ЕС все още не може да постигне съгласие по директивата за ипотечните кредити

Самият Европарламент отложи окончателното гласуване, за да се увери, че законодателството ще бъде правилно приложено навсякъде в Европейския съюз.

© Reuters

Самият Европарламент отложи окончателното гласуване, за да се увери, че законодателството ще бъде правилно приложено навсякъде в Европейския съюз.Няколкогодишните обсъждания между европейските институции по директивата за ипотечните кредити все още не водят до конкретен резултат. Не само това, но според някои експерти последният вариант, гласуван от Европейския парламент на първо четене, е доста разводнен от първоначалните заявки, че законодателството ще революционализира защитата на потребителите.


Потребителски организации все още защитават законодателството и смятат, че то ще бъде от полза на потребителите, банките обаче откриват проблеми в някои от предложенията. Европарламентът отложи окончателното гласуване, за да се увери, че законодателството ще бъде правилно приложено навсякъде в Европейския съюз.


Читателите на "Дневник" поискаха да се информират повече за рисковете пред ипотечните кредити в новата инициатива "Избери да научиш повече".
Според гласувания текст купувачите на жилища ще бъдат по-добре информирани за разходите и рисковете, свързани с тегленето на ипотечен кредит, ще се ползват от частична защита срещу промени на пазара, които увеличават погасителните вноски, и ще имат повече закрила, ако не са в състояние да изплащат заема си.


Текстът обхваща ипотечните кредити върху жилищни сгради, жилищни сгради с офис площи и земя за строеж. Някои от изискванията му ще могат да бъдат адаптирани към различните обстоятелства на ипотечните и имотните пазари в отделните държави членки, но информацията, която се предоставя на купувачите, ще трябва да бъде представена по последователен начин навсякъде в ЕС.


Всеки, който се интересува от ипотечен кредит в ЕС, ще трябва да получи сравнима информация за наличните продукти и да бъде запознат с общите разходи и дългосрочните последици от тегленето на кредита. Кредитните условия, които се предлагат на кредитополучателите, ще трябва да отговарят на тяхното финансово положение и да отчитат техните перспективи и потенциални рискове.


Освен това на кандидатстващите за кредит ще бъде даван задължителен 7-дневен период за обмисляне преди подписването на договора или право на отказ в рамките на седем дни след това.


Позиции на евродепутати


По думите на испанския евродепутат от С&Д Антолин Санчес Преседо директивата е от голямо значение за семействата, както и за икономическото възстановяване на държавите членки. Според него това е законодателство, което ще подобри единния пазар, както и финансовата интеграция.


Преседо смята, че това е начин да се насърчи и отговорното кредитиране, за да се възстанови и доверието в ипотечните пазари, засегнати от кризата – от своя страна предизвикана от лошите финансови практики, включително на пазарите на недвижими имоти.


Той обясни, че директивата трябва да осигури персонализирана и съпоставима информация преди подписването на договор, което би избегнало заблудите и некоректните търговски практики в сектора.


Според евродепутата от Германия Александра Тайн (АЛДЕ) обаче с настоящата директива няма да се променят много неща и няма да се помогне особено на семействата с трагични съдби в Южна Европа. По думите ѝ първо трябва да се говори за създаване на единен пазар за кредити за жилища, а след това да създава подобно законодателство.


Организациите, ангажирани с темата, не са единни


Европейските банки като цяло приветстваха предложението, но изразиха безпокойство за някои изменения на европарламента за заемите с променлива лихва. Те изпратиха писмо до евроинституциите, в което коментираха резервите си към директивата и изказаха свои предложения по темата. Според Комитета на европейската банкова индустрия темите за крайната задлъжнялост на домакинствата и частните фалити са сложни и изискват сериозен икономическа и регулаторна основа, за да бъде търсено решение.


Асоциацията на строителните общества критикува бавното постигане на напредък между институциите на ЕС и подчерта, че някои от предложенията биха могли да имат неблагоприятен ефект върху ипотечните пазари на ЕС.


От асоциацията също изразяват безпокойство за идеята около използването на стандартни променливи лихвени проценти, както и за предложената забрана на обвързващите практики. "Не искаме да видим ограничаването на положителни развития на продукта", подчертават те.


Европейската потребителска организация BEUC приветства предложенията на европарламента и подкрепи прозрачните правила за ранно изплащане на кредита. От своя страна центърът за европейска политика CEP предупреди, че правилата за ранно погасяване могат да направят ипотеките с фиксирана лихва по-скъпи.


По думите на банкера Виолина Маринова въвеждането на новите правила ще оскъпи кредитите, тъй като рискът за банките се увеличава, а това ще доведе до покачване на лихвите. Банкерката прогнозира пред БНР, че с отпадането на лихвата за предсрочно погасяване на кредита няма да доведе до ръст на предсрочно върнатите заеми. Опитът с отпадането на таксата при потребителските кредити показва това.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dgidgo
    dgidgo
    Рейтинг: 479 Неутрално

    няма как да се гласува законодателство , което да е против лихварите , трябва тотална революция в цяла европа и америка срещу лихварите и корпорациите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK