Андрей Ковачев: Искаме да задвижим всички граждански петиции в европарламента

Андрей Ковачев<br />

© Зелените

Андрей КовачевПредставяме отговорите на пет въпроса, свързани с Европейския парламент, които изпратихме до първите в листите на партиите и колаициите, участващи в евроизборите. Профилите и отговорите на останалите кандидат евродепутати може да намерите в рубрика Кандидат евродепутати.


---Андрей Ковачев, първи в листата на ПП "Зелените"
1. Какво е вашето лично послание в кампанията за изборите за Европейски парламент?


Спасяване на българската природа и пряка връзка между гражданите и гражданските движения и парламента. Първата ни непосредствена работа ще бъде избраният депутат да стане част от комисията по петиции на Европейския парламент и да задвижи активно всички внесени от него граждански петиции.


2. Кои теми според вас са приоритетни за Европейския съюз?


Приемането на Лисабонския договор – той дава повече права на Европейския парламент, единствения пряко избираем орган на Европейския съюз.


Подобряване и усилване на екологичните директиви, включително за НАТУРА 2000 през 2010, когато ще се прави преглед на ефективността им.


Развитие на антикризисни мерки основани на създаването на зелени работни места, например чрез инвестиции в производството и инсталирането на възобновяеми енергийни източници.


Постигане на енергийна независимост чрез децентрализирана система на енергийно производство и инвестиции в енергийната независимост на отделни домакинства, сгради и местни общности.


Засилване на политиката за развитие на регионите особено, чрез инвестиции в програма за развитие на селските райони, като противовес на преките земеделски плащания.


Трайно предотвратяване на опитите за контрол и следене в интернет пространството. Работа за създаване на Европейски директиви в посока защита на човешките права и за налагане на пряката демокрация, като норма за съюза.


Борбата с климатичните промени.


3. По кои европейски теми смятате да вземете отношение ако бъдете избран/а и какви предложения бихте направили?


Спазването на Директивите за НАТУРА 2000 в страните членки. Подобряване на заложените в директивите процедури и създаване на съдебна практика по съществени членове от Директивите.


Придвижване на всички граждански петиции в комитета по петиции и работа за увеличаване на административния му капацитет.


Национална кампания за приемане на Лисабонския договор.


Кампании за приемане на закони в България и на Директиви в ЕС за гарантиране на гражданския контрол, пълния свободен достъп до информация (конвенцията от Орхус и съответната Директива не са достатъчни и уреждат само пасивен (при поискване. Тоест - непълен достъп, с хиляда възможности за отказ), достъп до екологична информация, пряката демокрация.


Активно лобиране за предвиждане в следващия планов период (след 2013 г.) на средства за енергийна независимост на домакинствата и местните общности, както и за продължаване и разширяване на Програмата за развитие на селските общности.


4. Кои от решенията на досегашния Европейски парламент оценявате най-позитивно и кои най-негативно?


Най-позитивно беше противопоставянето на плановете за подслушване на Интернет пространството.


Най-негативно беше неприемането на пакета за атомната енергетика, предвиждащ общи стандарти.


5. Кое според вас Ви прави подходящ за представител в Европейския парламент?


Работя по проблемите на екологията и гражданското общество в граждански организации от 18 години. От 11 години работим заедно с европейски депутати, които ни съдействат в Европейския парламент. Нито аз, нито ЗЕЛЕНИТЕ, които представлвам, сме нови в активната си работа по тези проблеми. Само, че, за да можем да работим маскимално ефективно и да постигнем резултатите, за които се борим от толкова време, ни е необходим български евродепутат, който да се заеме с тези проблеми в ЕП.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на оранжев
  оранжев
  Рейтинг: Неутрално

  че са зелени-зелени са

 3. 3 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Браво Ендрю, искаме те в Европарламента!

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Браво Ендрю, искаме те в Европарламента!

 5. 5 Профил на iwanko
  iwanko
  Рейтинг: Неутрално

  Жалко е, защото дори хората, които бяха на протестите няма да гласуват за тях, тъй като
  "те са компетентни само по природните въпроси, а политикът трябва да разбира и от икономика, отбрана и дипломация".
  Жалко е, че защото едно от най-големите плюсове и въобще хубави неща в България засега (все още) е именно природата и тя заслужава да има поне 5-тима депутати, които да я защитават и винаги радикално крайно да я пазят от туристическия устрем. Но по всичко личи не сме дорасли за подобна патия и пак ще си повтаряме старата приказка:

  "Ми то няма за кой да гласувам"
  и така индиректно ще дадем всъшност глас за ДПС.

 6. 6 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Имате ли някаква,макар и съвсем бегла позиция,по отношение на провежданите ядрени опити от севернокорейския комунистически режим?

  За да Ви преценим,Зелени ли сте наистина,или "зелени".

 7. 7 Профил на ъ
  ъ
  Рейтинг: Неутрално
 8. 8 Профил на e2718
  e2718
  Рейтинг: Неутрално

  Да, #7, прав си.
  Веднага да съберем пари за да може да си направи операция и да заприлича или на ухилен плъх, или на кръчмарски побойник.

  Освен това, как си е позволява този Андрейчо да има законно сключен брак, че и дете дори.
  Не знае ли той, че в БГ-то вече това не е на мода сред настоящите и бъдещи премиер-министри, и народа предпочита хора които се зоват я някакъв сГей, я някакъв Бат.
  Да се срамува човек вече, ако се случил хомосексуалист или си има малко братче или сестриче.

  Да Си Върнем България!

 9. 9 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 6: Имаме не само бегла, но много ясна позиция за режима в Северна Корея, а не само за ядрените опити. Както и за режима в Москва имаме.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 10. 10 Профил на milena
  milena
  Рейтинг: Неутрално

  не ви ли направи впечатление, че от всички останали кандидати, отговорили на въпроси, свързани с ЕП само Андрей Ковачев отговаря като човек, който разбира от темата и знае как и какво точно да се направи по определени проблеми. много ми е странно как може да има коментри във форума от типа "че са зелени зелени са". определено май не четете, за да разберете кой какво може да направи в европарламента. прочетете на другите кандидати отговорите: ще се борим за вас, мислим за вас, българия над всичко , ние обичаме младите и други подобни популизми, но никой не е казал нищо конкретно, коеот да показва разбиране и подготовка за тази борба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах