Какво предстои в новия ЕП

Какво предстои в новия ЕП

© ReutersСтатията е част от поредицата "Научете повече" към проекта ЕПбгЕП, изпълняван от Европа.Дневник в партньорство с Центъра за либерални стратегии. Целта на проекта е да ангажира българските граждани с работата на Европейския парламент и с предстоящите избори за евродепутати през юни месец.


След като шумът от изборните резултати в Европа утихна, е време да обърнем внимание, с какво предстои да се занимават депутатите, които европейските граждани избраха да съставят мандат 2009-2014 г. Както обещаха някои от тях в предизборните си кампании, те ще се опитат да ни измъкнат от финансовата криза, ще се борят срещу измененията в климата, ще предотвратят прекъсването на доставки на газ от Русия през Украйна, ще приемат пакет от мерки срещу рисковете от атентати, ще адаптират селското стопанство към промените на околната среда, ще улеснят достъпа на пациентите до здравни грижи в Европейския съюз, ще дадат отпуска по майчинство и на бащите и ще гласуват по още много въпроси.
Първото заседание на новия състав ще се открие на 16 юли. Дневният ред за целия мандат е вече определен в съответствие със списъка от законодателни предложения на Комисията и дългосрочния календар за вземане на решения в ЕС. Това са част от най-важните области от него, чието развитие ще следим отблизо.


Финанси
Сега е моментът, когато европейският избирател гледа с надежда към ЕП и очаква поредица от мерки за измъкване от тежките последици на финансовата криза. Дебатите за съживяването на икономиката започнаха още през изминалия мандат и новите депутати трябва да продължат политиката за подобряването на рамката на финансовото регулиране в Европа.


След като приеха обновена директива, която определя каква част от своя капитал банките трябва да заделят за гарантиране на платежоспособността, през следващия мандат трябва да се обсъдят дали и как капиталовите изисквания да се прилагат за всички видове финансови институции, включително хедж фондовете и фондовете за дялово участие. Европейската комисия вече е представила законодателно предложение по въпроса, което чака да бъде гласувано в ЕП.


Освен това, Европейският парламент отдавна разисква въпроса, дали да се създаде европейски надзорен орган на банковия сектор или контролът да остане на национално ниво. Предложение за трансграничен финансов надзор вече беше направено в доклад на бившия управляващ директор на МВФ - Jacques de Larosière, изготвен за Европейската комисия.


Така, въпреки че отделните точки от законодателния дневен ред все още не са съставени, е ясно, че в тази област следващият Парламент ще трябва да приеме редица решения.
Основен остава въпросът до каква степен да се допусне регулация на финансовия пазар на общностно ниво и кои сфери трябва да продължат да се организират на национално.


Заетост и социална закрила в Европа


Борбата с последиците от икономическата криза, демографските промени, имигрантските потоци и запазването на европейския социален модел също са предизвикателства, с които новоизбраните членове на ЕП ще трябва да се заемат. Освен това те трябва да продължат работата на колегите си от мандат 2004-2009 г., които не успяха да стигнат до крайно споразумение по много въпроси.


През октомври 2008 г. Европейската комисия предложи редица мерки за подобряване на съвместяването на професионалния и личния живот, сред които увеличаване на продължителността на отпуска по майчинство до 20 седмици, както и въвеждане на 2 седмици задължителен отпуск по бащинство. Предложението обаче не беше гласувано в пленарна зала и остава за гласуване на първо четене през следващия законодателен мандат.


Друга директива, която ‘виси’ от изминалия мандат е тази за работното време, за която ЕП и Съвета на министрите не успяха да постигнат споразумение. По време на гласуването през декември 2008 г., Парламентът счете, че работната седмица в ЕС трябва да продължи да бъде ограничена до 48 часа и че изключения от този принцип не бива да има. Проблемът беше, че според предишни решения на Съда на Европейските общности, неактивното време на дежурство (от особено значение за здравните работници) трябва да се счита за част от работното време, каквато е и позицията на Парламента. Според Съвета на министрите, обаче, такова дежурство не е част от регламентираното работно време и е трудно за изчисление поради инцидентния си характер.


Засега настоящата директива остава в сила, като Комисията може да изготви ново законодателно предложение по въпроса, което да взема в предвид решенията на Съда на Европейските общности.


Здравеопазване без граници


В Европарламента предстои да се гласува предложение за улесняване на достъпа на пациенти до здравеопазване навсякъде в ЕС. Целта е да се изяснят условията, при които пациентите имат право на лечение в други държави членки, както и как ще се възстановяват разходите за него.


Директивата няма да се прилага по отношение на продължителни грижи и трансплантацията на органи. В тази област ЕП ще разгледа друго законодателно предложение относно стандартите за качество и безопасност на човешките органи, предвидени за донорство и трансплантация, както и по-лесната им обмяна между държавите членки в ЕС.


На първо четене ще се гласува и пакет от мерки за борба с фалшифицирането и незаконното разпространение на лекарства. Комисията предлага това да стане чрез засилване на европейската система за надзор относно безопасността на лекарствата.


Климат


Прилагането на законодателството на Европа за преодоляването на измененията в климата ще бъде трудно, но не и достатъчно ефективно. Едновременно с това Европейският съюз трябва води преговори по действията в сферата на световно равнище след изтичането на Протокла от Киото, които трябва да бъдат договорени в Копенхаген до края на 2009 г.


Част от дневния ред на европарламента ще бъде преразглеждането на схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС заедно с установяване на нови цели за намаляване на CO2 подържави и сектори,директивата относно отпадъците от електрическо и електронно оборудване, както и по-строги правила за продажбата на дървен материал в ЕС, с цел предотвратяване на незаконната сеч.


ЕП ще разгледа на второ четене мерките за повишаване на енергийната ефективност на новопостроените и вече съществуващите сгради. Депутатите поискаха до 2018 г. новите сгради да произвеждат толкова енергия, колкото консумират.
Те ще обсъдят на второ четене и дали енергийната маркировка трябва да се прилага и за уредите за търговска и индустриална употреба, както и за енергоефективните продукти.


Членовете на ЕП ще разгледат също предложението относно етикетирането на гуми, благодарение на което потребителите ще бъдат по-добре информирани за тяхната горивна ефективност, безопасност и шумови емисии,


Това е само част от дългия списък за гласуване от дневния ред на новия мандат. Други бъдещи теми остават предизвикателствата, свързани с външните работи, доставките на газ, евентуалните дати на присъединяване на кандидат-членките, управление на имиграционните потоци, защита на личните данни и реформите в селското стопанство. В крайна сметка практическото приложение на всички решения и мерки, приети в ЕП, зависи от следващия дългосрочен бюджет на ЕС, преговорите за който ще започнат след 2013 година.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Ще бъде чудесно,ако се осъществи това "Здравеопазване без граници"!На колко хора в беда ще помогне!Ами деца,на които им е необходима животоспасяваща операция,за да изживеят живота си?дано стане!

 2. 2 Профил на hahohi
  *****
  Неутрално

  Радвам се, че толкова добре разбираш работата на ЕП... аз все още не мога да се ориентирам много ясно между Съвета, ЕК, ЕП, Съдът, Евп. съвет, ЕИБ, ЕБВР и т.н. и т.н. ...............

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK