Новият атлас на Европа: Оптимизъм и страх очертаха най-раздробения ЕС досега

Новият атлас на Европа: Оптимизъм и страх очертаха най-раздробения ЕС досега

© ReutersРезултатите от изборите за Европейски парламент изправиха лидерите на ЕС пред значително предизвикателство – да управляват в нова, по-раздробена и поляризирана политическа среда, посочва в свой анализ Европейският съвет за външна политика (ЕСВП). Според авторите на текста малцина избиратели подкрепиха статуквото, но в същото време привържениците на промяната поискаха различни неща. Едни настояха най-вече за действия срещу климатичните промени и национализма, други искаха на първо място връщане на националния суверенитет и мерки срещу ислямския радикализъм.


Желанието за промяна е реално навсякъде, а по-големите политически семейства ще трябва да се подготвят за работа с партии извън основното течение, запазвайки в същото време "червените линии" на европейските ценности.


Проевропейските сили обявиха победа на изборите през май – активността скочи до 51%, а две трети от гласоподавателите подкрепиха проевропейски партии, които бяха начело в 23 от общо 28 държави членки. Но много избиратели подкрепиха също антиевропейски или евроскептични формации, било то леви или десни. Те си осигуриха почти една трета от местата в новия Европейски парламент. Ето защо ЕС след изборите е по-раздробен и по-поляризиран от всякога. Двете основни политически групи изгубиха мнозинството си за пръв път в историята на Европейския парламент. Те загубиха мнозинството си и в Европейския съвет, където заседават лидерите на страните.
От кои страни са дошли евродепутатите за (по часовниковата стрелка) ЕНП, СиД, Зелените и "Обнови Европа".

От кои страни са дошли евродепутатите за (по часовниковата стрелка) ЕНП, СиД, Зелените и "Обнови Европа".


За да разбере как ще изглежда политиката в следващите години, ЕСВП в сътрудничество с YouGov проведе анкета в шестте най-големи държави членки, а изследователи от мрежата на ЕСВП във всички 28 страни анализираха предизборните програми и обещания на всички политически партии, които спечелиха места на изборите (повече за методологията четете по-долу).


Политическите семейства


Един от парадоксите на настоящия момент е, че избирателите са все по-слабо ангажирани с конкретни партии, а в същото време партийните групи в Брюксел стават все по-крайни в подкрепата си за кандидати за ръководството на евроинституции. Толерантността сред избирателите за различни потенциални коалиции е сравнително висока, оставяйки настрана сценариите, при които техните предпочитани партии опитват да се съюзят с крайнолеви или крайнодесни. Тогава повечето биха оттеглили подкрепата си.


Общо 751 места в Европейския парламент ще бъдат разделени между 180 различни национални партии. За пръв път в историята на институцията голямата коалиция между християндемократи и социалдемократи няма мнозинство. Едва 12 национални партии ще изпратят повече от 15 евродепутати. За да изпълнят предизборните си обещания, партиите ще трябва да изграждат коалиции. За мнозинство в новия ЕП ще са необходими минимум 367 места. Така че дори и новият центристки блок "Обнови Европа" да обедини своите 106 представители с левия или с десния блок, това няма да е достатъчно. Не е изключена коалиция между трите групи или дори такава, включваща и Зелените. Изглежда обаче малко вероятно подобен тромав съюз да издържи в дългосрочен план.


Матео Салвини

© Reuters

Матео Салвини


Предвид силното желание сред електората за промяна и фрагментирания характер на новия европарламент политическите партии все по-често ще трябва да сформират краткосрочни съюзи около различни въпроси, сменяйки партньорите си, когато необходимостта от консенсус го налага, дори и със сили извън основното течение.


Сред антиевропейските гласоподаватели лидерът на Партията на Брекзит Найджъл Фараж е едва малко по-приемлив от Ангела Меркел. С 27 срещу 16 процента Меркел е значително по-популярна сред антиевропейците от Еманюел Макрон. Общо 207 милиона европейци (52% от електората) биха одобрили тяхната партия да работи с Меркел, а 190 милиона (48%) - с Макрон. Не повече от една четвърт от европейските избиратели биха искали партията им да работи с италианския вицепремиер Матео Салвини, с Марин льо Пен или с унгарския премиер Виктор Орбан.


Що се отнася до партиите, към които европейците казват, че са отворени, мнозинството проевропейци (62%) биха подкрепили съюз между либерали, социалисти и демократи и Зелени, но 52% не биха се чувствали добре с включването на крайнолевите вместо либералите в този съюз. По-младите са по-склонни да приемат тази идея. Четиридесет и пет процента от проевропейците не биха се съгласили с дясноцентристки-крайнодесен съюз, но 41% биха приели идеята за либерален-дясноцентристки съюз.


Марин Льо Пен

© Reuters

Марин Льо Пен


Антиевропейските избиратели са най-отворени за дясноцентристка-либерална коалиция (35%), следвана от крайнодясна-дясноцентристка коалиция (31%). Само 15% биха се чувствали добре с официална крайнодясна и крайнолява антиевропейска коалиция. Този нисък процент показва, че други въпроси, а не антиевропейските настроения сами по себе си са по-значителен мотивиращ фактор за тези групи избиратели.


Най-популярната коалиция сред европейците би включвала лявоцентристи, Зелени, либерали. Тя е подкрепяна от над 180 милиона избиратели (46% от целия електорат). Общо 148 милиона (37% от всички избиратели) биха се чувствали добре, ако тяхната партия се присъедини към коалиция с дясноцентристи и либерали. Това е вторият най-популярен вариант.


Все повече поддръжниците на крайнодесни партии са по-ангажирани идеологически с партийна идентичност, отколкото останалите избиратели. Четиридесет и два процента от поддръжниците на Партията на Брекзит не биха искали тяхната партия да е заедно с Льо Пен. В същото време 46% от привържениците на управляващата полска "Право и справедливост" (ПиС) не биха се чувствали добре, ако тяхната партия се включи в коалиция с крайнодесни или крайнолеви антиевропейски партии. Поддръжниците на Фараж са отворени само за коалиции с крайнодесни и крайнолеви. Изглежда за тях има значение не разделението на ляво и дясно, а дали коалицията е антиевропейска. Повечето от гласувалите за "Лига", "Алтернатива за Германия, "Национален сбор" и ПиС не биха одобрили тяхната партия да се включи в съюз на крайнолеви и крайнодесни. Привържениците на ПиС и Льо Пен биха предпочели съюз с крайнодесни и дясноцентристи, а тези на "Лига", "Алтернатива за Германия’ и "Вокс" - с дясноцентристи и либерали.


Новата политическа география


Поддръжниците на ЕНП се изместиха леко към Централна и Източна Европа. Загубата на места (от 218 на 176) бе концентрирана във Франция и Италия, следвани от Полша, Испания, Словакия и Германия. ЕНП обаче спечели места в Румъния, Унгария, Гърция, Швеция, Австрия, Ирландия и Литва.


Социалистите и демократите се изместиха на юг, като постигнаха успехи в Испания, Португалия, България и Малта, както и в Полша, Холандия, Латвия, Словения и Естония. Групата има сега има 153, вместо предишните 185 депутати. Този резултат се дължи основно на загубите в Германия, Италия, Великобритания, следвани от Франция и Румъния.


Либералната група "Обнови Европа" постигна особено големи успехи във Франция и Великобритания, и по-ограничен в Германия, Дания и Люксембург. Либералите подобриха позициите си в Румъния, Унгария, Словакия, Хърватия, Словения и Чехия.


Монахини отиват да гласуват в Италия.

© Reuters

Монахини отиват да гласуват в Италия.


Много обсъждана "зелена" вълна доведе до увеличаване на тази група от 52 до 70 евродепутати. Зелените постигнаха особено големи успехи в Германия, Франция и Великобритания. Освен това имаха умерени успехи в Холандия, Белгия, Португалия, Дания, Финландия и Ирландия. Някои анализатори предупредиха да се не преувеличава значението на този успех, от части заради специфичния географски фокус на това развитие в Северна и Западна Европа. Подкрепата за Зелените в държавите от Централна и Източна Европа е по-ограничена. Литва, Латвия и Чехия са единствените страни от региона, които изпращат зелени евродепутати.


Партиите вдясно от ЕНП ще имат евродепутати във всяка централна и източна европейска страна (с изключение на Словения) и от Скандинавието. Те продължават да са рядкост в Южна Европа ( с изключение на Италия и Гърция).


Географията има значение, защото ще играе роля в политическите дебати. Например, ако ЕНП е станала по-централноевропейска, ще й бъде по-трудно да заеме твърда линия за защитата на демокрацията и върховенството на закона. Доминирани от юга социалдемократи ще се опълчат по-силно на икономиите. А ако Зелените, на които им липсва значително представителство от Централна Европа, станат част от проевропейска коалиция в новия Европейски парламент, може да бъде по-лесно на правителствата и гражданите на Централна Европа да поставят под въпрос "зелените" елементи в дневния ред на подобна коалиция (не само за околната среда, но и за либералните ценности), обявявайки ги за чисто западноевропейски.


Испанският премиер Педро Санчес и Еманюел Макрон

© Reuters

Испанският премиер Педро Санчес и Еманюел Макрон


В Съвета в момента има девет правителства, водени от партии от ЕНП, осем от групата "Обнови Европа", шест от социалисти и демократи, две от Европейски консерватори и реформисти, едно от Европа на свободата и пряката демокрация, едно от Европейска обединена левица/Северна зелена левица и едно независимо.


Правителствата от Централна и Източна Европа вече са слабо представени в основните групи в Европейския парламент, а ако още партии отпаднат (партията на чешкия премиер от "Обнови Европа", "Фидес" от ЕНП и румънските социалдемократи от групата на социалистите), съществува рискът чувствителността на региона да се отрази в списъка с приоритети на ЕС за следващите пет години. Това може да доведе до разочарование и недоволство в тази част на континента.


Новата политическа карта


Докато миграцията, икономиите и Русия бяха ключовите въпроси, които разделяха Европа през последните 10 години, новата политическа география на Европа значи, че трябва да се очаква климатичните промени и върховенството на закона да станат основни полета на битка през предстоящите пет години.


За над 170 милиона избиратели (43%) климатичните промени и околната среда са били сред най-важните въпроси, когато са взимали решението как да гласуват на евроизборите. Сходен дял избиратели са посочили защитата на демокрацията и върховенството на закона като въпрос, мотивирал решението им, а миграцията е била важна за 120 милиона души (30%).


Найджъл Фараж

© Reuters

Найджъл Фараж


Мотивациите обаче се различават между тези, които подкрепят проевропейските партии и поддръжниците на антиевропейските. Първите са били най-повлияни от въпроси за климатичните промени (53%), демокрацията и върховенството на закона (47%) и национализма (44%). Вторите са гласували за партии, които са обещавали да намалят имиграцията (52%) или да гарантират сигурността и борбата срещу тероризма (44%).


Проевропейските и антиевропейските избиратели се различават и по възприятията си за основните заплахи за Европа. Тези, които подкрепят проевропейски формации, посочват възхода на национализма (25%), климатичните промени (19%) и икономическата криза (15%).


Привържениците на антиевропейски партии посочват миграцията (25%) или ислямския радикализъм (21%).


Общо 45% от избирателите мислят, че заплахите, за които ги е грижа, трябва да бъдат адресирани и на национално, и на европейско ниво. За сравнение 24% вярват, че е най-добре те да се решават само на ниво ЕС, а 22% - само на национално равнище.


Новият атлас на Европа: Оптимизъм и страх очертаха най-раздробения ЕС досега

© Reuters


Според анкетата на ЕСВП климатичните промени са въпрос от голямо значение за всички групи избиратели, не само за поддръжниците на Зелени партии. ЕСВП попита дали трябва да се направи повече за климатичните промени, независимо от икономическата цена. Във всички възрастови категории и както при про и антиевропейските партии, има много силни мнозинства в подкрепа на повече действия.


Има мнозинство сред евродепутатите, които подкрепят действия на ниво ЕС по три от шестте основни въпроса за избирателите – защита на демокрацията в ЕС, по-тясно сътрудничество за климатичните промени и напредък към нискоемисионен преход, напредък към интеграция в отбраната на ЕС.


Едно силно малцинство подкрепя засилването на глобалната роля на ЕС срещу други сили и по-силно сътрудничество с НАТО, както и увеличение на разходите за отбрана.


Има обаче потенциал за разделение между политическите семейства по тези въпроси. Например допълнителна интеграция в отбраната бе предизборно обещае на три четвърти от партиите в ЕНП, социалисти и демократи и "Обнови Европа". Получава обаче слаба подкрепа от Зелените и никаква от другите групи.


Що се отнася до предизборните обещания, подкрепата за повече сътрудничество в ЕС за климатичните промени е особено концентрирана сред Зелените, либералите и социалисти и демократи и крайнолевите. ЕНП е разделена по въпроса, няма почти никаква подкрепа за такова сътрудничество сред партиите по-надясно.


Въпросът за защитата на демокрацията в ЕС е разделящ дори в политическите семейства. Според анализа на ЕСВП на предизборните програми подкрепата за защита на демокрацията е особено силна сред Зелени и либерали, а три четвърти от евродепутатите на ЕНП и С&Д идват от партии, които са водили кампании в подкрепа на този проблем. Темата предизвиква разделение сред антиевропейците. "Лига" и Движение "Пет звезди" направиха обещания за това. Но други антиевропейски партии, като ПиС, няма да се чувстват комфортно с този дневен ред.


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


Има значително одобрение за защита от ислямскаия радикализъм, както и за редица действия на ЕС в икономиката, например реформа на еврозоната, въвеждане на европейска минимална заплата, данък за технологичните гиганти.


Трудно е обаче да се види обща линия за миграцията. Четидесесет и три процента от евродепутатите са от партии, водили кампании за повече сътрудничество в ЕС за миграцията, а само 11% представляват партии, които са призовавали за намаляване на правомощията на ЕС за миграцията. Но сред тези, които са за повече сътрудничество, мненията за предпочитаните политики варират. Двадесет и пет процента биха подкрепили повече сътрудничество за контрол на миграцията (особено партиите от С&Д), 19% биха искали повече европейско сътрудничество за убежището (особено партиите от Зелените, либералите и С&Д), а 13% биха подкрепили действия за засилване на външните граници на ЕС (особено партиите от Европейски консерватори и реформисти). Само 17% от евродепутатите представляват партии, които са водили кампании с обещания да спрат изцяло миграцията.


Новата карта на поколенията


Едно от неписаните правила на европейските политически кампании бе, че никога не трябва да се залага на младите гласоподаватели. Тези избори обаче показаха, че младите избиратели не бива да бъдат игнорирани. Те далеч не са хомогенни в политическите си симпатии. Младежите бяха сред основните фактори, донесли успех на Зелените в Германия, Великобритания, Франция и френско говорещата част на Белгия. На други места бе много вероятно те да гласуват за националистки, крайнодесни партии. Например в Полша подкрепата за крайнодесните, расистки партии бе от всички възрастови групи най-висока при младите. Те осигуриха значителна подкрепа и за "Вламс Беланг" в холандски говорещата част на Белгия.


Разделението между поколенията е напълно различно във всяка от големите държави членки. В Германия за Зелените гласуваха толкова хора под 30 години, колкото и за консервативния блок ХДС/ХСС, социалдемократите и свободните демократи взети заедно. Във Франция хората под 25 години гласуваха за Зелените, а тези над 55 за партията на Макрон. Крайнодесните на Льо Пен спечелиха избирателите между 25 и 55 години.


Новият атлас на Европа: Оптимизъм и страх очертаха най-раздробения ЕС досега

© Reuters


В Полша ПиС спечели във всички възрастови групи, но подкрепата за нея бе най-слаба сред младите. Поляците под 30 гласуваха предимно за по-малки партии, сред които "Конфедерация" и проевропейската "Пролет".


В Полша силната подкрепа от всички възрастови групи, включително и младите, бе ключова за победата на социалистите. Те и "Подемос" се представиха добре сред младия електорат, а "Сиудаданос" загуби позиции там.


Във Великобритания младите гласуваха масово за Зелените. Либерал-демократите също имаха по-силна подкрепа сред младежите, отколкото сред останалите възрастови групи, а Партията на Брекзит спечели изборите в голяма степен благодарение на гласоподавателите над 55.


Италия е изключение от правилото. Във всички възрастови групи "Лига" победи Демократическата партия, а Движение "Пет звезди" остана на трето място.


Ако само хората под 35 бяха гласували на изборите, ЕНП и С&Д щяха да имат 40, а не както сега 44 процента, взети заедно. С по 20% всяка те отново щяха да са двете най-големи групи в Европейския парламент, но щяха да са много близо до либералите и Зелените, които щяха да имат около 14 процента всяка.


Географският състав на ЕНП също щеше да е различен. ХДС/ХСС щеше да загуби доминиращата си позиция в групата, "Републиканците" нямаше дори да прескочат прага от 5% във Франция, "Фидес" би останала без промяна. Освен дясноцентристите, групата Европейски консерватори и реформисти би била сериозно засегната, ако само младите можеха да гласуват. Зелените и крайнолевите щяха да са основните облагодетелствани.


В анализираните шест най-големи държави членки 20% от избирателите над 55 и само 9% от тези под 25 гледат на ислямския радикализъм като на най-важната заплаха за Европа. Възрастните освен това са двойно по-разтревожени за миграцията в сравнение с младите. Но 29% от хората под 25 години смятат климатичните промени за най-важната заплаха в сравнение с едва 15% от населението като цяло. Следователно може да се очаква, че зелените партии ще увеличат подкрепата си през следващите години.


Емоционалната карта


Независимо за кой са гласували на тези избори, много малко хора са използвали правото си, за да подкрепят статуквото. Партиите, които се представиха най-добре, бяха тези, които най-добре капсулираха аргумента, че Европа може да бъде различна. Това желание за промяна доведе до "зелената вълна" в Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Холандия и Португалия.


Обещанието за различна, по-справедлива Европа донесе големи победи за социалистическите партии в Холандия, Испания и Румъния. Но обещанието да не се разрушава Европа, а да бъде сменен пътя към подход на "здравия разум", осигури победата на "Лига" и "Национален сбор".


В много голяма част от европейския електорат се забелязва издръжлив оптимизъм. Другите ключови характеристики, определящи електората обаче са също така стрес и страх. Европейците смятат, че рискът ЕС да с разпадне е една далечна възможност. Според проучването 113 милиона души (28%) са отишли да гласуват, защото са били обезпокоени от тази перспектива. А над 125 милиона (32% от електората) са участвали, защото се опасяват от риска от национализъм за европейския проект.


Докладът се основава на два източника на данни. Първо, ЕСВП и YouGov проведоха проучване в шестте най-големи държави на ЕС – Германия (27-31 май; 2000 респонденти), Франция (27-29 май; 1000 респонденти), Великобритания (27-29 май; 1600 респонденти), Италия (27 май - 3 юни; 1000 респонденти), Испания (27-30 май; 1000 респонденти), Полша (27 май – 4 юни; 1000 респонденти). Второ, през последните 10 дена на кампанията (17-26 май) 28 асоциирани изследователи на ЕСВП използваха стандартизирана анкета, за да анализират програмите и предизборните обещания на политическите партии в съответните си страни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Някой разбра ли нещо?
  Забравете всичко писано по-горе! Няма да ви е трудно, защото това тъй или иначе не може да се запомни. В ЕС има само две коалиции- едната е на глобалистите, другата е на националистите /антиглобалистите/. Най-важните въпроси в ЕС ще се решават в борбата между тези две коалиции. Няма значение кой депутат, или коя партия в коя европейска коалиция присъства формално. Когато дойдат важните, основополагащи въпроси за бъдещето на Европа и на ЕС, моментално всички ще се преструктурират при гласуването в една от тези две коалиции. Ще има мрежова структура от връзки, при които националистите антиглобалисти непрекъснато контактуват помежду си и се организират за гласуване. Глобалистите гласуват по команда както Сорос нареди, това няма да се променя. Това, което нас най-много ни интересува, да не кажа единствено ни интересува, е резултатът от борбата между национализма и глобализма.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Смешни са Сорос /вчера/ и соросци с фалшивия възторг- Ура-а, проевропейските партии победиха! А защо след като победиха работата не може да мръдне и на сантиметър? Защо не могат да се договорят по нито един въпрос? Що за победа е тази, която не дава възможност на победителите да наложат дори една кандидатура за каквото и да е?

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Наскоро попаднах на един материал, според който все повече нарастват германците, не желаещи собствената им икономика да бъде заложник на ЕС . Предпочитат да им намалят данъците, сега надхвърлящи 40 %.
  Това е истината. Вече не искат да финансират къщи за гости и други подобни кухи проекти в България. Колкото популистките идеи намират повече последователи, толкова популистите ще стават по-бедни.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Дневник, нещо са ви хакнали!
  От компютъра – иди доди, но от телефона...?

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Новобогаташите са съблазнени от идеята да се превърнат в потомствени феодали, но това заплашва обществения мир.
  В крайна сметка - всички ще се окажат излъгани.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Добрата новина е, че джуджешките агенти не постигнаха квотата, която мечтаеха!
  Лошата новина е, че в Европейският парламент има група на джуджето!!!

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Всичко е точно!
  Англия ни напуска,но на нейно място ще приемем Русия,за да се възползваме от нейните природни богатства!
  Всичко ще бъде прекрасно!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Разстроено

  Добрата новина е, че джуджешките агенти не постигнаха квотата, която мечтаеха!Лошата новина е, че в Европейският парламент има група на джуджето!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Тека е!
  В европарламента е пълно със савецки шпиони!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българските антиглобслисти са най обикновени путинисти . Нещем русия не разбрахте ли . Искаме само с една лична карта да отида в берлин и да живея там

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Е какво му е раздробеното?

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "Милост за живите":

  Англия няма да напусне ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За ЕУ е по добре УК да напусне ЕУ и самата УК след това да се разпадне . ЕУ трябва да има лидер . УК само пречи

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":

  Нямат класата и нивото за да са шпиони,,просто са джуджешки пудели на къса каишка с дистанционно управление!
  Едните през евтината сАвеЦка нафта /Салвини, другите през "кредити" за избори /Льопен/ и така....тъжна и жалка история!

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май забравихте бързо как висяхме по сред зима пред западно европейските посолства за една виза .

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Някой разбра ли нещо?
  —цитат от коментар 1 на gozambo


  Никой не очаква един тръмпутинар да е способен да чете с разбиране.

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  "Подкрепата за Зелените в държавите от Централна и Източна Европа е по-ограничена. "

  Причината за нашите 'зелени' да са аут е изключително и само в самите тях. Един кръжец от юристи са обсебили зеленото и го разбират като златна кокошка за преживяване чрез блокиране на всяка инветиция и рекет на бизнеса.

 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Лошата новина е, че в Европейският парламент има група на джуджето!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Все пак е значително по-добре от ситуацията в нашия парламент, където всички партии са в нозете на джуджи.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Тази статия е фалшива новина :)

  Събират се някаква данни, които са чисто произволни в по-голямата си част и на тяхна основа се прави някакъв анализ, който има една единствена цел - да защити тезата на автора. :)

  Ама нещо националните особености няма ли да анализирате? Може би па хората са гласували така в отделните държави, щото на масата е нямало нищо по-добро. :)

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Арогантност е да наречеш себе си и подобните си “проевропейци”, а останалите “антиевропейци”. Това, което натрапват “проевропейците”, няма нищо общо с европейската субкултура, а с посланията на неевропейски нпо-та. И това се наказва.

  Мърфи е оптимист!
 20. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Наскоро попаднах на един материал, според който все повече нарастват германците, не желаещи собствената им икономика да бъде заложник на ЕС ...
  —цитат от коментар 3 на zxe00613919


  Няма такъв материал. Това е фалш.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  ...Лошата новина е, че в Европейският парламент има група на джуджето!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Микроскопична.
  Но щом не успяха в периода на бежанското нашествие и при силната, но слава Богу тъпа подкрепа на ксенофобите от американското чучуло, няма да успеят никога.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "Милост за живите":Англия няма да напусне ЕС.
  —цитат от коментар 11 на EU defender


  За ЕС е лошо и в двата случая, ако напусне и ако не напусне. Ако не напусне, Фараж ще спечели следващите избори и пак ще напуснат. Но вече престоят им ще бъде мнокогратно по-тежък за ЕС, а при напускане на Великобритания, управлявана от Фараж, това ще бъде клизма без сапун за ЕС.

 23. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#22] от "Рим":

  И слава Богу, че е микроскопична, въпреки, че е неприятен прецедент!

 24. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Всичко е точно!Англия ни напуска,но на нейно място ще приемем Русия,за да се възползваме от нейните природни богатства!Всичко ще бъде прекрасно!
  —цитат от коментар 7 на Милост за живите


  Мечтите са безплатни! А за равноземните путинославци , даже са на промоция.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 303 Любопитно

  А две статиетки по-нагоре: "Прозира нов европейски свят. Той е зелено-либерален."
  А некой да ми обЯсни.

 26. 27 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  "Кои са основните заплахи за ЕС?"

  За проевропейски настроените САЩ е по-голяма заплаха от Русия, при антиевропейски настроените Русия е по-голямата заплаха.

  Eddie lives... somewhere in time!
 27. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Най-популярната коалиция сред европейците би включвала лявоцентристи, Зелени, либерали.
  *
  Това е най-лошата комбинация.

 28. 29 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  След тези клишета до клишета, етикет до етикет, няма смисъл да коментирам. Нищо ново под небето на сумрачния Дневник!

  "... Например, ако ЕНП е станала по-централноевропейска, ще й бъде по-трудно да заеме твърда линия за защитата на демокрацията и върховенството на закона... А ако Зелените, ... станат част от проевропейска коалиция в новия Европейски парламент, може да бъде по-лесно на правителствата и гражданите на Централна Европа да поставят под въпрос "зелените" елементи в дневния ред на подобна коалиция, ... обявявайки ги за чисто западноевропейски.

  Привържениците на антиевропейски (!!! - б.м.) партии посочват миграцията (25%) или ислямския радикализъм (21%)."

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 29. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":"Кои са основните заплахи за ЕС?"За проевропейски настроените САЩ е по-голяма заплаха от Русия, при антиевропейски настроените Русия е по-голямата заплаха.
  —цитат от коментар 27 на tigervi


  Заплахите не зависят от настроенията!
  Всяка страна, която де управлява години на ред от диктатори е заплаха!
  Заплахите за Европа, а и за света са Русия, Сев Корея, Китай и Ислямските фанатици!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Проевропейските и антиевропейските избиратели се различават и по възприятията си за основните заплахи за Европа. Тези, които подкрепят проевропейски формации, посочват възхода на национализма (25%), климатичните промени (19%) и икономическата криза (15%).

  Привържениците на антиевропейски партии посочват миграцията (25%) или ислямския радикализъм (21%).
  *
  Абе как ги правите тези анкети? Само преди месец изкарахте една анкета, според която най-голямата заплаха за европейците бил ислямският радикализъм. Сега ни пробутвате някаква други имагинерни "заплахи".

 31. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  След тези клишета до клишета, етикет до етикет, няма смисъл да коментирам. Нищо ново под небето на сумрачния Дневник!"...
  —цитат от коментар 29 на Консерватор


  Ами що коментираш тогава? Случайно някой от Дневник да ти е пращал телеграма с повиквателна?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#30] от "Рим":

  Според мен айетоласите и псевдо султана също са значими рискови фактори с потенциал да създават сериозни грижи!

 33. 34 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Под таблички "Кои са основните заплахи за ЕС?" и това за лидерите, има два вида електорат: "европейци" и "антиевропейци".

  Тук--източника (https://www.ecfr.eu/publications/summary/how_to_govern_a_fragmented_eu_what_europeans_said_at_the_ballot_box #), също вместо "евроскептици" се ползва термина "антиевропеец".

  Кес кесе? Хайде стига с този "антиевропейски" булшит, а?

  Всички знаем как един Путин или един Ердоган се опитва да достигне едно психическо асоцииране на себе си и правителството си с нацията. В смисъл че ако критикуваш Ердоган то си "антитурчин", а ако критикуваш Путин то си "антируснак".

  Това, освен друго, им помага да обявяват политическата опозиция за "предатели на родината" а критика отвън за "вражеска провокация целяща да отслаби нацията ни".

  Докато т.нар. "проевропейци" не спрат да ползват същите жалки намера на ниво лингвистична манипулация--няма как да очакват да не ги гледат с презрение. Почнеш ли да ползваш путински номерца в "борбата за свобода и достоинство"--си изгубил преди да си започнал.

  А пък да ползваш путински номерца докато обвиняваш всички конкуренти че..."им плаща Путин"...си е вече атрхи-путинско поведение.

  Нехарашо. Дас ист нихт гут, така да се каже. По-скоро да ист патетише.

 34. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  Виж ти каква интересна графика - три пъти повече "антиевропейци" са заявили, че смятат Русия за заплаха, отколкото "проевропейци".
  Тук постоянно се опитват да ни внушават, че, видите ли, всички "антиевропейци" били агенти на Путин.
  Пък то излиза обратното, мухахахаха........

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 36 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Някой разбра ли нещо?Забравете всичко писано по-горе! Няма да ви е трудно, защото това тъй или иначе не може да се запомни. В ЕС има само две коалиции- едната е на глобалистите, другата е на националистите /антиглобалистите/. Най-важните въпроси в ЕС ще се решават в борбата между тези две коалиции. Няма значение кой депутат, или коя партия в коя европейска коалиция присъства формално. Когато дойдат важните, основополагащи въпроси за бъдещето на Европа и на ЕС, моментално всички ще се преструктурират при гласуването в една от тези две коалиции. Ще има мрежова структура от връзки, при които националистите антиглобалисти непрекъснато контактуват помежду си и се организират за гласуване. Глобалистите гласуват по команда както Сорос нареди, това няма да се променя. Това, което нас най-много ни интересува, да не кажа единствено ни интересува, е резултатът от борбата между национализма и глобализма.
  —цитат от коментар 1 на gozambo


  По-малоумен коментар не бях чел скоро, браво. :)

 36. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Подкрепата за Зелените в държавите от Централна и Източна Европа е по-ограничена. "Причината за нашите 'зелени' да са аут е изключително и само в самите тях. Един кръжец от юристи са обсебили зеленото и го разбират като златна кокошка за преживяване чрез блокиране на всяка инветиция и рекет на бизнеса.
  —цитат от коментар 16 на galapagas


  +++

 37. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Тук постоянно се опитват да ни внушават, че, видите ли, всички "антиевропейци" били агенти на Путин..
  —цитат от коментар 35 на pag


  Разбира се, че всички антиевропейци са един вид агенти на Путин!
  По този въпрос две мнения не е имало никога.
  Позитанската каста бсп какво е? За тях ЕС, НАТО, Шенген и Еврозоната са врагове номер едно! Това сега ли го чуваш?
  Ами френската Льо Пена и руското финансиране за нейната партия, какво означават?
  А италианските фашисти, които в момента се люшкат като пияни моркови, какви са и от къде се финансират?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  "Резултатите от изборите за Европейски парламент изправиха лидерите на ЕС пред значително предизвикателство – да управляват в нова, по-раздробена и поляризирана политическа среда."

  Още първото изречение си казва всичко -- "лидерите на ЕС" си се знаят кои са, те са несменяеми, недосегаеми, а изборите са временно раздразнение, предизвикателство, с което те нема как да не се справят.

  Впрочем не зная за какъв страх става дума в заглавието -- вчера прочетох Юнските тезиси и съм напълно спокоен, че всичко ще си продължи по стария начин.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Зелените са силни в богати общества...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Ти да видиш!

  ... Проевропейските сили обявиха победа на изборите през май – активността скочи до 51%, а две трети от гласоподавателите подкрепиха проевропейски партии, които бяха начело в 23 от общо 28 държави членки. Но много избиратели подкрепиха също антиевропейски или евроскептични формации, било то леви или десни. Те си осигуриха почти една трета от местата в новия Европейски парламент ...

  Почти 1/3?
  А тия същите преди изборите рИвахЪ, че се очертавало да вземат 1/3 и щяло да бъде дизастър, та дизастър и крах силивилизасьонен!
  После, след изборите, обявиха Победа и "спряна Заплахата" и "несъстояла се вълна".
  Същото ни рЕди и Женята, гледам. Те':
  Прозира нов европейски свят
  Той е зелено-либерален. Негови носители са европейските граждани, както в ЕС, така и по неговите граници.
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/06/27/3930301_prozira_nov_evropeiski_sviat/


  Та кое е вярно?
  Освен перманентната и непоклатимата либеразка шизофренност?

 41. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Някой разбра ли нещо?Забравете всичко писано по-горе! Няма да ви е трудно, защото това тъй или иначе не може да се запомни. В ЕС има само две коалиции- едната е на глобалистите, другата е на националистите /антиглобалистите/. Най-важните въпроси в ЕС ще се решават в борбата между тези две коалиции. Няма значение кой депутат, или коя партия в коя европейска коалиция присъства формално. Когато дойдат важните, основополагащи въпроси за бъдещето на Европа и на ЕС, моментално всички ще се преструктурират при гласуването в една от тези две коалиции. Ще има мрежова структура от връзки, при които националистите антиглобалисти непрекъснато контактуват помежду си и се организират за гласуване. Глобалистите гласуват по команда както Сорос нареди, това няма да се променя. Това, което нас най-много ни интересува, да не кажа единствено ни интересува, е резултатът от борбата между национализма и глобализма.
  —цитат от коментар 1 на gozambo


  Е как да го четеш... сметки, сметки, сметки... И във всяко изречение някакъв кретен те нарича антиевропеец. Което сигурно обяснява защо съм научил сносно седем европейски езика, познавам доста детайлно културата и историята на тези страни, работил съм и работя успешно навсякъде из Европа, харесвам европейското наследство и искам то да се запази. От гледна точка на другарите -- антиевропеец, та дрънкам. Щото тяхната идеална Европа е съвсем друга.

  А това, че авторите са объркали Испания с Полша е най-малкият проблем. Все е Европа...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 43 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата “Европейски съвет за външна политика” американец, руснак или...!? :)

 43. 44 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Сега Европейския съюз е с грешен начин за работа на Европейската централна банка. Заради фаталната европейска грешка – колкото повече е европейския икономически растеж, толкова повече са възникналите европейски щети.
  Пренебрегването на щетите от работата на Европейската централна банка ангажира общественото внимание с други теми и възникват нови щети. Ситуацията подсигурява провалът на Европейския съюз.
  За Европейски съюз с устойчив просперитет е необходим правилен начин за работа на Европейската централна банка.

  Иван Митев - икономист
 44. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Зелените са силни в богати общества...
  —цитат от коментар 40 на penetrating


  Докато не ги разорят.

  Напоследък затоплизмът стана прекалено абсурден за възрастните, та го прехвърлиха на тийнейджърите и там той разцъфтя, не ти трябва Майкъл Джексън. Типичният дискурс: До десет години искам всички емисии на нула! –– Е как ще стане тази работа, бе сине? -- Не знам, аз съм дете!

  И най-повърхностният преглед на истинската преса показва: по-разумните хора се чудят как ще излезем от това цунами.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  #КОЙ е собственик на фирмата “Европейски съвет за външна политика” американец, руснак или...!? :)
  —цитат от коментар 43 на svoboden

  НПО на грантове от Брюсел.
  В София са на адреса на Иван Кръстев.
  Те':
  https://www.ecfr.eu/sofia/bg/about

 46. 47 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Статистиката само доказва това, че почти няма партии искащи разцепена и разединена Европа. Иска се промяна на Европа, по-малко мигранти и контролиране на потока и повече грижа за хората.
  Всичко това е хубаво, има шанс Европа да се измъкне от неолибералното блато и да стане по-силна и повече грижеща се за интересите на европейците.
  Браво на всички десни партии, които направиха това възможно!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  [quote#46:"xm..."][/quote]

  Е за какво се хабих да пиша, когато хм реши въпроса с един адрес...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Има Европа и Европа.

  В моята Европа току-що излезе нов запис на Първа симфония от Малер, интересен с факта, че френски музиканти свирят на стари немски инструменти, с исторически различно съотношение между вибрато и портаменто при струнните и т.н. Аз не съм професионален музикант, това е едно от хобитата ми като антиевропеец.

  А тяхната Европа е територия, която жадуват да управляват -- и се стичат всякакви овчари към Брюксел, португалци, българи, габриели, криво-ляво научили европейския език (развален английски) и тръгнали да са началници. А какво ще бъде след Брекзит, не знам -- развален френски ли, развален немски ли, езикова война ли...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Напоследък затоплизмът стана прекалено абсурден за възрастните, та го прехвърлиха на тийнейджърите и там той разцъфтя, не ти трябва Майкъл Джексън. Типичният дискурс: До десет години искам всички емисии на нула! –– Е как ще стане тази работа, бе сине? -- Не знам, аз съм дете!
  —цитат от коментар 45 на zyb18561487

  Направо изчерпахте темата. Кратко и ясно.
  Моите адмирации!

 51. 52 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Под таблички "Кои са основните заплахи за ЕС?" и това за лидерите, има два вида електорат: "европейци" и "антиевропейци".Тук--източника (https://www.ecfr.eu/publications/summary/how_to_govern_a_fragmented_eu_what_europeans_said_at_the_ballot_box #), също вместо "евроскептици" се ползва термина "антиевропеец".Кес кесе? Хайде стига с този "антиевропейски" булшит, а?Всички знаем как един Путин или един Ердоган се опитва да достигне едно психическо асоцииране на себе си и правителството си с нацията. В смисъл че ако критикуваш Ердоган то си "антитурчин", а ако критикуваш Путин то си "антируснак". Това, освен друго, им помага да обявяват политическата опозиция за "предатели на родината" а критика отвън за "вражеска провокация целяща да отслаби нацията ни".Докато т.нар. "проевропейци" не спрат да ползват същите жалки намера на ниво лингвистична манипулация--няма как да очакват да не ги гледат с презрение. Почнеш ли да ползваш путински номерца в "борбата за свобода и достоинство"--си изгубил преди да си започнал.А пък да ползваш путински номерца докато обвиняваш всички конкуренти че..."им плаща Путин"...си е вече атрхи-путинско поведение.Нехарашо. Дас ист нихт гут, така да се каже. По-скоро да ист патетише.
  —цитат от коментар 34 на patilanskomeze


  Хубаво, лошо, това са същите хора, които издадоха досието: Кои в Европейския съюз са от нашите, кои са ненаши, и кои трябва да опитаме да направим наши. Лесно се намира из Интернет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 53 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#30] от "Рим":

  Лозунги, лозунги... но антиевропейската политика на САЩ е не малък проблем за европейците. От друга страна икономическата слабост на Русия не я прави голяма заплаха в очите на мнозина. В основата на проблемите с Русия и Иран са именно американските амбиции. Разривът на договореностите за ядрената програма на Иран е показателен пример. Европа не е съгласна с американските действия, те просто не са изгодни за нея.

  Eddie lives... somewhere in time!
 53. 54 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#23:"gozambo"][/quote]

  Много си заблуден - напускане без сделка може и да е донякъде болезнено за ЕС, но за британците ще си е жива евтаназия. Лессно можеш да стигнеш до този извод и сам, ако сравниш икономиките, данните за износа и БВП на Великобритания и на всички останали членове на ЕС взети заедно.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 54. 55 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Проф Дайнов, бидейки от Оксфордската школа, мисли политическите понятия в англо-американски термини.
  Така че ако човек иска да знае дали е "либерал" или не по англо-американски мерки, може да направи бърз онлайн тест, примерно ето този тук:
  http://politicaltest.net/en/result/80154
  По него, аз лично съм "либерален демократ с националистически уклон", поне така превеждам "national liberal democrat".
  Ето това е баналния седесар като мен по англо-американски мерки. Но това са "стари мерки", които ползва този сайт. (И проф. Дайнов)

  Днес в Канада, Британия, Швеция, Германия, и Франция, същите ценности биха ги нарекли "крайно десен енто-фашистки тероризъм", но какво да се прави.
  Всеки има свои момент да преболедува лудостите си, и днес това се случва на тях.

 55. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Опа, пардон, сега ще постнем по-горния пост в правилната тема във форума:))

 56. 57 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Разбира се, че всички антиевропейци са един вид агенти на Путин!
  —цитат от коментар 38 на Рим


  Да, да, затова ли, както показват горните проучвания, антиевропейците виждат Русия като основна заплаха? Брекзитърите какви са, руски агенти? Нещо май ти издишат опорките...
  ,
  Позитанската каста бсп какво е? За тях ЕС, НАТО, Шенген и Еврозоната са врагове номер едно!
  —цитат от коментар 38 на Рим


  За някой (червените бабички) враг номер едно, за други (червените евродепутати) манна небесна.

  Eddie lives... somewhere in time!
 57. 58 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Опа, пардон, сега ще постнем по-горния пост в правилната тема във форума:))
  —цитат от коментар 56 на patilanskomeze


  То пък голямата разлика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 58. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Големите разногласия в Европа са следствие на влияния от вън.
  Болшинството от проблемите в Еаропа идват от съчетаването на няколко външни фактора. Желанието на САЩ и Русия да разбият единността на Европа, така и неконтролираното нахлуване на хора (главно мюсюлмани) от Азия и Африка.
  За да стане по-единна Европа трябва да се капсулира за прииждащи от вън.
  Само за десетина години континентът ще стане по-уеднаквен чрез размесване на отделните народи в него, хората ще станат по-спокойни (поради липсата на външна заплаха) и по-единни по отношенние на пришълци.
  Колкото по-еднородна и по-единна е Европа, толкова по-трудно ще успяват да ни влияят от вън.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#9] от "fjp58603113":

  "Искаме само с една лична карта да отида в берлин и да живея там"
  ===========
  Не ставаш нито за Берлин, нито за Бургас. Имаш грешки в съгласуването,
  Берлин е с главна буква, точка нямаш...
  На немците им трябват грамотни хора. Взеха достатъчно неграмотни араби.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK