ЕС сменя скалата за енергийна ефективност на битовата техника

ЕС сменя скалата за енергийна ефективност на битовата техника

© Associated PressОт днес във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС, съобщиха от Еврокомисията.


Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A-G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас А, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти.

Сега продуктите с най висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като B, C или D.

Поддръжката ще продължава поне 7 години


Производителите или вносителите вече ще бъдат задължени да предоставят на професионалните сервизи редица основни части (двигатели и четки за двигатели, помпи, амортисьори и пружини, барабани на перални и др.) в продължение най-малко на 7 - 10 години след пускането на последния екземпляр от даден модел на пазара на ЕС. Също така за крайните ползватели (т.е. потребители, които не са професионални сервизи, но желаят сами да ремонтират уредите) производителите трябва да осигурят определени резервни части в продължение на няколко години след изтеглянето на продукта от пазара - продукти като врати или панти и уплътнения, които са подходящи за ремонти "направи си сам".


Още за новите етикети
Новите етикети първоначално ще се прилагат за 4 категории продукти - хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.


В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта. От 1 март ще влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.


Както и предишните етикети, етикетите с преобразуваната скала не показват само класа на енергийна ефективност, а дават повече информация. Например за пералните машини те показват ясно количеството литри вода на цикъл, продължителността на цикъла и потреблението на енергия, измерени за дадена стандартизирана програма.


Първоначалният енергиен етикет беше много успешен, като е спестил на средното домакинство в Европа няколкостотин евро годишно и е мотивирал предприятията да инвестират в изследователска и развойна дейност. До края на февруари над 90% от продуктите бяха обозначени с A+, A++ или A+++.


Кадри Симсон,

еврокомисар по енергетиката


Друга значителна промяна е въвеждането на QR код в горния десен ъгъл на новите етикети. Като сканират QR кода, потребителите могат да намерят допълнителна информация за съответния модел на продукта, например размерите, специфични характеристики или резултатите от изпитвания, в зависимост от уреда. Всички уреди на пазара на ЕС трябва да бъдат регистрирани в нова общоевропейска база данни - Европейски регистър на продуктите за енергийни етикети (EPREL). Това допълнително ще улесни сравняването на подобни продукти в бъдеще.


Новите правила за енергийно етикетиране се допълват от съответните нови регламенти относно екопроектирането, които влизат в сила на 1 март 2021 г. Те по-специално са свързани с актуализираните минимални изисквания за ефективност и с нарастването на правата на потребителите относно ремонта на продуктите, а също са в подкрепа и на кръговата икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Само преливат от пусто в празно. Има ли някаква връзка между изисквания и възможности (в смисъл само определени уреди да се заплащат по определени програми или да се връщат някакви пари)? И всички тези бази данни и кодове и т.н. няма ли да оскъпят повече или продукта или европейската администрация? Какъв ще е смисълът за крайния потребител?

 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":

  Кой да ти мисли пък чак толкова, особено пък другарите евробюрократи.
  Направо да забранят ползването на електричество, освен за новините от ЕК и да се приключва с тази мъка...
  Така и Гретето ще е напълно доволно.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Една шепа лобисти и администратори сменят "скалата" и разбира се в името на хората, и последствията ще бъдат платени пак от тези хора, в името на които се прави .... историята с крушките с нагреваемата жичка, които и ние в България произвеждахме с милиарди и изнасяхме...... помните ли ?...... Крушките от 30 ст. бяха заменени с такива от 7 до 26 лв внос ...... a композитните материали в перални и печки и т.н...... които се разпадаха по диаграма, на почити точна дата след изтичане на гаранцията........

 4. 4 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#2] от "Molossian":


  До коментар [#1] от "Лео":Кой да ти мисли пък чак толкова, особено пък другарите евробюрократи.Направо да забранят ползването на електричество, освен за новините от ЕК и да се приключва с тази мъка...Така и Гретето ще е напълно доволно.
  —цитат от коментар 2 на Molossian


  Няма да забранят ползването на електричество, но ще ни принуждават да го купуваме само от "зелени" централи на безобразно високи цени. Това е за наше добро, ако не сте разбрали. Да сме по-здрави и да живеем по-дълго, за да може по-дълго да им плащаме. хахах :-)

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#3] от "MPetr":

  Остави това, ама и много от енергоспестяващите крушки се оказа че съдържат живак.
  Което както и да го погледнеш, при счупване си го вдишваш свободно.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не го мислете, както е тръгнал този съюз, с такива лидери като фон дер Лайнен, Великобритания ще е само първата

 7. 7 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  хаха слагат скала и после повечето продукти в топа на скалата. И от Ю до Я да я направят, все тая. То на човек, който му пука, ще погледне техническите характеристики и ще знае дали му оттърва.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#7] от "ikod":

  Много ясно, ама откъде толкова акъл в кратуните им.
  Важното е да отчитат дейност.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  Съюзът на рагулациите и комисар Кадри, отправила поглед към звездите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  но ще ни принуждават да го купуваме само от "зелени" централи на безобразно високи цени.
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  Вчера четох как зад "стойността" на един киловатчас произведена електроенергия стоят още шест пъти по толкова субсидии.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Поредната безумна регулация. После ще се чудят защо продуктите е ЕС ще да двойно по-скъпи.

 12. 12 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#3] от "MPetr":Остави това, ама и много от енергоспестяващите крушки се оказа че съдържат живак.Което както и да го погледнеш, при счупване си го вдишваш свободно.
  —цитат от коментар 5 на Molossian


  Една крушка с нажежаема жичка струва 50 стотинки. Какво да спечелиш от нея?!
  От една енергоспестяваща само печалбата на производителя е повече от 50 стотинки!
  Като се изтърка екото, ще измислят нещо друго, което да е по-скъпо и с по-голщма печалба съответно. Няма сметка в евтините продукти.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Точно всички бяха свикнали и нова маркировка.

 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  Подозирам, че след няколко години скалата отново ще трябва да се преработва, защото изискванията се променят непрекъснато.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3627 Весело

  ЕС +.... ЕС ++.... ЕС +++

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1608 Разстроено

  Пак тъпотии..Кривите краставици 2...

  Sic transit gloria mundi
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Голям проблем в новите домакински уреди (и в повечето останали неща) е че се конструират да са евтини и ледни за производство и трудни, дори невъзможни за поддръжка и ремонт. Което води до изхвърляме и подмяна на уреди вместо смяна на дефектирала част.
  На ниво потребител в разход на пари.
  На ниво човечество е разход на ресурси и създаване на боклук.

 18. 18 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1048 Неутрално  След смяната на скалата ще може ли да си пускаме прахусмукачките ? 19. 19 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1048 Неутрално  За да не седят без работа работливите труженици от най - великолепния за всички времена съюз да вземат да сменят и скалата за класификация на кривите краставиците . 20. 20 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1048 Неутрално  Другари от ЕС променете скалата и за класификацията на щастливите кокошки . То верно , че в целия ЕС няма и двама щастливи човека ама поне кокошките да видят бял ден . 21. 21 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Решението е добро! В момента на пазара в Германия и Австрия се виждат уреди, които са обозначени в енергиен клас: А+++ - 20%
  Извинявам се, ама е голяма просотия да се продължава с тия плюсове. Така че поне това решение на ЕС не е лошо. И да, така се затрудняват производителите, защото се увеличава бюрокрацията по въвеждането в серийно производство на домакински електро-продукти.
  Наред с класове се промениха и стандартите по които се измерват тези класове, което налага да се промени начина на работа на самите продукти - дали това е добро за клиента, само времето ще покаже.

 22. 22 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Поредните брюкселизми - поради тези глупости ми казаха, че вече не прозвеждали електрически бойлери с 3КВт нагреватели ,които били клас Д ами само такива с 2КВт нагреватели, които идвали клас С - това, че харчат еднкакво количество ток за да загреят 100л е без значение а 33-те % повече време за чакане с новия "енергоспестяващ" бил твоят принос като потребител в Зелената борба...

 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1671 Весело

  След смяната на скалата ще може ли да си пускаме прахусмукачките ?
  —цитат от коментар 18 на bxr35608444


  За да не седят без работа работливите труженици от най - великолепния за всички времена съюз да вземат да сменят и скалата за класификация на кривите краставиците .
  —цитат от коментар 19 на bxr35608444


  Другари от ЕС променете скалата и за класификацията на щастливите кокошки . То верно , че в целия ЕС няма и двама щастливи човека ама поне кокошките да видят бял ден .
  —цитат от коментар 20 на bxr35608444


  Много плоско....
  Ако се занимаваш с транспортна дейност или с търговия на плодове и зеленчуци ще знаеш, че кривите краставици осигуряват около 4 до 6% празно място в камионите, т.е. превозва се въздух..... що не коментираш квадратните дини в Япония....?

  За щастливите кокошки..... щастливите кокошки правят купувачите доволни с по-вкусните си яйца...ма, щом си свикнал на силаж, няма проблем....

  А, че това се отразява на цената - спор няма.... и ако искаш да смееш да ползваш прахУсмукачка не се стискай ....вземи нещо по-така..... Един колега разказваше виц за табела на фирма с вързан и отвързан лъв върху нея...... така де, с блажна и постна боя....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  “ Като сканират QR кода, потребителите могат да намерят допълнителна информация за съответния модел на продукта, например размерите, специфични характеристики...”

  Ура!
  Това е невероятен цивилизационен скок!
  Цял еврокомисар и поне един вагон брюкселски синекури си оправдаха заплатите! Забележително!

  Очакваме етикет със скала колко прави са краставиците.

 25. 25 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  Политбюро на ЦК на ЕССР ежедневно се грижи за все по-пълноцялостното задоволяване на нуждите на човеколеглохраноединиците със зелени лай... такова, енергия на колкото може по-висока цена за възможно най-ниско качество, слава на централните планьори, КОРМЧИИ мъдро направляващи нуждите на народа!

  Facing Worlds
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#12] от "quatro_4x3":

  За мен няма никакво значение каква е печалбата на производителя, това си е негов проблем. Мен ме вълнува АЗ какво печеля от сделката в която купувам продукта му. И специално в случая с ЛЕД крушките съм си сметнал че като ползвам прилична маркови продукти си избивам разхода за крушката за около 2 години и всичко над това ми е чиста печалба. А типично крушката работи поне двойно. Отделно са предимства като по-добрия цвят, липсата на нагряване и съответно проблеми с фасунги и кабели и дизайнерските възможности.

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  .... историята с крушките с нагреваемата жичка, които и ние в България произвеждахме с милиарди и изнасяхме...... помните ли ?...... Крушките от 30 ст. бяха заменени с такива от 7 до 26 лв внос ..
  —цитат от коментар 3 на MPetr

  Абе друго си беше, полюлея хем да ти свети, хем да те топли като радиатор на 1/2-ра. Аха, 300 до 500 вата на тавана в хола, отделно нацепените фасонки... В тази посока, навремето, през зимата като ти стане топло, се отваряше прозореца, ма гадните брюкселски бюрократи, а? Или просто строя дето разхищаваше на едро фалира.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Кефи и това с QR кода — никакъв шанс продавача да ти пробута "пиле" вместо " прасе". Аха, навремето имаше подобен плач, когато ги задължиха да пишат на етикета произхода и какво и колко съдържа продукта, и много ментеливи продукти се "споминаха".
  Помня и по-стари времена, когато родното гаражно производство ревеше срещу фактурите, касовите апарати и ХЕИ-сертификатите, дето ги налагаха "тъпите брюкселски зелки".
  И това дето ме плашите с цената на етикета, колко струва според вас един QR код, а? Ми нищо, ей сега ще "бръкна" в нета, и ще генерирам десетина кода безплатно. А етикета така или иначе се отпечатва дори без QR кода. Или е мнооооооого скъпо да се махне А++ и да се смени с В или С.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Поредните брюкселизми - поради тези глупости ми казаха, че вече не прозвеждали електрически бойлери с 3КВт нагреватели ,които били клас Д ами само такива с 2КВт нагреватели, които идвали клас С - това, че харчат еднкакво количество ток за да загреят 100л е без значение...
  —цитат от коментар 22 на Jazzdevil


  Питай някой електротехник дето е ремонтирал 3 и 2 квт-ови бойлери, да ти обясни каква е разликата отвътре, в самия бойлер. По мои спомени, разликата беше една кофа (няма да ти пиша какво) на две години, която се отразяваше пряко на портфейла. Това че се налага "брюкселските зелки" да ти налагат правила за да ти е по-евтино, си е твоя глупост или незнание.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  До коментар [#3] от "MPetr":

  Виждам, че и други са ви цитирали, ама нека и аз малко да вметна нещо важно - вас никой с нищо не ви е задължил да си купувате енергоспестяващи крушки от 6 до 27 лева за брой, нали? Това първо. И второ - не е нужно да пускам 2.5мм2 кабел, за да захраня полилей с 10 лампи по 100 вата, нали? Енергоспестяването е възможно, дава и резултат, но трябва да се внимава с избора на продукти. Аз си правя сам лампите със светодиоди и вече имам такива, които направиха по 10 години работа, а консумират по 8-9 вата електроенергия. Дали не съм си избил парите, вложени в тях? И защо винаги трябва да тръгваме с рогата напред, против прогреса в случая, а после тихомълком да се възползваме от благата му?...

 31. 31 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1241 Весело

  До коментар [#27] от "gost22":

  "полюлея"

  полИлея, идва от много светлини, не щото се люлее като макари на коч

  Facing Worlds
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  Голям проблем в новите домакински уреди (и в повечето останали неща) е че се конструират да са евтини и ледни за производство и трудни, дори невъзможни за поддръжка и ремонт. Което води до изхвърляме и подмяна на уреди вместо смяна на дефектирала част.На ниво потребител в разход на пари.На ниво човечество е разход на ресурси и създаване на боклук.
  —цитат от коментар 17 на Таралеж


  Ремонтопригодната техника, върви в комплект с техници, дето работят за жълти стотинки. Вземи калкулатора и се опитай да докараш европейска заплата на техник, дето ремонтира печки и бойлери и ела напиши как ти се е получило. Отделно, че вече няма лампи и транзистори из техниката, а чиповете "трудно се отварят" за да им се сменят изгорелите елементи... И дори не се заяждам, за настройка на ремонтираната техника и за гаранция.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":"полюлея"полИлея, идва от много светлини, не щото се люлее като макари на коч
  —цитат от коментар 31 на Hella Good


  Аз, лампи на масло нямам, обаче имам таван на 2,7м и често закачам полЮлея, и той се лЮлее, та при мен си е точно полЮлей.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Според мен за екологията ще е много по-полезно ако спрат да правят васяка нова машина неремонтируема, или ремонтът да струва повече от машината...

  всичко е суета, Боку ни обра
 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Някой да коментира, че производителите се се задължават да поддържат резервни части 10 години, или да продават уреди, които може всеки да ремонтира при желание и възможност ? Но не, традиционния нефелен рев по ЕС.

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Според мен за екологията ще е много по-полезно ако спрат да правят васяка нова машина неремонтируема, или ремонтът да струва повече от машината...
  —цитат от коментар 34 на Chegobara


  Ми купи си Жигули или нЕКоя друга Лада, те са ремонтопригодни, дори обилно-ремонто-пригодни и ела пиши дали си доволен от ремонтите и цената на труда в сервизите. После ще обсъждаме екологичните ефекти от ремонтопригодните машини...
  Пиниза е, еднократните машинки да са лесни за рециклиране. Там е борбата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK