Евроизборите във Франция - несигурност и изобилие от кандидати

Марин льо Пен

© Reuters

Марин льо ПенМакар да избраха ревностен привърженик на Европа за президент, французите са слабо мобилизирани за европейските избори, пише EurActiv.


Според френското вътрешно министерство за пръв път, откакто в страната се избират евродепутати, са били официално обявени 33 листи с кандидати. Както в много други страни обаче, и във Франция продължава да има голям процент хора, които не гласуват на изборите за Европейски парламент.


EurActiv отбелязва, че в страната има растящо разделение между политически партии и граждани, което мотивира нови крайни кандидати, а само половината от листите са на умерени политически партии.


Водещата двойка
Крайндесният Национален сбор на Марин льо Пен и "Република, напред" на президента Еманюел Макрон събират повечето гласове и са много по-напред от всички останали политически партии в социологическите проучвания.


В продължение на няколко месеца "Република, напред" имаше предимство в този дуел. Но тази седмица Национален сбор за пръв път събра повече намерения за гласуване според проучване на Ifop for Paris Match, CNews и Sud Radio. Друга анкета, проведена от института OpinionWay, показа, че 24% от гласовете са за крайнодясната антиевропейска партия на Льо Пен, а 21% са за проевропейската "Република, напред".


Изборните резултати ще бъдат или критика, или признание за проевропейските политики на Макрон и има риск вотът да се превърне в оценка за правителствените политики. Те освен това ще дадат, или пък няма, легитимност на "Република, напред" да се наложи като нова сила в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), центристката група в европарламента.


Битка на мнения


Зад водещата двойка традиционните партии се представят в различни форми след фиаското на президентските избори през 2017 г. Дясната партия "Републиканците" получава в момента 15% от гласовете, Зелените – 9%, а лявата "Непокорна Франция" – 8.5%.


Изненадващите участници в европейския вот, "жълтите жилетки", ще бъдат представени в рамките на три различни листи ("Гражданска еволюция", "Жълт алианс" и "Движение за гражданска инициатива") след няколко седмици несигурност около включването на движението в политиката. През уикенда се проведоха най-слабите протести на "жълтите жилекти" от създаването на движението досега.


Листата на "Гражданска еволюция" даде сигнали за политическа близост с италианското Движение "Пет звезди". Потенциалът на трите листи обаче остава неясен. Те получаваха приблизително 12% от намеренията за гласуване по време на пика на движението, но скорошни проучвания, публикувани преди обявяването на листите, показаха едва 2% подкрепа.


Очаква се избирателната активност да е около 40%, по-ниска от тази през 2014 г. (42.4%). Ниската активност на европейски избори не е нещо ново. От първите, проведени през 1979 г., тя е намаляла от 61 до 42.4%. Партиите не бяха много активни в кампаниите за европейските избори, защото политическите събития бяха съсредоточени върху кризата с "жълтите жилетки" и последвалия "национален дебат".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK