Не са само пари: какво направи Европа срещу коронавируса

Не са само пари: какво направи Европа срещу коронавируса

© Associated Press"На една маса с Европа" е нова рубрика на "Дневник". В нея ще разказваме за ролята на Европейския парламент и институции и за ефекта от решенията, които вземат за всеки гражданин. Ще се опитаме да преведем новините от Европа, които понякога звучат общо и далечно и да обясним как са повлияли на събития, закони, решения в България, кого конкретно и как го засягат. В коментари под текста или на [email protected] може да изпращате ваши практични въпроси по евротемите. За начало разбира се започваме с Европа и коронавируса.


Преди година новият SARS-CoV-2 беше още само екзотично заглавие в новините. Но вече присъстваше в Европа и тя действаше. Освен парите от спасителните планове за икономиката по фонда Next Generation EU, ЕС-27 участваше и като голям възложител на поръчки на защитни средства и облекло; от фондовете за наука се използваха пари за изследвания и експерименти, от чиито резултати да се възползва всяха държава; производителите на ваксини можеха да получат средства за разработката им и Брюксел да уреди покупките на едро, вместо страните-членки да се конкурират една с друга.


В здравеопазването


През февруари миналата година Еврокомисията заедно с държавите членки започна първото от четири съвместни възлагания на обществени поръчки за лични предпазни средства. Така ЕС се превърна в голям възложител, като по този начин се насърчаваха доставчиците бързо да увеличават капацитета си и се осигуряваха възможно най-голямо количество оборудване на най-добра цена.

На 18 юни, в рамките на пилотна операция, на България са доставени над седем тона лични предпазни средства, включително над 500 000 защитни маски, закупени от страната, като транспортните разходи са покрити от ЕС.

През март се сформира експертна група за COVID-19, съставена от епидемиолози и вирусолози от различни държави членки, която да формулира насоки на равнище ЕС за научно обосновани и координирани мерки за управление на риска.
Европейският комитет за стандартизация и Европейският комитет за стандартизация в електротехниката предоставиха достъп до редица европейски стандарти за определени медицински изделия и лични предпазни средства. Това действие помогна на предприятията от ЕС и от държави извън Съюза да започнат бързо производство и да пускат продуктите на вътрешния пазар по-лесно, като същевременно се гарантира висока степен на безопасност. Комисията създаде стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, като напр. апарати за изкуствена белодробна вентилация и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19.


Благодарение на договор, подписан с фармацевтичната компания Gilead, партидите на Veklury - търговската марка на Remdesivir, което е първото лекарство, разрешено на ниво ЕС за лечение на Covid-19, са на разположение на държавите-членки и Великобритания.


Като част от Инструмента за спешна подкрепа, над 200 служби от страните-членки можеха да кандидатстват за финансиране за закупуването на оборудване за плазмафереза, т.е. оборудване за вземане на кръвна плазма от дарители.


За да се получи по-лесно медицинско оборудване от страни извън ЕС, митата и ДДС върху вноса временно бяха вдигнати. Освобождаването, което е приложимо от 30 януари 2020 г., се удължава до април 2021 г. Освен това новите правила предоставят облекчение по ДДС за продажбите на ваксини и комплекти за тестване на болници и общопрактикуващи лекари.


Европейската комисия започна изграждане на Европейски здравен съюз, за да се гарантира по-добрата подготвеност и реакция на кризи. Предложенията включват действия за укрепване на рамката на ЕС за здравна сигурност и за засилване на ролята на ключови евроагенции за готовността и реакцията при кризи.


Преговарящите от Съвета и Парламента се споразумяваха за програмата EU4Health, която има за цел да се справи с трансграничните заплахи за здравето и да създаде устойчиви европейски здравни системи. Благодарение на парламента финансирането беше увеличено до 5.1 милиарда евро за периода 2021-2027.


През декември Европейската комисия предложи общи правила за използване, валидиране и взаимно признаване на бързи антигенни тестове - по това време в България те вече се правеха, но не влизаха в официалната статистика. Освен това на страните членки се предоставят повече от 20 милиона теста.


Подкрепа за най-уязвимите


Още през март Европарламентът одобри предложението на Комисията най-тежко засегнатите държави-членки да получат достъп до финансова подкрепа до 800 милиона евро през 2020 г. от Фонда за солидарност. Създаден като реакция на тежките наводнения в Централна Европа през 2002 г., основната цел на Фонда за солидарност на ЕС бе да предостави финансова помощ на държави-членки на ЕС, които се занимават с природни бедствия, обхватът му бе разширен специално заради коронавируса.


Европейската комисия представи и насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници. Те са предназначени за националните органи, инспекциите по труда и социалните партньори, за да се защитят правата, здравето и безопасността на сезонните работници, както и да се гарантира, че сезонните работници са запознати с правата си.


През юли Съветът прие регламент, който позволява на държавите членки, като извънредна мярка, да изплатят до 7000 евро на земеделски стопани и до 50 000 евро на малки и средни предприятия (МСП), занимаващи се с преработка, предлагане на пазара или разработване на селскостопански продукти или на памук, с изключение на рибни продукти. Целта бе да се използват наличните средства по съществуващите програми за развитие на селските райони, за да се подпомогнат земеделските стопани и МСП, които са особено засегнати от кризата с COVID-19, и да се решат проблемите с ликвидността и паричните потоци, произтичащи от затварянето на магазини, пазари и ресторанти.


Съветът одобри финансова подкрепа в размер на 87.4 млрд. евро за 16 държави членки под формата на заеми от ЕС по линия на SURE - временния инструмент на ЕС за смекчаване на рисковете от безработица по време на кризата с коронавируса.


Наука и ваксини


ЕС одобри пренасочване на 122 млн. евро от програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" за бързо производство на жизненоважни медицински консумативи и оборудване, необходими за тестване и лечение; разработване на медицински технологии за подобряване на откриването и грижата за пациентите; изследване на поведенческото и социално-икономическото въздействие на пандемията на коронавируса, за да помогне за подобряване на стратегиите за лечение и превенция.


Пак от тази програма през юни 166 млн. евро бяха отпуснати на 36 предприятия, готови да се включат в борбата с пандемията. Тя освен това ще отпусне над 148 млн. евро на други 36 предприятия, които искат да допринесат за плана за възстановяване за Европа.


Европейската инвестиционна банка подкрепи компанията за имунотерапия BioNTech SE със 100 милиона евро финансиране за развитието на ваксина. С CureVac, разработчик на ваксини в Германия, тя сключи споразумение за заем на стойност 75 милиона евро в подкрепа на текущото разработване и производство на ваксини.


През август ЕС подкрепи 23 изследователски проекта със 128 милиона евро по "Хоризонт 2020". Те са извън други 48.25 милиона евро, разпределени за 18 изследователски проекта, включващи 151 екипа по програма "Хоризонт 2020" за разработване на ваксини, нови лечения, бързи диагностични тестове и подобряване на готовността и реакцията при огнища и 117 милиона евро за осем проекта за диагностика и лечение чрез Инициативата за иновативни лекарства.


Така пандемията, която продължава да нанася всякакъв вид щети, направи по-видими и ясни и възможностите на Европа да действа в кризисни ситуации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Нещо си сбъркала, Алекс. Великобритания е тази, която се бори срещи коронавируса. ЕС се бори да замаже грешките на урсулите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  На хартия всичко изглежда чудесно. На практика обаче нещата не са точно такива, самият председател на ЕК го призна. Не одобрявам пускането на подобни едностранчиви, да не кажа пропагандни текстове, защото те вместо да подобряват доверието в Евросъюза, правят точно обратното.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Сформира работна група, изготви доклад, изрази съгласие/несъгласие, зае категорична позиция, възложи,......Не е малко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 998 Неутрално  Ей , едно време такива панегирици за Българската Комунистическа Партия се печатаха на първа страница на вестник " Работническо Дело " .

  А пък от трудовите колективи летяха телеграми , чието съдържание можеше да се изложи с думите : " Благодарим Ти, Партийо Любима . " .

  От името на Форума на " Дневник " : " Благодарим Ти Европейский Съюзе Любимий . Ти толкова много правиш за нас . " . 5. 5 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Разбирам човек да е евроскептик в Англия, Холандия или Германия - има известни основания. Но в България да си евроскептик след всички наливани пари и да критикуваш еврокомисията на фона на нашето ефикасно управление - това умът ми не го побира.

  Даже и тези, дето се правят на патриоти не ги разбирам - без ЕС нито българските паспорти щяха да са толкова търсени, нито македонците щяха изобщо да ни обръщат внимание за учебниците.

 6. 6 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 542 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Не са само пари, а цялата статия говори как европа купила това как европа станала най големия възложител.

  Хора разберете, това не е европа, това са шепа олигарси заедно с шепа корумпирани политиц на върха, които се облагодетелстват от печатането на евро хартийки и насилственото обедняване на населението чрез данъка наречен инфлация. За другите данъци които същите тия полит-олигарси крадат не може и да става дума вече.

  Така че, не само пари са. Насилствено наложените локтадуни са антчовешки и са с цел да се унищожи малкия и средния бизнес за да може големите вериги да се облагодетелстват. Същите тия вериги снасят на европейските политици мафиоти за да може да продължават локдауните. Това е комунизъм и фашизъм в пълен размах.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  > какво направи Европа срещу коронавируса

  С две думи: Много Глупости

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#5] от "еспресо":

  > в България да си евроскептик след всички наливани пари

  Аз вече започвам да клоня към тезата че парите наливани от Европейския Съюз влошават ситуацията.

  Ефекта е сходен с утвърждаването на организираната престъпност при сухия режим в щатите.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Тези смешни хора няма да карат безкрайно. Все повече професионалисти, хора, които са врели и кипели в политиката, се обаждат -- вчера Барние, днес Ферщадхоф. Европа няма да се даде така лесно на комсомолците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Нищо, пълен провал всяка държава сама за себе си само дрънкат тоя ЕС все повече заприличва на бабичка с деменция цял свят се базикат с нея.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Тези смешни хора няма да карат безкрайно. Все повече професионалисти, хора, които са врели и кипели в политиката, се обаждат -- вчера Барние, днес Ферщадхоф. Европа няма да се даде така лесно на комсомолците.
  —цитат от коментар 11 на Един вампир броди из Европа


  Ферхофщад, пък и аз. Този Григор съвсем ме разсея.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#5] от "еспресо":> в България да си евроскептик след всички наливани пари Аз вече започвам да клоня към тезата че парите наливани от Европейския Съюз влошават ситуацията. Ефекта е сходен с утвърждаването на организираната престъпност при сухия режим в щатите.
  —цитат от коментар 10 на Ан Он


  Мислиш, че ако нямаше европейски пари, нямаше да крадат български ли? Виж какво става с парите от българския бюджет за обществени поръчки, пътища, АЕЦ, Турски поток...
  Или нямаше да крадат частни пари - прочети за Осемте джуджета.
  Или че мафията нямаше да се организира успешно, защото българските избиратели в безкрайната им мъдрост щяха да я спрат, както са го правели винаги досега?
  Направо ме убеди.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#16] от "Един вампир броди из Европа":6502, да, не? паради что така грубо ма игнорираш?
  —цитат от коментар 18 на Моа Преател Тайпи


  Бъркаш статиите, бе преател. Питаш на едно място, отговаряш на друго. Тебе ли да гоня, на Григор ли да се ядосвам, на пропагандата и агитацията ли да се радвам по-напред?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Весело

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  "Коронавирусът и ваксинирането: тестовата статия за копиране"

  Тестов коментар за копиране?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  "Не са само пари: какво направи Европа срещу коронавируса"

  ЕС приложи учението на Маркс за централно планиране за създаване и използване на ваксините.
  Раздели една баница между компаниите от кого колко ваксини ще закупи и кому калко пари ще даде. С това изключи конкуренцията независимо, че във всяка страна членка има комисия за защита на конкуренцията.
  Вместо конкуренция състезанието са превърна в особени олимпийски игри, където е важно да участваш а не толкова да победиш.
  След това компаниите, които загубиха първенството не се чувстваха притеснени, че губят и не се захванаха да произвеждат от чуждите успешни ваксини.
  След това хората решиха да си харесва само успешните ваксини, но няма кой да произдведе от успешните.
  След това Еврокомисията започна да съчинява легенди колко мъдри са нейните решения.

  подпис
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":"Коронавирусът и ваксинирането: тестовата статия за копиране"Тестов коментар за копиране?
  —цитат от коментар 21 на дерибеев


  А, не, той си пита човекът. Нема нищо общо с ръчичките.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Не просто пари, а много пари! Заложиха огромна инфлационна мина под и без това отънелия бюджет на ЕС (след напускането на Великобритания). ОСтава да видим дали ще каже фиу, като ферверк или ще има бум с падане на банки и шоково обедняване, каквото вече видяхме преди четвърт век в една отделна страна.

 25. 25 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Стига с тия внушения, че "Европа" и "ЕС" били едно и също, както и понятия като "европейско" и "ЕС-есовско". И най-вече нелепото дамгосване на всичко анти-ЕС-есесерско като "антиевропейско".

 26. 26 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Неутрално
 27. 27 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Не знам що за човек трябва да си, за да можеш да имаш доверие на една изгнила, разпадаща се, легално корумпирана бюрократична машина, която гълта милиарди годишно от собствените ти пари, за да прокарва интересите на големите индустриални концерни и финансовите институции.

  Аз бих имал повече доверие на баба Ванга. А баба Ванга е рекла : Евросъюзът ще се разпадне лето 2023-то. Тъй рече баба Ванга.

  only illogics can find hidden flaws in a straight logic line only erratics can recognize errors in patterns of a perfect design
 28. 28 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Разбирам човек да е евроскептик в Англия, Холандия или Германия - има известни основания. Но в България да си евроскептик след всички наливани пари и да критикуваш еврокомисията на фона на нашето ефикасно управление - това умът ми не го побира. Даже и тези, дето се правят на патриоти не ги разбирам - без ЕС нито българските паспорти щяха да са толкова търсени, нито македонците щяха изобщо да ни обръщат внимание за учебниците.
  —цитат от коментар 5 на еспресо

  Ах какви тежки глупости. Точно в България ако не си "евроскептик" (скептичен към съществуването на континент?), значи си или много недобре с главата, или отклоняваш и трупаш в чекмеджета. Точно България беше приета в ЕС при унизителни условия, целящи да убият в зародиш нейната конкурентоспособност за десетилетия напред. Точно интересите на България винаги са пренебрегвани, за сметка на старите членки, а онова, което се получава като еврофондове първо отива по чекмеджетата на "техните кучи синове", и второ са трохи, в сравнение с изтичащите навън капитали и пропуснати ползи.
  Какви паспорти, какви 5 лв., как точно помагат на българската кауза? И защо требва да се водиш "патриот" за да си загрижен за националните интереси (ако приемем, че паспортите ги олицетворяват)?

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  > Мислиш, че ако нямаше европейски пари, нямаше да крадат български ли?

  Разбира се че шайката ще крадат до каквото успеят да се докопат.

  Разликата в мащаба, точно това дадох за пример в предишния си пост.

  Преди сухия режим в щатите също е имало престъпност. Но благодарение на паричните потоци покрай него се е зародила организираната престъпност/мафията с която и до ден днешен не могат да се справят.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#28] от "ygf46650906":

  > целящи да убият в зародиш нейната конкурентоспособност за десетилетия напред

  Е как пък точно ЕС ни уби конкурентно способността ?

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Любопитно

  До коментар [#7] от "bxr35608444":

  Това от ранното творчество на другарят Христо Бойкикев ли е?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#17] от "еспресо":

  > Или че мафията нямаше да се организира успешно

  То и нашата мафия дето е завзела цялата държава са пълни смешници, ако ги нямаше тия пари дето се наливат щяха да са измрели от глад.

  Само се сетете за сценката как професионалистите от НСО (най-печените бойци дето охраняват властта) се опитваха да неутрализират Христо Иванов който доплува с една надуваема лодка. Ми ако там бяха дебаркирали двама професионалиста, жив човек нямаше да остане в околността.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#32] от "ygf46650906":

  Колега Кадърен, прочетох целия ви пост няколко пъти преди да напиша моя и освен общи приказки не намерих никакви конкретни данни.

  Дайте да сравним примерно 1986-та и 2016-та година и да видим къде точно ни е навредило ЕС ? (Говорим за ЕС, не за шайката която ни управлява.)

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#32] от "ygf46650906":

  Примерно с какво ЕС ви пречи да отглеждате домати и други зеленчуци и да се конкурирате на Европейския пазар с Холандия ?

  કટાક્ષ
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ан Он":

  Не "целият ми пост" умнико, а "конкретното изречение, в което е даден и отговорът", ти бавноразвиващ бот ли си? Прочети го и разсъждавай върху него (отговора), а ако не ти присветне в тимберицата, то едва тогава задавай, но КОНКРЕТНИ въпроси, свързани с ОТГОВОРА, а не общи приказки за домати и краставици.

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Тази статия ми навява едни спомени от детството.

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Разбирам човек да е евроскептик в Англия, Холандия или Германия - има известни основания. Но в България да си евроскептик след всички наливани пари и да критикуваш еврокомисията на фона на нашето ефикасно управление - това умът ми не го побира. Даже и тези, дето се правят на патриоти не ги разбирам - без ЕС нито българските паспорти щяха да са толкова търсени, нито македонците щяха изобщо да ни обръщат внимание за учебниците.
  —цитат от коментар 5 на еспресо


  Може би е добре да прочетеш за ефекта на Кантелон. На кратко, когато от едно място идват пари те не се разпределят пропорционално в цялата структура на държавата а тотално непропорционално, като първите които сложат ръце върху тях се обогатяват най много. Колкото и да си еврооптимист, българската полит мафия се храни по същия начин както се храни и европейската полит мафия.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#38] от "ygf46650906":

  > ... а ако не ти присветне в тимберицата ...

  С този живописен начин на изразяване, мислили ли сте някога за писателска кариера ?

  Може и да смятате че имате потенциал като икономически анализатор, но според мен цветущите описания ви идват отвътре и имате значително по-голям шанс да пробиете там.

  Лек ден и Успехи в Борбата със Световния Заговор против България! Венсеремос!

  કટાક્ષ
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Нищо не направи, почесва се там де не я сърби. :)

  Вързаха се на приказките на биг фарма за ваксини. Някои да помисли за адекватно лечение. В САЩ и Израел работят и по този проблем. И скоро може да има адекватно лекарство, което да реши проблема по-добре от ваксините.

 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#42] от "ygf46650906":

  > но мисля за кариера в психиатрията

  Мисля, че също не е лош вариант за кариерно развитие, имате потенциал, бихте могли лесно да 'влезете под кожата' на пациените.

  > Да ви го нацепя с факти и конкретика,

  Определено сте 'цепеняк'... Лично на мен ми се струва че малко фактите и конкретиката се губят в изявленията ви, но пък компенсирате лисата им нелошо с изразните средства.

  Пожелавам пак успехи в борбата със световния империализъм, либертианството, бюрократите от ЕС и там с каквото друго се борите в момента! Лек ден!

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Весело

  Чудесно поле за изява на еврофобите.
  Пак се сетих за вица с Исус като лекар в българската поликлиника:
  Влиза пациент на количка. Исус слага ръка на челото му и казва:
  - Стани и ходи!
  Онзи става и тихомълком излиза, бутайки количката.
  - Как е новият доктор? - питат чакащите.
  - Същият мърляч, като стария! Даже кръвното не ми провери!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Малко европейско ежедневие.......значи.......аз живея в Италия, в дълбоката провинция на Тоскана......и днес в Арецо започва ваксинацията на над -80 годишните при домашните лекари със Пфайцер и Модерна ( както се майтапят тук - Благодарим ти Мишел Пфайфер ! )....
  Иииии......има пълна блокада на уволненията до 30 март, която със сигурност ще бъде удължена.
  И от тази година ще потече една река от милиарди към Италия ( и не само ), затова смениха правителството и сложиха Драги да управлява този поток от пари....Даже Салвини за нула време се обърна от евроскептик на европеец от първия час !!!
  Вярно е че горната статия звучи доста пропагандно........особено на фона на постоянния помиен поток от атниевропеизъм ,който вече се е превърнал в ежедневен въздух и храна за източноевропейците ( защото не е само в България тази хибридна война, не си въобразявайте че сте единствени и уникални мишени )
  Ще кажете - Уууууу, гадни лапачи на пари ! Европа е мръсна и ни заробва нас българите!
  Ами като сте толкова ербап - напуснете! ( първо върнете усвоените парички )

 50. 50 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Любопитно

  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Еврофоб - човек, който мрази или изпитва страх от валутата евро, от континента Европа или какво? Може би имаш предвид ЕС-офоб?

 51. 51 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#48] от "ygf46650906":

  Колега кръглоземец, дайте да обсъдим нещо по темата все пак ?

  ЕС се справи изключително добре със заличаването на нашата конкурентноспособност, какво и попречи по същия ефективен начин да се справи и с глобалната Зараза ?

  કટાક્ષ
 52. 52 Профил на ygf46650906
  ygf46650906
  Рейтинг: 24 Неутрално

  И от тази година ще потече една река от милиарди към Италия
  —цитат от коментар 49 на pkh07609293

  Те тия реки от милиарди откога са се затекли, но положението в Италия става все по-непоносимо за населението ѝ. Точно там има и най-много "евроскептици" измежду западняците. Айде стига сте блъскали евроболшевишки лозунги за светлото бъдеще - на гол гъз чифте ... каквото беше там ...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Спирайте се вече с короната си и с вируса си ...
  Това не е първият грип и първата епидемия в Европа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Към покана на Дневник за евротеми - супер инициатива, но ако искате да Ви четем, не изпадайте в евросъюзна и еврочиновническа пропаганда. Случаят с ваксините и мерките около корона вируса са едно от най-ярките свидетелства за неадекватното управление - реактивно, бавно, закъсняло и административно; липса на капацитет - всеки среден юрист на фармацевтична компания можа да ги изработи, и чиновническо поведение под лозунга "по-добре да не правя нищо и да забранявам всичко, само да не сбъркам и да не си получа повишението".
  В доста отрасли финансирането от ЕС изкривява и унищожава паразните принципи и конкуренцията - спомнете си къщите за тъщи, намерете в интернет истории за складове на хиляди тонове ненужно краве масло в Ирландия от преди 20-тина години, а сега си купуваме имитационни продукти, многомилиардното строителство на апартаменти и пътища в Испания, а сега пустеещи жилищни комплекси и прочие. Да не говорим за преобладаващото число некомпетентни еврокомисари и членове на европарламента, в това число и нашите калинки.
  Огромна е темата за държавните поръчки и търговете на всички нива в ЕС - в самата комисия, в делегациите и представителствата, в националните органи. Ако тези средства бяха заемни от банки и управлявани от частни собственици, с тях биха се придобили или свършили поне 50% повече стоки и услуги. Калкулирайте само почти пълната липса на поръчки за дигитализация и иновативни решения.
  ЕК във всичките си форми пребивава в края на 20-ти век, защото повечето от персонала и правилата са от това време.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Значи всичко е направила Европа.На Бойко остана, само да се хвали.

 57. 57 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ми само пари е.
  Тотално разхищение на средства само и само да се имитира дейност.
  Типично чиновническа работа.
  А подобни "дописки" съм чел едно време в Работническо Дело.
  По крива пътека са тръгнали еврочиновниците. Дано да се намерят по-адекватни лидери, че отиде ЕС в киреча.

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Европата ни вкара в капана на пандемията тотално и без всякаква възможност за измъкване. Единственият начин е вирусът да умре преди нас.

 59. 59 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#8] от "radelmarfx":

  Що приказваш глупости бе малоумник ,ако нямаше локдауни и половината ти семейство се натръшка или загине от корона вируса , писанията ще са ти точно обратното ,че правителството не те е защитило и поради безхаберие сте изпо загинали ,аз вече познавам цели семейства ,които са загинали от корона инфекцията и то за дни ,кой ти каза ,че трябва да си щъкаш на воля и да сееш зараза ,а другите да мрат ,като ти се щъка , поле широко ,ходи където искаш ,ама извън обществото ,където ще сееш зараза ,скоро без ваксини няма да може да се мръдне извън дома и това трябва да е правилната стратегия за преборването на заразната чума .

 60. 60 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#49] от "pkh07609293":

  Е то да напуснем ЕС , ама комунистите само ще останат в ЕС ,щото те усвояваха парите ,а ЕС направи всичко възможно кой каквото откраднал от комунистическата номенклатура ,заедно с парите и децата им да ги настанят на най добрите места , да им усвоят откраднатите от народите на източна Европа пари , а демократите ,дето се бориха и защитаваха интересите на демокрацията да го духат , те не са от наште ,нали така , сега продължава същата политика на толериране на червени групировки и партии ,изградени от бившите спец служби изцяло от червена номенклатура , те са основни усвоители на европейски пари и това се знае официално ,за останалите има опция да гласуват за червените партии или да напускат и да вървят като роби пак в ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK