Европейци призовават за безусловен базов доход с гражданска инициатива


Граждани на Европейския съюз са получили разрешение от Европейската комисия да проведат гражданска инициатива, която да доведе до определянето на безусловен базов доход в държавите членки.


До 14 януари 2014 г. те трябва да съберат 1 милион подписа от граждани на поне седем държави членки, за да бъде инициативата разгледана от Еврокомисията и да се организира публично изслушване в Европейския парламент.
Според инициаторите целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот, както е определено в европейското законодателство. Те смятат, че чрез осигуряването на базов доход ще се подсили и активното участие в обществото.


В краткосрочен план те настояват и за инициативи като проучвания и изследването на различни модели за безусловен базов доход, които да обхваната целия ЕС.


Инициаторите смятат, че финансирането на основен доход може да стане лесно чрез данъчно облагане върху високи доходи и транзакции, ДДС върху луксозни стоки и замърсяване и самофинансиране чрез опростяване на много дълъг списък от съществуващи доходи и излишни административни услуги.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Добра инициатива, аз вече я подкрепих!

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  нещо не схващам каква му е идеята на този доход; ако не бъркам вместо да се напъвам да работя, да си лежа в къщи и да ме хранят, защото "безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот"; та освен манго работещите ще ме хрантутят и мен... а да, богатите да плащали - е да, ама точно те намират как да не плащат, и то навсякъде по света...

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Базов ,но само за седем страни!

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Разстроено

  %"Според инициаторите целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот, както е определено в европейското законодателство"%
  За банкстерите законите са "врата у поле"!
  Сега борбата е да си запазят офшорните партизански землянки!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Хубава инициатива! ММТ програмата за България предвижда безусловното предоставяне на работа за всеки търсещ и годен при минимално заплащане с всички необходими здравни и социални осигуровки за участника в програмата и неговото семейство.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 659 Весело

  Демек, комунизъм! След щастливите кокошки и чистите прасета, идва време и за достойни европейци, а дано, ама надали!

 7. 7 Профил на guten.sabahlian
  guten.sabahlian
  Рейтинг: 457 Неутрално

  да съберем 1 милион подписа, а не
  "500 милиона подписа от граждани"

  Semper in angaria.
 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Нас да не се канят да ни изхвърлят от ЕС, че ни няма в списъка на тази инициатива?

 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Към пост 8: Моля за извинение, съжалявам за недоглеждането. Петицията е валидна и за България, но искат ЕГН, което е малко притеснително.

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "...целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот..."

  Тук има нещо сбъркано в основата си. Достойният живот не е "право". Никой не е длъжен да ти "осигурява достоен живот". Това си е естествен стремеж за повечето хора и си е тяхна отговорност дали и как ще го постигнат. Държавата трябва да осигури благоприятната среда за преследването на мечтите. Предложението е чист популизъм поднесен от левичари, които се стремят да преразпределят чужди пари.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Европа я тресе яко социализма!
  "Безусловен базисен доход" дрън дрън, що не си кажете "искаме много по-високи минимални заплати" или направо "искаме повече пари без да работим и учим повече"?

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  ехеееее, радвам се, че комунизма е жив другари; като гледам колко минусчета са ми нацвъкани за нула време... ама прочетете малко повече по темата и сериозно се ЗАМИСЛЕТЕ склонни ли сте да финансирате с вашите пари подобно нещо; защото лично аз не съм никак склонен да се трудя, и то доста, пък после да деля това, което съм изкарал с някой, който не си е мръднал пръста... та пак помислете искате ли някакви си бюрократи да се разпореждат с Вашите пари... подобна глупост сериозно ще влоши и средата за бизнес в Европа, която дори и в момента е доста по-зле от Америка и Азия заради безсмислена бюрокрация...та да не излезат последиците точно обратното на това, което се цели... имате глави, МИСЛЕТЕ с тях

 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абсолютно малоумие!

  Имигрантският наплив ще озверее, ако диваците имат още по-пълно уверение, че като дойдат тук ще си клатят краката и ще плюскат на корем. Българските цигани ще имат гарантиран доход, бидейки масово неграмотни и непълноценни граждани на обществото.

  Не искам да бъда в една група с антиевропейски фрустрати тип атакаджии, но твърдя, че ако тази говежда идея се приеме (дано да не се), сривът на ЕС не е далече. Нашите глобални противници, Китай най-вече, само биха се изхилили на подобно идиотско предложение. Ако европейците купуват евтино китайско и същевременно бъркат в кацата, за да сипват гарантирана порция на всяка протегната паничка, дъното на кацата ще лъсне бързо.

 14. 14 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  България я има, току що и аз подписах.

 15. 15 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Тия пък 1 млн. подписа - само от индобългарите са ги събрали от раз. Екстра - цял ден драпаш макарите и отгоре на всичко живееш достойно. Значи няма да се осигурява работа, а ще се взима от едно и ще се дава на други. Назрява революционна обстановка, как беше - едните не можели, другите не искали.

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Социопатите нещо "настъпиха' Нищо, ще има време да проверите собствените си мизантропски теории на ваш гръб.

 17. 17 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  няма да стане.. не мечтайте..,по-добре да мислят как администрацията да не пречи с излишни пречки пред дребния бизнес, останалото само ще се нагласи

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Комунизмът се завръща!!! Комунизмът се завръща!!! Спете спокойно деца!!!

  За неинформираните, мотото на социализмът бе:"Всекиму - според труда!". Партийните секретари ни учеха , че след като пострим Комунизма, мотото ще бъде:"Всекиму, според потребностите!!!" Та този гарантиран ти "безусловен базов доход", даван ти независимо дали бачкаш , или не, си е чиста форма КОМУНИЗЪМ!!!

 19. 19 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В инициативата въпреки всичкия й популизъм има и много вярно. Едва ли някой смята сериозно, че инициативата е за това да лежиш в къщи и някой да "ти осигурява достоен живот". Аз по-скоро го разбирам за тези хора, които са читави, трудолюбиви и най-общо казано "свестни", но способностите им не стигат за това да пишат докторати и да въртят бизнес. Има хора, на които акълът им стига, примерно, да продават билети, или да вършат някаква обща работа - просто те, при условие, че се трудят наистина, да могат да живеят що-годе достойно. Като се замисли човек, това може би е и най-добрият (в смисъл най-приемливият) модел на обществото - прилично заплащане и достоен живот на по-"неспособните" и без ограничение в доходите на способните (или късметлиите!). Въпросът е как да се постигне този модел?....

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "...всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот..."
  ЕС се превръща в доста спорен съюз. Като начало ще дефинират една-две години що е то "достоен живот". Защото може и да се лежи с достойнство. Най-доволни май ще бъдат едни достойни братя, които никой не иска и подритва насам - натам.

 21. 21 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 717 Весело

  "безусловен базов доход"
  ... само при едно условие - някой да го е заработил...
  преди да ни го предостави в знак на безусловната си любов към ближния

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 22. 22 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Много социалистическо ми звучи всеки да получава пари независимо дали ги е спечелил. Дори да намерят ресурс трябва добре да се обмисли.
  Принципно всяка една стотинка в икономиката е заработена с труда на някой реален човек. Този човек, изработилият парите човек трябва да бъде попитан готов ли е да се раздели с част от спечеленото от него за да го даде на някой, който не се е потрудил, този човек трябва да разреши това, не държавата. Държавата може само да го канализира ако този човек иска така.

  Отделете време навреме.
 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Достойният живот не е да получаваш манджа без пари. Животинките в зоопарка живеят така. Да работиш, да си доволен от свършеното, и да изкарваш пари с труд е достоен живот.

 24. 24 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":Може да се предположи ,че тия, дето поемат тази инициатива , не са глупави като теб.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#13] от "the_sceptic":Ти , изглежда , си много важна клечка , щом имаш глобални противници. Дори Китай има честта да ти бъде противник.

 26. 26 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#19] от "raz_2_tri":

  С пазарни правила и конкуренция. Не става по друг начин. Тогава продавачите на билети ще получават толкова колкото струва труда им. С закони за минимална работна заплата това се изкривява като в достатъчно дълъг период от вреве винаги е в посока по-лоша за самите билетопродавачи.

  Отделете време навреме.
 27. 27 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добре, ама кой ще плаща?

  Любов и светлина!
 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#19] от "raz_2_tri":Така е. Важното е всеки да попадне на своето място . Например , ако някой е годен само да държи пожарникарски маркуч , пък му се падне да управлява държава , то се подразбира ,че никакъв доход не може да осигури.

 29. 29 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 419 Гневно

  Който иска "безусловни" доходи, да емигрира в Северна Корея!

 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#24] от "ahasver":

  не виждам защо си позволяваш да наричаш другите глупави при положение, че очевидно не виждаш по-далеч от носа си; защото ако виждаше със сигурност щеше да можеш да прочетеш етикетите на стоките, които купуваш и да разбереш Китай противник ли е или не...

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Г-да ! Много елементарно разсъждавате . На ниво празна паница, пълна паница. Става дума да преориентиране развитието и бъдещето на ЕС. Вместо в полза на финансовия паразитен капитал , в посока на огромното болшинство от хората на Съюза.

 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"aralambi"]Достойния живот не е да получаваш манджа без пари. Животинките в зоопарка живеят така. Да работиш, да си доволен от свършеното, и да изкарваш пари с труд е достоен живот. [/quote]

  Респект!

 33. 33 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  Какъв комунизъм ти се привижда.По твоята логика Милтън Фридман и Чикагката школа,както и Австрийската школа са комунисти. Именно левите и най-вече кйнсианските полиптици и икономисти са провалии опитите да се въведе аналогично нещо в средата на миналия век,а подобна система под формата на отрицателен подоходен данък е въведена от администрацията на Никсън,И това е най-разумната и основно дясна идея.На хората се плаща и да не вършат глупости,и да не избират революционни идиоти и стават директно ангажирани със сигурността и бизнессредата, вместо всеки да тегли към себе си някакви преразпределения и регулации в тяхна полза или бюрократи да искат по няколко документа за това кой колко бил беден или детето какви нужди има.Реално минимизира транзакционните разходи и от към администриране,и от към регулация и от към риск.
  Който иска да повече от този минимум,ще трябва да предложи нещо,за което някой да е готов да плати,и ще бъде препятстван да ангажира публични или недоброволно получени средства,т.е няма да има нужда от всякакви квазиполитически субекти и доста хора ще им се понижи значимостта и статуса.Т.е ще се произвеждат стоки и услуги от които някой има нужда,а такива от които няма,няма да може да се произвеждат,защото никой няма да го допусне,т.е автоматично се намалява администрацията до санитарния минимум.Защото е по евтино човек да получава пари без да работи,отколкото да му се създава работа.
  Има и друго,човек е продуктивен през малка част от трудовия си стаж,примерно пет години трупа опит и име,десетина е на максимума си,след това основно пречи на другите,за да си запази статута.Така няма да е мотивиран да го прави.

 34. 34 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#14] от "Mai Tai":

  Дай сега и един светъл пример като ритнеш коритото с някой мангал

 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#23] от "aralambi":


  [quote#23:"aralambi"]Достойния живот не е да получаваш манджа без пари. Животинките в зоопарка живеят така. Да работиш, да си доволен от свършеното, и да изкарваш пари с труд е достоен живот.
  [/quote]
  Непостижимо за поне три четвърти от хората.Просто защотото стоките и услугите,вкл. публичните ,за които хората доброволно биха платили могат да се доставят от една пета от работната сила,евентуално още толкова са нужни за осигуряването на публичните блага.Част от дейностите по това са неприятни,да не кажа противни и се вършат по необходимост.Останалите работни места се подържат или с административна,или с маркетингова принуда.Затова САЩ например нямат данъчен кодекс,дори и на федерално ниво,защото опростена данъчна система ще направи излишни част от данъчните инспектори,консултанти ,адвокати и т.н.Разбира се,че те ще я усложняват ,за да живеят.И се чувстват достойни,успели и оценени,не са и лоши хора,но дейността им е вредна и отнема,а не създава благосъстояние. Подобно е ис военните и военната индустрия.Това че нуждата от армия и оръжие намалява,не значи че нуждите на военните и заетите в отбраната от заплати намалява.Когато всяка регулация или дейсност,която допуснат правителството да върши е директно за сметка на всички граждани,както и ,че всяко влошаване на бизнессредата ги удря директно.Така на практика,чрез данъците всеки става акционер във всички търговски дружества и няма да допусне печалбата му да падне,защото някой има нужда от работа.Щото заради 2-3 000 работни места в АЕЦ Белене,хората са готови да натресат 10 000 000 000 задължения на ддържавата.Само с лихвата на тези пари могат да се плащат средни заплати на десет пъти по толкова.

 36. 36 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Бе по-добре да се замислите как може да се осигури безусловно право на работа. Некак си съвсем задълбахте в комунизЪма с явната цел да защитите корпорациите...

 37. 37 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#36] от "bluescreen":

  Аз мисля, че точно това е идеята в инициативата! Когато работиш да получваш достойно заплащане, а не 150 евро на месец!

 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#13] от "the_sceptic": Ти си малоумен.Това е само за граждани на ЕС и никакъв имигрант няма да получи нищо.Подобно е положението в Аляска и петролните монархии,гражданин се става много трудно.Освен това при гараниран доход социални помощи няма и никаква,освен желана от нас имиграция не може да има.Освен това поевтинява труда,без това да се отразява на благополучието и се подобряват възможностите в развлекателния бизнес.Та примерно ,разходите за труд на единица продукт може да се приближат до тези в Китай плюс корупционните и риска,без нашите работници да трябва да живеят като китайските.,В света единствено икономиките на ЕС и САЩ могат теоретично да са самодостатъчни,т.е да функционират като произвеждат и потребяват произведеното в тях.


 39. 39 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 423 Неутрално

  абсолютна простотия!!!

  вървим с бързи стъпки към новия СССР!...
  евробюрократие май са проспали последните 30г.

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Подписана!

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  [quote#36:"bluescreen"]Бе по-добре да се замислите как може да се осигури безусловно право на работа[/quote]
  Може да се осигури,но това ще ни съсипе.Като се създадат служби и служби и регулации и документи и половината ги изискват,другата половина ги пишат.Пробвано е в Гърция и Либерия.Резултата го знаем.Разходите за поддържане на излишно работно място са много повече от дохода на работника от него,пляс директната вреда,която подобна дейност носи.
  При българския БВП ,частта,която разпределя държавата възлиза на 700 лева на човек на месец,съпоставимо със средната работна заплата.При наличие на гарантиран минимален доход,няколко министерства и администрации могат направо да се закрият,останалите силно да се редуцират.По добре директно да се плаща на някой 400 лева примерно,отколкото трима чиновници да му търсят работа за 300 и още трима да ги следят.За да се осигури заетост за 500 лева на някой чиновник,бизнеса и гражданите се натоварват с 1000 с данъци и такси плюс разходи за време на тези,които го губят и пропуснати ползи от наистина полезен бизнес,който не е започнат или е прекратен заради административната тежест.

 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Според инициаторите целта е да се осигури безусловното право на всеки човек в ЕС да може да живее достоен живот, както е определено в европейското законодателство?
  Всеобщата декларация за правата на човека е приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г. Тя е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превеждания документ в света. Всеобщата декларация започва с Преамбюл, съставен от седем параграфа и е съпроводена с декларация, която „обявява“ Декларацията. Във всеки от членовете е посочена причина за приемането ѝ. В първия параграф се посочва, че признаването на човешкото достойнство на всички хора е в основата на справедливостта и мира в света. Във втория се напомня, че пренебрегването и неспазването на човешките права е довело до варварски действия, които са разгневили съвестта на човечеството, и че четирите свободи: свобода на словото, свобода на убеждение, свобода от бедност и свобода от страх, са „провъзгласени за най-висшите стремежи на хората“. В третия параграф е посочено, че за да не бъдат хората принуждавани да се бунтуват срещу тиранията, човешките права трябва да са защитени с върховенството на закона. Четвъртият параграф свързва човека с развитието на приятелските отношения между нациите. Петият параграф свързва Декларацията с Хартата на Обединените нации, с което се потвърждава вярата в основните права на човека, в достойнството и ценността на човека. Харта на основните права на Европейския съюз
  (2007/C 303/01) - като тя не е препоръчителна, а е задължителна ..
  Европейският парламент, Съветът и Комисията тържествено прогласяват следния текст като Харта на основните права.
  Като съзнава своето духовно и морално наследство, Съюзът се основава на неделимите и универсални ценности на човешко достойнство, свобода, равенство и солидарност; той почива на принципа на демокрацията и на принципа на правовата държава. Той поставя човека в центъра на своята дейност, като учредява гражданството на Съюза и създава пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава. Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава. Всеки работник има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достойнството му. С цел да се бори срещу социалното изключване и бедността, Съюзът признава и зачита правото на социална помощ и на помощ за жилище, предназначени да осигурят достойно съществуване на всички лица, които не разполагат с достатъчно средства според правилата, установени от правото на Съюза и от националните законодателства и практики.
  Но "Сит търбух за право глух", Сит брюкселски търбух за Всеобщата декларация за правата на човека и Харта на основните права на Европейския съюз, глух...

 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Гневно

  [quote#42:"latcho59"] В Харта на основните права на Европейския съюз[/quote]
  човешкото достойнство е записано два пъти, а достойнство и достойно цели седем пъти. Е, и?

 44. 44 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#37] от "ihaveu":

  Колко е достойното заплащане? 100, 200, 500, 1000? Защо не 5,000? Кой ще го определи? Защо точно той, защото е по-умен от останалите хора? Въпроси без смислени отговори. И защо е необходимо всичко това? Защото сме много загрижени за бедните? Буул шит. Защото в калабалъка тези, които ще преразпределят чуждите пари ще отклонят една част от тях в "правилната посока".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#44] от "simval":


  [quote#44:"simval"]

  До коментар [#37] от "ihaveu":

  Колко е достойното заплащане? 100, 200, 500, 1000? Защо не 5,000? Кой ще го определи? [/quote]
  Функция на приходите и БВП .И така и така държавата разпределя 40-60 % от него.Значи за говедата може,за хората не може.Щото у френско едно говедо има гарантиран "доход" под формата на субсидии от 1000€ на месец.
  Безусловно гарантиран доход е на практика директна експортна субсидия,защото ако един европейски работник получава гарантиран доход Х,ако досега е взимал заплата У ,при запазен стандарт ще може да работи за заплата У-Х.Доколкото и семейството му има такъв,дори и за по-малко.И няма да има нужда да върши дивотии,като стачки ,избиране на радикални революционни политици и др.Просто това ще едно статукво,което ще се пази от всички,и то толкова агресивно,колкото трябва.

 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#44:"simval"]И защо е необходимо всичко това? Защото сме много загрижени за бедните?[/quote]

  До коментар [#44] от "simval":Съгласно волеизявлението на конституционния законодател изразено в преамбюла на Конституцията на България, е налице ясно изразено желание за създаване на социална държава, но този принцип не е правно закрепен и доведен докрай.

 47. 47 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#38:"slonsco"]Това е само за граждани на ЕС и никакъв имигрант няма да получи нищо.[/quote]

  глупако, тарамбуките и чалмите стават граждани на държавата в която са се натресли, за няколко години, и после са формално граждани на ЕС и имат право на всички привилегии и глезотии, които тъпаци като теб са нацвъкали

 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  Аз съм "ЗА" всеки европеец, който желае, първо да полага достойно количество достоен труд, преди да получи базовата помощ за "достоен живот". Бачкай здраво 8 часа и си получавай достойно социалната помощ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#46] от "latcho59":

  Че какво е субсидията? Същата тъпотия. Инструмент за ухажване на определена група производители за сметка на всички останали. Без никой да ги е питал тия, от които се вземат парите.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 50. 50 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#46] от "latcho59":
  quote#46:"latcho59"]налице ясно изразено желание за създаване на социална държава[/quote]

  Ако това е така (не съм чел конституцията), то законодателят е казал, че има голямо желание да изпълни една илюзия. Има желание. Е, от желание до птичето в ръката, път много. Социална държава? Нима има още хора да кълват на гола кукичка? И то от държавен чиновник. Но-о, шарен свят, ти ако искаш си вервай.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 51. 51 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#49:"simval"]Че какво е субсидията?[/quote]
  Субсидия е от латинската дума subsidium — помощ, поддръжка.

 52. 52 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не разбрах само откъде ще дойдат парите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 53. 53 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#42:"latcho59"]Всеобщата декларация за правата на човека е приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г.[/quote]

  На български език тази декларация се появи около 40 години след публикуването й. "Народната власт" нещо не я харесваше.

 54. 54 Профил на tova_ime_e_zaeto
  tova_ime_e_zaeto
  Рейтинг: 5 Неутрално

  http://bbd.bg/
  Тук можете да намерите отговори на всички тези въпроси.
  Става въпрос за връщане на косвените данъци (ДДС, акцизи), по начин, който мощно да стимулира икономиката и да отпадне нуждата от огромно количество администрация.
  Не става въпрос за "манджа без пари", "комунизъм" и прочее.
  Това е сериозен проект и хората, които го подкрепяме, ще се радваме, ако някой успее аргументирано да посочи слабите му места или да се обоснове, защо не го подкрепя.
  Но преди това трябва да се прочете не само заглавието!
  Благодаря!

 55. 55 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  точно това е предложението . да вземаме още повече пари от работещите, инициативните и можещите , за да ги раздаваме на МЪРЗЕЛИВИТЕ. и така докато един ден останат само МЪРЗЕЛИВИТЕ , а останалите просто ще са изчезнали ...........

  пичове "достойния" живот е предизвикателство и цел за която трябва да се бориш от първия ден на този свят... ТОВА НЕ Е ПРАВО......

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на zein
  zein
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Единственият ефект, който виждам е стимулиране на залежаването..Поредният евтин популизъм на левичарски отрепки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK