Колко силен е крайнодесният популизъм след изборите за Европарламент

Колко силен е крайнодесният популизъм след изборите за Европарламент

© ReutersСлед изборите за Европейския парламент ще бъде сформиран нов крайнодесен алианс. EurActiv Германия анализира колко влиятелни ще бъдат всъщност крайнодесните партии отсега нататък.


Страхът от изместване надясно мотивира повече избиратели да гласуват и така се стигна до рекордна активност за последните 20 години. Националистките партии спечелиха значителен брой места. В Италия, Полша и Унгария те дори са мнозинство. Въпросът сега е колко влиятелни ще бъдат националистките групи в Брюксел.


В Европарламента вече ще бъде групата Европейски алианс за хората и нациите (ЕАХН). Основан от италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, той има за цел да създаде по-широк националистки фронт в Брюксел и "Европа на отечествата".


Търсеният Орбан
В момента десните популистки партии в Европейския парламент са разпръснати в три различни парламентарни групи. Една от тях, Европа на свободата и пряката демокрация, доминирана от Партията за независимост на Обединеното кралство, ще се разпусне, ако Великобритания напусне ЕС.


Според плана на Салвини новият алианс ще бъде създаден от групата Европа на нациите и свободата. Тя включва девет партии, сред които "Алтернатива за Германия", френският "Национален сбор", фламандската партия "Вламс беланг", Австрийската партия на свободата. Очаква се да има 73 евродепутати.


Отсъстват полската "Право и справедливост", която алиансът отказа да приеме, както и унгарската "Фидес", в момента е член на Европейската народна партия (ЕНП). Виктор Орбан има ключова роля. Той все още е официално член на групата на Манфред Вебер, ЕНП. Но членството на "Фидес" е временно замразено от март.


Не е тайна, че Салвини и Орбан се разбират добре. През май унгарският премиер прие италианския си колега в Будапеща, наричайки го "моя герой". Официално обаче Орбан не се е ангажирал с новия алианс, може би заради различия с Марин льо Пен, предполага Джулиан Раполд, научен сътрудник в Германския съвет за външна политика. Орбан освен това може да се присъедини към полския си колега в групата Европейски консерватори и реформисти.


Разделени


За националисткото малцинство има смисъл да формира група като Европейския алианс за хората и нациите, коментира Раполд пред EurActiv. Всеки, който е част от парламентарна група и получава допълнителна финансова подкрепа, има право на ключови парламентарни позиции и следователно е по-видим в Европейския парламент.


"Предполагам обаче, че в следващите пет години на новия Европейски парламент ще виждаме пукнатините по определени въпроси, което може да доведе до напрежение. И общата сила при гласуване вероятно ще е доста ниска." Според Раполд може да се стигне до сблъсъци и за лидерската роля във фракцията.


Има широк консенсус за необходимостта да се подсилят националните държави, да се реформира ЕС и да ограничат неговите правомощия възможно най-много. Съществуват обаче различни възгледи за публичния дълг, защитата на околната среда, икономическите и социалните политики. Италия например настоява за разпределяне на търсещите убежище сред всички държави членки, срещу което са правителствата в Полша, Унгария и Чехия.


"Алтернатива за Германия" наскоро разкритикува бюджетната политика на ЕС и преследва либерален пазарен курс, нещо срещу което вероятно ще бъде "Национален сбор" на Льо Пен.


Разногласия при гласуване


Разногласията между националистите ясно се виждат в тяхното поведение при гласуване. В предишния законодателен период депутатите на Европа на нациите и свободата бяха единодушни в гласуването си в едва 69% от случаите според VoteWatch. Членовете на групата Европа на свободата и пряката демокрация гласуваха еднакво в по-малко от половината случаи.


За сравнение – Зелените/Европейски свободен алианс гласуваха единодушно в 95% от случаите.


Битка за мнозинство


Дори и ако партиите в Европейски алианс за хората и нациите и Европейски консерватори и реформисти успеят да изгладят различията си по определени въпроси, все пак ще са изправени пред центристко проевропейско мнозинство въпреки сериозните загуби на гласове за двете големи групи – ЕНП и социалисти и демократи.


Партиите в Европейския парламент не трябва да сформират твърди коалиции, но могат да формират променящи се мнозинства според темата. По този начин винаги може да се създават различни мнозинства.


"Разбира се, това ще продължи да се случва по същия начин. Но изграждането на коалиции несъмнено ще стане по-сложно, ако мнозинство с различни фракции трябва да се сформира всеки път. Трябва да изградите мостове между фракциите и това ще забави процеса", посочва Раполд. Ето защо е много вероятно подсилените крайнодесни партии най-малкото да могат да разбиват мнозинства по по-спорни въпроси.


"Досега целта на повечето популистки партии не беше реално активно да преследват политики. Вместо това те използваха Европейския парламент като сцена, за да изпращат послания удома и да инкорпорират въпросите си в политическия дневен ред. Това вероятно ще продължи да бъде начина, по който ще действат", смята анализаторът.


Вето в Съвета


В крайна сметка какво влияние имат крайнодесните популисти след евроизборите?


От една страна, Европейският парламент все още се контролира от явно мнозинство на проевропейски сили. От друга, взимането на решения и постигането на единство вероятно ще бъдат по-сложни. Особено по въпроси като защитата на климата, търговската политика и политиката за сигурност, алиансът на Салвини и Европейските консерватори и реформисти може да възпрепятстват гласуването на мнозинството.


Раполд вижда по-голям потенциал за конфликт в съвета, където отделните държави могат с вето да блокират решения, например за политиките за убежище. Това прави изборните победи на националните популистки партии в държавите членки по-опасни за ЕС, отколкото крайндесните съюзи в Европейския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Ако тези са просто подставени лица, които са пионки за да успокоят напрежението надявам се избирателите да разберат. Евопа не може да се води по този куц модел на "едната държава" защото има много негативи. Преди ЕС хората пак пътуваха свободно и имаха права. Това с което ЕС се хвали, че премахнала границите, реално не е чак толкова вярно. А за "единната европейска валута" се оказа, че има много недостатъци и даже Германия, която е най-облагодетелствана от ЕС и еврото, страда. Какво да кажем за другите държави?

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Крайнодесният популизъм изобщо не е силен, тъй като съществува предимно в пропагандните материали. В действителност във всяка страна набира сила съпротивата срещу политики, които не обслужват интересите на народите и даже вървят против тях и против здравия разум. Тези разнолики движения постепенно ще се засилват и избистрят, тъй като по всичко личи, че елитите възнамеряват да ни поднесат още повече от същото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Хубава снимке, Дневник! Се Льо Пенки са сбрани, саде нашто я няма... :)

  И съвсем основателно нито Орбан, нито Качински присъстват на нея. Защото са Консерватори - първият само фактически.

  Вие обаче се пънете да ги пакетирате с Льо Пенките... :)

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  Тази турски националист Марешки що дири на снимката?! Добре че не влезе в Европарламента защото турците вече щяха да са в две парламентарни групи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  И какво може да постигнат орел и рак и щука ? Несговорна дружина - не могат си почина....

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  А либералният популизъм е още по-силен от крайнодесния...

  [email protected]
 7. 7 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Весело

  От ляво на дясно не намалява а направо загива!

 8. 8 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Весело

  Ми с набити шорти - как да е....

 9. 9 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Бежанците родиха десния популизъм до голяма степен. Проблемът е ако се стигне до крайност, защото знаем, че крайнодесен популизъм и фашизъм са почти синоними. Но чак до фашизъм трудно ще се стигне в днешно време.

 10. 10 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Абе "Обединени Патриоти", ама на европейско ниво...

 11. 11 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Популизъмът е всяко нещо, което либералните чугуни не могат да си обяснят, възприемат и непременно отхвърлят. Всичко, което противоречи на агресивната либерастия се обявява за популизъм. Все пак политиците все още ги избира популацията и популизъмът си е част от живота. Най-добре е да свикват.

 12. 12 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 511 Неутрално
  Крайнодесен, крайноляв ... вятър работа. Трябва да се направи невъзможно финансирането на политици и партии от чужбина.

  Русия финансира маса политици през последните 40-50 години.

  Да, българите сме велик народ !!!
 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дневник, Марешки - десен?!?
  Салвини - десен? Чист комунист.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Най-важно е да се изолират популистите либерални ентусиасти, които са глупави, нямат лично мнение и повтарят като папагали спуснатите им клишета от ЦК на Либерастите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  ''Раполд вижда по-голям потенциал за конфликт в съвета, където отделните държави могат с вето да блокират решения, например за политиките за убежище''


  мдааам . терминът ''бежанци'' е твърде компрометиран вече , а политиките за ''мигрантите'' могат лесно да бъдат пресечени , като незаконни и опасни . кой би се възпротивил на правилото , граница да се пресича само с редовен паспорт , виза , покана или договор с работодател в определена държава ?

 16. 16 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Естествено всеки който не е съгласен с крайният либерал- толерастизъм е заклеймяван на мига като ,,крайно- десен популист”! Продължавайте в същия дух и не се учудвайте, ако жълтият картон на избирателите към основните партии се превърне в червен на следващите избори!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  най-големите популисти либерастите, наричат всички останали популисти!! Вече не е забавно, а досадно!! Пуснали са си местазите навсякъде и сега когато започна изчистване на "организма" и настана голям либерастки рев!!

 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "birnic":

  "Популизъмът е всяко нещо, което либералните чугуни не могат да си обяснят, възприемат и непременно отхвърлят. ""

  Точно така, популизъм е да искаш 1000лв минимална пенсия при положение, че не е възможно да стане днес и утре. Популизъм е да казваш на мързеливите да си стоят мързеливи и да ги заблуждаваш, че другите ще се грижат за тях во век и веков.
  С днешна дата острието им е насочено срещу мигранти, либерасти и толерасти, ако не са те ще са еврейските либерални медии и банки, глобалистите и затоплистите.
  Популистите посочва враг и се хранят единствено и само от посочването му. Освен да си намерят враг, друго не ги интересува. За тях е характерна политическата хамелионщина и идейна барбаронщина.
  С всичко останало трябва да се справят десните НЕ_популисти и реалисти.

 19. 19 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Весело

  Ама как им набиха шортаците само..... Даже Зелените имат повече депутати...

 20. 20 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "gmbh":

  В първите две изречения си описал не популистите, а социалистите в първоначалния им вид.
  Във втория абзац бегло си се докоснал до тях.
  В третия обаче, си направил описание на всички политически партии, течения, движения, фракции и т.н. Включително и на себе си.

 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "birnic":

  Първоначално и по рождение западните популисти са си чисти комунисти, някой от тях екстремисти и терористи. Чати история, та да ти светне.
  След 2000 година по хамелеонски и барбаронски станаха национал консервативни популисти.
  Какво съвпадение само, след 2000г, сещаш се, нали? Първо четеш история и после пишеш тук.
  Нямаш капацитет да определяш кой с какви политически пристрастия се представя.

 22. 22 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 710 Весело

  Във всеки случай дебилните са с един Марешки по-слаби. ;-)))

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Крайнодесният популизъм изобщо не е силен, тъй като съществува предимно в пропагандните материали. В действителност във всяка страна набира сила съпротивата срещу политики, които не обслужват интересите на народите и даже вървят против тях и против здравия разум. Тези разнолики движения постепенно ще се засилват и избистрят, тъй като по всичко личи, че елитите възнамеряват да ни поднесат още повече от същото.
  —цитат от коментар 2 на zyb18561487


  Браво. Споделям. Много хора не разбират правилно причинно-следствената връзка. Нароиха се всякакви несистемни партии в следствие на погрешни политики на системните. Това е защитна реакция. Слава Богу, не беше унищожителна. Като при остра форма на алергия. Да се надяваме, на оздравителен ефект. Да започнат политическите елити от системните партии да се съобразяват с реалните интереси на избирателите си. И особено да не им насаждат "нови ценности".

 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2600 Любопитно

  Силен, силен, колко да е силен след като са малцинство?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Очакваха много повече, но не им се получи. Сега само ще присъстват и дай боже нищо да не зависи от тях.

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Какви крайно десни бре? Що говорите идиотизми? Традиционните леви и десни, отдавна се събраха нагъсто в центъра. В освободеното пространство, е естествено да се появят нови партии, организации и движения, отговарящи на хорските интереси и очаквания.

 27. 27 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vlado Nikolov":

  В никакъв център не са се събрали традиционните, а се набутаха в крайно ляво. За това нормалните
  хора с център дясно мислене им изглеждат крайно десни!! Само че гласоподавателите не се преместиха с партиите и пишманлибералните маргинали и стана разминаването.

 28. 28 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  скоро имаше предване за някакви си източногермански лежпери, които искали да строят германски социализъм , и съвсем спокойно авторите на предаването ги нарекоха крайно десни, няма крайнодесни, има комунисти маскирани с най различни имена,то като се замисля те и социалиста Хитлер изкараха крайнодесен де

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Крайнодесен, крайноляв ... вятър работа. Трябва да се направи невъзможно финансирането на политици и партии от чужбина. Русия финансира маса политици през последните 40-50 години.
  —цитат от коментар 12 на lubomir1


  Политици и най-различни движения ..
  Многократно споделяхме с приятели нео, което у нас се не знае .. Медведев ПОДДЪРЖА ВСЪЩНОСТ ЕЛЕКТОКАРНИТЕ КОЛИ ..
  По едно време даже, свали митото за всякакви електрички и за компоненти, необходими за тях на 0% ..

  И как мислите, дали е естествен трудно обяснимият възторг из форуми в Европа или зад всяко мнение за "Тесла" или "Нисан Лийф" се чува звън на копейки?

  Хора бдете!

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Силен, силен, колко да е силен след като са малцинство?
  —цитат от коментар 24 на vesolr


  В смисъл?

  Малцинство са, щото ФИДЕС на Орбан е в момента ЕНП ..
  Айде ако се махне, сметни как ще е по депутати ..

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Ама как им набиха шортаците само..... Даже Зелените имат повече депутати...
  —цитат от коментар 19 на vdt46597207


  Аз пък четох за увеличение на "крайно-десните" ..
  Викаш, не е вярно?

  В 2007 примерно, колко евродепутати имаше Льо Пен, я ми кажи, моля те?

 32. 32 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 265 Неутрално

  След поредният разпад на Империята на Злото, въпросните политически шарлатани ще се изпарят яко дим... :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK