Дискусия за върховенството на закона в България ще се проведе в европарламента

Дискусия за върховенството на закона в България ще се проведе в европарламента

© Офис на Елена ЙончеваЕвропейският парламент ще проведе дискусия за състоянието на върховенството на закона в България по настояване на евродепутата от Групата на Социалистите и Демократите Елена Йончева, съобщиха от нейния офис. Дебатите ще се проведат в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Заедно с евродепутати от други държави Йончева подготвя и писмо до председателя на европейския съвет Шарл Мишел, в което иска гаранции, че България ще се ангажира по-тясно с проблема с върховенството със закона и в контекста на текущите преговори по многогодишната финансова рамка на ЕС.


"Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и ще настоявам за реакция от всички европейски институции", коментира Йончева. Според нея, ако премиерът отказва да чуе българските граждани, "ще говорят европейските институции".
През миналата седмица евродепутатът от ЕНП/"Демократична България" Радан Кънев съобщи, че е повдигнал въпросите, свързани с проблема с върховенството на закона в България, пред антикорупционната група на Европейския парламент и е получил подкрепа от нея. Той поясни, че чувствителността в Европа към погазването на законността и към корупцията е изключително голяма.


Проблемът с върховенството на закона стана причина за избухване на антиправителствени протести в четвъртък, като за днес в 17 часа е насрочен поредният митинг.


В края на миналия месец се появиха информации, че се обмисля вариант достъпът до средства от Европейския фонд за възстановяване на икономиките от пандемията да се обвърже с върховенството на закона в страните членки. По изчисления на брюкселския институт "Брьогел" България би трябвало да получи 9.3 млрд. евро грантове и кредитни гаранции, което ще е близо 16% от прогнозния брутен национален доход на страната през 2021 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK