До къде стигна изпълнението на споразумението между ЕС и Турция

Лодка с имигранти отплава от гръцкия остров Лесбос към Турция - първите нелегално прекосили границата бяха депортирани.

© Associated Press

Лодка с имигранти отплава от гръцкия остров Лесбос към Турция - първите нелегално прекосили границата бяха депортирани.На 18-и март тази година лидерите на държавите членки на ЕС и Турция се споразумяха за регулиране на бежанския поток към Европа. Решението им на практика затвори напълно Балканския маршрут, след като македонските власти спряха да пропускат всички имигранти и бежанци през гръцката граница.


Как върви изпълнението на споразумението между Турция и Европейския съюз беше избраната за най-любопитна от читателите на Европа.Дневник тема в месечната анкета "Избери да научиш повече".


Брюксел съобщи, че е доволен от резултата от споразумението, въпреки че логистичните трудности по грижата за бежанците, прехвърляни от Гърция и Турция – основните актьори в споразумението, не са изцяло изчистени - депортациите се бавят, все още много хора са блокирани в Гърция, а Турция не е изградила целия необходим капацитет, за да приеме всички обратно.
"През последните три седмици забелязахме рязък спад в броя на нелегално пристигащите, но сега трябва тези мерки да вървят ръка за ръка с отварянето на легални канали за презаселване на тези, които имат нужда от защита (бел.ред. От Турция в държавите от ЕС)", заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.


Общият брой на нелегално пристигналите имигранти в Гърция от Турция през септември миналата година беше 147 639 души, а през февруари е значително по-нисък – 56 335 души, отбелязва ЕС. Въпреки това последната статистика е от момента, когато споразумението с Турция не беше влязло в сила.


Връщането на нелегални имигранти и бежанци към Турция започна на 4-и април. До момента от Гърция в Турция са депортирани общо 325 имигранти. Дефиницията за "нелегален имигрант" се измени в процеса на преговорите - в момента по този начин се третират всички, които преминават водните граници между Турция и Гърция с помощта на трафиканти. Съответно, бежанците също подлежат на депортация, ако не поискат или ако не докажат, че имат нужда от убежище в Гърция.


От своя страна, първите презаселени сирийски бежанци от Турция бяха транспортирани на територията на ЕС на 4-5 април. До момента 103-ма сирийци са заселени в ЕС, както предвижда споразумението – за всеки върнат сириец от Гърция в Турция, ЕС приема един бежанец от турска територия и го разпределя измежду 28-те държави членки. Това означава, че предстои транспортирането на още бежанци от Турция в Европейския съюз. В тази схема изключително ЕС се "грижи" за сирийски граждани - регистрирани в Турция, за които е неоспорима нуждата от защита.


Общо 18 000 места в момента са предопределени в държавите членки за разпределените от Турция сирийци.


Според споразумението, сирийците, които са опитали нелегално да отплават към ЕС, последни ще получат шанса да бъдат презаселени в рамките на легитимната система. Мярката е взета, за да се предотвратят рисковите пътешествия по вода, които работят изключително чрез дейността на мрежи от трафиканти.


Трудности представляват забавянията на процедурата – в първите дни, след като меките влязоха в сила, правозащитническите организации отправиха остри критики към гръцките власти и ЕС заради процедурите по "филтрирането" и депортирането на имигрантите. По думите на свидетели на място, бежанските центрове в Гърция на практика са се превърнали в арести, където твърде много хора в окаяни условия очакват за неопределено време решението дали ще получат статут. За да спази международното право, Гърция е задължена да разглежда индивидуално всеки имигрант – депортират се само тези, чиито молби за убежище в южната ни съседка не са удовлетворени и тези, които не желаят такова. Тази процедура отнема месеци. За да проработи споразумението, този срок трябва да се съкрати максимално. Междувремено, осъзнавайки перспективата да бъдат неминуемо изпратени обратно в Турция, много по-голям брой имигранти от преди започна да търси убежище в Гърция. Преди това не беше практика, защото огромната част от бежанците имаха за цел да стигнат до други държави членки и правеха всичко


Според официален Брюксел, Гърция е ускорила процедурите за разглеждане на молбите за бежански статут във всичките им фази – от входните интервюта до обжалванията на решенията.


От своя страна Европейската комисия обяви, че ще представи доклада си за напредъка на Турция по изпълнението на условията за визова либерализация на 4-и май. Комисията обаче увери, че този доклад ще бъде позитивен само ако Анкара вземе необходимите мерки – това ще позволи докладът на бъде придружен от официално предложение турските граждани да бъдат освободени от визи. Такова предложение обаче след това в най-кратък срок (до юни) трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС.


Брюксел започна да отпуска средства за бежанците в Турция. Един милиард от общо трите предназначени за помощ на сирийските бежанци са заселени от европейския бюджет. 16 държави членки са направили вноски на обща стойност 1.61 млрд. евро от общо двама милиарда, които ще бъдат изплатени до 2017 г.


Първата група депортирани от Гърция имигранти слиза на турския бряг в Дикили.

© Associated Press

Първата група депортирани от Гърция имигранти слиза на турския бряг в Дикили.


Първите плащания на стойност 77 млн. евро бяха направени на 4-и март с намерението да покрият разходи за храна, медицински услуги и образование за бежанците на турска територия.


Тежестта по изпълнението на споразумението е изцяло върху правителствата на Турция и Гърция, призна Брюксел и се задължи да подпомогне финансово и с човешки ресурси (персонал на Фронтекст и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO)).


Правителството в Анкара се ангажира да вземе всички мерки да спре нелегалните прекосявания на Егейско море, като от своя страна ЕС трябва да ускори вземането на решение за визова либерализация за турските граждани до юни тази година и да отпусне 3 млрд. евро за над 3-те милиона бежанци в Турция до 2018 г., като до тогава при нужда трябва да се предвиди допълнително финансиране с таван още 3 млрд. евро от Европейския съюз и неговите членки за Анкара.


Предвидените задължения: всички нови нелегални имигранти и бежанци, които пристигат на гръцките острови от Турция и чиито молби за убежище не са уважени от Атина, трябва да бъдат върнати в страната кандидат. От своя страна ЕС приема по един сириец в ЕС за всеки сириец, който се връща в Турция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Любопитно

  Докъде, докъде ...- чака се безвизовия режим на Турция с ЕС - цялата навалица от Афганистан, Пакистан и Ирак в момента си купува турски паспорти и ще си влезе легално през КПП-тата.
  Някой да не би да си мисли, че е изчезнал каналът, по който бяха доставяни „жертвите на близкоизточния конфликт”, и то, както добре помним, те „някак си” бяха предимно млади мъже със скъпи смартфони и достатъчно твърда валута в портфейла...???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Все пак политиката на ЕС намери решение. Нещо повече, политиците си извлекоха поуки. Днес Туск обобщи тези поуки.

  подпис
 3. 3 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Очевидно, споразумението работи. Иска се време за да бъде напълно спрян и контролиран потокът, има една камара логистика. Но турския път може да се контролира. Според мен, големият проблем е потокът от Либия. Там задължително трябва да има въоръжена намеса, както на териториалните води на Либия, така и в самата Либия (вече от доста време и без много шум, френски елитни части са из цялата вътрешна Либия с авиационна подкрепа), и е очевидно, че друго решение освен военно няма.

 4. 4 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До под кривата круша. предполагам,че след няколко месеца Турция официално ще си поиска и територии , заедно с още няколко милиарда, и те ще и бъдат дадени.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Шантажът на Ердоган към Европа продължава със засилени темпове, съдейки по изявите на чиновниците му.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Турция взе парите и каза, ще видим.Не знам защо само напират толкова за безвизов режим, като че от това зависи живота им.

 7. 7 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#6:"Роси"]Не знам защо само напират толкова за безвизов режим, като че от това зависи живота им. [/quote]

  На времето и ние мечтаехме за това. На мен ми тежеше да бъда третиран като трета класа човек с идиотските формуляри, молби и пр.
  Затова им пожелавам на комшиите от 1-ви Юли да пътуват свободно, без визи и унижения. Това ще увеличи и приходите на Европа от туризъм. Това са нормални хора, не са от Третия Свят. Останалото е пропаганда и агитация, знаете от къде.

 8. 8 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Депортирали 325 за няколко месеца... остават само 2млн, с тоя темп не ми се смята...

 9. 9 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Я турското мекере пак е тук ,за да ни обяснява как това са най демократичните и правови хора на света. Изчезвай палячо! Виж си коментарите само минусчета нещо ,а!

 10. 10 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 621 Неутрално

  От 56,335 бежанци дошли само през февруари върнати 325. И каква е ползата от това споразумение?

 11. 11 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "transvaal":
  Те и сега си пътуват свободно.Редовно ги виждам из Гърция,БГ на туризъм.Никой не ги е спрял.
  Защо Турция толкова натиска за безвизов режим-не от бабаитлък.Явно иска да изнесе към ЕС някакви хора,не туристи и не бизнесмени.Какви да са тогава?Ислямисти или примати,какви други.При визов режим ЕС може да иска сметка от Турция на кого издава виза.В безвизов режим Турция не носи никаква отговорност.Трябва само да ускори печатането на турски паспорти.
  Визата е проверка.Като виждаме какво става в Турция,този допълнителен филтър е само от полза.
  Аз също съм против визите по принцип,но всяко нещо с времето си.

 12. 12 Профил на platiini1984
  platiini1984
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от " Така е по добре , никои сириец или авганистанец с фалшив турски паспорт няма да иска убежище в България , а директно ще ходи в германия , белгия , холандия , швеция

 13. 13 Профил на platiini1984
  platiini1984
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Германия сърцето на европа е загубила втората световна , Германия не е независима . Ако Германия беше суверена държава в европа нямаше да влезе нито един бежанец . Живял съм в Германия , немците ненавиждат мигрантите (особено тези с ислямска религия)

 14. 14 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Весело

  До къде стигна изпълнението на споразумението между ЕС и Турция

  QUO VADIS DOMINE\КЪДЕ ОТИВАШ ЕВРОПА/Всичко е манипулирано от САЩ -и ще го разберете след изборите в САЩ и ако имате въпроси ivanbaraban ще ви отговори

 15. 15 Профил на duzpa
  duzpa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без визи за Турция ,без гащи за Европа ,някой ни готви Армагедон и успява .Още един бизнес на печалба за комшиите -печатане на паспорти, сега всички мюслита ще станат турци

 16. 16 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Засега едно нещо е сигурно,Германия е зависима от нещо,а не от някоя държава.
  Европейските народи постепенно или изведнъж ще намразят Германия,ще почнат да я унизяват по международните форуми,а немците ще извършват рекет за да постигнат целите си.Най впечатляващото е че на немците не им прави впечатление това ,те са претръпнали от войната.Блудкави отношения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK