ЕС е пред забрана на найлоновите торбички до 2019 г.

Чудовище от найлонови торбички и пластмасови отпадъци в акция пред Европейската комисия

© Reuters

Чудовище от найлонови торбички и пластмасови отпадъци в акция пред Европейската комисияЧитателите избраха темата за найлоновите торбички в играта "Избери да научиш повече". Тя е част проекта "Е-включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент. Всеки месец в играта читателите на "Дневник" избират от дневния ред на Европарламента въпрос, по който да получат повече информация. Отговорността за съдържанието е изцяло на "Икономедиа".


Европейският парламент възнамерява да намали употребата на полиетиленови торбички с 80% до 2019 г. Голямо мнозинство от евродепутати е съгласно с това и прие законодателство, с което да намали обществената им употреба. Това ще се случва чрез комбинация от данъци, акцизи, маркетингови ограничения и забрани.


През 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал средно 198 найлонови торбички, около 90% от които са били с дебелина под 50 микрона. При запазване на съществуващата ситуация се очаква, че потреблението ще се увеличи дори повече.
Според оценка на въздействието, направена от Европейската комисия, през 2010 г. над осем милиарда найлонови торбички са били изхвърлени на боклука в целия ЕС, замърсявайки природата и убивайки милиони морски животни годишно. Според данните на еврокомисията стомасите на 94% от всички птици в Северно море съдържат частици найлон.


Промени в законодателството, които Европейският парламент прие на последната си сесия за мандата, предвиждат обаче държавите от ЕС да намалят потреблението им наполовина до 2017 г. и с най‑малко 80% след още две години. Те могат да направят това както чрез налагане на данъци, така и чрез търговски ограничения и забрани, за да се гарантира, че магазини няма да предлагат найлоновите торбички безплатно с изключение на онези от тях, които са предназначени за опаковане на насипни храни, като сурово месо, риба и млечни продукти.


До 2019 г. найлоновите торбички, използвани за плодове, зеленчуци и сладкарски изделия, ще трябва да бъдат заменени с такива, изработени от рециклирана хартия, с биоразградими или с компостируеми торбички. Изискванията за опаковките, оползотворявани чрез компостиране, и на биоразградимите опаковки също трябва да бъдат изменени, решиха още депутатите.


"Депутатите гласуваха проект за значително по-строги европравила за намаляване на използването на найлонови торбички, по-специално с въвеждането на задължителни европейски цели за намаляване на употребата им и изискване за задължителната им продажба в магазините за търговия на дребно", заяви докладчикът Маргрете Аукен (Зелените/EСА, Дания), чийто доклад беше приет с мнозинство.


"Както вече показаха няколко водещи в решаването на проблема държави, значителното намаляване на употребата на найлонови торбички, е лесно постижимо с последователна политика. Бързото им изваждане от употреба е приложима мярка за проблема с пластмасовите отпадъци в околната среда", допълни тя.ООН също се включва в призива за по-чиста Европа без найлонови торбички, като отбелязва, че ЕС върви в правилната посока, но и всеки отделен европеец може да предприеме действия. Организацията препоръчва всеки път като видиш торбичка, да я изхвърлиш на съответното място, да използваш възможно по-рядко найлонови торбички и в случай че получиш такава, да я използваш многократно. "Участвай в колективни почиствания на реки, плажове, гори или организирай такива. въпреки че това не решава проблема, е много ефективно в привличането на вниманието към по-големи проблеми", отбелязват още от ООН.


И докато подобно на Организацията на обединените нации природозащитни групи приветстваха решението на европарламента, не с такъв ентусиазъм стъпките на ЕС за Европа без найлонови торбички бяха приети от производители на полиетилен и собствениците на големи и малки хранителни вериги.


Според асоциацията PlasticsEurope действията на ЕС са неправилни и не трябва да се забранява или наказва използването на найлонови торбички. Според тях проучвания показват, че влиянието върху околната среда на найлоновите торби по време на целия им цикъл на съществуване е по-малко, отколкото на алтернативите им.


"За да защитим ефективно нашата природа, би било много по-добре да се фокусираме върху прилагането на съществуващите правила за отпадъците в ЕС, особено в страните, които нямат подходящото управление на отпадъците", смята изпълнителният директор на PlasticsEurope Карл-Ей Форстер.


Производителите на разградими торбички са на друго мнение. Според италианския производител на биоразградими пластмаси Novamont решението на Европейски парламент действително ще доведе до намаляване на употребата на найлонови торбички. Това вече се случи в Италия, която въведе строги регулации за употребата им въпреки съпротивата на други държави членки, като Великобритания.


"Това решение е историческа превратна точка, защото Европейският парламент за първи път ясно се изрази с въвеждането на регулаторен модел, чиято цел е да минимализира производството на отпадъци и в същото време стимулира модели, които имитират биологични системи и запазват ресурсите в обращение", коментира Катя Бастоли, изпълнителен директор на Novamont.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Гневно

  е още малко да се натуткат. в Щатите вече поголовно ги забраниха на повечето места.

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЕС са доста назад в Кюстендил от кога са забранени

 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Интересен извод: A study by the Dallas-based National Center for Policy Analysis of six cities with plastic bag bans, including Austin and Brownsville, found: “The alternatives — paper bags and reusable bags — use more energy, use more resources, produce more greenhouse gases and produce more waste and pollution than plastic grocery bags.”

  "Изследване на базирания в Далас Национален център за анализ на политиката на шест града, които са забранили найлоновите торбички, включително Остин и Браунсвил, установява: "Алтернативите - хартиени торбички и такива за многократна употреба - използват повече енергия, повече ресурси, създават повече парникови газове и по-голям отпадък и замърсяване, отколкото найлоновите торбички за пазаруване."
  http://www.dallasnews.com/opinion/latest-columns/20140313-better-alternatives-to-bag-bans.ece

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Весело

  Немците бяха първи. Направиха го защото им трябваха пари след обединението. Сега им хареса да събират пари и се наложиха и в ЕС.
  Ще има диверсификация на торбичките, само дето ще е трудно да ги заместят.
  Ще трябва да се върнем към пазарските чанти и мрежички.

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Винаги го казвам: Започне ли някой да говори за околна среда, винаги обръщай внимание на парите.
  Става дума за въвеждане на скрити данъци.

 6. 6 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В Щатите от поне 10 години използват хартиените пликове, които аз намирам за много практични и ленсо рециклеруеми. По съветско време нямаше найлонови торбички, но пак се пазаруваше. Въпроз на култура и навик.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#6:"Анализатор"]В Щатите от поне 10 години използват хартиените пликове[/quote]
  Използват хартиени пликове по начало и сега се плащат. Преди найлона да бъде измислен е имало само хартия за тази цел.
  Найлонови торбички забраниха преди 1-2 години.

  Има найлонови торбички които се разпадат само след няколко седмици.
  Та да се върнем към въпроза, става дума да се събират пари.

 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  В Англия някои магазини започнаха да ползват разтворими торбички. По-голям е проблема с боите по торбата отколкото самата торба. Всеки магазин иска да има името си за да се рекламира.
  Ето как стои въпроса с един от видовете:
  http://www.creativereview.co.uk/cr-blog/2009/october/crs-incredible-dissolving-bag
  Ако не ставаше дума за пари, тези от ЕС трябва да освободят от такси такива торбички. Не вярвам да го направят.

 9. 9 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Хартиените торбички се правят от дървесина.Разлагат се екологично, но се унищожават дървета за направата им. Едно време хората са пазарували със собствени чанти. Ще сложим по една плетена кошница в багажника и ще прехвърляме покупките в нея от количката. Тъкмо няма да се мачкат.

 10. 10 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Почнахме да свикваме да ги плащаме. Ще свикнем и без тях

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Ех,да ги забранят,че да ни свършат проблемите...

 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Гневно

  ЕК иска забрани найлоновите торбички с дебелина под 0,25мм.
  Тези торбички в Германия никой не носи извън по-дебела найлонова торба. Има турци, които като са до колата си, по навик ги изхвърлят, нали в Истанбул има нон стоп чистене.

  Само заради турците е цялата врява. Навсякъде са в ЕС и не са свикнали на чистота. И затова страдат другите ...

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  Тази статия не ми харсва и е лобистка, тоест цитират се мненията главно на продавачите на стоки.

  Отидох на страницата на този институт който са цитирали. Ето и статията в която говорят за енергийна ефикасност:
  http://environmentblog.ncpa.org/are-plastic-grocery-bag-bans-good-for-the-environment/

  Има линк към документа на британско изследване, от което са черпили данни, и като гледах и другите статии забелязах че този американски институт се е концентрирал над економическите ефекти и май единствените данни за енергийна ефективност са им от това британско изследване:
  https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/291023/scho0711buan-e-e.pdf

  "The Environment Agency is the leading public body protecting and improving the environment in England аnd Wales"

  На български, става дума за Агенция за околна среда на англия и уелс. Още един цитат:

  "The study found that: Whatever type of bag is used, the key to рeducing the impacts is to reuse it as many times as possible"

  Тоест ключа за намаляне на вредни емисии и влияние над природата е продукта да се преизползва възможно повече пъти. Има и таблица която казва колко пъти минимум да се ползва един тип чанта за да са равностойни от към използвани ресурси за направа спрямо нормална найлонова торба. Това е на страница 7 от изследването.

  Хартиената чанта три или четири пъти трябва да се ползва да е енергийно равностойна на найлоновата( 4 пъти ако 40% от найлоновите се ползват после като торба за кош за боклук).

  Но да не забравяме. че това изследване се концентрира над енергийни разходи за производство, и не се горови за лошото влияние над природата на пластамсови торби.

  А икономическите аргументи се основават на това че до магазина който не дава торби има наблизо друг който дава и по този начин градовете които забраняват торбичките са ощетени. При забрана за целия ЕС подобен аргумент е без значение. 14. 14 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 278 Неутрално

  И ще нещо. Като бях в Германия от супермаркето почти никой не пазаруваше в найлонови торби. Всичко които са дошли без кола са с раница за носене на гърба, и я ползват доста повече от 10 пъти си мисля. А на друго място живях в по малко градче и там от супермаркета до дома хората носеха или на ръка или вземат картонената кора или кашон в който са били изложени даречем няколко натурални сока. Просто минава човек вижда че са останали два сока вади единия и зима кашона с другия и в него си слага останалите неща. Съвсем нормално беше и много хора го правеха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK