Йо-хо-хо и свободен интернет - четирима "пирати" влизат в европарламента

Микулаш Пекса

© Pirátská strana @ Flickr

Микулаш ПексаЧетирима "пирати" ще влязат в следващия европарламент - трима чехи и един германец. Особено силно е представянето на партията в Чехия, където тя стана трета политическа сила, печелейки 13.95% от вота. Германските пирати взеха 0.7%, двойно по-малко от предишния път, но и това е достатъчно за изпращане на един човек в Брюксел.


"На повечето от избирателите ни просто им е писнало от корупцията и некомпетентността на традиционните партии. От друга страна, като използваме съвременните технологии, успяваме да мобилизираме силна подкрепа от доброволци. Това ни дава шанс да успеем дори срещу партии, подкрепяни от богати бизнесмени и собственици на медии", казва пред "Дневник" единият от новите евродепутати Микулаш Пекса. Той е роден през 1986 г. и е работил като софтуерен развойчик и системен администратор, преди през 2017 г. да стане депутат. Бакалавърската му диплома е по физика, а магистърската – по биофизика и химична физика.


Като първите си задачи в новия европарламент Пекса определя: "Да се промотира модернизацията на европейската индустрия, особено чрез въвеждане на най-новите развития в изкуствения интелект. Да се промотира защитата на потребителите в цифровото пространство. Да се забрани масовото наблюдение на европейски граждани."
За Пиратската партия Зелените и либералите са естествен съюзник и изглежда логично новите пирати да се присъединят към Групата на Зелените/Европейски свободен алианс или АЛДЕ.


"За съжаление АЛДЕ не предприема абсолютно никакви стъпки да изключи АНО, партията, която е собственост на чешкия олигарх и премиер Андрей Бабиш", заяви Пекса. Вчера еврокомисията обяви, че Бабиш е в конфликт на интереси заради бизнеса и държавния си пост. "Така че Зелените/Европейският свободен алианс са най-близкият ни съюзник по теми като дигитализацията, борбата с корупцията и избягването на данъци, както и промотирането на устойчиво развитие", казва Пекса.


В същата група бе и единствената "пиратка" в предишния мандат на парламента - германката Юлия Реда. Тя няма да се върне в институцията.


"Бихме приветствали всички проевропейски сили да се включат в оформянето на бъдещето на Европа. Бъдещата комисия се нуждае от силно мнозинство, за да се справи с мощни и корумпирани политици като Андрей Бабиш, Виктор Орбан и екстремистките националистки сили", казва Пекса.


Кои са те и за какво се борят


Европейската пиратска партия (обединение на националните партии) предвижда в програмата си засилена роля на европарламента в законодателния процес (сега доминиран от еврокомисията); възможност за гражданите да инициират създаването на законодателство и да отменят вече прието такова; ограничаване на лобирането от страна на големия бизнес.


"Пиратите" искат още по-ефективни законови мерки за защита на околната среда и преход към обновяема енергия. Според тях схемите за избягване на данъци са сред "най-спешните проблеми" за решаване.


Те искат да забранят рутинното, автоматично и нетаргетирано събиране и съхранение на данни, както и задържането на данни от комуникации, пътувания и биометрични данни. Против са и профилирането по границите. Изрично се обявяват против задължението личните карти да съдържат и пръстови отпечатъци.


Решението за премахване на съдържание трябва да се взима от независим обществен орган, например съдия, а не от алгоритми или частни корпорации, гласи програмата им. Тя предвижда забрана на автоматизираните филтри, които да одобряват съдържание за качване в интернет (този въпрос е сред най-спорните в новата директива за защита на авторското право, която бе одобрена през април).


"Видяхме доста двойнствено отношение от страна на българските евродепутати" по този въпрос, казва Пекса. "Близо половината от тях гласуваха в защита на интернет цензурата чрез филтри, а другата половина бяха против (кой как гласува можете да видите тук). Това е много различно от държави като Чехия или Люксембург, където пиратските партии са силни и активни. Евродепутатите от тези държави активно се противопоставиха на директивата за цензурата, въпреки че техните групи я промотираха. Така че виждаме големи възможности за сътрудничество с българските евродепутати в този мандат."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Не е лошо, но според мен нямат шансове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "Това ни дава шанс да успеем дори срещу партии, подкрепяни от богати бизнесмени и собственици на медии", казва пред "Дневник" единият от новите евродепутати Микулаш Пекса."

  - А сега де. :) Кои са корпоративните пирати в политиката?

  "Партии, подкрепяни от богати бизнесмени" - има ли такова чудо у нас?

  Колко струват кампаниите на различните партии, отнесени към броя получени гласове?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Трудна работа да прокарат каквато и да била идея при положение че са четирима в парламент от седемстотоин души, но е хубаво да има алтернативи на традиционните партии.

 5. 5 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Ако имаше Пиратска партия в България, каквото призовавам да се появи, щях да съм неин всеотдаен член (поне докато не се продадеше, което в изостанала България е дори по-вероятно от появата й, поради което и може да не се появява).

  Васил Пенчев
 6. 6 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Ако имаше Пиратска партия в България, каквото призовавам да се появи, щях да съм неин всеотдаен член (поне докато не се продадеше, което в изостанала България е дори по-вероятно от появата й, поради което и може да не се появява).

  Васил Пенчев
 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  а българските "пирати" отвлякоха танкера БАДР...

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Любопитно

  ,,Да се забрани масовото наблюдение на европейски граждани."

  Наблюдение от държавата или от корпорацията?

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 9. 9 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 426 Весело

  "...Той е роден през 1986 г. и е работил като софтуерен развойчик и системен администратор, преди през 2017 г. да стане депутат. Бакалавърската му диплома е по физика, а магистърската – по биофизика и химична физика."
  Този човек ще умре от скука там... Не ми е ясно, с кого ще си говори - с Андрей Слабаков за пушенето или с Мария Габриел - за информационните технологии???

 10. 10 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ако имаше Пиратска партия в България, каквото призовавам да се появи, щях да съм неин всеотдаен член (поне докато не се продадеше, което в изостанала България е дори по-вероятно от появата й, поради което и може да не се появява).
  —цитат от коментар 5 на Васил Пенчев


  имаше години наред и богомил шопов от опън фест е председател. леко си закъснял с ентусиазма.

 11. 11 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Показателно за отдалечаването на западняците от реалността и истинските проблеми. Либерасти, зелени, пирати и пр. псевдоинтелектуални популисти са тежък симптом на едно болно общество.

 12. 12 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 802 Неутрално

  такива малоу... влязоха в немския парламент и кво? нищо. та и с тях това ще стане.

 13. 13 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Добро заглавие!
  Повече такива, моля.

 14. 14 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Технократски партия трябва, не пиратска. Но повечето технократи сме десни. Алтернативно десни

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 15. 15 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  [quote#10:"vstoyanov"][/quote]

  Всъщност, имаше три пиратски партии в България :)
  Само една от тях обаче - тази на Шопов, - се е явявала на избори.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "...Той е роден през 1986 г. и е работил като софтуерен развойчик и системен администратор, преди през 2017 г. да стане депутат. Бакалавърската му диплома е по физика, а магистърската – по биофизика и химична физика."Този човек ще умре от скука там... Не ми е ясно, с кого ще си говори - с Андрей Слабаков за пушенето или с Мария Габриел - за информационните технологии???
  —цитат от коментар 9 на YankoNach

  С Мария Габриел определено няма за какво да си говори, тя е филолог по образование и демонстрира пълна и тотална неграмотност в областта на информационните технологии.

  Например според нея основното направление в ЕС за изкуственият интелект е етиката му. Другите развиват приложното направление, правят полезни неща с него, вграждат го вече дори в битови уреди а тя се е загрижила за етиката на нещо което още не се е появило.

  Накрая ще стане така, че ОТНОВО ще купуваме китайски стоки а от нея ще останат само брътвежите. Типична калинка попаднала на работа от която нищо не разбира, единственото което прави е да прелива от пусто в празно. Ето от такива брюкселски евробюрократи хората ги обхваща евроскептицизма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Доста странно е пиратите да търсят съюзници в зелените. Най-малкото защото пиратите са за минимум регулации и повече свобода. А зелените обратното, искат максимално много регулации и ограничения. Уж за защита на природата но често се преследват други цели.

  Така че и за тези "пиратството" май че е просто удобна бизнес ниша за да се намърдат близо до кокала. Не говоря за самата идея а конкретно за тези промъкнали се в парламента. Нищо чудно, да си политик трябва да можеш да лъжеш без да ти мигне окото така че щом са минали през ситото го могат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK