Свободното движение е основно постижение на ЕС и евроинституциите ще продължат да го пазят

Свободното движение е основно постижение на ЕС и евроинституциите ще продължат да го пазят

© ReutersЧитателите избраха темата за свободното движение в играта "Избери да научиш повече". Тя е част проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент. Всеки месец в играта читателите на "Дневник" избират от дневния ред на Европарламента въпрос, по който да получат повече информация. Темата за свободното движение в ЕС е читателският избор за март, по която потърсихме повече информация и мнението на ресорните евродепутати. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа".

Свободното движение се определя като едно от най-големите постижения на Европейския съюз и от евроинституциите, и от европейците. По тази причина темата беше във фокуса на вниманието през последните месеци, след като в края на миналата година и началото на 2014 г. националистически и антиевропейски партии поставиха под съмнение свободата на движение между държавите членки. Институциите на ЕС от своя страна направиха всичко, за да покажат, че свободното движение носи предимно ползи и няма да позволят държави членки да го поставят под въпрос.


Временните ограничения за свободно движение на работници от България и Румъния изтекоха на 1 януари 2014 г. - седем години след присъединяването им към ЕС. Това стана и повод за евроскептични партии в някои страни, начело с Великобритания, да се възползват от темата, за да всяват страхове предизборно, като описват вълни от имигранти от двете бедни еврочленки, които ще откраднат работата на местните и ще източат социалните системи.


В последствие данните показаха, че тези страхове са били напразни. Според независимо проучване за въздействието на свободно движение в ЕС, разпространено от Европейската комисия през февруари, европейците, които упражняват това си право, го правят главно, за да работят, а не да се възползват от социалните помощи в приемащата държава.
Проучването показва, че притокът е основно от по-млади граждани на ЕС в трудоспособна възраст, които допринасят за преодоляването на демографската криза и за последиците от намаляването на работната сила на местно ниво.


"Свободното движение е от полза за Европа, за нейните граждани и за нейните икономики. Наистина в някои градове може да съществуват предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Въпреки това би било погрешно да се поставя под въпрос правото на свободно движение", заяви и еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.


Европейският парламент също остро се противопостави на позицията на някои лидери, които настояват за промени и за ограничения на свободата на движение на европейците. С резолюция Европарламентът призовава държавите членки да се съобразят със законодателството на ЕС. Евродепутатите призоваха страните да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение.


В резолюцията си евродепутатите призоваха държавите членки да не дискриминират мобилни работници от ЕС, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаеми злоупотреби със системите за социално осигуряване. Те напомниха на страните, че е тяхна социална отговорност да се справят със злоупотребите със системите за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от ЕС.


Въпреки това по време на обсъжданията някои от евродепутатите изказаха резерви към движението в ЕС без никакви ограничения. Елмар Брок (Германия, ЕНП) изрази опасения за социалните системи на страната си. Той заяви, че кризата е довела до голяма безработица и приливът на работници от България и Румъния само ще задълбочи проблемите на местна почва.


Брок все пак отбеляза, че не може да не признае, че свободата на движение е не само културно постижение за гражданите, но и икономическо предимство. "Понякога безработицата може да бъде преборена чрез повече мобилност", което е положително, отбеляза той.


Във Великобритания, която поведе борбата срещу ограничаване на свободното движение от по-бедните членки, очакванията за приток на работници от Румъния и България не се сбъднаха. Това показаха данни от проучване на шест авиокомпании и три компании за сухопътни превози, които осигуряват транспорт от двете страни към Острова, според които от Нова година трафикът от двете членки не се е увеличил.


Освен това според публикуван от британското вътрешно министерство документ идването на имигранти от ЕС съюз няма доказано въздействие върху заетостта на британците, макар че става дума за "относително скорошно явление и това не значи, че няма последствия при някои обстоятелства".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Временните ограничения за свободно движение на работници от България и Румъния изтекоха на 1 януари 2014 г. - седем години след присъединяването им към ЕС.
  Ще тряват още 77 год.за да им се измени и дискримиационният начин на мислене в ЕС защото свободно движение на територия не значи свободно движение в администрациите

 2. 2 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  не мога да разбера едно след като има подписан лисабонски договор и в него ясно е написано ,,свободно движение на капитали , стоки , услуги и хора ,, как може да се отделя свободното движение на хора в някъква имагинерна отделна група . премахне ли се , които и да е компонент от свободно движение на капитали , стоки , услуги и хора озна4ава само едно РАЗПАДАНЕ НА ЕС

 3. 3 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  разпадне ли се ЕС , последиците са непредвидими

 4. 4 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  ,,Във Великобритания, която поведе борбата срещу ограничаване на свободното движение от по-бедните членки, очакванията за приток на работници от Румъния и България не се сбъднаха. ,,

  Великобритания па и целия ЕС да се справят с притока на гастарбайтери от бившите им доминиони и Африка. Че тогава да мислят и направят сравнение дали работниците отиващи от ЕС членките са по мързеливи и поддаващи се на манипулации.
  Защото от инфото което се прокрадва се вижда, че атентатори се набират повече от гастарбайтери от техните доминиони, африканци и арабите. Докато работниците отишли от новите източноевропейски страни си гледат съвестно работата и допринасят за по добър жизнен климат отколкото африканци , араби и гастарбайтери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK