Еврокомисията ще разчита на повече данни за борбата с изменението на климата

Еврокомисията ще разчита на повече данни за борбата с изменението на климата

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия прие нова стратегия на ЕС за адаптация към изменението на климата, очертаваща начините, по които да бъдат посрещнати неизбежните последствия от изменението на климата.


Зачестилите екстремни климатични явления водят до нарастване на икономическите загуби. Само в ЕС те възлизат вече средно на над 12 милиарда евро годишно, припомнят от ЕК. Според консервативни оценки при глобално затопляне с 3°C спрямо равнищата от прединдустриалния период икономиката на ЕС към днешна дата би претърпяла загуби от най-малко 170 милиарда евро годишно.


Изменението на климата засяга не само икономиката, но и здравето и условията на живот на европейците, които страдат все повече от периоди на небивали горещини. Най-смъртоносното природно бедствие в света през 2019 г. бяха горещините в Европа, които отнеха живота на 2500 души.


По-интелигентна, по-бърза и по-системна адаптация
Действията по адаптиране трябва да се основават на надеждни данни и инструменти за оценка на риска, които да са общодостъпни - както за семействата, които купуват, строят или ремонтират домове, така и за предприятията в крайбрежните райони или земеделските стопани, които планират какви култури да отглеждат.


За да се постигне това, в стратегията се предлагат действия, които да разширят границите на познанието ни в областта на адаптацията и да ни осигурят повече и по-добри данни относно рисковете и загубите, свързани с изменението на климата, които да са на разположение на всички. Climate-ADAPT - европейската платформа за познания в областта на адаптацията - ще бъде подобрена и разширена. Ще бъде прибавена и здравна обсерватория за по-добро проследяване, анализ и защита на общественото здраве срещу последствията от изменението на климата.


Срещу климатичната криза няма ваксина, но можем да се борим с нея и да се подготвим за неизбежните последствия. Те са вече налице както в ЕС, така и по света.


Франс Тимерманс,

изпълнителен зам.-председател за Европейския зелен пакт


Изменението на климата оказва въздействие на всички равнища в обществото и върху всички стопански отрасли, затова действията по адаптиране трябва да бъдат системни. Комисията ще продължи да интегрира устойчивостта на изменението на климата във всички области на политическо действие, за които това е от значение. Тя ще подкрепя по-нататъшното разработване и прилагане на стратегии и планове за адаптация с три хоризонтални приоритета: интегриране на адаптацията в макрофискалната политика, природосъобразни решения при адаптацията и действия по адаптиране на местно равнище.


По-интензивни действия на международно равнище


ЕС ще насърчава местните, националните и регионалните подходи към адаптацията със специално ударение върху адаптацията в Африка и малките островни развиващи се държави.


Ще засилим подкрепата си за постигане на устойчивост и готовност по отношение на изменението на климата в глобален мащаб чрез предоставяне на ресурси, приоритизиране на действията и повишаване на ефективността, чрез повече международно финансиране и по-изразен глобален ангажимент и обмен по въпросите на адаптацията. Ще работим също така с международните си партньори за преодоляване на изоставането в международното финансиране на борбата с изменението на климата, казват още от ЕК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK