Видео: Как ЕС остана без директива за софтуерни патентиВидеото е част от поредицата "Научете повече" към проекта ЕПбгЕП, изпълняван от Европа.Дневник в партньорство с Центъра за либерални стратегии. Целта на проекта е да ангажира българските граждани с работата на Европейския парламент и с предстоящите избори за евродепутати през юни месец.
---


През юли 2005 г. Европейският парламент отхвърли почти с единодушие акта, известен като Директива относно патентоспособността на софтуерните продукти, като сложи край на тригодишни разгорещени разисквания.


Приемането на тази директива щеше да означава да се допусне патентоване на компютърно реализирани изобретения , т.е. изобретения, постигнати чрез използване на компютър, компютърна мрежа или подобно оборудване.Съгласно Европейската патентна конвенция , патент се издава само когато дадено изобретение е ново, включва изобретателска стъпка и е промишлено приложимо. Издаването на патенти за компютърни програми е изрично изключено – за сметка на това те са защитени от авторско право. Европейското патентно ведомство и националните ведомства обаче издадоха хиляди патенти за изобретения, при които е използван софтуер.


На практика не съществуват големи различия в начините, по които националните патентни ведомства тълкуват тези правила и в начините, по които националните органи тълкуват патентите на ЕПВ в тази област. Европейската комисия предложи в директива на ЕС да бъде уточнено какво може и какво не може да се патентова.


Лобирането на парламента по този въпрос беше интензивно. Едната от страните, основно представляваща големите софтуерни дружества, изложи аргумент, че превръщането на компютърно реализирани изобретения в патентоспособни в Европа ще насърчи влагането на средства в изследвания и ще защити европейските изобретения от нелоялна конкуренция, по-специално от страна на САЩ, където често пъти е по-лесно да се получи патент за подобни изобретения. Някои по-малки дружества, обаче, както и активисти, подкрепящи използването на софтуер с отворен код , възразяват, че софтуерните изобретения са вече защитени от авторско право и патентоването им увеличава съдебните разноски и ги измества от пазара.


Малко преди гласуването на второ четене докладчикът Мишел Рокаротбеляза, че Парламентът е разделен на две във връзка с предложението, а членът на Комисията Йоахим Алумния каза на членовете на ЕП, че в случай че решат да отхвърлят общата позиция, Комисията няма да внесе ново предложение – т.е. няма да има законодателен акт относно патентоването на софтуерни продукти.


При липсата на задоволителни изгледи за постигането на компромис, политическите групи постигнаха съгласие, че е по-добре без закон, отколкото с лош закон, следователно гласуваха за отхвърлянето на текста.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK