Признаването на Палестина от ЕС - "единодушие", което роди компромис

Мирна демонстрация в подкрепа на признаването на Палестина пред сградата на Европейския парламент в Брюксел

© [[© European Parliament - Audiovisual Unit]]

Мирна демонстрация в подкрепа на признаването на Палестина пред сградата на Европейския парламент в БрюкселТемата за подкрепата от страна на Европейският парламент за признаването на Палестина като държава беше избрана от читателите в анкетата "Избери да научиш повече". В анкетата всеки месец читателите избират тема от дневния ред на Европейския парламент, която да бъде разгледана в дълбочина.  
 ____


През декември тази година Европейският парламент предприе нови мерки в полза на признаването на Палестина и гласува необвързваща резолюция, с която подкрепи "признаването на палестинската държавност и решението, основано на съществуването на две държави и счита, че те следва да вървят паралелно с развиването на процеса на мирни преговори, който следва да се придвижи напред".  Резолюцията бе приета с мнозинство от 498 гласа, като 88 евродепутати гласуваха "Против", а въздържалите се бяха 111 души.


Резолюцията е необвързваща и има символично значение. Тя няма сила да повлияе незабавно върху политиката на държавите членки спрямо Палестина, но представлява важен политически жест от страна на Общността.
Няколко подобни гласувания в полза на палестинската държавност в страни членки на ЕС показаха, че общественото мнение в европейските държави се накланя в полза на исканията на палестинците.


Потребителски организации във Великобритания например накараха супермаркетите да изтеглят от пазара стоки, произведени в спорните територии.


Това в никакъв случай не означава, че европейците са единодушни, че Палестина трябва да бъде призната като държава. Проучване от 2014, проведено във Франция и Великобритания, сочи, че повечето хора в двете европейски държави не симпатизират на нито една от двете страни в израелско-палестинския спор. Въпреки това делът на анкетираните, които биха подкрепили палестинците, е по-голям от привържениците на израелската кауза.


На правителствено ниво в ЕС темата за отношенията между Израел и Палестина остава деликатна. Повечето правителства предпочитат да избягват трудното решение, което може да има висока политическа цена. Поддържането на статуквото по този начин парализира вземането на решение от страна на европейските правителства.Лидерите обаче не могат да си позволят да бездействат на фона на промените в настроенията на гласоподавателите. Пример е развитието на проблема в Италия, където през 2012 премиерът Марио Монти се въздържаше да даде еднозначен отговор на Палестинския въпрос. Натискът от страна на обществеността, местната власт и политическите лидери в страната промениха мнението му и Италия каза "Да" в рамките на 24 часа. Аналогичен е процесът във Великобритания и Швеция. "Ние подкрепяме разрешението на проблема чрез създаването на две държави и намираме, че това е единственото надеждно решение за постигане на дългосрочен мир и стабилност. Отдадени сме да работим за евентуалното признаване на суверенна, независима, демократична и жизнена Палестинска държава, която мирно да съществува съвместно с Израел, като се вземат предвид границите от 1967. Опасявам се обаче,че гласуваме тази резолюция преждевременно", заяви евродепутатът от групата на Консерваторите и реформистите Чарлс Танок.

Дебатът около резолюцията на ЕП


Резолюцията на европарламента цели да бъде послание към външните министри, от които се очаква да защитят палестинската кауза пред Съвета за сигурност на ООН.


Целта на левите законодатели в Европейския парламент първоначално беше да се гласува необвързваща резолюция, която да призове незабавно 28-те страни членки да признаят Палестина. Такива законодателни решения бяха гласувани в парламентите на Великобритания, Франция, Испания и Ирландия.


Споразумението, постигнато в последната минута, обаче беше компромисно – левите се съгласиха признаването на Палестинската държава да се обвърже с продължението на мирните преговори, които бяха прекратени през април.


След гласуването някои евродепутати изразиха надежда, че първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини ще предприеме бъдещите стъпки признаването на Палестина.


От външното министерство в Йерусалим се противопоставиха на гласуването както в Европейския парламент, така и в националните парламенти. Според становището на Израел "решението на израелско-палестинския конфликт ще бъде намерено на масата за преговори".


Противниците на резолюцията направиха опит да възпрепятстват гласуването, заявявайки, че Европейският съюз няма правомощията да признае Палестина. 


Организацията за освобождение на Палестина оцени вота в европейския парламент като "важен принос към мира" и призова "всички парламенти и правителства да признаят официално независимата държава на Палестина със столица Йерусалим" и да подкрепят усилията Израел да бъде държан отговорен за действията си.


Отношенията между ЕС и Палестина


Усилията на ЕС в региона на Палестина са насочени към създаването на демократични институции и установяване на мир. Темата често се дискутира в Брюксел от Съвета на министрите.


Законовата рамка, която определя отношенията между Европейския съюз и Палестина, е Временното споразумение за асоцииране в областта на търговията и сътрудничеството, подписано през 2007 г.


В същото време Европейската комисия е най-големият донор на финансова помощ за палестинците. Подкрепата се осъществява в рамките на Плана за реформа и развитие на Палестина.


Отношенията между ЕС и Организацията за освобождение на Палестина съществуват от 1975 като част от инициирания от френското правителство Европейско-арабски диалог.


ЕС има свое представителство в Палестина, а палестинските мисии в почти всички европейски държави имат пълен дипломатически статут. Испания е първата европейска страна, която предостави дипломатически статут на представителите на Организацията за освобождение на Палестина. Последваха я Португалия, Австрия, Франция, Италия и Гърция.


ЕС отказва да признае всякакви промени на границите в региона след 1967. Действията на Израел извън тези граници в Брюксел са определени като незаконни според международното право. Общността също така остро критикува военните действия на Израел в териториите на Палестина и Ливан.


Малта, Кипър, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Полша и Швеция са държавите членки, които признаха палестинската държавност.


През юли 2013 ЕС забрани на израелски предприятия, базирани отвъд границите от 1967 да получават европейско финансиране. Бяха въведени и допълнителни правила, за да се разграничи Израел от израелските селища на палестинска територия. Например, задължителни са етикетите, които съдържат информация за произхода на продуктите. Целта на мярката е бизнесът да бъде обезкуражен да работи с израелски предприятия, които нарушават международното право. Година след въвеждането, политическата воля за прилагането на тези правила, често отсъства.


През 2014 Европейският съюз и Съединените щати официално разкритикуваха действията на Израел в Източен Йерусалим, който палестинците смятат за своя столица. От страна на Брюксел бяха осъдени и израелските планове за изграждане на жилища за еврейски заселници в палестинските територии.


В няколко от своите становища, Европейският съюз също така потвърди важността на териториалната цялост на Палестина за успешното развитие на страната. Становищата на Брюксел нямат само декларативна роля – те действат като директиви, ръководещи дейността дипломатическите служби на Общността.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nuke23
  nuke23
  Рейтинг: 0 Неутрално

  САЩ и Австралия наложиха вето вчера. Защо това не се отразява?

 2. 2 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Съветът за сигурност не прие резолюцията на Палестина, с която се предлага "слагане край на израелската пкупация в рамките на 3 години", предаде BBC.

  Предложението бе внесено от Йордания и гласувано около полунощ българско време.

  Документът получи 8 гласа "за" (при необходими най-малко 9), 2 гласа "против" - от САЩ и Австралия и 5 "въздържали се". Припомня се, че дори и да бе ополучила нужния брой гласове, резолюцията няма да мине, тъй като САЩ е страна с право на вето.

  Позицията на САЩ е, че с тази стъпка Палестина спъва мирните преговори, които са начинът за решаване на конфликта.

 3. 3 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Никакво признаване на Палестина.Не ни трябва втора екстремистка ислямска държава в Близкия изток.Една ни е достатъчна.Още нея не могат да унищожат.Сега пък да ти отгледаме втора държава на туземци и диваци.

 4. 4 Профил на nuke23
  nuke23
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#3:"Само Левски"]Никакво признаване на Палестина.Не ни трябва втора екстремистка ислямска държава в Близкия изток.Една ни е достатъчна.Още нея не могат да унищожат.Сега пък да ти отгледаме втора държава на туземци и диваци.
  [/quote]
  Тогава защо признахме Македония? Ние нашите си интереси не защитаваме, ама дай да браним ционистките.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  За да има държава трябва на първо място да има народ!! Да не споменаваме останалите необходими фактори..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Арабите си имат достатъчно държави, в които да живеят. Палестина е един мираж, чиято единствена цел е унищожаване на Израел. Такава страна нито е имало, нито трябва да има, а се надявам и никога да няма!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Добре е,че от Европа не зависи.Много станаха грешките на еврочиновниците.

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  Информативна статия, която накратко показва, че мнозинството европейски граждани подкрепят справедливата палестинска кауза за свобода и независимост. Именно под обществен натиск парламентите на Великобритания, Франция, Испания и още няколко държави признаха Палестина като държава. Няколко държави членки на ЕС, включително България официално признаха Палестина като държава. Наскоро и ЕП и мнозинството евродепутати ясно показаха, че подкрепят палестинците гласувайки резолюция в защита на двудържавното решение на конфликта и палестинска държавност и независимост. Всички тези стъпки са правилни и правдиви, затова аз напълно ги приветствам.

  П.П.
  Free for Palestine!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Мнозинството европейски граждани подкрепят справедливата палестинска кауза за свобода и независимост, защото 5 пъти дневно се дупят с лице към Мека.
  Останалите европейски граждани сме против ислямизирането на Европа и Близкия изток и подкрепяме Израел в опитите да спре ислямската инвазия.

 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Арабите са единствената нация, която има повече от 20 държави... интересен е въпроса - ЗАЩО?!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  — 31 дек 2014, 14:09


  До коментар [#9] от "sam_ vimes":

  Извинявай, много те уважавам, но си написал една голяма глупост. Мнозинството европейци НЕ са мюсюлмани. Мнозинството европейци, които подкрепят палестинската кауза за свобода НЕ са мюсюлмани. В самата статия има информация, че според проучвания и анкети Франция и Великобритания относно темата мнозинството хора са заявили подкрепата си за палестинците. Само за твоя информация мнозинството британци и французи НЕ са мюсюлмани. И накрая преди един месец имаше и гласуване в ЕП относно Палестина, мнозинството евродепутати (около 500 от общо 700 души) гласува в ПОДКРЕПА на палестинците и само 88 против. И пак за твоя информация мнозинството евродепутати НЕ са мюсюлмани. Палестинската кауза не се гради на религиозна основа, сред палестимците има и многп християни, които също желаят да имат своя собствена палестинска държава. Трябва да разбереш нещо много важно... палестинците са подкрепяни от хора от всички раси, етноси и религия. Ето виж например гласуването от вчера в подкрепа на палестинците са гласували православна Русия, атеистичен Китай, европейска Франция и християнска латиноамериканска водеща държава като Чили. Което потвърждава моите думи по горе.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  До коментар [#10] от "Георги":

  Много наивен и елементарен въпрос задаваш. Има много арабски държави, защото арабите населяват огромни територии от Йемен до Ирак, та чак до Алжир. Във всички тези държави мнозинството от населението е арабско. В териториите, които палестинците населяват те отново са мнозинство, а именно Западния Бряг и Газа. Затова още през 1947 г. определил в резолюция 181 е определил тези територии за създаване на арабска държава. Но, не само арабите са голям народ населяващ големи територии, ето например славяните населяват от Хърватска през Словакия и Полша, чак до Сибир... те са мнозинство искат да имат своя независимост и си имат свои държави.

  П.П.
  Между другото... ти как предпочиташ да бъде: да има една обща панарабска държава простираща се от Ирак до Мароко или да има 20 арабски раздробени държави, които често враждуват помежду си!? Аз лично мисля, че сегашното положение е по-добро. А и самите арабски народи явно смятат, че е по-добре да имат своя автономност и независимост.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1241 Весело

  Признаването на Палестина от ЕС -Овчедушие!!!!!!!!!!

 14. 14 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Безкрайните "преговори до последната капка палестинска кръв" са добър начин, измислен от САЩ с цел един зверски нацистки геноцид да мине пред света за благородно демократично цивилизационно явление.

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#3] от "Само Левски":

  Абе вземи се просвети малко и тогава коментирай. В момента геноцида който се случва там е от страна на Израел.

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Неутрално

  До коментар [#3] от "Само Левски":

  А, ти как разбра, че бъдещата палестинска държава ще бъде терористична като Ислямска държава в Ирак и Сирия!? Защо пък не бъде нормална арабска държава, като Йордания!? Мислиш ли, че Йордания, която е приятелска държава на ЕС и на Запада и един от главните съюзници на ЕС в Близкия изток ще помага на палестинците да създадат терористична държава в съседство!? Казвам това, защото именно Йордания внесе последното проектопредложение за създаване на Палестина до края на 2017 г. и за спиране на незаконната според международното право и според ЕС израелска окупация на Западния бряг!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "...делът на анкетираните, които биха подкрепили палестинците, е по-голям от привържениците на израелската кауза."

  Сега очаквам да чуя как Европа ще бъде обявена за антисемитска.

  "Я з москалями не балакаю!"
 18. 18 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Я, я ни изброй необходимите фактори, че ми стана интересно.

  "Я з москалями не балакаю!"
 19. 19 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#13] от "Sabbath":

  Що?

  "Я з москалями не балакаю!"
 20. 20 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#6] от "Георги":

  Израел ли имаш предвид?

  "Я з москалями не балакаю!"
 21. 21 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#1] от "nuke23":

  Австралия НЯМА право на вето проблемът е в НЕ-то на САЩ. Но и това е въпрос на време. Доживяхме Куба, ще доживеем и Кюрдистан и Палестина.

  и най-умният си е малко прост....
 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 955 Весело

  [quote#10:"Георги"]Арабите са единствената нация, която има повече от 20 държави... интересен е въпроса - ЗАЩО?!!! [/quote]

  Освен арабите и славяните са нация, която има повече от колко.... 15 държави.... и на мен ми е интересен въпроса - ЗАЩО?!!!
  Или не ми е евроатлантически коректен въпроса? :P

 23. 23 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  необвързваща резолюция, с която подкрепи "признаването на палестинската държавност и решението,
  И аз ivanbaraban изразявам необвързващо мнение че ЕС се присмива на гражданите на ЕС носители на Нобелова награда за мир че с тези необвързващи решения не само че пилеят времето и парите на гражданите на ЕС носители на Нобелова награда за мир но и не допринасят за мира в тази част на света

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK