Ниската активност - диагноза за политическата реалност и съмнение, че българският глас значи нещо

Ниската активност - диагноза за политическата реалност и съмнение, че българският глас значи нещо

© Георги КожухаровНиската активност на евроизборите в България е диагноза за родната политическа действителност и липса на увереност, че българските гласове в Европа означават нещо. Това заяви Марчела Абрашева, регионален директор на агенция "Кантар България", по време на дискусия "Евроизбори 2019: какво следва?".


По данни на европарламента избирателната активност в България е малко над 30% при средно за ЕС почти 51%. Проекцията на местата след изборите се основава на обобщение от Kantar на наличните резултати, публикувани в държавите членки след завършване на гласуването.


Абрашева изтъкна, че по данни на Евробарометър има безпрецедентно висока подкрепа за членство в ЕС, което важи за целия ЕС – над 65% желаят съюза да продължи да се развива и виждат ползи от еврочленството, почти 70% смятат, че членството е по-добро за страната им. Над 50% заявиха, че Европа не се движи в правилната посока, избирането на крайни партии беше част от проблема, а не решение, допълни тя.
Отбеляза, че в сравнение с 2014 г. още в самото навечерие на изборите се е засякло очакване ЕП да има по-голяма роля и тук се крие желанието по някакъв начин да се формират политики, които са по-понятни. Зелената политика е една относително понятна политика, смята Абрашева. Според нея тези избори са показали повече от всякога, че не всеки критичен поглед към ЕС значи евроскептицизъм.


България в сравнение с останалите европейски страни е една от тези с най-висока подкрепа на еврочленството в прагматичен и в ценностен смисъл. На въпрос към хората, които не искат да гласуват, защо това е така, освен липсата на информация е имало и показател "не смятам, че моят глас има значение". В България той е малко по-висок от средното равнище.


"Весело, но не много"


По думите на Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на ЕС, Зелените са успели да спечелят сърцата на младите и вероятно на техните родители. "Изгубихме доверие в политиката, в политиците, в личностите, които ни се предлагат. Казват, че доверието си отивало на кон, а се връщало пеша, то се възстановява много бавно", каза още Шикова. Според нея най-после се е появил инстинктът за самосъхранение на ЕС и сега мисията на съюза трябва да е "Европа, която защитава", без това да значи протекционизъм.


По повод сравнително ниската избирателна активност в България тя каза, че е необходимо още много просвещение по европейските въпроси, което да започне с училищата, да се работи с младите хора. Ако трябва с термините на музиката да определим какво се случи, то е "алегро ма нон тропо" – весело, но не много, допълни Шикова.


Свръхголяма коалиция


Политологът Владимир Шопов смята, че след тези избори европарламентът е заприличал на национален. Това, което виждаме в редица национални държави, се случи и в институционалното сърце на Европа. Типичният национален парламент в Европа значи по-голяма фрагментация - когато в самата институция делът на партиите се сближава, те са много със сравнително еднакъв относителен дял, имат и проблемна солидарност в самите себе си, обясни Шопов. Той прогнозира, че някои от доскоро добре познатите стабилни фракции ще се окажат по-нестабилни. Има и свиващ се център, а двете партийни фамилии в центъра преживяват структурни атаки от различни флангове.


По неговото мнение се отива към свръхголяма коалиция. Тя ще има обща политическа програма, но в ежедневието си по-често ще има "а ла карт коалиции" по определени теми.


Шопов отбеляза, че има разместване в йерархията на важност на европейските институции и много по-важно ще е кой ще оглави Европейския съвет и още по-важно кой ще оглави ЕП, за да удържа този труден процес на управление на тази сложна коалиция, както и кой е оглави ЕЦБ на фона на липсата на консенсус за реформите в еврозоната.


Крайнодесните - факт, но не толкова стряскащ


За силното представяне на зелените партии той коментира, че то се наблюдава в голяма част на северните държави и в някои в централна Европа, но не и тук.


Очакванията за някакви революции фрапиращи, стряскащи събития бяха тактически трик за вдигане на активността, каза той по въпроса за представянето на крайнодесните и добави, че в изследванията не е имало доказателства за задаваща се такава вълна. Все пак отбеляза, че два-три парламента назад тази политическа нагласа заемаше една седма-една шеста от местата, а сега тя ще има 172 представители, тоест само седем по-малко от ЕНП. Изтъкна, че са пръснати в три фракции, които вероятно още станат две, но нарастващото влияние на тази нагласа в европейската политика е факт, продължава, макар и не със стряскащо темпо.


Имаме овладяно недоволство към съюза и по определени теми малко по-осъзнати ползи от функционирането му, обясни Шопов, отдавайки това на факта, че последните три големи кризи бяха транснационални. Затова според него можем да открием увеличение на усещането и разбирането, че този съюз може да ни бъде полезен в критични ситуации.


Ясно е, че ЕС няма да има повече средства, няма мандат и съгласие за сериозен интеграционен, допълни Шопов.


За разпределянето на висшите постове в ЕС Владимир Шопов коментира, че има директен сблъсък между Германия и Франция (повече четете тук). Ключовият параметър, смята той, е коя държава на коя институция ще настоява най-много. Меркел е принудена вътрешнопартийно да защитава Манфред Вебер от Европейската народна партия, но Германия би се радвала, ако овладее друга институция, а не толкова Европейската комисия, допълни той.


Коментира, че през последните две десетилетия хората са станали по-критични и трябват политически фигури, които могат да водят диалог, да убеждават, да показват посоки. Европейската политика много рядко е привличала най-смелите политически сърца, допълни Шопов.


Той очаква в европарламента да има коалиция в центъра, но политическото й ежедневие да е странно, по отделни теми да се търси съгласие вляво, в други вдясно, ЕНП да бъде постоянно дърпана по някои теми. Ще има свръхголяма центристка коалиция, което ще даде повече възможности на по-крайните гласове.


По мнението на Шикова държавните и правителствени ръководители нямат интерес да има силна фигура начело на Европейската комисия.


Защо гласуват хората?


Марчела Абрашева каза, че на въпроса защо биха гласували европейците дават на първо място отговора "защото е моят граждански дълг", а на второ – "защото се чувствам гражданин на ЕС". Има два лагера – да бъде европейски гражданин помага на нашето родно управление да държи правия път. България е от тази част на спектъра. Другият лагер смята, че европейските политики спират правителствата да правят правилните неща.


Владимир Шопов изтъкна, че при активността се вижда ясно разделение изток-запад, а другите с по-ниска активност са били в Южна Европа. Най-големият проблем ще възникне, ако се затвърди усещане, че сме обект, а не субект на политиката в ЕС. Има теми и признаци, че това може да се задълбочи в този европарламент. Някои от темите, повечето нови, дигитализация, климат, имат много по-голям резонанс в Западна, отколкото в Източна Европа, допълни политологът.


Той смята, че контролираният вот в България е не повече от 2-3%, но е универсално обяснение защо и как едни избори се случват по определен начин и е крайно време това да престане.


В отговор на въпрос Ингрид Шикова изрази предпочитание за федерацията, особено ще се отнася до еврозоната, а според Шопов до голяма степен федералисткият проект е замразен. Той очаква бавно селективна интеграция под силата на кризи и на обстоятелства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  Ниска , ниска - ако изчистят от мъртвите души избирателните списъци току виж станала нормална...

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Ниската активност - диагноза за политическата реалност и съмнение, че българският глас значи нещо"

  - Глупости на търкалета. Ниската активност е успехът на подмяната:

  - "Апартаментгейт" - основният хейт произлезе от "Антикорупционен фонд" и "Свободна Европа", приватизирана от Моника и вездесъщия офицер от ДС Красимир Гергов:

  "Антикорупционен фонд" - Филип Гунев,Росен Босев, Илиян Василев /Сашо-11/ и София Разбойникова….
  "Докато действат в нелегалност, членовете на „Антикорупционния фонд” трудно могат да претендират за обществено доверие. Освен това няма и отговор на въпроса – защо избраха за старт темата с апартаментите, а мълчат за покупката на ТЕЦ „Варна”, Сараите или за избора са самолетите „Грипен”. При апартаментите разкритията им уцелиха единствено моралния казус, а при другите незабелязани скандали корупцията е в космически измерения."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/atakata-s-apartamentite-tragnala-ot-rumyana-bachvarova-i-bivshiya-zam-ministar-na-mvr-filip-gunev

  "Свободна Европа" :
  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов" - http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 3. 3 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Т.е. викаш документите, асансьора, барбекюто, терасата, поправката Артекс в ЗУТ са миражи, изградени от вражеската пропаганда.

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  След като има толкова много информация ,интерент източници , как може някой да се усъмни ,че ще може да прави далавера и след това да претендира да ти събира данъците ,да ти определят начина на живот , да те управлява и да си съгласен точно за него да гласуваш ,за да те ограби после ,както те гледа в очите и след 1-2 години пак дойде и да те агитира очи в очи ,как той ти е дал ,той ти е асфалтирал улицата ,как той ти помагал видиш ли ,не ти ,който си му плащал чиннно данъците си ,ами на хората им писна да ги лъжат ,естествено е ,че никой не ще да гласува за измамници.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Ниска, ниска, колко да е ниска

 6. 6 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Търсете си оправдания каквито искате! Докато не се намали субсидията за партиите от 13 лв на глас на 1 един лев аз няма да гласувам за никого

 7. 7 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Търсете си оправдания каквито искате! Докато не се намали субсидията за партиите от 13 лв на глас на 1 един лев аз няма да гласувам за никого
  —цитат от коментар 6 на madridchanin

  допускам че си трол със задача да разколебава хората да гласуват ( тук- кауза пердута)
  но ако не си - сбъркана ти е логиката -
  "Докато не стане нещо - аз няма да гласувам за никого "
  защото е вярно обратното "Докато недоволните не гласуват -това което искат няма как да стане "
  който не гласува подкрепя статуквото!
  и какво лошо има партията която харесваш да получи 13 лева повече?

 8. 8 Профил на Harry Krup
  Harry Krup
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Logi4eski naroda boikotira tezi izbori.Nikoi ne spe4eli ili zagubi.Prosto glasuvaha partinite 4lenove s rodata.Tezi koito imat pove4e 4lenove vzeha pove4e glasove.NO ot naroda na prasti se broqt koito sa glasuvali za 20leva demek bilet za reisa do urnite.

 9. 9 Профил на oppo
  oppo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Търсете си оправдания каквито искате! Докато не се намали субсидията за партиите от 13 лв на глас на 1 един лев аз няма да гласувам за никого
  —цитат от коментар 6 на madridchanin


  А защо изобщо да има субсидия? Абсурдно е това. Но няма да видите и един политик, който да каже "аз не искам да вземам никакви пари".
  Иначе причината за ниската активност винаги е била една и само една: хората чисто и просто са много разочаровани от политиците си. До толкова, че гласуват само тези, чиито гласове всъщност са купени. Депутати, избрани с 30%, не могат да са легитимни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK