала на тази основа, или биха искали да започнат от начало.


Спорове за многогодишния бюджет на ЕС


Всички 36 предложения на Европейската комисия за многогодишната финансова рамка на ЕС (2020-2027 г.) ще останат за следващия Европарламент.


Един от въпросите, които в момента се обсъждат, е дали да бъде променен фокусът на европейския бюджет, така че да се измести от структурните фондове, да се харчи повече за отбрана, за дигитализация, за миграция. Има голямо разделение в Европарламента и дори в самите политически групи. Франция и Германия настояват за повече фокус към дигитализацията, за отбраната, да се избяга от директни субсидии и да се ползват повече други финансови инструменти за подпомагане, коментира още служителят от парламентарната комисия.


Блокаж за социалните права


На последното за този мандат пленарно заседание миналата седмица заради дълбоки разделения сред евродепутатите директивата за координация на системите за социална сигурност в ЕС бе отложена за следващия парламент, посочва EurActiv. Нейната цел е подсилване на правата на мобилните работници. Това законодателство бе преразгледано за последен път преди 15 години и според Еврокомисията е остаряло, особено статута на командированите служители или тези, които живеят в една страна, но се възползват от отворените граници и работят в съседната държава.


Посланиците на ЕС по-рано отхвърлиха предварителното споразумение. Холандия, Белгия, Люксембург, Германия и Австрия вече се бяха обявили против договорения общ подход и съпротивата им не бе изненадваща. Швеция и Чехия също отхвърлиха компромиса. Малта, Унгария и Полша се въздържаха, което позволи на блокиращо малцинство да спре текста от придвижване към Съвета на министрите.


Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© Reuters

Сградата на Европейския парламент в Страсбург


Подобни разделния се видяха и по време на дебат в Европарламента по въпроса, като евродепутатите от северни и западни страни изразиха опасения за законодателното досие. Според някои от тях новото законодателство не предотвратява измамите и не насърчава работниците да си търсят работа. Други страни и евродепутати искаха да се въведе законодателство за индексиране на семейните помощи. Това би значело намаление на помощите, когато членовете на семейството живеят в различна държава членка, но според правото на ЕС тази практика е незаконна, защото е дискриминационна.


Случилото се е разочарование и за Европейската комисия, която направи 27 предложения за социалните права на европейците и успя да прокара през Европарламента 24 от тях.


Изключително напрегнат период


През последните четири месеца са били приети повече от 60 от 180 оставащи за приемане законодателни акта. За всички дигитални и енергийни е имало много сериозно усилие да бъдат приети и са били приети, коментира източникът на "Дневник" от Европарламента. Натискът е идвал и от Еврокомисията, чийто състав също ще се смени, и от докладчиците, които напускат, но искат да оставят наследство, или ако ще се върнат, искат да покажат нещо на гражданите в рамките на кампанията си, както и от румънското председателство на Съвета на ЕС (представляващ държавите членки). Въпреки че председателството е до края на юни (6 месеца общо), заради евроизборите Румъния е трябвало да има всичко прието до края на март.


Евроизборите и Брекзит


Ако в следващите няколко седмици британското правителство одобри споразумението за оттеглянето от ЕС, Европарламентът също ще трябва да го одобри. За това той трябва да се събере и ако това се наложи, ще има извънредна сесия преди юли, което никога не се е случвало.


Тъй като Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, бе направено преразпределение на местата в Европарламента, като някои държави членки получиха повече места заради очакваното оттегляне на британските представители. Обединеното кралство разполага със 73 места, от които 46 бяха определени като резерв за бъдещи разширявания на ЕС, а 27 трябваше да бъдат преразпределени.


След като се оказа, че Великобритания по всяка вероятност ще трябва да проведе евроизборите, сега предстои всяка държава членка, получаваща допълнителни места, според законодателството си да реши как да постъпи. От 11 на 13 стават например евродепутатите на Ирландия. Те вече са започнали кампания с очакване да имат повече представители, но ако във Великобритания се проведат избори и има британски евродепутати, Ирландия ще може да изпрати само 11 членове на Европейския парламент. Ще има двама, вероятно двамата получили най-малко гласове, които ще чакат Великобритания да напусне и да заемат местата си. Те няма да получават заплата за това време.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK