Три седмици преди евроизборите: Единственото ясно е, че се задава неизвестност

Три седмици преди евроизборите: Единственото ясно е, че се задава неизвестност

© Asscociated PressМалко повече от три седмици преди евроизборите изглежда все по-ясно, че след 26 май Европейският парламент ще бъде много по-различен и т.нар. голяма коалиция между Европейската народна партия и групата на социалистите и демократите за пръв път ще загуби мнозинството си. Не е ясно обаче друго - ще се сбъднат ли прогнозите за крайнодесен блок, способен да парализира ЕС, за нов балансьор и за появата на несъществували досега групи.


Неяснотите се увеличават и от буксуването на Брекзит - ще успеят ли да напуснат британците ЕС преди евроизборите; ако не - ще саботират ли техни евродепутати дейността на Европарламента; как ще се промени разпределението на тежестта на отделните групи в ЕП, когато британските евродепутати си тръгнат.


Правилата и принципите за разрешаване на всеки възникнал казус изглеждат ясни и по някои от тях има изрично решение на Съда на ЕС. Но никой не знае кога в следващите седмици ще се случи събитие, което ще насочи процесите в ново русло и може да промени темпото за взимане на решения. Така расте рискът от бавен старт на Европарламента, трудното му конституиране, проблемен избор на нова Европейска комисия и задвижване на законодателния процес.


Прогнозите
Според проучване от средата на април, изработено от агенция Kantar Public, в бъдещия Европейски парламент видимо присъствие (8.6%) ще имат представители на партии и коалиции, които не са съществували при предишния вот през 2014 г. Сега те са в категорията "Други" и вероятно ще имат 73 депутати (в двете части на политическия спектър), за които тепърва ще се разбере към коя група ще опитат да се присъединят при формирането на новия състав.


Друг анализ (на Европейския съвет за външна политика) сочи, че антиевропейските партии може да сформират втората по големина коалиция в Европейския парламент с до 35% от местата. Като отделни групи най-много гласове се очаква да получат Еворпейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите. "Голямата коалиция" между тях обаче вече няма да има мнозинство и затова тези политически семейства ще трябва да работят с други групи.


Ще се обединят ли крайнодесните?


Сигналите за обединение на крайнодесните засега са противоречиви. Най-сериозни са опитите на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. В началото на април той бе домакин на среща на няколко крайнодесни партии, които обявиха, че ще обединят сили след изборите в опит да създадат нов блок. Малко по-късно към тези партии ("Алтернатива за Германия", Австрийската партия на свободата, датската Народна партия, партия "Финландците" и Консервативната народна партия на Естония) се присъедини и френският крайнодесен "Национален сбор" на Марин льо Пен.


И все пак според повечето анализатори крайнодесните трудно ще излязат с единен фронт заради различните им възгледи по редица политики. Те традиционно трудно гласуват като блок, лесно се разпадат, а депутати лесно бягат от тях.Салвини направи няколко опита да разпространи посланието си отвъд границите на Италия. Той пътува до Варшава през януари, където се срещна с лидера на управляващата партия "Право и справедливост" и с други нейни представители. Там Салвини говори за започването на "европейска пролет", която да сложи край на "германско-френската ос", доминираща на континента. Тези разговори обаче все още не са прераснали в официално сътрудничество. Различия по въпроси като отношенията с Русия са една от причините съюзът да се оказва труден.


Друга възможност е съюз между Салвини и унгарския премиер Виктор Орбан, който определи италианския вицепремиер като "герой". Партията на Орбан "Фидес" все още е член на дясноцентриската Европейска народна партия (ЕНП), въпреки че членството й бе замразено заради реториката срещу Брюксел и опасенията за върховенството на закона в Унгария. Унгарският премиер подхвърли възможността за съюз със Салвини след изборите. "След европейските избори във "Фидес" ще решим какво е най-добро за Унгария: дали трябва да продължим в ЕНП или нашето място не е вместо това в някакъв друг вид нов партиен съюз", каза Орбан през март.


Не е изключен и сценарият, при който крайнодесните не успяват да спечелят достатъчно гласове, за да могат да блокират решения на ЕС, но успяват да оказват влияние, налагайки темите в дневния ред.


Ще бъде ли фактор партията на Макрон?


Френският президент Еманюел Макрон многократно се обяви против националистките сили. Той обърка много наблюдатели в Брюксел с нежеланието си да се присъедини към либерално-центристкото семейство в Европейския парламент - Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).


Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел Макрон


Основната причина е желанието на Макрон да изгради по-широка коалиция, която освен Зелените би могла да включва евродепутати от двете основни групи – дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите (С&Д). Подобна коалиция, в която евентуалните 20-24 евродепутати на Макрон ще са най-голямата група, може да постави френския президент в решаваща позиция, тъй като ЕНП и С&Д е малко вероятно да спечелят мнозинство. Все още не е ясно дали в крайна сметка няма да се стигне до съюз между АЛДЕ и Макрон.


Вътрешните проблеми, които му създадоха протестите на "жълтите жилетки", могат да се окажат от полза за него, тъй като плановете им да участват на европейските избори размесват наново картите, отнемайки гласове от всички формации и особено от крайната десница, основният съперник на Макрон.


Разместване в традиционните групи


Франс Тимерманс, кандидатът на социалдемократите за председателския пост в Европейската комисия, заяви, че ще опита да сформира прогресивно мнозинство след евроизборите, но ще се нуждае от някои от "прогресивните либерали" от групата на АЛДЕ и ще протегне ръка към партията на Еманюел Макрон, който все още не е взел окончателно решение за съюзници след изборите


Холандецът, който е зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за върховенството на закона, и е открит критик на крайнодесните антидемократични тенденции, каза, че единствената му червена линия в изграждането на политически съюзи е "никакво сътрудничество с крайнодесни при никакви обстоятелства".


Същевременно социалистите са изправени пред трудна ситуация заради румънската партия членка. Миналия месец президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че ПЕС смята отношенията с румънската си членка, управляващата Социалдемократическа партия, за замразени, докато "румънското правителство не изясни ангажимента си към върховенството на закона и не последва препоръките на Европейската комисия". Показателно е обаче, че официална дискусия за членството на партията ще се проведе през юни, тоест след евроизборите. Фракцията на социалистите и демократите в Европейския парламент се надява на победа, както и нейният основен кандидат Тимерманс да стане председател на Европейската комисия. А за това ще е важен всеки един глас.


Трудни преговори


Мнозина се страхуват, че Европейският парламент може да бъде парализиран от възхода на партии от политическата периферия, а той ще има решаваща роля за назначаването на следващите членове на Европейската комисия преди да поеме ежедневната си работа по разглеждане на нови инициативи и гласуване по ключови въпроси като бъдещия бюджет на блока.


Очакванията са, че след евроизборите преговорите за бъдещите групи ще са трудни и може да се проточат, което обаче би забавило и дейностите по сформирането на новата Еврокомисия. Възможно е да се стигне до битка за всяко място, заради което ще са изключително важни представителите и на предизвикали противоречия формации като "Фидес" и румънската Социалдемократическа партия. В най-добрия случай евродепутатите ще се заемат сериозно със законодателна работа от ноември.


През септември трябва да се представи кандидатурата за председател на Европейската комисия. Би трябвало това да е т.нар. водещ кандидат на най-голямата парламентарна група - засега изглежда, че това ще е Манфред Вебер от Европейската народна партия. Но понеже за пръв път в историята на ЕП е почти сигурно, че ЕНП и най-големият лявоцентристки блок около Партията на европейските социалисти няма да контролират над 50% от депутатите, то не е изключено третата група, нужна за мнозинство, да не хареса нито Вебер, нито водещия кандидат на левицата Франс Тимерманс. Това ще наложи преговори за компромисно име и отлагане на гласуването.


Неяснота около Брекзит


На извънредния Европейски съвет по-рано този месец ЕС даде на Великобритания нова отсрочка на Брекзит.- до 31 октомври - с предупреждението да не пропилява това време. Удължаването е "гъвкаво". Великобритания все още има три варианта: може да ратифицира споразумението за оттеглянето и да напусне по всяко време до 31 октомври, може да се откаже от Брекзит и да остане в ЕС, може и да напусне без сделка.


Премиерът Тереза Мей се зарече да продължи битката за одобрение на сделката преди 22 май, за да избегне провеждането на избори за Европейски парламент. Тя все още се надява, че новоизбраните евродепутати няма да се налага да заемат местата си, когато новият Европарламент се събере на първото си заседание на 2 юли, ако успее да прокара сделката си преди 30 юни.


Тереза Мей

© Reuters

Тереза Мей


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че Великобритания не може да използва никакви политически блокажи или трикове, за да действа деструктивно или да спира работата, докато е членка на ЕС. Според него възможностите на Великобритания да блокира са "много, много ограничени" заради системата за гласуване с квалифицирано мнозинство.


Тъй като Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, бе направено преразпределение на местата в Европарламента, като някои държави членки получиха повече места заради очакваното оттегляне на британските представители. Обединеното кралство разполага със 73 места, от които 46 бяха определени като резерв за бъдещи разширявания на ЕС, а 27 трябваше да бъдат преразпределени. След като се оказа, че Великобритания по всяка вероятност ще трябва да проведе евроизборите, сега предстои всяка държава членка, получаваща допълнителни места, според законодателството си да реши как да постъпи.


Според обзор на настроенията на избирателите в 28-те държави от ЕС, изработен от агенция Kantar Public по поръчка на Отдела за наблюдаване на общественото мнение на ЕП, връщането на британците в евроизборите не се очертава да промени структурата на бъдещия парламент.


Какво ще се случи с работата, която този Европейски парламент не успя да довърши, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Едно е ясно, че необолшевишката лумпенияда превърнала Европа в муслимски коптор ще оредее значително в парламента.

 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 893 Неутрално

  колкото повече Макрон в новият парламент ,толкова по добре за Европа

 3. 3 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  Иначе казано, заслепени от самовлюбеност и егоизъм, поколенията Baby boomers и Gen X, всячески се опитват се изсе**т на “масата” създадена от бащите и дядовците им след Втората Световна Война.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Естествено политкоректните глобалисто- зелено- либерасто- толерасто- ЛГБТ- мигрантофили от ляво, средно ляво и крайно ляво ще се опитат да попречат на десните като се обединят. Тази безпринципност пък ще отблъсне собствените им избиратели на следващите избори и тогава никакви обединения не ще им помогнат вече.

 5. 5 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":
  Колко процента от населението са мюсулмани в България и какво ти е пожеланието към тях?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 6. 6 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#4] от "balgariez":
  Точно така. Както стана с Атака, НФСБ и воеводите. А, чакай, те май се изпокараха помежду си и се оказаха пълни некадърници. Защо ли колегите им в другите европейски страни да са по-добри?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сиромахомил":

  Ти не бъркай българските турци с дивата измет, която Меркел и Макрон домъкнаха от джендема. Има разлика.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ще е добре да не напускаме разума и да не даваме път на популистите за да не си причиняваме повече бедствия, като Брекзит, например!!!

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сиромахомил":

  Какво им е "некадърното" в сравнение с БСП&ГЕРБ", които не реформираха/оправиха:

  - здравеопазването
  - правораздаването
  - полицията + армията
  - поддръжка на малък+среден бизнес
  - поддръжка на нелатифундийно селско стопанство
  - демографска криза
  - малцинствена престъпност
  - образованието
  и доста други...

 10. 10 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За българското население всичко е до болка известно, предизвестено до болка, известието виси като балон на измамата, а болката стои. Представяте ли си свинските очички на сегашните партийни лидери в парламента, представяте ли си ги, как махат ведро с ръчички от трибуните по предизборните митинги? Как ведро почистили смрадта от лицата си, наслоена след толкова тежки оповестени мерзавства, обещават гръмко да увеличат пенсията за старост с пет лева до щедрата сума 157 лв. на месец? Преди време с мазните си усмивчици Жорж Ганчев твърдеше, че е "слуга на народа". Бихте ли припознали когото и да било в този опозорен Парламент за "слуга на народа" след всичките известени факти? Кого бихте оприличили за "слуга на народа" от алчните глутници в парламентарно представените партии? Позор и кошмар, това е известието за предстоящите избори. Ще видим една отвратителна тлъста групичка , начело с Пеевски, да се отправя към Брюксел. Пеевски, естествено, ще отсъства от заседанията. Останалите "слуги на народа" ще донатрупат тлъстини..
  А тук...тук геноцидът ще продължи, ще продължи войната на ГЕРБ - родово комунистическата милиционерска ДС-банда , водена срещу собствените си сънародници.

  Дедо Крум
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Едно е ясно, че необолшевишката лумпенияда превърнала Европа в муслимски коптор ще оредее значително в парламента.
  —цитат от коментар 1 на кокошката


  Вероятно традиционните партии ще получат по-малко гласове,НО на тяхно място ще има повече десни популисти.Това по-добре ли е!?
  Каква е вината на Меркел (например),че Германия е в жестока демографска криза,защото германците не искат да раждат деца!?Християнска Европа се е превърнала в хедонистко и консуматорско общество,което не желае да вижда проблемите по света,и не желае да участва в тяхното разрешаване!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Любопитно

  за кого е неизвестно? нима правилата на демокрацията всяват неизвестност и страх?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "През септември трябва да се представи кандидатурата за председател на Европейската комисия. Би трябвало това да е т.нар. водещ кандидат на най-голямата парламентарна група - засега изглежда, че това ще е Манфред Вебер от Европейската народна партия."

  Голям майтап ще падне, ако това не е нито кандидатът на ЕНП или ПЕС.

 14. 14 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе да са живи и здрави децата на Меркел и Макрон, другото няма значение.

  Ааа чакай чакай, ми то нито Меркел нито Марко имат деца.... Ама има време, може бабата да му роди едно поне на него.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 15. 15 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  необолшевишката лумпенияда .
  —цитат от коментар 1 на кокошката

  политкоректните глобалисто- зелено- либерасто- толерасто- ЛГБТ- мигрантофили
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Традиционната порция кухи клишета, която вече се е превърнала от безобидна баналност, в безмозъчна истерия с потенциал за мобилизация.

  Чакам да видя къде ще избие края на нормализирането на подобни малоумни теории на конспирацията, които заместват истинския дебат сред по-скромните интелектуално, но пък много заредени с политическа енергия индивиди.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Какво работи евродепутатът(банерът на видеото)?

  Както казваше Тодор Колев в "Двойникът": Братчед, пляскаш и гласуваш! 😏

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Чакам да видя къде ще избие края на нормализирането на подобни малоумни теории на конспирацията, които заместват истинския дебат сред по-скромните интелектуално, но пък много заредени с политическа енергия индивиди.
  —цитат от коментар 15 на КретенКилър


  Видя се докъде стигна промиването на мозъци в Нова Зеландия. Моето скромно предвиждане е че скоро и в България ще има инцидент на насилие спрямо така нарочените за "либерасти", "неомарксисти" и тем подобни небивалици.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "Сигналите за обединение на крайнодесните засега са противоречиви. Най-сериозни са опитите на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. В началото на април той бе домакин на среща на няколко крайнодесни партии, които обявиха, че ще обединят сили след изборите в опит да създадат нов блок. Малко по-късно към тези партии ("Алтернатива за Германия", Австрийската партия на свободата, датската Народна партия, партия "Финландците" и Консервативната народна партия на Естония) се присъедини и френският крайнодесен "Национален сбор" на Марин льо Пен."

  Към 26 април партиите в Патриотичния Алианс вече са 9. Процесът продължава да набира скорост.

 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Денят е близко - ще видим на изборите :-) големи изненади няма да има

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  До коментар [#10] от "Дедо Крум":

  "Преди време с мазните си усмивчици Жорж Ганчев твърдеше, че е "слуга на народа"._______

  Абе чудех се, отдека го е крал тоз слоган Зеленият(ако той го е измислил), а то какво било... 🇧🇬😎

  reductio ad absurdum...
 21. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "Сигналите за обединение на крайнодесните засега са противоречиви. Най-сериозни са опитите на италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. В началото на април той бе домакин на среща на няколко крайнодесни партии, които обявиха, че ще обединят сили след изборите в опит да създадат нов блок. Малко по-късно към тези партии ("Алтернатива за Германия", Австрийската партия на свободата, датската Народна партия, партия "Финландците" и Консервативната народна партия на Естония) се присъедини и френският крайнодесен "Национален сбор" на Марин льо Пен."Към 26 април партиите в Патриотичния Алианс вече са 9. Процесът продължава да набира скорост.
  —цитат от коментар 18 на Jesuit


  Ето ги на тази листовка:
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn :ANd9GcSzjmU-AcBMuWi8_OEQX1k_lN3wzIKesWr4kA5NO-35c2yc80yN3w

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Ще се обединят ли крайнодесните?"
  - Пълна заблуда и гола пропаганда е в тази група да се фаворизира Салвини. Символите там са Льо Пен и АзГ. Путинка до путинка. Абсурдно е тази група да намери общ език с Качински. По-скоро Салвини ще се осъзнае и ще напусне крайно-десните. Щото закваската му е консервативна. За сметка на това именно към крайно десните се е засилила нашата Льо Пенка.

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Знаем, че повечето малоумни крадливи олигофрени не искат да има нормална Европа.
  Дано останалите сме повече

 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#20] от "Jesuit":

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn :ANd9GcSzjmU-AcBMuWi8_OEQX1k_lN3wzIKesWr4kA5NO-35c2yc80yN3w

  Линкът не се копира правилно

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Франс Тимерманс, кандидатът на социалдемократите за председателския пост в Европейската комисия, заяви, че ще опита да сформира прогресивно мнозинство след евроизборите, но ще се нуждае от някои от "прогресивните либерали" от групата на АЛДЕ и ще протегне ръка към партията на Еманюел Макрон, който все още не е взел окончателно решение за съюзници след изборите"

  - Класика в жанра. Кризата основно е в ПЕС. КТе губят около 6% от избирателите си, ЕНП - около 3%. Това са причините от ПЕС да търсят коалиция с АЛДЕ и динено зелените. Точно такава коалиция се търси и у нас от Станишев и "десните хора, подкрепили Радев". :)

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Любопитно

  Хехе, тонът нещо лекинко започна да се променя от "кой ве, тия антиевропейски крайнодесни фашистопопулисти, расисти, сексисти и хомофоби ли ще ни кажат кой ще кара влака!" към "абе тука, ама таковата, ами ако, ами тогаз???".
  А Кръстев даже им го е казал направо - "вече няма да е същото", и либерастчетата направо ги втресе, миличките......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#7] от "кокошката":
  Ти написа "муслимски коптор". Аз те попитах нещо конкретно.
  Отговори ми на въпроса. Не сменяй темата му.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Неутрално
 29. 29 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И да не се забравя, че крайнодесните са реципиенти на кремълски средства.
  Деструктивни популисти и сеещи омраза ксенофоби. Нищо дясно няма, нищо рационално няма при тях.

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2069 Любопитно

  До коментар [#17] от "КретенКилър":

  А за Шри Ланка имаш ли да кажеш нещо? Или на теб ти е мъчно и се вълнуваш само като избиват ислямисти - всички останали са оправдани цели, за които е виновен Тръмп, белите, християните и десните (които са виновни и когато някой избие мюсюлмани, естествено).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#23] от "arcanum":
  Опиши ни моля те "нормална Европа"?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 32. 32 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#22] от "plebs":
  Напълно си прав. Салвини се опитва да спаси себе си и некадърното си правителство, което вкара Италия официално в рецесия. Крепи ги единствено снисхождението на ЕС, ЕЦБ (Драги) че не вдигат лихвите. Иначе веднага ще "глътнат вода."

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  "Друг анализ (на Европейския съвет за външна политика) сочи, че антиевропейските партии може да сформират втората по големина коалиция в Европейския парламент с до 35% от местата. Като отделни групи най-много гласове се очаква да получат Еворпейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите. "Голямата коалиция" между тях обаче вече няма да има мнозинство и затова тези политически семейства ще трябва да работят с други групи."

  Ако този анализ се сбъдне, то с 35% патриотичните формации ще са по-големи от ЕНП или ПЕС поотделно (на които не им дават заедно повече от 50%).
  Логично е да са първа сила.

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Партиите на статуквото губят позиции. Да, в новия ЕП ще има нови партии и вероятно коалиции. Не са най-опасни десните и националистическите партии. Напротив - те може да спасят Европа на нациите и да трансформират ЕС така, както е замислен при сформирането му. Може да се въведат и нови механизми при вземането на решения и те да бъдат по-справедливи за държавите членки.

 35. 35 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#9] от "balgariez":
  Аха, ясно. И какъв е плана на патрЕотите в БГ и Европа, за да се оправят нещата в списъка ти? Дай, моля те точките от плана им една по една към съответния проблем от списъка ти?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  ТУЙ МУ Е НА БЪЛГАРИНА ПОСЛЕДНА ГРИЖА!

 37. 37 Профил на Норман Гъз
  Норман Гъз
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Stewie":

  Ти да не си бабоебец?

  Норман Гъз
 38. 38 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Весело

  Ужас! Ужас! Статията може да се обобщи само с едно изречение:
  "Соросоиди! Корнелия ще ви оправи вас!"

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 39. 39 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  До коментар [#17] от "КретенКилър":

  Не се притеснявай, Стюпи, надали някой те знае как изглеждаш

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 40. 40 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Интересна анкета от Четвъртия Райх:

  "Почти половината от германците не познават топ националните кандидати за европейския парламент"

  https://on.rt.com/9t9x

  Знаем, че повечето малоумни крадливи олигофрени не искат да има нормална Европа. Дано останалите сме повече
  —цитат от коментар 23 на arcanum


  Ква нормална Европа, кви пет ойро?! 😏

  reductio ad absurdum...
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И аз съм от тези, които се надяваме нормално мислещите хора да сме повече от наивните, доверчивите или просто глупавите наши сънарадиници и съевропейци, които вярват на хора като нашите "патриоти", или техните събратя от европейските държави и няма да ги домързи да отидат и да дадат своя глас на тези избори.
  Виждаме какъв е резултата във Великбритания, където "спечелиха" повярвалите на хпра като видимо страдащия от някаква олигофрения Фараж, виждаме какво става с бюджета на Италия под мъдрото ръководство на тамошните популисти, една льо пПн липсва за да допълни картината, та съвсем нещата да отидат на кино, при това дори тя "смени" на ход лозунга за тези избори.
  Тези и такива "политици" имат една единствена цел, да се уредят те самите на вълната на якобински настроения и мечти за идването на някакви магьосници, които да направят живота хубав, без да искат полагането на усилия или спазването на правилата в икономиката. Експериментите в тази област отдавна са показали, че такова чудо няма, което не пречи на вярващите да го чакат. Въпроса е да не допуснем заради тях, да чакаме и ние.

 42. 42 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#33] от "Jesuit":
  Гладен популист, просо сънува . ;-)
  https://www.politico.eu/2019-european-elections/

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 43. 43 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#33] от "Jesuit":
  Гладен популист, просо сънува . ;-)
  https://www.politico.eu/2019-european-elections/

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Весело

  До коментар [#15] от "КретенКилър":

  "Традиционната порция кухи клишета, която вече се е превърнала от безобидна баналност, в безмозъчна истерия с потенциал за мобилизация."
  ==========
  Ами да, мобилизираха те.

  Еретик
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#41] от "tsvetko_51":

  Абсолютно не разбрах какво предлагаш, очакваш и искаш.
  А пък ако формулираш дефиниция за "нормално мислещи хора", веднага ти свалям шапка.

  И аз съм от тези, които се надяваме нормално мислещите хора да сме повече от наивните, доверчивите или просто глупавите наши сънарадиници и съевропейци, които вярват на хора като нашите "патриоти", или техните събратя от европейските държави и няма да ги домързи да отидат и да дадат своя глас на тези избори.Виждаме какъв е резултата във Великбритания, където "спечелиха" повярвалите на хпра като видимо страдащия от някаква олигофрения Фараж, виждаме какво става с бюджета на Италия под мъдрото ръководство на тамошните популисти, една льо пПн липсва за да допълни картината, та съвсем нещата да отидат на кино, при това дори тя "смени" на ход лозунга за тези избори.Тези и такива "политици" имат една единствена цел, да се уредят те самите на вълната на якобински настроения и мечти за идването на някакви магьосници, които да направят живота хубав, без да искат полагането на усилия или спазването на правилата в икономиката. Експериментите в тази област отдавна са показали, че такова чудо няма, което не пречи на вярващите да го чакат. Въпроса е да не допуснем заради тях, да чакаме и ние.
  —цитат от коментар 41 на tsvetko_51


  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":Точно така. Както стана с Атака, НФСБ и воеводите. А, чакай, те май се изпокараха помежду си и се оказаха пълни некадърници. Защо ли колегите им в другите европейски страни да са по-добри?
  —цитат от коментар 6 на Сиромахомил  До коментар [#6] от "Сиромахомил":

  Тези които си изброил са комунисти.

 47. 47 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#32] от "Сиромахомил":

  да бе -то тъй се флиза у рецесия . седна салвини на стола и за два дена вкара страната в рецесия . италия беше на пангара отдавна , просто за това не се говореше . обаче дойде ''крайнодяснопопулистоантиимигрантопутинистокомуниста'' салвини и веднага ни засипаха с новини за това как популистите разсипват държавите . ай сиктир .

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  А да,този който НЕ гласува за Иванчева,е комунист.

 49. 49 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Весело

  До коментар [#32] от "Сиромахомил":

  "Салвини се опитва да спаси себе си и некадърното си правителство, което вкара Италия официално в рецесия. Крепи ги единствено снисхождението на ЕС, ЕЦБ (Драги) че не вдигат лихвите. Иначе веднага ще "глътнат вода.""
  =========
  Кое е последното кадърно италианско правителство?
  Италия е яко задлъжняла. Така се е поддържал стандарт и растеж и при Берлускони, и при Проди.

  Еретик
 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#46] от "deaf":

  Симеонов и Каракачанов са "комунисти"? Защо те е споходила тази мисъл?
  Горе долу все едно да кажеш, че Георги Димитров е български патриот и либерал.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Не искам да вярвам, че европейците са толкова малоумни и не се интересуват от съдбата на ЕС.

 52. 52 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#46] от "deaf":
  Може. Това не променя фактите в БГ.
  А хубавците и хубавиците патрЕоти в Европа какви са?
  Какви са им политиките по съответния обществен сектор и как ще ги финансират?
  Какъв им е плана за растеж на икономиката на Европа?
  Много ще съм благодарен на изчерпателни и логични отговори.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 53. 53 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#49] от "Костадин Иванов":
  Не съм казал че предишните са били кадърни.
  Не ми вменявай изказвания.
  Казах че това правителство е некадърно.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 54. 54 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#33] от "Jesuit":Гладен популист, просо сънува . ;-)https://www.politico.eu/2019-european-elections/
  —цитат от коментар 42 на Сиромахомил


  Кажи го на Дневник - аз коментирам тяхна информация
  Само съм осъвременил информацията им няколко поста по-нагоре
  Нали са новинари - за да са в крак с новините
  Може да ги научават и от коментарите под статиите си

 55. 55 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#47] от "pavur":
  Хехе, не знаеш колко си прав. Обаче дон Матео има работещ план как да обърне традицията в Италия. Има ли? Дай да го видим.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":Симеонов и Каракачанов са "комунисти"? Защо те е споходила тази мисъл?Горе долу все едно да кажеш, че Георги Димитров е български патриот и либерал.
  —цитат от коментар 50 на АзКлавдия  До коментар [#50] от "АзКлавдия":

  Фактите! Фактите ДОКАЗВАТ,че са комунисти. А фактите са следните - в Парламента при всички важни гласувания,псевдо-патриотите гласуват ЗАЕДНО с комунистите от ГЕРБ,БСП и забележи ДПС.

 57. 57 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#54] от "Jesuit":
  Дневник напоследък се опитват да си намерят място в политическия спектър, така че да ги идентифицират с борците срещу ГЕРБ, но без да ги идентифицират като поддръжници на БСП. Та затова флиртуват яко с национализма и популизма. ;-)

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 58. 58 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Неизвестността от ГЕймс оф тронс .

 59. 59 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#54] от "Jesuit":Дневник напоследък се опитват да си намерят място в политическия спектър, така че да ги идентифицират с борците срещу ГЕРБ, но без да ги идентифицират като поддръжници на БСП. Та затова флиртуват яко с национализма и популизма. ;-)
  —цитат от коментар 57 на Сиромахомил


  Дневник имат интересно минало
  Не им знам идеите за бъдеще

 60. 60 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Ще му липсват на този парламент само Десислава Иванчева и Костовистите от 7 ден, начело с апостол Радан Кънев :) :) :) !

  agent
 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Само до преди 3-4 години тук ехтяха фанфари как светлото бъдеще на една федерална Европа ще се случи ако не утре, то поне следавщата седмица. Нещо съдбоносно се случи през това време, та сега четем по два-три пъти на ден за страховете как статуквото на традиционните властови центрове се клати. Каквито и да бъдат резултатите от изборите, посоката надолу е очевидна. И най-важното - никой няма идея как низходящият тренд да бъде обърнат към по-добро.

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#61] от "Lemmy":

  Посоката не е надолу,а просто всяка страна от ЕС е пред избор,(и подсъзнателно вече го е направила),кой от двата пътя да поеме - да се присъедини ли към САЩ и Англия,или да си кюта на европейският континент. От другата страна са враговете на Свободният свят - Китай,Русия,Иран...

 63. 63 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":
  Ти си психопат.

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 64. 64 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Оста , която разделя света днес е ясна - ние или неомарксистите !

  Ние, означава силна национална държава , която си охранява границите и не допуска нашесвеници от Африка и Азия . Една модерна държава МОЖЕ СЪВСЕМ СПОКОЙНО ДА СПРЕ тълпи неорганизирани мигранти с НЕСМЪРТОНОСНИ средства и ДА ПРЕСЕЧЕ ДИФУЗИЯТА И ОСМОЗАТА !

  Свободният свят от независими, национални държави, може да запази постиженията и оригиналната си цивилизация ! ТОВА Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМО !

  За целта :

  1. подкрепяме консервативните демократи.
  2. отнемаме удобното мнозинство в ЕП на либерастките от ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, ЗЕЛЕНИТЕ и прочие .
  3. формираме консервативна десница в ЕП.
  4. променяме изцяло политиката на Европа .
  5. СЪЮЗ на равноправни национални държави в Европа СЪС САЩ , които се отървават от техните си либерасти .

  Никой не може да излезе на среща на такъв съюз!

  Равноправна търговия с другите цивилизовани държави- Китай, Австралия, Канада , Русия / ако се цивилизова /, Бразилия, Аржентина , Япония, Тайван, Югоизточна Азия и т.н.
  Всеки е добре дошъл, ако гледа собствената си къща.

 65. 65 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Понеже всеки ден медиите ни занимавате с фанатици в костюми, пролетариата си рече: ,,брей, всички говорят за тях, ще гласувам за националистите". Така стана и с Тръмп - всички медии започнаха да обсъждат лудостта на идеята бизнес магнат да стане лидер на свободният свят, но това, което стигаше до хората беше само и единствено целодневно повтаряне на думата "Тръмп". Така тя се заби в мозъка на милиони по целия свят. Особено на тези с американско гражданство и с право на глас.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Анализа е направен на базата на политическите етикети, а бъркотията в самите организации е голяма и става още по-шашаво. Либерали, консерватори, националисти и протекционисти - всяка от тях има поне по две-три вътрешни течения.
  А важните неща са отношението към парите и регулациите.
  Ще печатаме ли и експроприираме бъдещето на следващите поколения?
  Ще успеят ли агресивните троцкистки малцинства да наложат визиите си над апатичните мнозинства.
  Понякога векторите са еднопосочни- като при климата - печатаме и налагаме регулация да стържим кожите, понякога могат не съвпадат - отношението към джендъризма и миграцията.
  Борбата за кинтите и регулациите в Европа тепърва започва и ще продължи десетилетия.
  Самите политически субекти ще се избистрят с времето и от сегашните, чиято архитектура, е от миналите векове най-вероятно ще изчезнат, ако не се преродят позиционират в новата адекватна схема на политическите проблеми.
  Освен борба за пари и регулации във вътрешен план, аз не виждам нищо друго смислено.
  Във външен Европа ще трябва да оцелее между Сцила и Харибда (САЩ и Китай).
  Руснаците могат да представляват заплаха само за държави като Грузия, България, но и това ще е до време. В един момент хората им неминуемо ще бъдат изчистени от силовите администрации и са дотам.

 67. 67 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#64] от "faeton.":
  Кочияшев, голям манифест си написал.
  Всичко си обмислил и описал.
  Ще текнат "едни реки от мед и масло" след като го изпълним.
  Кога ще се кандидатираш, за да гласуваме за теб и да ни оправиш?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#55] от "Сиромахомил":

  ми сигурно има , обаче нас не ни информират . разпраят само къв е лош популист , крайно-десен и подлога на кремль

 69. 69 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като ви сложим Орбан за председател нещата ще потръгнат и при вас.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#68] от "pavur":
  Хм, с тоя отговор за неидентифицирани лице които крият истината не ми помагаш да разбера гениалния план на дон Матео. Малко световно-конспириративно звучи.
  А дали истината е, че няма план как да извади Италия от икономическото блато, или може би има план да я вкара по-дълбоко в него, като с аркадашите си вземат нови заеми, за да вдигнат пенсиите и минималната РЗ, без да се вдига продуктивността? А, чакай, те май това вече го направиха.

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 72. 72 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#69] от "''zms15783''":
  А, кои сте вие дето го слагате?

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  Гражданите в ЕС изразяват свободната си воля чрез гласуване и е редно всички от тях да са представени в ЕП независимо от желанията на либералите винаги да доминират в обществения живот. Трява да има и някакъв баланс на ултралибералните политики, които далече не се харесват на всички европейци.

 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сиромахомил":

  "Не съм казал че предишните са били кадърни.
  Не ми вменявай изказвания.
  Казах че това правителство е некадърно."
  ===========
  Значи при тях си е така отдавна.
  Ама те дразни последното, защото някой го нарече популистко.
  Така го нарекоха, защото започна да нарича нещата с истинските им имена.

  Еретик
 75. 75 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#74] от "Костадин Иванов":
  Иванов, пак ми вменяваш мисли. Не съм казал че ме дразни. Казах само, че е некадърно.
  Сега ти казвам че ме забавлява колко са жалки орел, рак и щуката в него..

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Всички на кръстопът тръпнейки в очакване...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Мдааа, м! Досегашното блато се променя. Появиха се едни щъркели и политическите жаби са в потрес! Как може така? Кой ни нарушава спокойствието и рахатлъка? И започват да валят определения - антиевропеци, крайно десни фашаги, или крайно леви комуняги. Необолшевишкото отношение на либералглобалистите срещу трезво мислещите европейци, изригва по различните медии. Отечеството (келепира и лежерния животец) е в опасност!

 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Неизвестност за кого? За действащите по команда е неизвестност. Само предупреждение, че хранилката май няма да работи точно по този начин. Ще се наложи малко да се позамислят, да престанат да повтарят като папагали чужди опорки и да си избият от главите, че хората са всеядни. Като начало да махнат етикетите на "фалшивите новини" и "езика на омразата", а да ги нарекат с истинските им имена - лъжа и натрупан от техните действия легитимен бяс. И първо да оправят това, което върлува в Уикипедията. Вече енциклопедии НЯМА. Умряха. Предадоха богу дух. Уикипедията ги монополизира. А там няма хора с името си. Има анонимни писачи. Защо? С каква цел? Текстовете по техническа проблематика са кристални. Респект! А тези по геополитическа? Мама миа! Я се опитай да напишеш нещо извън опорките! Теоретик на заговорите, популист, генератор на фейкове и от рода! Единият е с името и квалификацията си, лепящите етикети са от рода на Feliks (точно така написано, не Felix, който вижда разликата, добре, който не я вижда, да почете)! Единият пише с факти, анонимното ходи и бърше и си лепи етикетите! И така някъде около 200 от рода на Feliks натрапват тяхното си (или казаното им), а ЕС се грижи за душевния комфорт на бюрократите си! Е, така, слава Богу, няма да върви!

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Непредвидими избори в съответствие с хаоса в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Неизвестността за нас е голяма, не знаем до края на годината още колко избори ще има. Важно е да гласуваме, а не после да псуваме.

 81. 81 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Неизвестността за нас е голяма, не знаем до края на годината още колко избори ще има. Важно е да гласуваме, а не после да псуваме.

 82. 82 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 911 Любопитно

  Три седмици преди евроизборите: Единственото ясно е, че се задава неизвестност?!

  До коментар [#23] от "arcanum":
  Знаем, че повечето малоумни (май че зад тях стоят "умните" и крадливи потривайки ръце! ) олигофрени не искат да има нормална Европа. Дано останалите сме повече.

  Ха дано, но предстои да видим след 26 май!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK