Европейският бюджет за 2015 - малко време, безброй разногласия

Европейската комисия в Брюксел

© Reuters

Европейската комисия в БрюкселТемата за преговорите относно съкращенията в европейския бюджет за 2015 беше избрана от читателите през месец ноември в анкетата "Избери да научиш повече". В анкетата всеки месец читателите избират тема от дневния ред на Европейския парламент, която да бъде разгледана в дълбочина.
____


Ежегодно Европейската комисия договаря с държавите членки и Европейския парламент промени на предложения от нея бюджет. Всяка година обаче преговорите стават все по-трудни заради натрупването на неплатените сметки на Европейската комисия. Само по кохезионната политика за 2011 дългът е 11 милиарда евро, а за 2012 – 16 милиарда евро. В момента комисията все още се разплаща за проектите, изпълнени за периода 2013-2014.


Европейският парламент си постави за цел да намали задълженията на ЕС, като одобри достатъчно голям бюджет, за да може комисията да започне изплащането на дълговете си. От 2011 година насам размерът на задълженията на Европейската комисия е достигнал до 28 милиарда евро. Според изчисления на изпълнителния орган на ЕС минимумът необходими средства за разплащането на най-необходимите дългове възлиза на 4.7 милиарда евро.
В същото време амбициозните планове и цели на ЕС за следващата година създават необходимост общността да разполага с все повече средства, за да изпълни обещанията си.


Мнението на Съвета на Европейския съюз обаче е, че Брюксел трябва да ограничи щедростта си и да направи съкращения в бюджета. Противоречието е породено от два фактора – желанието на еврокомисията да изпълни обещанията си да инвестира в икономическия растеж и стимулирането на заетостта и стремежът на националните правителства да намалят всички възможни разходи след дълговата криза и многобройните бюджетни икономии у дома.


Съответно държавите членки многократно настояха европейският бюджет за 2015 г. да бъде по-скромен. През септември Европейският съвет поиска най-големи съкращения от бюджета в раздели "Конкурентоспособност за растеж и заетост" и "Глобална Европа". Съветът също така се обяви за съкращения и в бюджета за реакция при кризи с 384 милиона евро.


Министрите предложиха планираният общ бюджет на ЕС за 2015 от 146 милиарда евро да бъде съкратен с 522 милиона, а плащанията - с 2.1 милиарда евро.


Непосредствено след това комисията по бюджета в Европейския парламент предупреди, че подобно орязване ще попречи на политиките на растеж, образование и хуманитарна подкрепа в Сирия, Украйна и Палестина на ЕС.


През октомври специална комисия от евродепутати призова да бъде отменено искането на на Европейския съвет.


Това неразбирателство провокира евродепутата от британските консерватори Ричард Ашуърт да определи тазгодишните бюджетни преговори като "катастрофа на забавен кадър". По неговото мнение бюджетната процедура на ЕС позволява лесно да се правят обещания за бъдещето, но когато дойде време за изпълнението им, държавите членки не разполагат с достатъчно приходи, за да изпълнят намеренията си. Ако не се вземат мерки срещу тази вредна практика, Ашуърт очаква растящите сметки да спират нарастването на европейския бюджет:


"Моментът не е подходящ да увеличаваме размера на европейския бюджет. Той трябва да бъде отражение на това, което се случва в държавите членки – трябва да приоритизираме много добре разходите си и да си зададем въпроса кое е най-важно в момента и от къде ще получим най-голяма добавена стойност срещу парите, които инвестираме.


От своя страна Петри Сарвамаа от Европейската народна партия отговаря с аргумента, че ЕС ще изгуби доверието на гражданите, в случай че бъдат предприети сериозни съкращения в бюджета:


"Много неправителствени организации, компании, също така и студентски програми зависят от средствата, идващи от евробюджета. Глупаво и безотговорно ще бъде, ако по средата на изпълнението на програмата Еразъм наредим на студентите да се връщат вкъщи и им кажем: "Да, ние ви обещахме този проект да бъде успешен, но в момента няма достатъчно пари за него, защото държавите не са изплатили задълженията си."


Реакцията на Европейския парламент


Предложението на съвета за съкращение за 2015 беше отхвърлено, като евродепутатите дори добавиха допълнителни 4 милиарда към планираните разходи в проектобюджета на комисията. Чрез тях те планират да гарантират, че сметките за програмите, които са в процес на приключване, ще бъдат разчистени.


Едновременно с това парламентът одобри оригиналното предложение на комисията с голямо мнозинство.


Европарламентът разкритикува националните правителства заради закъснялото изплащане на сумите към европейския бюджет. Според тях това е причината плащанията от фондовете да не стигат навреме до получателите си – малкия и средния бизнес, научните проекти и студентите.


Законодателите в Брюксел изразиха мнение, че "европейският бюджет е инвестиционен инструмент, който предоставя животоспасяващи ресурси за малките фирми, неправителствените организации и местните власти".


Евродепутатите от бюджетната комисия освен това поискаха повече финансиране за европейските фермери и рибари, които са засегнати от руските търговски санкции.


Могат ли приходите от глоби да помогнат?


Едно от обмисляните разрешения на проблема е използването на собствените ресурси на ЕС за запълване на дупките в бюджета, вместо да се искат средства от държавите членки. Мнозина евродепутати обаче смятат, че такава стъпка би изпратила до държавите членки посланието, че ЕС всъщност не се нуждае от техните вноски и ще породи риска от системно неизпълнение на задълженията им.


Разногласия между Европейския парламент и Европейския съвет имаше и по отношение на използването на приходите от глоби. На 18 ноември евродепутатите изразиха недоволство заради предложението на съвета 5-те милиарда евро да бъдат предназначени за страните с цел те да се справят с фискалните си дефицити.


Европейският бюджет има свои приходи за 2014, възлизащи на 4.7 милиарда евро - основно от глоби, наложени на банки. Глобите идват от също и от фирми и държави, които са нарушили европейското антритръстово законодателство и други регулации.


Решението "Гъвкавост"


Според източници на Евроактив от европарламента, ако системата се радваше на повече гъвкавост, нямаше да има нужда да се променя бюджета за 2015. Според евродепутатите е необходимо да се създаде възможност неизплатените средства да се прехвърлят към следващите години или към различни категории на разходи.


Когато беше приет многогодишния бюджет за 2014 - 2020, по инициатива на Европейския парламент беше прието т.нар. Междуинституционално споразумение. Според него Европейската комисия се задължава да състави предложение за създаване на инструмент за гъвкавост. Чрез него ще стане възможно да се разгледат всички възможности за пренасочване на очакваните плащания по дълговетете към сферите, където се очакват повече разходи.


Смята се, че този инструмент е необходима гаранция, че всяко евро от европейския бюджет ще се използва за най-необходимите неща.


В началото на мандата си в писмо до вицепредседателя и комисар за бюджета Кристалина Георгиева Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква в най-скоро време да получи план за приоритетните плащания на еврокомисията. Създаването на инструмента за гъвкавост обаче не се споменаваше в писмото.


Какво предстои?


Европейската комисия представи ревизиран вариант на проектобюджета, който предвижда 145.2 милиарда поети задължения и увеличаване на разходите с 0.7%


Кристалина Георгиева заяви, че новото предложение е "добра база за подновяване на преговорите".


Новото обсъждане ще започва в началото на декември, като ЕС разполага с кратък период от време, за да одобри бюджета.


Ако институциите в Брюксел се провалят в опитите си да постигнат споразумение до 17 декември, Европейският съюз ще започне 2015 година, ограничавайки разходите си на месечна база спрямо бюджета от 2014. Тоест комисията няма да може да харчи повече пари на месец, отколкото е харчила през 2014 година.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Много баби - разглезено внуче са казали.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 2. 2 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Ще го приемат,ама...като нашия-от зор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK