Евроизбори 2019: Какво предлагат европейските партии за младите хора

Евроизбори 2019: Какво предлагат европейските партии за младите хора

© ReutersСамо 28% от европейците на възраст между 16 и 24 години гласуваха на последните избори за Европейски парламент през 2014 г. Общата избирателна активност тогава бе 42%. Преди вота тази седмица EurActiv събра предложенията за младите хора на основните европейски политически партии. Подкрепа за иновациите и младите предприемачи и разширяване на програмата за студентски обмен "Еразъм"са сред ключовите идеи в програмите им.


ЕНП: Иновации и създаване на работни места


"Нуждаем се от силна икономика за общество, в което за всеки се полагат грижи и всеки намира сигурност и възможности", се казва в програмата на Европейската народна партия (ЕНП). Тя обещава да създаде 5 милиона работни места в следващите пет години, използвайки за основа т.нар. "План Юнкер" за инвестиции, засилвайки единния пазар на ЕС и сключвайки търговски сделки с трети страни.


ЕНП иска освен това компаниите да получават по-лесно достъп до финансиране. За младите предприемачи предлага специална схема, която да окуражава стартъпите, особено в областта на цифровата икономика. Дясноцентристите искат да се намали бюрокрацията за малки и средни предприятия и да се модернизира законодателството на ЕС, така че да е по-пригодено към променящия се пазар.
За образование и изследвания партията призовава да се разшири програмата за студентски обмен "Еразъм" извън училищата и да се възпроизведе на нивото на професионалното обучение и образование. Подкрепя допълнително финансиране за инициативата DiscoverEU, позволяваща на 18-годишни младежи да пътуват из Европа с помощта на евросредства.


ЕНП предлага да се създаде Европейски университетски институт 4.0, който да подкрепя иновациите в Европа. Призовава за повече инвестиции в програмите за учене през целия живот.


ПЕС: Младежката гаранция


"Нашите общества ще се изправят пред бъдещето с повече оптимизъм, когато младежите ни имат по-добри перспективи и възрастните ни хора вече не се страхуват от несигурност", казват социалистите.


Партията на европейските социалисти (ПЕС) предлага да се създаде европейска схема, с която да се гарантира, че всички деца ще имат достъп до качествено здравеопазване, грижи, образование, настаняване и прехрана, независимо къде живеят.


ПЕС иска обучение за младите европейци, така че да придобият правилните умения за работните места, които се предлагат. Социалистите предлагат схемата младежка гаранция да бъде разширена, така че да помага на младите да намерят работа, стаж или продължаващо обучение, когато са безработни.


Партията също иска да се подсили програмата "Еразъм +", така че всички, независимо от социалния си статут да могат да се възползват от нея.


Консерватори и реформисти: Без планове за младите хора


Нищо не се споменава за младежи, млади хора или образование в програмата на Алианса на европейските консерватори и реформисти. По въпроса за създаването на работни места консерваторите настояват за силен единен пазар и амбициозна търговска политика.


"За да се създадат работни места, растеж и за да процъфтява бизнеса, трябва да помогнем за създаването на правилни регулаторни и икономически условия. В крайна сметка ЕС е търговски блок, а не схема за социално осигуряване", казват те.


АЛДЕ: По-лесен достъп до финансиране


Алиансът на либералите и демократите за Европа настоява за инвестиции в проучвания и иновации и за това хората да получат правилните умения за 21 век. Подкрепя обучението по предприемачество и т.нар. меки умения, като гъвкавост и интердисциплинарно мислене.


Както ЕНП, либералите гледат на образованието като на "процес на учене през целия живот". Те искат повече инвестиции в образование и професионално обучение, повече стажове и по-широко участие в проектите по "Еразъм", повече финансиране за изследвания и иновации, както и цифрови обучения.


За образованието АЛДЕ предлага придобитите квалификации в една държава членка да бъдат напълно признавани в целия блок.


Призовава да се улесни достъпа до грантове и други форми на финансиране за малкия бизнес и особено за младите предприемачи.


Европейска левица: Защита на правото на образование


В предизборния си манифест Европейската левица предлага промяна на подхода към образованието чрез приоритизиране на оценяването на учениците на основата на тяхното развитие.


Според партията икономическият растеж трябва да върви ръка за ръка с борбата срещу несигурността и безработицата, особено сред младите хора и жените. Те предлагат и намаляване на работното време без това да води до загуба на доходи.


Зелени: Достъпно образование


Зелените подкрепят младежката гаранция, като казват, че нейната основна цел трябва да бъде платена и качествена заетост. Партията призовава за достатъчно финансиране за Европейския корпус за солидарност, за да имат младите хора възможност да доброволстват. Обещават да се борят срещу регулациите, които затрудняват достъпа на младежите до пазара на труда.


Насърчават достъпното висше образование, добрите условия за обучение и справедливия достъп до работни места с добро заплащане за всички млади хора. Призовават държавите членки да инвестират повече в образование и учене през целия живот. Предлагат увеличение на финансирането на ЕС за програми за обмен като "Еразъм".


Какви са предложенията на европейските партии за миграцията четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Поредна доза популизъм от повечето партии, разбира се, без тези дето нямат план. :)

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Да ви кажа ли какво предлагат? В Германия за една година се раждат около 400 000 момчета. Едни му казват набор, други -- кохорта (същото, но на гръцки). За една година Мама внася 400 000 "бежанци", които се оказват млади мъже на една и съща възраст (по необясними причини всички казват, че са на 17). Накрая съобщават, че в процент към цялото население, броейки и 80-годишните баби, хич не били много. През това време на младите германци им промиват главите с всякаква възможна пропаганда, целяща да снижи и без това катастрофално ниската им раждаемост. Ето това им предлагат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Семейството ми не спада в тази възрастова група и се чувства непредставено в ЕП, въпреки, че сме част от ЕС данъкоплатци, които реално увеличават БВП на държавата ни. Европейските партии НЯМАТ послания към средният и висшият слой на средната класа- онези, които пълним бюджета на държавите ни с високи данъчни приходи, от които на практика се плащат пенсиите на поне 4-5 пенсионера в България. След като няма европейска политическа партия, която да е изразител на нашите икономически интереси, ние няма да гласуваме за евродепутат на предстоящите избори. Точка.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 737 Неутрално

  "За да се създадат работни места, растеж и за да процъфтява бизнеса, трябва да помогнем за създаването на правилни регулаторни и икономически условия. В крайна сметка ЕС е търговски блок, а не схема за социално осигуряване", казват те (Алианса на европейските консерватори и реформисти).

  Ето това е консерватизъм! Българските "консерватори" путинофили да си го татуират на челото!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всеки български гражданин с избирателни права трябва да знае, че гласуването на избори в България е уж задължително, но от неупражняване на нгласуването му НЯМА да произтекат никакви административни или други санкции за него-
  Дело № 11/ 2016 г.
  Статус - РЕШЕНО


  Докладчик - Гроздан Илиев
  Подател на искането - омбудсман на Република България

  Искане - 26.7.2016 г.

  Предмет на искането - Установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 242а от Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 19/2014 г., посл. изм и доп., ДВ, бр. 57/2016 г.).

  Становища на заинтересовани страни:
  Фондация "Български адвокати за правата на човека"
  Български Хелзинкски Комитет
  Висш адвокатски съвет
  Главния прокурор на Република България
  Съюза на юристите в България


  Определение за допустимост - 29.7.2016 г.


  Номер на решение -3
  Решение - 23.2.2017 г.
  Решение № 3 от 23.02.2017 г. по конституционно дело № 11/2016 г. , с което Конституционният съд приема, че разпоредбата на чл. 242а от Изборния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право, противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38, чл. 42 и чл. 57, поради което я обявява за противоконституционна.
  http://www.constcourt.bg/bg/Cases/Details/518
  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2136112596
  ИЗБОРЕН КОДЕКС изм. ДВ. бр.34 от 23 Април 2019г.
  Последици при неупражняване на избирателното право

  Чл. 242а. (Нов - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г., обявен за противоконституционен с РКС № 3 от 2017 г. - ДВ, бр. 20 от 2017 г.) (1) Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените лица при условия и по ред, определени от Централната избирателна комисия.
  (2) Избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответния орган по чл. 23, ал. 1 по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис. Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден, а след този срок се прилагат съответно чл. 33, 39 и 40.
  (3) Обновяването на избирателните списъци се извършва въз основа на подадените от гражданите заявления и документи.
  (4) Алинея 1 не се прилага, ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува. Уважителни причини са отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства.
  (5) За удостоверяване наличието на причините по ал. 4 избирателят трябва да представи пред органа по чл. 23, ал. 1 съответните документи.
  (6) Алинея 1 не се прилага за българските граждани, пребиваващи извън страната, лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#3] от "cmy12603507":

  Това не е правилно. Гласуваш напук за някой "популист", дето има шанс да влезе. Да му е гадно на статуквото. :)

 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 617 Неутрално

  цитат: "Само 28% от европейците на възраст между 16 и 24 години гласуваха на последните избори за Европейски парламент през 2014 г. " Как да разбирам този израз: вече у нас гласуват непълнолетните? Конституцията е променена, без аз да разбера за това или статията не е написана както трябва?
  Следващите избори да не вземат да броят учащите от първи до осми клас, че не са гласували?

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru": Напротив- мен не ме засяга политиката, не ме интересува какво една европейска партия предлага на другите граждани- мен ме интересува какво предлага една европейска партия НА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ- защото политическите партии са ИЗРАЗИТЕЛ на икономическите интереси на гражданите. Няма да стане тази- да сме непредставени в ЕП, а да гласуваме за правата на другите! А НАШИТЕ икономически права кой ще защитава в ЕП, м? НИКОЙ! Е- тогава- много им здраве- всеки сам си защитава правата чрез гласуване в подкрепата на онази европейска олитическа партия, която се обявява в защита на СОБСТВЕНИЯТ му икономически интерес.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  То е ясно, че никой няма да защити твоите права. Но като гласуваш за популист някъв и като влезе, ще стане по-трудно на статуквото да ти вдигнат данъците, примерно. И да правят поразии дето да нарушават твоите права.

  Т.е. нека да блокират, щото иначе като почнат да творят закони и директиви правят поразии. :)

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru": “....Но като гласуваш за популист някъв и като влезе, ще стане по-трудно на статуквото да ти вдигнат данъците, примерно. ...“ Тцъ- в ЕС няма единна данъчна корпоративна политика. Докато България не е в еврозоната, не може да става и дума за общо единно ЕС увеличение на данъчната ставка на корпоративните данъци във всички ЕС държави. Просто ЕС няма такива прехвърлени компетенции и държавите са си запазили обем от държавният суверенитет, съгласно който имат право сами да решават този въпрос

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#10] от "cmy12603507":

  Примерът с данъците, беше неудачен. Но надявам се схвана тезата ми.

  Колкото по-малко творят евро директиви - толкоз по-добре. Как да стане това - правиш парламента мешана скара където трудно може да се постигне съгласие. :)

 12. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Очаквам разгромна победа на ГЕРБ. А Боко да купи на Цв. стенен часовник за новия апартамент.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Весело

  До коментар [#12] от "Жълто паве":

  Може и за асансьора си

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Предлагат един гол ....... пръст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK