Два български проекта печелят Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Два български проекта печелят Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

© Цветелина Ангелова, КапиталПроектите "Медея" на сдружение "Легал арт център" и "Виждам чрез музика" на фондация "Музика за България" са сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили Наградата за европейски гражданин за 2020 г., съобщиха от бюрото на Евроепсйкия парламент в София.


Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент на граждани или организации за осъществени от тях проекти, спомагащи за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки или за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата.


Представителите на двата отличени проекта от България ще получат почетен медал на церемония по награждаването, която ще се проведе най-напред на национално ниво, а след това всички европейски лауреати ще бъдат поканени на централна церемония по награждаването в Брюксел или Страсбург, насрочена за ноември 2021 г.


Българските лауреати
Проектът "Медея" на сдружение "Легал арт център", представлявано от актрисата Снежина Петрова, включва работа с деца от различни етнически групи и разглежда темата за толерантността и други европейски ценности не само като говори за тях, но и като ги разгръща чрез мащабен театрален продукт, който дава възможност за обединяване на местната общност в едно колективно преживяване.


Проектът е вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид. Обединявайки в съвместна работа доказани имена от българския театър, деца от различни етноси и студенти от хуманитарни и творчески специалности, проектът се стреми да търси модерна интерпретация на теми като правото на живот, експулсирането, миграцията и силата на избора. Чрез дейности, насочени към изучаването на аспекти на многообразието и сценичната интерпретация, участниците са били включени в поредица от арт обучения и работилници под ръководството на професионални актьори и психолози, допринасяйки за социалната интеграция. Финалът на проекта е отбелязан с мащабен спектакъл по едноименната старогръцка драма на сцената на Античния театър в Пловдив с участието на децата, преминали обучение в артистичните работилници.


Другият лауреат на наградата от България е проектът "Виждам чрез музика" на фондация "Музика за България", представлявана от Мелина Крумова. Неговата мисия е да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с музика.


Проектът на фондацията предлага програма за музикално образование, адаптирана за деца и младежи със зрителни проблеми и е победител в конкурса за социални предприемачи "Промяната" 2018/2019. Той осигурява пълни стипендиантски програми за 6-месечно музикално образование на 19 незрящи деца и младежи. Благодарение на проекта музикални педагози са преминали през обучителен курс за по-ефективна работа с незрящи, закупено е оборудване за музикален кабинет, специализиран софтуер и музикални инструменти и е организиран онлайн конкурс за подбор на стипендианти. Избраните младежи са получили безплатни музикални уроци и индивидуални репетиции, а двама от стипендиантите са изнесли концерт пред повече от 300 души. По този начин младите участници в проекта са получили възможност да се усъвършенстват и да бъдат окуражавани да се занимават с това, което харесват.


Селекцията на 30-те лауреати за 2020 г. беше извършена от 11-членно европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Дита Харанзова (Обнови Европа). То направи своя избор, след като българското национално жури в състав Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ), Симона Димитрова (Национален младежки форум) и Биляна Богоева (Българско училище за политика "Димитър Паница") излъчи своите номинации измежду подадените кандидатури от България.


Предишни лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България са архимандрит Партений Фидановски (2018 г.), Мариана Пенчева и Иван Николов (2016 г.), народно читалище "Бъдеще сега 2006" (2015 г.), доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов (2014 г.), акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски (2013 г.), Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия" (2012 г.).

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Механикът на Коста Конкордия пъ защо!?

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Весело

  "Наградата за европейски гражданин за 2020 г"
  =============
  Хубаво е, когато нашенци печелят награди, дори наградите да са с префърцунени имена.

  Еретик
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Тъкмо щях да питам нещо лесбийско ли е наградено.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  И като свършат парите по програмите след 6 месеца какво става с децата?

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Весело

  До коментар [#4] от "star bastun":

  Неприлично е да се задават такива въпроси.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK