Защо и как европарламентът поиска край на европейско-руските отношения

Защо и как европарламентът поиска край на европейско-руските отношения

© European ParliamentВъпросът за призивите на Европейския парламент (ЕП) за нова европейска политика спрямо Русия беше избран от читателите на Европа.Дневник за тема, по която искат да научат повече в рамките на онлайн анкетата "Избери да научиш повече". Играта е част от проект на Европа.Дневник с подкрепата на ЕП. Всеки месец в играта читателите на Европа.Дневник избират от дневния ред на Европарламента въпрос, по който да получат повече информация.


_____________


През юни Европейският парламент по собствена инициатива прие незаконодателна резолюция, с която призова за различен курс на Европейския съюз (ЕС) спрямо Москва.
Предложението беше подкрепено от 494-ма представители, отхвърлено от 135-ма, а 69-ма евродепутати се въздържаха.


Коментарът на евродепутата Яцек Волски от Европейската народна партия (ЕНП) лаконично обяснява мотивацията за резолюцията: "отношенията между ЕС и Русия никога не са били толкова лоши, колкото в момента".


Според евродепутатите с агресията си срещу Украйна и анексирането на Крим руското ръководство е поставило отношенията между ЕС и Русия на кръстопът. Те мотивират гласуването с идеята, че е настъпил моментът Кремъл да реши дали да поеме пътя на сътрудничеството или на задълбочаващото се отчуждение.


Европарламентът поиска държавите членки да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на единството на общността. ЕП също така призова Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина и да осигури по-амбициозна финансова помощ за руското гражданско общество. Евродепутатите изразяват загриженост за влошаване на ситуацията със спазването на човешките права и върховенството на закона в Русия. Евродепутатите осъдиха "черния списък" на Москва с 89 европейски политици, официални лица и военни лидери със забрана да пътуват до Русия.


В исканията на европарламента е включена и темата за енергийната независимост, и по-специално осигуряването на интерконекторна мрежа, която "значително да редуцира зависимостта на отделните държави членки от външни доставчици, най-вече Русия", за да се спре използването на енергетиката като оръжие в преговорите.


Брюксел също така иска да бъде изразена на общоевропейско ниво разтревожеността заради подкрепата и финансирането от Кремъл на радикални и екстремистки партии в държавите - членки на ЕС.


Докладът по темата беше подготвен от евродепутата от Литва и Европейската народна партия (ЕНП) Габриелиюс Ландсбергис.


Резолюцията беше одобрена с голямо мнозинство. 494-ма гласуваха за, 135-ма против. Въздържалите се са 69-има. Докладът посочва, че Европейският съюз е в готовност да поднови сътрудничеството си с Москва, ако Русия изпълни няколко условия. Измежду тях са респектът на териториалния интегритет и суверенитет на Украйна и пълното прилагане на Споразумението от Минск.


Кой как мисли?


Членовете на най-големите парламентарни групи, Европейската народна партия (ЕНП), Социалистите и демократите (С&Д), Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) и Зелените, гласуваха за. Членовете от партията на унгарския министър-председател Виктор Орбан ФИДЕС също подкрепиха резолюцията въпреки обичайно добрите си отношения с Русия.


Радикалната левица, евроскептиците (Европа за свободата и пряката демокрация) и националистите (както и независимите евродепутати) се противопоставиха на текста, който отправи посланието, че Русия вече не може да се смята стратегически партньор на Европа.


Половината от италианската делегация в европарламента (избраните представители от партията на Берлускони "Форца Италия").


Въпреки, че Европейските социалисти като цяло подкрепиха инициативата, делегациите на България, Полша, Словакия и Гърция гласуваха против прекратяването на европейско-руските отношения. Българските социалисти също не споделиха виждането, че "Русия трябва да уважи териториалния интегритет на Украйна", включен в резолюцията.


Важна точка от резолюцията е и искането комисията да предложи законодателство, което да осигури "пълна прозрачност на политическото финансиране и средствата за политическите партии в ЕС", и по-специално финансирането от политически и икономически заинтересовани страни извън ЕС.             


В началото на миналия месец също така Европейският парламент (ЕП) отговори на руския забранителен списък за пътуване на европейски политически и военни ръководители. В становище на председателя на ЕП Мартин Шулц се посочва, че специалният пратеник на Москва в Брюксел Владимир Чижов вече "не е добре дошъл в институцията, а руските депутати ще бъдат проверявани, преди да бъдат допускани". Чижов вече ще може да посещава европарламента "само при специални обстоятелства".


В ЕП също така беше спряна дейността на комисия, съставена от представители на европейския и на руския парламент, която се среща няколко пъти годишно с цел подобряване на отношенията.


Как гласуваха българите в Брюксел?


Българските делегации в Европейската народна партия (ЕНП) (присъствали Андрей Ковачев, Светослав Малинов, Андрей Новаков, Ева Паунова, Емил Радев и Владимир Уручев) и Либералния алианс единодушно подкрепиха резолюцията (присъствали Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк).


Николай Бареков от Европейските консерватори и реформисти не гласува, въпреки че парламентарната му група подкрепи споразумението. Ангел Джамбазки, от същата парламентарна група, се противопостави на партията си и гласува против.


Българските социалисти в европарламента са против в разминаване с общата воля на европейските Социалисти и демократи: Илияна Йотова, Момчил Неков, Георги Пирински.  Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев не гласува.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Неутрално

  Добре като информация за българските представители. По-често давайте такава информация за да се знае кой как гласува от името на страната.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Жалко за Ангел Джамбазки

  подпис
 3. 3 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 551 Весело

  Прекратяване на всякакви взаимоотношения с Русия, забрана за износ на храни, лекарства и технологии. Построяване на модерни фортификационно-заградителни съоръжения по граничните зони.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 4. 4 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Весело

  "че Русия вече не може да се смята стратегически партньор на Русия."
  ---------------------
  Г-жо Теодора Ангелова, прочетохте ли внимателно статията си, преди да я публикувате....

 5. 5 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България няма интерес от прекратяване на отношенията с Русия. Тя се намира на кръстопът и в неин интерес е да има идеални отношения с всички околни страни.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Жалко общинарско ГМО

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Гневно

  Българските социалисти също не споделиха виждането, че "Русия трябва да уважи териториални интегритет на Украйна", включен в резолюцията.
  -----------------------------
  Като добавим и как гласуваха или дали бяха в залата, се вижда, че тия са социаГлисти!

 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#5] от "42":

  Как виждаш, че България е на кръстопът и откога Русия е списъка на българските съседи?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#5] от "42":

  Да поддържаме идеални отношения със страна, която е агресор?

  Просто трябва дистанцирано, хладно и презрително отношение с руската страна и техните кърлежи. Кой е казал, че трябва е враждебно?

 10. 10 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Весело

  До коментар [#8] от "Captain Shakespeare":

  Явно гледа "морската ни граница". То и без това пристанище Росенец и Лукойл рафинерията могат да се считат за анклави.

 11. 11 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Игнорирайте коментарът ми № 4, онази дума е поправена...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално

  Не ги разбирам българските социалисти.Украинците са славяни,повечето православни християни,до вчера ги наричаха братя,сега изведнъж ги зарязаха и заобичаха само Русия.

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  За нас - открит и пазарен бизнес, да. Всичко останало под лупа или директно "не".

 14. 14 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  За какво изобщо трябва да поддържаме каквито и да е отношения с такава държава?
  http://www.dw.com/bg/отрицателният-рекорд-на-русия/a-18562459
  http://www.dw.com/bg/когато-сиренето-и-месото-станат-лукс/a-18574668

  Единственото което идва от русия е феодализъм и корупция

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  [quote#2:"Иван К"]Жалко за Ангел Джамбазки [/quote]
  Просто лъсна истинският му образ. Винаги съм се отнасял със съмнение към разни показно патриотарски партии и организации, доста често зад тях лъсва ръката на Москва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "ЕП също така призова Европейската комисия да предвиди незабавно адекватно финансиране за конкретни проекти за противодействие на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина и да осигури по-амбициозна финансова помощ за руското гражданско общество."

  Аха, вие от Дневник сте журналисти От руска страна - пропаганда, от европейска и американска - финансиране на гражданското общество

  .
 17. 17 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 279 Неутрално

  То туй ноо убаво, стаа русия никво земане даване ама кво праиме с гремания на която целата и икономика здраво е умешана с руския газ, 6000 германски предприятия които са в русия, дебелата берта мерхел дето с половин уста говори срещу русия, и т.н.

 18. 18 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "значително да редуцира зависимостта на отделните държави членки от външни доставчици, най-вече Русия"

  Това най-вече за нас са го казали.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...Европарламентът поиска държавите членки да се въздържат от двустранни споразумения с Русия, които могат да навредят на единството на общността...." Кир ципрас- не се оглеждай- точно за теб и за гърция става въпрос- какво си забил поглед в помпоните на патъците си? Не става въпрос за дълговете на гърция, за гръцките ЗАДЪЛЖЕНИЯ в ЕС и за спазване на общата ЕС политика!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  "... Българските социалисти също не споделиха виждането, че "Русия трябва да уважи териториалния интегритет на Украйна", включен в резолюцията...,." Разбира се- тези продажници биха дали поднесли на тепсия суверенитета на Р. България на руснаците! Не разбирам- не са ли раждани от българки, нямат ли поне една реституирана нивичка; не им ли е мила България, та искат без война българите да се откажем да имаме суверенна държава и да подарим територията й на русия?! Впрочем- комунистите и социалистите са абсолютни безродници...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#12:"rosiraycheva50._"]Не ги разбирам българските социалисти.[/quote]

  Какво значи български социалист? Такова животно няма.
  Както писах вече по друг повод, има комунисти в България и всички са с руско самосъзнание. За тях няма майка , баща а само руски господар. Друг въпрос е и че родителите им са били същите.

 22. 22 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  е па тоа си е жалкар ....

 23. 23 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#5:"42"]България няма интерес от прекратяване на отношенията с Русия[/quote]

  Точно България има най голям интерес от прекратяване на всякакви отношения с Русия. Историята показва че България е вървяла мощно напред когато е нямала почти никакви отношения с Русия. (Края на 19-ти началото на 20-ти век до 1908г.)
  И за съжаление това е необходимо не заради Русия а заради руските мекерета в България.

 24. 24 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Разстроено

  По повод информацията от статията за начиана на гласува не на така наречените български евродепутати мога само да кажа: "БОЖЕ, БОЖЕ, ние ли криво се молехме или ти криво ни разбра.
  Егати резила.

 25. 25 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Тези национални предатели от петата северноазиатска колона докога ще ги търпим?

 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  че "Русия трябва да уважи териториалния интегритет на Украйна", включен в резолюцията.
  Ама тя си го уважава, иначе да беше си взела всичкото до левобрежието на Днипро.

 27. 27 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  И какво ще промениш, Даскале? Не можеш да станеш "старши даскал"!

 28. 28 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#17] от "maane":

  Номерът е да ни затъкнат устата и натикат в задния двор на съюза. Ако и двете да са вече реалии!

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4616 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ivan Karagiozov":

  Сигурно си прав за "старшия". Е, поне ще съм гражданин с възможност за избор базиран на информация.

 30. 30 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "Perfanov":

  Хем искат демократизиране, хем ограничават правата на хората за получаване на информация. Обикновено, когато нещо от новинарските сайтове в Русия пасва на европците - това е новина. Ако ли не - пропаганда. А демокрацията да се прави на истинска...

 31. 31 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Вярно! Тук в Щатите информации бол, но мислещите са значително по-малко. Както и по света, де! А свободата на човека не е в това да получи информация /или пропагандна дезинформация/, а да я осмисли и действа според изводите и убежденията си. Тук повечето са готови да претрепят с камъни всеки, който има собствени взгледи...

 32. 32 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Сори, имах предвид зоната "Дневник".

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 883 Весело

  Да не бяха завирали гагата си в делата на РУсия, ЕС нямаше да има проблеми за гласуване днес... ама един акъл, за кое по напред....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK