Неграмотността през 21 век ще бъде електронна

Неграмотността през 21 век ще бъде електронна

© ReutersEлектронната неграмотност ще бъде новият вид неграмотност на 21-ви век, посочва ЕП в доклад, приет днес от евродепутатите.


Документът предлага стратегия за борба с престъпленията в кибернетичното пространство, гарантирайки в същото време опазването на основните свободи на интернет потребителите.


Oсигуряването на достъп до интернет на всички граждани е "равностойно на осигуряването на достъп до образование", отбелязват парламентаристите. По тази причина достъпът до интернет не трябва да бъде блокиран като наказателна мярка от страна на правителства или частни компании.
В ЕС в момента се подготвя директива относно наказателните мерки, насочени към прилагането на правата на интелектуална собственост. ЕП поддържа тезата, че в нея трябва да се забрани системното наблюдение и следене на дейността на всички потребители в интернет. Необходимо е да се гарантира, че санкциите ще бъдат съразмерни на извършените нарушения. Законодателството трябва също така да зачита свободата на изразяване и на сдружаване на потребителите, настояват депутатите.


Държавите членки, които прехващат и наблюдават трафик на данни, да извършват това при строго определени законови условия и защитни механизми. Страните да предоставят гаранции, че дистанционните обиски се извършват въз основа на валидна заповед за обиск, издадена от компетентните съдебни органи, е друго изискване на ЕП.


Държавите трябва да гарантират мерки за защита на децата в интернет. Сред тях трябва да е инкриминиране на "сприятеляването" (grooming) или търсенето на онлайн контакти с деца за сексуални цели, пише в доклада.


ЕП призовава държавите членки и Комисията да поемат инициативата за изработване на общи стандарти за защита на данните, за сигурност и свобода на словото, както и за борба с престъпленията в кибернетичното пространство. Обект на строги мерки трябва да бъде т.нар. "кражба на идентичност", защото това е заплаха за всеки, който предоставя лични данни в интернет.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тъпчо
  *****
  Неутрално

  А Skype ще подслушвате ли ?

 2. 2 Профил на Василева
  *****
  Неутрално

  Една от многото добри практики, които въведе Министър Николай Василев е периодичното ограмотяване на служителите от държавната администрация. Стигна до най-малките общини и положи неимоверни усилия да ограмоти поне малко вече назначените иначе ДЪРЖАВНИ служители /повечето от които с купени дипломи/. Естествено, ако имаше нужните правомощия, може би щеше да ги натири, но нали там все пак е МЕСТНО самоеправление и се назначават от кметовете, които пък от своя страна са длъжни да изпълнят определена политическа поръчка. И затова единственото, което можеше да направи, е да похарчи държавни пари за безплатно ограмотяване. А сега го обвиняват затова. Напълно несправедливо. Те и други министри крадоха и харчеха на поразия, но ЗА СЕБЕ СИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK