Стивън Кларк, Европейски парламент: След изборите европейският ще прилича на някои национални парламенти

Стивън Кларк

© Велко Ангелов

Стивън КларкИмат ли желание хората да гласуват и какво този път е по-различно. В навечерието на евроизборите, смятани за едни от най-важните досега, "Дневник" разговаря по тези теми със Стивън Кларк, ветеран на институционалните кампании на Европейския парламент за изборите. В момента той отговаря за цялостната координация на кампанията за вота по-късно този месец.


Стивън Кларк работи в Европейския парламент от 27 години, като през последните 12 работи в областта на комуникацията - първоначално начело на отдела за цифрови комуникации на Парламента, който пръв въвежда използването на социалните медии от институциите на ЕС, и понастоящем като директор в сферата на връзките с обществеността. В тази си позиция той отговаря за комуникационните кампании, събитията и посещенията на Парламента от гражданите. Ръководи и офисите за връзка на Парламента.


- През последната година много политици и експерти казаха, че тези евроизбори ще са най-важните досега и че залогът е много висок. Споделяте ли това мнение?
- Да. Аз самият съм използвал тази фраза – залогът е висок този път. Мисля, че е заради всичко, което се случи през последните около 10 години. Имаше много промени, имаше кризи през последните 10 години, имаше ги въпросите около миграцията и бежанците, имаше го Брекзит, който много разбърка нещата, което означава, че в цяла Европа по различни начини хората задаваха въпроси за Европа и накъде върви. Има партии, които поставят под въпрос самия европейски проект, който беше сравнително успешен. Така че, да, целият въпрос за Европа е на масата по начин, по който не е бил. И мисля, че по тази причина ще имаме резултат от тези избори, който е сигнал за бъдещето, накъде отиваме заедно като Европейски съюз.


Това не е само мое мнение. Ако се огледате, ще видите в медиите, че всички – от господин Салвини и господин Орбан от едната страна на дискусиите, до Макрон, от другата страна, те всички казват едно и също на поддръжниците си – че трябва да излязат и да гласуват, защото този път е особено важно. Това, което виждаме, по отношение на отразяване на изборите в медиите, то е много, много по-засилено в сравнение с това, което беше преди пет години. Може би около двоен брой статии, публикувани в ключовите издания, които следим. Този брой се повишава рязко колкото повече се доближаваме до изборите. Така че поради всички тези причини, да, различно е този път, залогът е висок и има ниво на интерес, което преди не сме виждали.


- Мислите ли, че тази важност на изборите ще повлияе на избирателната активност? И как бихте могъл да обясните традиционно ниската избирателна активност на евроизбори?


- Знаем, че на европейските избори традиционно има ниска избирателна активност, както и спад в избирателната активност през годините, въпреки че спадът се забави, радвам се да кажа. Мисля, че е защото се гледа на тях като на второстепенни избори. Те са малко по-далечни от ежедневието на хората или поне така се усещат. Мисля, че заради факта, за който говорихме, заради интереса в европейските въпроси и заради осъзнаването на все повече места, че ЕС влияе на живота на хората директно, може би тази тенденция, че това не са толкова важни избори, няма да бъде толкова значителна този път. Така че вероятно поради тази причина можем да очакваме участието да се увеличи.


Много е рисковано да се говори за цифри, дали ще бъдат нагоре или надолу, дали ще вали този ден, знаете, има всякакви причини, които може да окажат влияние. Голяма част от влиянието го оказват политическите партии и колко усилено водят кампании и това беше проблем в миналото, когато може би някои партии на национално ниво не бяха толкова заинтересовани от тези избори. А може би трябваше. Това също намаляваше избирателната активност.


Този път, не мога да правя прогнози, но няма да ме изненада, ако имаме значително увеличение в участието. На някои места се тръгва от много ниска основа.


- Имало ли е досега толкова мащабна кампания, колкото "Този път ще гласувам" и бихте ли могъл да ни разкажете повече за нея?


- Всеки път, за всички избори, от нас се иска от нашето политическо ръководство в Европейския парламент да проведем кампания, да повишим осведомеността за изборите, да убедим за значението на участието и, разбира се, всеки път научаваме уроци от предишния и се опитваме да го направим по-добре. В този случай отново бяхме помолени да го направим. Проучихме какво се случва в света на кампаниите като цяло, отправихме някои предложения към нашето ръководство за начина, по който искаме да го направим с цялостно ново измерение, което са усилията за мобилизиране на местната общност на "Този път ще гласувам". Това е нещо, което видяхме да се случва в други политически кампании и е много ефективно. Така че искахме да го направим. Това направи кампанията много много различна и, мисля, по-голяма от правеното преди.


Направихме го и по отношение на броя на хората, които са активни в тази кампания. Имаме, разбира се, нашия персонал, хората, които работят във всичките ни офиси в Европа, но тези офиси са малки. Доброволците, които се присъединиха към кампанията, и казаха, че искат да помагат, ни дават още хиляди допълнителни хора. И в някои страни има огромна промяна. Хората навън, работещи за кампанията, промотиращи посланието за гласуването и участието в тези избори, просто не бяха там последния път, защото последния път дори не се опитахме да създадем това. Ние имаме и партньорски организации. В миналото на предишни избори ние отивахме при паневропейски организации, партньорски организации, неправителствени организации и други в Европа и им казвахме: "Бихте ли искали да говорите пред вашите хора, вашата аудитория, вашите членове и други за изборите?" и те казваха "Да, може би" и не се стигаше до нещо особено.


Този път бяхме наводнени от такива, които идваха при нас и ни казваха "Искаме да говорим за изборите, можете ли да ни кажете какво трябва да говорим, да ни дадете информация как хората могат да гласуват как могат да се регистрират и всички тези неща". Така че този път е много по-мащабно.


Как работи чисто механично? Подходът е традиционен. Използват се онлайн инструменти, каним хората да посетят уебсайта thistimeimvoting.bg в България или "eu" за английската версия. Могат да се регистрират и да кажат "Обещавам да гласувам" и след това има нещо, което наричаме "стълба на ангажиментите". Тези, които искат, я следват нататък. Те могат да кажат "Искам да направя повече, ще бъде онлайн посланик, ще бъда офлайн, ще организирам събития или ще публикувам неща онлайн в профила си в "Инстаграм" или нещо друго. Ние се свързваме с тези хора, хората, които доброволстват и казваме "Добре, какво искате да направите, как можем да ви помогнем, каква информация можем да ви дадем, какви инструменти можем да ви предложим, за да вършите работата" и по мое мнение това е една много успешна част от кампанията.


- Какво според вас мотивира тези млади хора да ви помагат?


- Права сте да казвате, че това са млади хора. Мисля, че има много силно безпокойство за начина, по който нещата се развиват. Има осъзнаване, че е важно да участваш в политиката. Парадоксът за предишни избори по отношение на избирателната активност е, че младите хора са тези, които са склонни да се интересуват от политически каузи, те са склонни да преследват тези каузи на европейско ниво, те разбират, че неща като климатичните промени, не могат да се решат на национално ниво, но не са участвали в избори. Активността сред младите хора е обикновено около половината от общото население.


Защо виждаме тези енергии, тази мобилизация този път? Може би защото много млади хора осъзнават, че ако не участват, някой ще решава вместо тях и това може би няма да завърши както искат. Примерът, който всеки използва, е референдума за Брекзит в Обединеното кралство, където избирателната активност сред младите хора бе относително ниска, но вижданията на младите хора за Брекзит са обикновено обратни на резултата от референдума. Това бе урок за необходимостта да се участва в гласуване. Не е еднакво навсякъде и винаги ще бъде трудно да бъдат мобилизирани младите избиратели, винаги. Често защото те са по-мобилни, често има проблем с регистрацията с младите гласоподаватели, но мисля, че можем да очакваме този път много по-голямо участие на млади хора.


- Като човек, който работи с всички държави членки, мислите ли, че хората в някои от тях са по-мотивирани да гласуват и защо, ако да?


- Всяка държава членка има своя собствена ситуация, свой собствена политическа среда, въпроси, които на някои места са по-важни, отколкото на други. И това оказва влияние върху участието, върху характера на изборите. Великобритания е много странен случай в момента заради Брекзит и все пак нуждата да участва в европейски избори. Това ще окаже влияние върху характера на вота, защо хората избират определени партии и т.н.


На други места въпросите са различни. Ако отидете в балтийските държави, там са много обезпокоени за сигурността, това е един от големите въпроси, те говорят за сигурност и кибер сигурност и други такива въпроси. В Южна Европа имаме въпроса за работните места, заетостта, възможностите за младите хора, това е начело на дневния ред, може би, на повечето места. В някои места миграцията е голям въпрос, на други не се смята за важен въпрос. Навсякъде е малко различно и очевидно за нас в кампанията е важно да говорим, където и да сме, за нещата, които за важни за хората.


Да използвам примера с Великобритания, който краен пример. В предизборната кампания посланието, което ще се използва, ще бъде по-различно от това, което ще се използва в Италия, например. Политическото развитие, тенденциите в различните страни са много различни по отношение на евроскептицизма, например. Той е много силен в някои страни и не толкова или почти не съществува в други. Има исторически причини за това, може би. Ако погледнем страна като Ирландия, там не съществува. Но ако погледнем Италия, където традиционно го нямаше, има много силно присъствие на евроскептици в националната му политика. Трудно е да се генерализира за евроизборите. Но европейските въпроси са на преден план дори там, където не са били в миналото.


- Разбрах, че в България има голям брой доброволци. Имате ли някакви впечатления в това отношение и как бихте могъл да обясните тази активност?


- Във всички страни успяхме да привлечем голям брой хора, които да подкрепят кампанията и обикновено около 9-10% от тези поддръжници казват, че биха искали да действат като доброволци, допринасяйки за кампанията по различни начини. Някои искат да участват в дейности от "реалния свят", да организират или да се включат в събития, да излязат на улицата с брошури, да организират щандове в училища или университети, да печатат плакати, да говорят с медии, да привличат вниманието... Други са по-активни онлайн, набират хора за нашата общност, създават онлайн съдържание, публикуват в социални мрежи и т.н. Разбира се, много хора правят и двете.


В България, страна, в която всички ми казват, че няма силна традиция за доброволчество, данните са следните: 510 доброволци са се регистрирали на българската платформа, от които: 101 доброволци помагат офлайн, 116 помагат онлайн, 293 помагат офлайн и онлайн. Това е 10.20% от общия брой хора, които подкрепят кампанията "Този път ще гласувам" (тоест повече от средното). Макар този брой очевидно да не е много голям спрямо цялата страна, той все пак е голям и важен за нас. В нашия офис в София имаме 10 души. Тези доброволци умножават нашия брой 51 пъти. Така че това представлява огромна подкрепа за нашата кампания в разпространяването на посланието в страната.


Може би не съм най-добрият човек за обяснението защо нещата се развиват по този начин в България, нито за точните детайли за доброволческите дейности тук. Това, което със сигурност мога да кажа, е, че където и да отида в Европа срещам изключително мотивирани доброволци. Често те са хора, които са обезпокоени за посоката на Европа, хора, според които гласът на младите избиратели трябва да бъде чут (самите те обикновено са млади), хора, които са силно ангажирани с кауза, в която виждат връзка с Европа (работни места за младите, климатични промени, свобода на пътуване). Общото ми впечатление е, че на тези избори се гледа като на момент с голям залог за посоката на Европа, защото тези хора не искат посоката да се решава от "някой друг".


- Мислите ли, че Брекзит ще повлияе на желанието на хората да гласуват?


- Брекзит, както споменах, е част от общата политическа картина на случващото се в Европа в момента. Той всъщност е примерен казус в някои отношения за всички други. Той очевидно засяга особено британците, но всички виждат как се разви, какво се случва по отношение на националната политика, усложненията, които се появиха, и мисля, че виждаме промени в общественото мнение навсякъде в Европа, които са резултат от наблюдението на случващото се с Брекзит. И виждаме също така промени в политическата реторика. Някои партии, които преди много силно поддържаха референдума, изглежда са се отказали от тази идея сега в политическите си програми. Така че, да, има ефекти и мисля, че това е един от тези няколко фактора, които споменах, които поставиха целия европейски въпрос на предно място в съзнанието на хората. Те видяха, че той е важен. И виждат какво се случва в крайния случай, когато една страна реши да напусне с референдум, какво се случва след това.


- Очаквате ли следващият Европейски парламент да бъде значително по-различен от предишния и споделяте ли мнението, че може да има една крайнодясна група, която дори да парализира процеса на взимане на решения в ЕС?


- Всичко, което мога да кажа, е да се разчита на прогнозите, кото изготвяме в Европейския парламент с нашите социолози консултанти, и на други проучвания, които виждате за бъдещия състав на парламента. Това, което виждаме, е фрагментация. Колективната тежест на двете най-големи политически групи в Европейския парламент днес в много от прогнозите е намаляла под 50%. Това, което понякога наричаме "голяма коалиция" на двете основни дясноцентристка и лявоцентристка групи, които доминираха в парламента в продължение на много години, те сами няма да бъдат достатъчни, според прогнозите, за да се свърши работата. Голяма част от законодателството се нуждае от абсолютно мнозинство, изборът на председател на Комисията се нуждае от абсолютно мнозинство. Има няколко неща, за които е необходимо да се изгради мнозинство в парламента, и ще бъде по-трудно това да бъде направено в бъдеще.


Това, което не виждам според прогнозите, е нова евроскептична или дясна група, която да има достатъчно възможности да блокира други групи, сформирането на други мнозинства, деформирайки по този начин парламента. Не съм навътре в политиката, не знам какви дискусии ще се водят в групите, но някакви мнозинства ще трябва да се сформират в крайна сметка. Няма да има никоя група, която да може да блокира това всъщност. Може би ще трябва ЕНП и социалистите и демократите да работят заедно, но и с други и кои са тези други, това всъщност е въпросът.


Така че ще бъде едно по-сложно място, ще прилича на някои национални парламенти, където има повече фрагментация и малки партии, които формират значителен брой от членовете. Това ще промени живота в парламента, предполагам. Друг фактор, който в момента усложнява прогнозите за бъдещето на Европейския парламент, разбира се, е присъствието или не на британските членове, които могат да наклонят баланса много значително в една или друга посока. Никой не знае и колко време ще са там, ако не бъде постигната сделка преди датата на встъпването в длъжност на парламента. Но мисля, че фрагментацията е основното послание.


- По ваше мнение ще бъде ли следващият председател на Еврокомисията водещият кандидат на някоя от групите?


- Абсолютно остава позиция на парламента, че председателят на ЕК трябва да е бил един от водещите кандидати, номинирани от политическите партии и кандидатствали на тази основа. По-малко сигурно е, отколкото беше в миналото. Последния път имаше яснота около резултатите, в смисъл, че двете най-големи партии по отношение на политически групи в парламента имаха доминиращо мнозинство и господин Юнкер бе много силно позициониран с подкрепата на групата на социалистите и получи работата. Този път може да има възможност за водещия кандидат на тази най-голяма партия, но след това какво се случва заради усложненията, за които говорих? Това е политика, сформиране на коалиции, сформиране на мнозинства в новия парламент, където сме вероятно в неизвестна територия. Въпросът, който задавате се отнася за някои правителства, някои правителствени ръководители, изразяващи скептицизъм за процеса и може би желаещи да се отклонят от него, всичко е политика. Но позицията на парламента, която той изрази в резолюция, е че така трябва да стане.


Следващата седмица (бел.ред. - днес) е този дебат, който ще се проведе в Брюксел, ще ги видим в действие. Това е случай, в който ще видим всички водещи кандидати, може би някой от тях ще убеди европейците, че е подходящ за работата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  На какво друго да прилича, като избирателите са едни?
  Или искате да запазите статуквото, а милиони да останат непредставени в Европейския парламент?

  Еретик
 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Не мога да разбера какво дирят в европейския парламент антиевропейски, проруски и антидемократични партийни. По принцип такива не трябва и да се допускат въобще до избори!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Г-н Кларк, няма да стане така!!!
  Няма да стане с плашене!!!
  Трябваше дая сте го научили отдавна този урок в Брюксел....

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Либерале, тези партии не са антиевропейски, просто хората виждат бъдещето на ЕС по различен начин.
  Вие отдавна сте задминали болшевиките. Хем да има плурализъм, хем всички да мислят като вас.
  Антиевропейски партии има само в Британия. Друг не е казал, че ще напуска.

  Еретик
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  точно, само БКП-БЗНС трябва да има

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Весело

  За да има смисъл съществуването на ЕС, въпросите около пътя, който трябва да се извърви, са решими само и единствено по пътя на консенсуса! Задача на избраните е да работят градивно за бъдещето!
  Важното е, да се внимава, малките камъчета да не обърнат каруцата, натоварена с надежди за едно по-добро бъдеще за всички!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Това е най-лошия сценарии.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Именно, който не е съгласен с партийната линия на либерал-болшевиките, право в Сибир!

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Таз иска да каже, че Европейският парламент е самото съвършенство, но националните са публична сган. Може и прав да е.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  Някак не са либерални идеите, които проповядваш. :)

  Съжалявам, но независимо дали ти харесва или не, всякакви партии се допускат, включително и антиевропейски и проруски... Единственото условие е да са законни.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  "След изборите европейският ще прилича на някои национални парламенти"

  И това лошо ли е или добро? ;)
  Или просто констатация? :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK