Евроизбори 2019: Какви решения предлагат европейските партии за миграцията

Евроизбори 2019: Какви решения предлагат европейските партии за миграцията

© ReutersМакар нелегалните пристигания на мигранти в Европа да са на най-ниското си ниво за последните пет години, миграцията остава един от основните приоритети за европейските граждани на предстоящите евроизбори. EurActiv представя предложенията на отделните европейски партии по въпроса.


ЕНП: Затягане на граничния контрол и бързи връщания


Европейската народна партия (ЕНП) се фокусира върху ограничаването на нелегалната миграция чрез по-добра защита на външните граници на ЕС и засилване на политиката на блока за връщане.
"Ще гарантираме, че никой няма да може да влиза на територията на ЕС без знанието и изричното съгласие на всички власти", се посочва в манифеста на партията за изборите.


ЕНП иска по-добро оборудване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, известна като "Фронтекс", и предоговаряне на споразуменията за гранична охрана със страните от Северна Африка, надграждайки споразумението между ЕС и Турция.
ЕНП предлага създаването на европейска система, която да гарантира, че отхвърлените търсещи убежище биват връщани обратно в страните си по произход. Не говори изрично за сигурни пътища до Европа, но иска визите за ЕС и помощта за развитие да зависят от сътрудничеството с блока по въпросите за миграцията.


ЕНП настоява за "План Маршал" за Африка, който да подкрепи континента, като по този начин помогне за намаляване на миграцията.


ПЕС: Сигурни пътища срещу нередовната миграция


Партията на европейските социалисти вижда в миграцията възможност, а не заплаха. Тя призовава за реформа на общата политика на ЕС за убежище и миграция, която да гарантира, че правата на хората, нуждаещи се от международна защита, се спазват.


ПЕС защитава по-добрата координация и споделената отговорност между държавите членки и със страните по произход и транзитните държави, за да бъдат защитени външните граници, като в същото време се управлява притокът на хора, идващи в Европа, по "по-достоен, справедлив и системен начин".


Предлага да се отворят "сигурни пътища" към Европа като начин да бъдат спрени трафикът на хора и нередовната миграция. Както ЕНП, социалистите предлагат да се положат усилия срещу причините за миграцията в страните по произход чрез европейски инвестиционен план за Африка.


Партията изтъква необходимостта от повече финансиране, по-добри политики за интеграция и повече подкрепа за европейските градове на челната линия на притока на мигранти от Средиземно море и от другаде.


Консерватори и реформисти: Миграцията е национална отговорност


Алиансът на консерваторите и реформистите за Европа отхвърля системата с квоти, създадена през 2015 г. и целяща да се сподели бремето от мигрантската криза от всички 28 държави - членки на ЕС.


Групата подкрепя плановете за подсилване на "Фронтекс", но настоява, че "никоя агенция на ЕС не може легитимно да замести националните способности", и предпочита връщане на националните граници.


АЛДЕ: Изнасяне на управлението в трети страни


Според Алианса на либералите и демократите за Европа единната миграционна политика на ЕС е по-подходяща за решаване на предизвикателствата, свързани с миграцията, отколкото националните политики.


За борбата с трафикантите и нелегалните мигранти либералите казват, на първо място, че "Фронтекс" трябва да стане ефективна служба за гранична охрана на ЕС. Второ, те искат да се изнесе управлението в трети страни, "откъдето идват мигрантите", да се осигури финансова подкрепа за приемащите държави и да се улесни разселването от тях. На трето място, те настояват за отварянето на законни пътища за миграция до Европа.


Нередовните мигранти трябва да бъдат връщани в безопасни страни. Подобно на ЕНП, АЛДЕ предлага свързване на финансовата подкрепа за държавите с приемането на завръщащите се мигранти. Иска засилване на сътрудничеството с трети страни за справяне с причините за миграцията.


Европейската левица: Законни пътища и сътрудничество


Европейската левица призовава за по-силна защита на правата на мигрантите и бежанците. Тя иска създаването на безопасни коридори за законни мигранти и търсещи убежище и завършване на реформата на дъблинската система за убежище, която от месеци се намира в задънена улица в Съвета на министрите на ЕС.


Групата се застъпва за "насърчаване на реално сътрудничество" със страните по произход и споделяне на отговорността за засилване на социалната и икономическата интеграция там. Настоява за ускоряване на процедурите за събиране на семейства в Европа и санкциониране на държавите членки, които отказват да спазват правилата.


Зелените: Европейска морска спасителна мисия


"Правото на убежище не подлежи на преговори", казват европейските зелени. Партията настоява за реформа на дъблинската система за предоставяне на убежище като начин да се гарантира споделената отговорност между държавите членки за молбите за убежище.


Зелените настояват за законни и сигурни пътища за миграция и по-голяма подкрепа за страните извън ЕС, приемащи бежанци, като в същото време отхвърлят създаването на платформи за дебаркиране там. Изтъкват необходимостта от подкрепа за европейските градове и региони и за мигрантите в процеса на интеграцията им. Те са единствената група, призоваваща за европейска спасителна морска операция в Средиземно море.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Европа не е длъжна да мисли за Африка или който да ибило друг континент.
  И са по-големи като територия от нея и са по-населени.
  Ние сме сиропиталище, моля.
  Нелегални мигранти НЕ ИСКАМЕ.
  Това е.

 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Цоциалистите и сродните червени потници залагат на интернационализма с братските черни и мургави партии и прегръдки с волните изнасилвачи от Мароко, Нигерия, Судан и така нататък племена невиждАли сама жена на пътя....Интернационализъм , жените да са общи и правене на пролетариат за поддръжка на комунистическите партии в Европа, найс...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  През това време(вчера):

  "Франция не принадлежи на французите!..."

  Стотици протестиращи мигранти "Черни Жилетки" окупираха летището Шарл де Гол в Париж в Неделя с искане да говорят с министър-председателя Едуард Филип в демонстрация срещу депортациите и в полза на легални документи за всички."

  https://on.rt.com/9usu

  Има ли изобщо нужда от коментар? 🤐🇫🇷

  reductio ad absurdum...
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Любопитно

  А популистите евроскептици и крайно десни какво предлагат

  гошо
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  "Какви решения предлагат европейските партии за миграцията"

  Нали досега същите партии бяха в европарламента, защо не ги прокараха

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Разстроено

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":

  нещо при либералите и демократе излезе тая При някогашните социалисти хич и помен нямаше от това дето приказваш за общите жени

  гошо
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Какви са тия "пътища" на ПЕС и левите? Тоест маршрут ли да им отворим? Или бърза процедура за приемане?
  Един човек, като не го разбираш какво ти говори, не му вярвай.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#4] от "гошо":

  "А популистите евроскептици и крайно десни какво предлагат""

  Неудобен въпрос.
  Как да ти кажат, че искат огради с ток, вишки и картечни гнезда.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  А някой да се потапят лодките не предлага ли? ;)

  То иначе е ние ги спасяваме и ги връщаме обратно, те пак идват. :)

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#4] от "гошо":"А популистите евроскептици и крайно десни какво предлагат""Неудобен въпрос.Как да ти кажат, че искат огради с ток, вишки и картечни гнезда.
  —цитат от коментар 8 на gmbh


  И катери дето да потапят лодките с нелегални си пропуснал. :)

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Левите и затоплистите както винаги неадекватни.
  Законни пътища за миграция в ЕС и сега има и те са базирани на търсенето на работна ръка с нужната квалификация и за определени видове работа за които няма кандидати от ЕС. Начините за легална миграция са предмет на законодателствата на всяка държава от ЕС.

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Зелените и Европейската левица - тотално неадекватни.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":нещо при либералите и демократе излезе тая При някогашните социалисти хич и помен нямаше от това дето приказваш за общите жени
  —цитат от коментар 6 на гошо


  То от това дето го приказваха някогашните социалисти, какво се случи???

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Какви мерки ?! Няма кой да спре африканците, да произвеждат огромно количество излишна биомаса, която унищожавайки всички ресурси в първоначалното си местообитание, неминуемо ще мигрира в Европа

 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#8] от "gmbh":

  така ли искат ,да не стане обаче че на мнозинството да му хареса това предложение

  гошо
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  От това което прочетох в статията, специално по тази тема ЕНП има най-добрите идеи за това как да се действа по въпроса с миграцията.

  Но, по други теми, като например социалната сфера, икономиката, екологията и т.н. ПЕС има по-добри идеи и планове от ЕНП и останалите водещи политически блокове в ЕП.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1561 Весело

  Левичарите пак си редят пълни глупости. А зелените (с които са в коалиция "аФтентично десните" у нас) се държат все едно са някоя подпийнала и побесняла феминистка в бар пълен с мъже. Мислят си, че като поставят някакви ултиматуми от типа "това не подлежи на коментар" и някой ще се впечатли. Накрая винаги въпросното лице е изхвърляно от бара и хората продължават да си гледат мача.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#15] от "гошо":

  Отговориха ли ти вече или още чакаш?

 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Има миграция - има проблем.
  Няма миграция - няма проблем.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  Цоциалистите и сродните червени потници залагат на интернационализма с братските черни и мургави партии и прегръдки с волните изнасилвачи от Мароко, Нигерия, Судан и така нататък племена невиждАли сама жена на пътя....Интернационализъм , жените да са общи и правене на пролетариат за поддръжка на комунистическите партии в Европа, найс...
  —цитат от коментар 2 на Dr_Doolittle


  Стига с тая тъпа ПРОПАГАНДА! Какво общо имат тука комунистите и интернационала?! 🙄👎

  Я ни припомни, колко мигранти имаше в НРБ?
  Пръц... 😷

  Точно обратното е: Капиталистите винаги са имали нужда от мигранти(ЕВТИНА работна ръка). Примери? Герамания(турци + други), Франция(негри и араби от Магреба), Малобритания(индийци, пакистанци...). Айде, мори!

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  До коментар [#4] от "гошо":Неудобен въпрос.Как да ти кажат, че искат огради с ток, вишки и картечни гнезда.
  —цитат от коментар 8 на gmbh


  И какво му е лошото на това?
  Краят на слободията все някога ще настъпи. Въпросът е колко поразии ще направят либерастите преди това. Т.е. дали жертвите ще бъдат милиони или милиарди.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Капиталистите винаги са имали нужда от мигранти(ЕВТИНА работна ръка).
  —цитат от коментар 20 на Divi filius


  Прав си, че капиталистите винаги са имали нужда от евтина работна ръка. Обаче то се оказа, че са мързеливи и че трябва да вдигнем данъците на капиталистите, за да ги издържаме.

  Така че на капиталистите бързо им мина мерака от евтината работна ръка. А и капиталистите са хора практични и не се хващат на подобни евтини теории за евтината работна ръка. :)

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  От всички платформи и визии, тая на ПЕС е очаквано най - неадекватната. Всъщност, тя няма и не дава отговор как да се спре нелегалния приток на хора. Напротив - насърчава го.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7980 Неутрално

  Всеки гледа да се хареса на хората.

 25. 25 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Любопитно

  А популистите евроскептици и крайно десни какво предлагат
  —цитат от коментар 4 на гошо


  Половинчати мерки. Да се оградим... Ама няма как и да предложат нещо друго, при сегашната система, и на този вече изтърван етап. Едно време Соца им помагаше (да си стоят) в ТЕХНИТЕ си страни, чрез развитие и солидарност. Ама до ттам, а не да ги примамва с по- висок стандарт при себе си.

  reductio ad absurdum...
 26. 26 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Какви са тия "пътища" на ПЕС и левите? Тоест маршрут ли да им отворим? Или бърза процедура за приемане?Един човек, като не го разбираш какво ти говори, не му вярвай.
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия


  Питай Грънци, Дифендъра, Римчето,, Хавайчето, Глупу - те всички са фенове на зелените и пес в справедливата им борба срещу лошите десни, искащи строг контрол на миграцията.
  Накратко - зелените, ултралевите, всички лгбт формацийки и антикапиталистите са ЗА безконтролна и пълна миграция, водните таксита в Средиземно море да си вървят и прочие. ПЕС са както обикновено като фурнаджийска лопата, не знаят какво искат(освен кокала) и много внимават какво казват, за да е хем вълка сит, хем агнето цяло(само те така си го представят).
  ЕНП са малко по-конкретни, ама и те много внимават да не излязат извън политкоректните релси.
  "Лошите" десни искат контрол на миграцията и са против глипости като "Франция не е на французите".
  Има и някакви странни прици, които са истинските крайнодесни и са група идиоти(Die Rechte например).

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3047 Весело

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Затоплистите са още по-неадекватни по отношение на миграцията. Не caмo прибиране на мигранти от лодките и вкарване в Европа без да се отчитат нуждите и желанията на държавите от ЕС, но и харчене на още пари за тяхната интеграция.
  Те тия са съюзниците на българските зелени в Европа. Пък после тука някои ще ни убеждават, че зелените не били леви!

 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Първо, емиграцията в момента не е пъровстепенен проблем, защото е овладяна и нивата са много по-ниски от преди 2-3 години. Разни там псевдо-патреотари, наричащи себе си с всякакви гръмки имена, по същество елементарно копие на фашистите, щото са толкова тъпи, че няма какво да измислят, преекспонират ситуацията да печелят популистки вот. А всъщност нищо не предлагат като решение. Т.е. предлагат да превърнат Европа в концлагер, оградена с телени мрежи и вишки. Това може да изглежда реалистично в главата на някой бургаски батка като Далавери и неговите верни орки в България, но няма как да сработи на практика. Просто не е възможно да си заровим главата в торбата и да си мислим, че ще живеем зад ограда и всичко ще бъде наред. Няма как в съвременния свят, където трансграничното пътуване и обмяната на информация и технологии стават с всяка година по-достъпни, хората да бъдат задържани зад телени огради. Ако това стане с Европа ще е свършено. Не могат да говорят за християнски ценности, морал и култура, хора, които искат да градят прегради чрез омраза.

 29. 29 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#23] от "samoedin":Пък после тука някои ще ни убеждават, че зелените не били леви!
  —цитат от коментар 27 на pamela


  Е, леви са разбира са, ама само ИЗОДЗАДЗЕ! 🌈

  reductio ad absurdum...
 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А малоумните т.нар. "консерватори", като например радиоточката Джамбазки, дето реват, че са против квотите, не казват, че ако няма квотен принцип, това означава всеки емигрант да остава, там където е влязъл, защото няма да има основание, да го приеме друга държава. Демек, ако няма квоти, всички които са влезли през България като външна граница и са регистрирани тук, ще трябва да остават тук, защото няма формално основание друга държава да ги приеме. Ето толкова им е акъла на питкоумните шкембе-войводи.

 31. 31 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#22] от "realguru":

  "А и капиталистите са хора практични и не се хващат на подобни евтини теории за евтината работна ръка. :)"

  Колко да са практични? Вземи си преведи това(бележка #15 под линията), че е дълго: https://bit.ly/2YEP5P2

  “Capital is said by a Quarterly Reviewer to fly turbulence and strife, and to be timid, which is very true; but this is very incompletely stating the question. Capital eschews no profit, or very small profit, just as Nature was formerly said to abhor a vacuum. With adequate profit, capital is very bold. A certain 10 per cent. will ensure its employment anywhere; 20 per cent. certain will produce eagerness; 50 per cent., positive audacity; 100 per cent. will make it ready to trample on all human laws; 300 per cent., and there is not a crime at which it will scruple, nor a risk it will not run, even to the chance of its owner being hanged. If turbulence and strife will bring a profit, it will freely encourage both. Smuggling and the slave-trade have amply proved all that is here stated.” (T. J. Dunning, l. c., pp. 35, 36.)

  reductio ad absurdum...
 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Колко да са практични? Вземи си преведи това
  —цитат от коментар 31 на Divi filius


  Аз нали съм мръсен гаден капиталист и знам много по-добре как работи капитализма от некъв писател, дето е чел само за него от други книжки и трудове. :)

 33. 33 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 799 Неутрално

  ЕНП предлагат най-смислени неща. Даня запазят мнозинство и дано ги изпълнят после.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#30] от "idiotstavrev":

  Ама то всички това разправяме - като веднъж е влязъл в Турция, няма никаква причина да го приемаме в България или Германия, щото в Турция вече е в безопасност. Схващаш ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И така- вече стана безспорно ясно, че нито една европейска политическа партия не иска тотално намаляване на броя на нелегалните икономически имигранти- особено мюсюлмани, влизащи в ЕС, нито една не казва- край- променяме политиката, в ЕС не са добре дошли нелегалните И ЛЕГАЛНИТЕ икономически имигранти от 3ти държави- т.е. от извън ЕС, не казват- ЕС се пука по шевовете, защото тези хора имат коренно различна от европейците ценностна система, не разбират и не одобряват европейският начин на живот, европейските закони и националните закони на приелите ги държави, капсулират се в своите си общности, сами създават гета в европейските градове, сами се сегрегират и поради тези причини не стават за ЕС данъкоплатци. Вероятно обаче партиите с охота отминават въпроса, че тези лица стават техни избиратели и с това изпълняват целта на занятието “ приемане на мигранти от 3ти държави“. Както написах преди, никоя ЕС партия не отговаря на икономическият интерес на семейството ми- МАСОВО прекратяване на имиграцията- законна или не- от всички земни континенти, в ЕС държавите. Това е и причината семейството ми да не гласува на изборите за ЕС депутати.

 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2836 Весело

  Е, какво излезе?
  ЕНП започна да говори като Орбан, а не обратното.

  Еретик
 37. 37 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#28] от "idiotstavrev":Вие какво предлагате ? Да премахнем границите и да приемем примерно 500 милиона негри или де що има ислямист по Света . Или както тука в САЩ сродните ви души , които мечтаят за кафява Америка и изличаване на бялата раса . Какво пречи на африканците да превърнат континента си в приятно за живот място ? Имат ресурси , хора , не харчат за отопление , ами да направят така , че французите да искат да имигрират в Конго , а не обратното . Ама нещо не могат -защо ли ?

 38. 38 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Този мой пост е публикуван преди повече от година за първи път.
  План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.

 39. 39 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не виждам партия с предложение за масово депортиране на всички нелегални имигранти от Европа. Няма и предложение за използване на бойни кораби от Фронтекс в Средиземно и Егейско море за контрол на границите.

 40. 40 Профил на Vasil
  Vasil
  Рейтинг: 107 Разстроено

  Има едно решение нелегалните мигранти ги връщат от там, от където са дошли

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK