"Рецепти за Европа": Какво не "сготвиха" български кандидати за евродепутати

"Рецепти за Европа": Какво не "сготвиха" български кандидати за евродепутати

© Анелия НиколоваРецепти за Европа" - под този надслов представители на няколко граждански организации (кои - можете да видите на края на текста) проведоха дискусия по пет теми в контекста на наближаващите избори за Европейски парламент. На събитието бяха поканени кандидати за евродепутати от петте водещи според социологическите проучвания политически сили, но в крайна сметка се отзова единствено Емил Георгиев от "Демократична България". Модераторът Мария Силвестър изрази надежда, че останалите имат обективни причини, поради които не са дошли. "Много е важно, когато получат такава покана, да присъстват, защото този диалог ни е много, изключително важен", допълни тя.


Темите, по които представители на граждански организации "готвиха", са избрани чрез онлайн допитване.


Насърчаване на гражданската активност


По първата тема Георгиев "готви" с Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие". Тя бе насърчаване на гражданската активност и участие на гражданите при вземане на решения.
Двамата набелязаха няколко съставки за изпълнението й. Едната е да се направи преглед на всички налични инструменти за пряка демокрация. Ние имаме доста странен закон, който поставя много високи бариери пред някои от възможностите за участие, коментира Георгиев.


Референдумите бяха много модерни, но при нас законът е направен така, че трябва да се съберат огромен брой подписи за много краткия срок от три месеца, допълни той, като припомни, че до момента успешните примери бяха или този на "Шоуто на Слави" с мощна медийна трибуна, с която не всеки разполага, и референдума за електронното гласуване, който имаше подкрепа от ГЕРБ тогава, но без нея вероятно нямаше да могат да се съберат подписите.


Това показва и хората в каква степен са готови да участват, когато участието им изрично бива търсено и те биват канени за това, смята Георгиев, според когото е трудно хората да бъдат наистина спечелени и приобщени към дадена кауза, дори да изслушат този, който събира подписите. За много хора е стряскащо, че трябва да разкрият свои лични данни, това е свързано с много ниското доверие в институциите. Там много зависи от онзи в лично качество, който говори с хората, да вдъхне доверие, допълни Георгиев.


Емил Георгиев и Ива Таралежкова

© Анелия Николова

Емил Георгиев и Ива Таралежкова


Той говори и за друг инструмент в България – т.нар. граждански инициативи, които съществуват и в ЕС. С една такава може да се внесе законодателно предложение в парламента, което да бъде подложено на обсъждане и на гласуване. Инициативата "Правосъдие за всеки" беше успешна заради основните движещи лица зад нея, разказа Георгиев, като обаче посочи, че има друг проблем - след внасянето на подписката в Народното събрание Цецка Цачева е отказала да подложи предложението на гласуване. Според него това значи, че е необходима институционна гаранция, че онова, което е събрано с подписите на гражданите, поне ще бъде разгледано в парламента, а не по силата на хватки да бъде скрито и така да се убие силата, което е била вложена в събирането на подписи.


Георгиев даде като друг пример за гражданско участие и механизмите на консултациите за изработени предложения от институциите, които се радват на все по-висока активност. Има различни сайтове, разработени и от общинските съвети, съществува и порталът за обществени консултации на Министерския съвет strategy.bg . Понякога обаче според Георгиев търсенето на информация на тези сайтове е трудно.


Като друг важен момент той отбеляза необходимостта да се използват вече съществуващи успешни практики.


За тайната съставка в тази "рецепта" той определи: смятам, че е личният пример - този, който прави предложения, да показва, че живее тези предложения, а не просто изхвърля залпове от празни думи.


Повишаване на гражданската информираност


Кристина Христова от Център за култура и дебат "Червената къща" говори по темата за повишаване на гражданската информираност.


"Съставките" за успешното й приготвяне според нея са прозрачност, отговорност, финансиране, мониторинг, инициативност, медийна грамотност, подкрепа на качествена журналистика.


Не само в България, но и в целия ЕС е проблем окрупняването на медиите, отбеляза Христова. Тя посъветва бъдещите български евродепутати да подготвят в ЕС резолюция за ясни критерии за плурализъм на медиите.


Друга съставка според Христова е да има и финансиране за малки независими медии, защото сега финансирането през европейски програми върви през много тежки условия, което една малка медия не може да си позволи. Тя смята, че трябва да се насочи финансиране и към програма за развитие на медийната грамотност.


По думите й трябва да се залага повече не на автоматична цензура от страна на търсачките, към което върви Еврокомисията, понеже това може да доведе до цензура от изкуствен интелект или поради решение на политическо ниво. Допълни, че Асоциацията на европейските журналисти има инициатива статиите, които са с проверено съдържание, да са на по-видимо място.


Българските евродепутати биха могли да действат като достоверна медия, да информират хората какво се случва в институциите, да са инициативни, да събират на дискусии медиите и гражданските организации за проблемите в България и други държави, каза още Христова


Деца, младежи, образование, демография


Мария Брестничка от Национална мрежа за децата и Илина Мутафчиева от Национален младежки форум говориха по третата тема в дебата - деца, младежи, образование, демографско развитие.


Необходимите съставки и за деца, и за младежи са еднакви – ясно видими инвестиции в политиките за деца и за младежи на европейско ниво, оттам и на национално ниво. Другата съставка е участието на младежите и на децата. Отбелязаха, че младите хора са групата, която най-малко гласува на европейски избори.


Според тях механизмите за участие трябва да се да утвърдят на национално и европейско ниво. На европейско ниво младите хора се зачитат, има структури и механизми за участие и ни се иска нашите евродепутати да помогнат това да се включи и на национално ниво.


Според тях констатацията, че няма достатъчно подготвени кадри на пазара на труда, няма да е вярна, ако съществува система, която да валидира знанията и уменията, привнесени при доброволна работа и неформални обучения.


За децата отбелязаха, че детската бедност е изключително висока и са необходими устойчиви мерки за борба с нея и че е необходимо насърчаване на национално законодателство за стабилни и работещи системи за закрила и подкрепа на семействата, което липсва и в много други европейски страни.


Тайната съставка в "рецептата" е тези политики да са устойчиви, да има приемственост и да има финансиране на политиките, които са основани на данни.


Околна среда и климат


Веселина Кавръкова и Катерина Раковска от "WWF България" коментираха рецептите за околна среда и климат. За околна среда според тях е важно да спре деградирането на природната среда и загубата на природни ресурси, които са условие за качеството на живот и икономическия просперитет.


На ниво ЕС е важно да се гарантира прилагането на правната рамка в областта на околната среда, както и през 2020 да се приеме глобално споразумение за природата и хората. Допълниха, че има контролни механизми в ЕС за прилагане на законодателството, но те трябва да се подобрят. Проблемът е, че те се задействат, след като на национално ниво са изчерпани средствата и вредата вече се е случила, което за околната среда е фатално и освен това води до много финансови щети.


Последната "съставка" е финансирането - добре е да се преосмисли в светлината на новите цели и да има механизми дали качествено се използва.


За климат "съставките" са две – стратегия за декарбонизация и енергийна трансформация към възобновяеми енергийни източници.


Това означава, че до 1 януари 2020 г. страните членки трябва да изготвят своите дългосрочни национални стратегии как да декарбнонизират своята икономика и енергетика, тоест да ползват по-малко фосилни горива и по-малко биомаса от дървесина.


Всяка държава трябва да има ясен план за смяна на енергийните си източници, т.нар. справедлив преход, което значи, ако някой ТЕЦ, базиран на въглища, трябва да се затвори, за да се постигнат целите за климата, да се свърши работа, свързана с това хората да бъдат преквалифицирани и да имат работа.


Активно включване на възрастните хора


Мария Петкова от фондация "Лале" говори по последната тема - активно включване на възрастните хора.


"Съставките" според нея са разбиране на ситуацията за възрастните хора в страната и в Европа по отношение на доходи и по отношение на пола, защото възрастните жени обикновено са в най-тежко положение в сравнение с останалите групи.


Отчитане на потенциала и на възможностите на възрастните хора е другата "съставка". В ЕС възрастните хора (над 55) са над 55%, тоест това поколение определя политиките, насоката на ЕС. Те са и тези, не само в България, но във всички сравнително по-слабо развити общности, които са колоната, крепяща семействата, и в много случаи споделят изключително ограничените си средства с останалите членове от семейството, подчерта Петкова. Трета "съставка" е финансовото и технологичното обезпечаване.


Организатори на събитието бяха Форум "Гражданско участие", Български център за
нестопанско право, Национална мрежа за децата, "WWF България", Български дарителски
форум, Платформа "Агора", НПО Портал и Червената къща, със съдействието на CIVITATES.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 620 Любопитно

  "Кристина Христова от Център за култура и дебат "Червената къща" говори по темата за повишаване на гражданската информираност"
  "За климат "съставките" са две – стратегия за декарбонизация и енергийна трансформация към възобновяеми енергийни източници."

  Чудя се кога ли тия горните ще се решат да повишат информираността на обществото за това колко ще струва тока, когато се изпълнят тия приятно звучащи стратегии за декарбонатизация на енергетиката ни и преход към ВЕИ? 60-80-90ст/кВтЧ?!?

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  Надявам се следващият диспут да не е в тоалетната, за да се види резултатът от сготвеното?
  Ама че глупост.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Отсъстващите не готвят, те "плюскат" на тъмно, далеч от погледите на избирателите си. Някои от тях са избягали от тях чак в Дубай.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#1] от "lustmord":

  А колко струват хилядите тонове прах изхвърлян от централите на въглища, колко струва хранилище за ядрени отпадъци от АЕЦ ?. Само за сведение, в европа от няколко години не се дават субсидии за нови ВЕИ мощности, стрят се само на пазарен принцип. И друг факт - цената за инсталиран 1МВ от солари е малко по-ниска от тази на 1МВ АЕЦ при подобна ютилизация (не генерира през ноща но не спира за ремонт и презареждане) и разбира се нулев риск за ядрен инцидент. И затова в Южна Европа - Испания, Португалия и Северна Африка в момента се строят масивни соларни централи БЕЗ СУБСИДИИ. И трети факт - Германия произвежда над 30% от електронергията от ВЕИ - перки и солари и това е няколко пъти повече отколкото цялата енергийна система на България.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17":

  Поредното зомби набълбукано с медийна пропаганда. Инсталиран МВт солари в Германия колко ток генерира за година и на каква цена? Сподели де - колко централи са били построени в Южна Европа без субсидии и без договори за преференциално изкупуване на електричеството им? В Германия перките и соларите дават 24% от електричеството:

  http://bit.do/eRVhA

  и за да се поддържа стабилността на мрежата при толкова много несигурни източници строят масово нови въглищни централи, а 30 евроцента цена на МВтЧ за потребителите няма ли и нея да я обявите за грандиозен успех?

 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2201 Неутрално
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#6] от "m17":

  Ще се повторя - зомбитата не можете да различавате информация от медийна пропаганда! Блумбърг и Клийн енърджи - няма ли да ми цитирате и телевизия Алфа за важността на връзките ни със Русия?

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  А кой да цитирам - световно известния експерт "лузър" от форума на прокопиев ?

 9. 9 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  С удоволствие ще гласувам за Емил Георгиев. Такива хора трябва да представят България в Европа, не Джамбазки, Марешки или Пеевски. Не дай си боже пък някой от ГЕРБ като сричащата Мария ГаБриел Батистута

 10. 10 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 649 Весело

  "Рецепти за Европа": Какво не "сготвиха" български кандидати за евродепутати?!
  - много неща, но те толкова си могат!!!!

  С удоволствие ще гласувам за Ива Таралежкова?! Такива хора трябва да представят България в Европа, не дай си боже някой от ГЕРБ като "сричащата" Мария ГаБриел (на батута!) калинки да искаш с бодли или без .....?!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK