Европарламентът защити правото на допълнителна пенсия на работилите в различни членки

Европарламентът защити правото на допълнителна пенсия на работилите в различни членки

© Цветелина Белутова, КапиталЧитателите избраха темата за допълнителните пенсии в играта "Избери да научиш повече". Тя е част проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент. Всеки месец в играта читателите на "Дневник" избират от дневния ред на Европарламента въпрос, по който да получат повече информация. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа".


Заделянето на пари за допълнителна пенсия е разумна инвестиция, но за онези европейци, които отиват от една страна в друга с цел работа, това може да се превърне в допълнително главоболие заради риска да загубят направени вноски. Европейският парламент след съгласието на държавите членки обаче гласува правила, които да предоставят защита на правото на допълнителна пенсия.


Законодателството, което трябва да бъде окончателно одобрено от Съвета на Европейския съюз, допълва вече съществуващите разпоредби за защитата на правото на държавна пенсия и укрепва свободата на придвижване в ЕС.
Текстът съдържа минимални норми за спазване от държавите членки, като например посочва, че изискваният период, в който осигуряващият се трябва да е правил вноски, за да запази правото на допълнителна пенсия, не може да бъде по-дълъг от три години.


Недържавните пенсионни схеми в държавите членки са различни. В някои страни периодът на натрупване преди пенсия може да достигне 10 години.


"Работещите в Европа сега могат да се възползват изцяло от пенсионните си права, когато се преместват от една страна в друга. Законодателството ще помогне за премахване на бариерите пред свободното движение на работници", подчерта докладчикът Риа Омен-Руйтен (ЕНП, Холандия). По думите ѝ добрата пенсия е необходимост, при положение че животът на европейците ще продължи да расте.


"Професионалните пенсии могат да се облагат по много начини: чрез вноски, натрупана лихва или чрез изтегляне на пенсията в края на периода", обясни Ан-Софи Паран от организацията Age Platform Europe.


Според изследователите Игор Гуадианчи (Collegio Carlo Alberto) и Давид Натали (University of Bologna-Forlì) през последните 40 години Европейският съюз е развил най-напредналата система за координация на правата за свободно движение на работници, но остават проблеми с признаване, трансфер и ползването на допълнителните пенсионни права. Това от своя страна пречи на пълната мобилност на работещи европейци в рамките на съюза.


По тази причина неправителствените организации, които защитават правата на възрастните хора, приемат положително промените, тъй като новото законодателство ще помогне за премахване на съществуващите пречки пред свободното движение, като изискванията за много дълги периоди на заетост, за да могат хората да придобият тези права, или риска от загубата им при излизане от пенсионната система след напускане на съответния работодател или страна.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK